« Inför ESC Irland 2022

Inför ESC Irland 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera gruppen Wild Youth med bidraget ”We Are One” som representerar Irland i Eurovision 2023. De kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 6 av 15, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Irlands nationella uttagning.

 

Vem representerade Irland i Eurovision 2023?

Foto & copyright: Mollie McKay / RTÉ
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Indierockbandet Wild Youth grundades i Dublin på Irland 2016 och utgörs av kvartetten David Whelan, Conor O’Donohoe, Ed Porter och Callum McAdam. Tillsammans skriver och producerar de till stor del sina låtar tillsammans, utöver då att de också uppträder ihop. 2017 släppte de debutsingeln All Or Nothing och sedan dess har de släppt ytterligare singlar och ett album.

I år, 2023, ställde gruppen upp i den irländska ESC-uttagningen med bidraget ”We Are One” (som för övrigt även var Eurovisions slogan för tio år sedan). Med sammanlagt 34 poäng varav två 12:or från nationella juryn och tv-tittarna och en 10-poängare från den internationella juryn tog de hem segern (med en poängmarginal på endast två poäng ska tilläggas) och får därmed representera Irland i Eurovision 2023.

Bidraget är bland andra gjorda av den svenska välkända låtskrivaren Jörgen Elofsson tillsammans med Conor O’Donohoe och Edward ”Ed” Porter.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 utsåg Irland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Eurosong 2023 som sändes som en del av den på hemmaplan populära talkshowen Late Late Show. I finalen framfördes 6 bidrag på en mindre scen och sedan var det upp till tv-tittarna samt nationell och internationell jury att rösta fram en vinnare. Det fanns också med en studiopanel som kommenterade alla framträdanden men de som satt i den panelen hade inte någon rösträtt i finalen.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Irlands tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Irland kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 

Min kommentar

Återigen kommer Irland med ett bidrag som jag verkligen går igång på – men lyckas förstöra det med ett plågsamt dåligt framträdande. Låten är riktigt skön, en klassisk arenapoplåt som visserligen kan kännas lite gammal men samtidigt mäktig och känslosam. Framträdandet däremot är riktigt uselt, den här gruppen saknar både närvaro och karisma. Man blir riktigt arg faktiskt. Jag väljer istället att ignorera dem, och fokuserar på låten – och den är ändå bra.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

I ärlighetens namn tvivlar jag på att detta går hela vägen till final, men låten i sig förtjänar ju det – i mitt tycke. Men lyckas Wild Youth faktiskt göra ett scenframträdande kan det ändå räcka, och jag kommer hålla tummarna för det. Men, som sagt, det är inga bra odds för det.


Min kommentar

Kan Irland vinna Eurovision för åttonde gången? Nej det tror jag inte. Men det är en fin låt med ett fint budskap!

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om jag gillar Irlands låt så tror jag inte att de går till final i år heller.

 


Min kommentar

På gymnasiet kände man ofta “jag måste gå på lektionen för närvaron, annars får jag inte mitt CSN”. Lite så känns det när jag tänker på Irland i Eurovision det senaste decenniet. Det känns genuint som att de inte vill vara där, men vill samtidigt inte missa det. De försöker inte ens längre. Ett land med så pass mycket kvalité ska inte behöva skicka ett bidrag som känns som att man skrev på en lunchrast lite hastigt. Det är tråkigt och helt idélöst. De orkar ju inte ens byta sound, för jag är inte säker på att detta inte tävlat för Irland varje år de senaste åren.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Irland är närvarande. Tack för i år.

 


Min kommentar

ESC-mästarna Irland skickar för första gången på länge en bra poplåt till Eurovision. Liveframträdandet i den irländska studiouttagningen hade dock mer att önska och jag förstår heller inte riktigt varför de har satt på sig glitterhuvor i musikvideon. Har de månntro inspirerats av Subwoolfer? Men om jag tänker bort detta så anser jag ändå att det här är en bra poplåt även om den idag hamnar mer mitt på betygsskalan. Så låten är inte direkt unik men den är heller inte dålig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror Irland kommer att få det svårt att ta sig till final i år. Även om jag personligen gillar låten så tror jag att den blir för anonym i det här semifinalstartfältet, inte minst för att det finns andra musikgrupper i samma semi och att de (i mitt tycke) bättre låtarna tävlar i den andra halvan. Så jag tror Irland riskerar att inte bara åka ut, jag tror den här låten aspirerar på sistaplatsen. Det är dock inget jag vill utan vad jag tror.

 


Min kommentar

Irland är nog det land som är enklast att skriva om varje år för de skickar bara skräp. Senast jag gillade något från detta land var 2005 och inte ens då kvalificerade de sig vidare. Verkar som att de tappat gnistan och är kvar i någon slags era som inte existerar längre. Mitt ynka poäng går till artisterna i sig. Tycker de sjunger bra, sen om de gör det live är en annan fråga…

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det här är alldeles för blekt och anonymt för att ens bli ihågkommet i slutet av programmet när det är dags att rösta.

 


Min kommentar

Det finns alltid en stor fara i att sjunga låtar om fred och gemenskap, och det är att man får otroligt svårt att få dessa låtar att klinga trovärdigt. I vissa fall kanske man kan förstå problemet om en text är skriven av, säg, en författare som inte har engelska som modersmål. Då blir det ofta så att man inte riktigt förstår tyngden i vissa ord och skriver stora pekoral istället. Vad Irland ska skylla på här vet jag inte, men jag kan konstatera att jag får vatten på kvarn när jag studerar denna text. Ett sammelsurium av klichéer staplade på varann tills Kapla-tornet välter. Att låten dessutom inte låter mer än bara grått radiobrus hjälper inte heller.

 

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Det här kommer inte gå vägen alls. Det som kännetecknar många länders utgångsläge inför just i år är att de vågar testa gränserna och gå utanför sina komfortzoner. Irland däremot står fortfarande kvar på samma ställe och trampar vatten. Nej, de kommer bli akterseglade i denna semi.

 


Min kommentar

Måste säga att jag tycker låttiteln är tämligen så passande då det är 10 år sedan Eurovision hölls i Malmö och då tävlingens slogan var just ”We Are One”. Hur smickrande det än må låta så vette sjutton om jag har så mycket till övers för just den här låten. Särskilt originellt låter det inte. Känns som en typisk lättsam pop/rocklåt man hade kunnat ha i med i slutet på en amerikansk film.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Sedan år 2014 har landet bara kvalificerat sig för finalen en enda gång. Jag tror ärligt talat inte irländarna har några större chanser att bryta den trenden i år.

 


     

Min kommentar

Dags att säga mitt om mesta mästarna av ESC som dominerade tävlingen på 90-talet, men som numera för en anonym tillvaro i tävlingen. Årets bidrag av pop/rock-gruppen Wild Youth är en snygg arenapop-låt med ett tydligt budskap om att vi alla är enade oavsett vilka vi än är, hur vi ser ut eller vad vi har för sexuell läggning. Det här låter väldigt mycket Coldplay och U2-inspirerat och sångaren låter som en yngre version av Bono. Det är en helt okej låt i grund och botten, men inget som sticker ut från mängden direkt. Låten är förövrigt bland annat skriven av svenske Jörgen Elofsson.

 

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Irland har inte kvalificerat sig till ESC-finalen sedan år 2018 och man lär inte göra det i år heller, tyvärr. Det behövs starkare bidrag som sticker ut och gör avtryck om man ska lyckas få till bra resultat.

 


 

Min kommentar

Irlands bidrag är en bra poplåt som lämpar sig för arenan. Samtidigt är det inte en låt som sväller fullt ut, som når ett crescendo man önskar av en stor arenalåt. Man kan höra inspirationen från U2 när plektrumet dansar över strängarna, vilket är en snygg flört med lyssnarna. 

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Gissar att Irland får hålla sig i bakre rummet i år, men är samtidigt lite svårgissat då låten i sig är så passande för en stor arena och då det finns flertal riktigt bra scennummer och låtar som kaxigt tar plats i tävlingen.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera