« Inför ESC Irland 2021

Inför ESC Irland 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Vi presenterar Brooke med bidraget ”That’s Rich” som representerade Irland i Eurovision 2022. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 10 av 18, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Irlands nationella uttagning.

 

Vem representerade Irland i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Ruth Medjber Photography
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Brooke Scullion, här mer känd under sitt förnamn, är en sångerska som under början av 2020 gjorde sig känd i och med sin medverkan i brittiska The Voice där hon hamnade på tredje plats i finalen.

Hon föddes den 31:a mars 1999 i Bellaghy i Nordirland och har under sin uppväxt både sysslat med musik(aler) och olika sporter. Numera är det artisteriet och låtskrivandet som gäller. I år ställde hon upp i den irländska Eurovision-uttagningen, som för första gången sedan 2015 var en publikuttagning istället för internval. Brooke tävlade med låten “That’s Rich” som efter jury- och tittarröstningen hade tagit hem segern. Låten har hon gjort ihop med Izzy Warner och Karl Zine.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Irland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom den nationella finalen The Late Late Show – Eurovision Special, vilket för övrigt var första gången sedan 2015 som de irländska TV-tittarna bjöds in till att vara med och rösta fram Irlands Eurovision-representant. I vilket fall som helst hade TV-bolaget RTÉ utsett 6 bidrag som fick tävla i en mindre nationell final där jury- och tittarröstning avgjorde resultatet. Bidragen som valdes ut hade skickats in till en nationell antagning tidigare under hösten 2021 och sammanlagt hade inte mindre än 320 låtar skickats in. Därefter fick två olika jurygrupper i uppdrag att utse finalisterna.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Irlands tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Irland kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


      


Detta verkar vara en bottentippad låt, men det förstår jag faktiskt inte. Detta är ju riktigt bra! Här har vi en modern poplåt med attityd, som det är rejält drag i dessutom! Det enda frågetecknet jag har är hur detta kommer se ut på scenen i Turin, vilket inte är en helt lätt fråga att svara på. Förra året överproducerade man det irländska bidraget på scenen vilket gjorde att det blev totalt omöjligt att få grepp om låten. Kommer de göra samma misstag igen? Nu är det fortfarande mycket som hänger på Brooke som artist såklart, men för mig verkar hon vara självsäker och stark på scenen. I min bok är detta ett starkt bidrag med fart och fläkt – något som borde vara en fördel. Jag hoppas på Irland till final!

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Tyvärr är odds och experter eniga om att detta tillhör bottenträsket, vilket jag såklart beklagar. Irland har ju haft svårt de senaste åren, och tuggummipop ratas nästan kategoriskt numera – trots den kaxiga attityden. Så ännu en gång verkar de missa finalen, vilket jag återigen beklagar och är bitter över.

 Jag kollade på Irlands uttagning i år och tyckte det var intressant. Det var ett gäng låtar som jag tyckte var bra. Jag tycker om låten ”That’s Rich”, en härlig poplåt med mycket energi! Kan Irland ta sig till final är frågan?

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Irland tar sig till final i år! Jag tror att låtens energi kommer att sprida sig till TV-tittarna. I finalen kan det gå precis hur som!

 


 


Varför känns det som att Irland skickat mer eller mindre samma bidrag de senaste åren? Det som skiljer detta bidrag från de senaste årens rätt tama låtar är att det är lite mer attityd och kaxighet i presentationen. Artisten och låten passar varandra liksom. Det är definitivt det mest intressanta Irland skickat på flera år, men tyvärr är den ribban inte den högsta att passera.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Tror att startfältet i semifinal två är för svårt att ta sig vidare ifrån med denna låt. Så Irland får tyvärr se på finalen från sidlinjen.

 ”That’s Rich” var ingen favorit hos mig i den irländska finalen i vintras men det som är bra med låten är att Brooke går all in för sitt artisteri och glädje. Däremot är det en låt som jag hela tiden glömmer bort och därför kan det inte bli mer än godkänt här.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tycker inte att Irland har förtjänat att komma sist två upplagor i rad (räknar ej in 2020 här som aldrig avgjordes p.g.a. coronapandemin) men det finns en uppenbar risk att det kan bli en tredje gången gillt. Inte för att vare sig Brooke, ”That’s Rich” eller Irland förtjänar det men jag tror det här kan bli låten alla glömmer bort när det väl är dags för omröstning.


 

Varje år kommer det en Katy Perry-kopia som jag alltid tycker lika illa om men övriga Europa älskar. Den känns dryg på ett dåligt sätt och det enda jag kan uppskatta lite är beatet i bakgrunden. 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Kommer sitta och svära i soffan när de ropar upp Irland men jag får bara acceptera det att alla kan inte ha min smak. Kanske blir den bättre live.

 

 Irland hade redan ett ganska dåligt utgångsläge med de låtar man hade i sin nationella uttagning (för övrigt anser jag det vara kanondumt att köra en uttagning till ESC som en liten del av ett helt orelaterat program). Denna låt var en av de högre topparna, och att jag bara ger 2,5 kan ge en ganska tydlig bild av hur halvhjärtat det var. En ganska standard poppig låt med Brooke som försöker kanalisera sin egna Olivia Rodrigo med kaxig text och lite poprockiga element i låten, och även om det finns vissa aspekter i det som jag kan uppskatta blir helheten ganska så blaha-blaha. Medelbetygens medelbetyg sitter bra där det sitter.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Irland måste ta ett steg tillbaka och fundera rejält på vad som gått snett. Det tycks mig som att man hamnat i samma svarta hål som deras anglosaxiske rival Storbritannien varit fast i. I stället för att gå för den typ av musik som man förknippar landet med (finstämda ballader, keltisk folkmusik, irländsk rock à la U2) så försöker man blint köra med vad man själv tror ska slå i Eurovision, som om det skulle ha varit en egen bubbla utanför den vanliga popsfären. Och sådan taktik fungerar aldrig. En gammal bekant till mig som recenserade denna låt hade en väldigt bra infallsvinkel som jag skriver under på och snor lite av i detta omdöme: ”Irland, ni har fler ESC-segrar än något annat land. Agera som det!”

 Irland bjuder i år på tämligen så catchig och lite kaxig radiopoplåt. Helt o-unik, men rätt så okej att lyssna på. Särskilt om man som jag har en förkärlek till catchiga låtar. Kan annars tycka att texten är en aning fånig, men den går nog de flesta obemärkt förbi.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Irland är precis exakt vad Storbritannien hade varit om de behövt kvala genom semifinalen. Sedan år 2014 har landet bara nått finalen en enda gång (2018). Jag tror inte lyckan vänder i år. Lesley Roy hade en snäppet bättre låt förra året och gjorde kanske det snyggaste framträdandet, och hon kom ändå sist i semifinalen…

 Dansant och kaxig tuggummi-pop från mesta mästarna Irland med en cool  artist. Låten känns modern och refrängen är medryckande och härlig. Avslutningsvis gillar jag stylingen på Brooke som jag får lite 90-tals-vibbar av.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Är detta ett bidrag som kommer få Irland på fötter igen? Tyvärr, tror jag inte att man lyckas ta sig vidare från semin och får åter se sig besegrade. Jag är lite bekymrad att live-sången inte kommer sitta och att framträdandet kommer bli lika rörigt som Irlands ESC-bidrag ifjol.

 


 


Detta var inte bidraget jag ansåg var det bättre Irland hade att skicka till Turin, men har kommit att tycka bättre och bättre om den när jag lyssnar på den. Men, så fort den är slut så glöms den bort. Vet inte vad det är, men oavsett skön rytm och ”catchy vibe”, så är den borta som en rökpuff.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror Irland kan ha svårt att visa armbågarna med detta bidrag och att man missar finalen än en gång. De behöver hitta tillbaka till sina rötter och storhetstid igen, men med modern tappning.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera