« Inför ESC Moldavien 2022

Inför ESC Moldavien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Pasha Parfeny med bidraget ”Soarele și luna” som representerade Moldavien. Han kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 10 av 15. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 18 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Pasha Parfeny?

 

Sångaren Pasha Parfeny, som är ett artistnamn för Pavel Parfeni, föddes den 30:e maj 1986 i Orhei i nuvarande Moldavien. Han har alltid hållit på med musik där han bland annat som barn lärde sig att sjunga och spela piano. År 2008 blev han sångare i bandet SunStroke Project och han var med de på scenen när de tävlade i den moldaviska ESC-uttagningen 2009 med låten ”No Crime”. Samma år lämnade han dock bandet och gick solo.

Han har tidigare tävlat och försökt tävla för Moldavien i Eurovision fler gånger än bara 2009. År 2012 vann han uttagningen med sin låt Lăutar (som blev elva i ESC-finalen det året) och året därpå skrev han och var pianist på scenen bakom Aliona Moons O mie som också fick tävla i ESC 2013. Förutom dessa tillfällen har Pasha Parfeny gjort ytterligare försök åren 2015 (som låtskrivare), 2020 (som artist där han blev tvåa) och nu 2023 där han vann över sina tidigare kamrater i SunStroke Project.

Tävlingsbidraget han har fått med sig till Liverpool heter ”Soarele și luna” och den låten har han gjort tillsammans med Yuliana Parfeni, Andrei Vulpe och Cătălin Temciuc.

Hur valde Moldavien till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Moldavien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Etapa Națională 2023.

Uttagningen inleddes med en antagningsprocess där 33 bidrag sedan valdes ut att framföras vid en liveaudition i slutet av januari. Av dessa framfördes 30 bidrag (två diskvalificerades inför och en artist medverkade aldrig) och bland dessa valde en jury ut 10 finalbidrag. I finalen röstades en vinnare fram genom delad jury- och tittarröstning.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag är ju generellt svag för Moldaviens bidrag i ESC, och i år tycker jag de har hittat helt rätt igen. De har blivit duktiga på att använda etno-genren på ett effektivt sätt, och i år gör de det på ett lite ”Loreenskt” sätt om man kan uttrycka sig så. Musikvideon är ju visserligen bara en video, men kan de få till något liknande på scenen i Liverpool så är detta en utmanare till topp-5 enligt mig. Risken är dock stor att det blir mer som framträdandet i den nationella finalen – och då blir det istället snudd på humoristiskt istället. Jag önskar verkligen att de gör något visuellt häftigt och går in för det helt – då känns det som att det kan gå riktigt bra. Härligt med etno som görs bra!


.

Moldavien skickar en av den mest poppiga låtarna i årets tävling. Lite mystisk, men ändå poppig. Moldavien lyckades i fjol med sin galna låt, så detta kan också gå hem.


.

Det är något med Moldavien och Eurovision. Man tar dem inte på allvar, men på något märkligt höger lyckas de alltid pricka det. De är originella och gör sin grej och Europa verkar gilla det. Detta bidrag är nog det som växt mest på mig av alla årets bidrag. Jag diggar det starkt. Mystiken, flöjten och trummorna. På något sätt funkar allt riktigt bra. Pashas röst skär också igenom mörkret och skapar en väldigt behaglig låt. De etniska rytmerna sitter verkligen på rätt plats och Pasha sköter det utmärkt. Får man till ett scennummer som påminner någorlunda om musikvideon så kan detta bli riktigt bra för Moldavien.


.

Alla verkade ha varit mycket inställda på att SunStroke Project skulle vinna Moldaviens final men jag är mer nöjd med att Pasha Parfeny vann istället med sin ”Soarele și luna” som är en härlig och väldigt mystisk låt. Jag har gillat alla de låtar han har tävlat med i Eurovision och jag är glad över att han kommer tillbaka med något nytt. En av den första semins bättre bidrag.


.

Etniska toner när de är som bäst. Även om jag inte kan ett ord rumänska så kan man ändå sjunga med här och det är kul. Jag förväntar mig mycket energi på scen och kanske lite magiska varelser. Dock gjorde jag misstaget och läste någon översättning av texten och den lät otroligt barnslig så gör inte det!


.

Pasha Parfeni är tillbaka för Moldavien. Senaste gången vi fick se honom bjöd han på balkanreggae, den här gången blir det något annat och mer svårdefinierat. Hyfsad låt med ett mått av mystik och Tolkien, med skogsälvor och hober som spelar flöjt. Jag har förvisso hört lite mer av Pashas diskografi genom åren och tyckt att han haft bättre låtar i katalogen. Bland annat ”My wine” som han var nära att vinna den moldaviska uttagningen med år 2020, innan tävlingen blåstes av. Den här låten når inte till de höjderna, men den borde säkert få storebror Rumänien att klia sig i huvet. ”Hur lyckas lillebror Moldavien med allt det här?”


.

Kul att Pasha Parfeni är tillbaka. Inte för att hans Lăutar var någon storfavorit hos mig, men det kan ibland vara kul att få se ett bekant ansikte i sammanhanget. Årets bidrag tycker jag är en enorm uppgradering. Jag fullkomligt älskar den här typen av folkmusik och är helt såld på låtens mystik. Skulle nästan vilja gå så långt som att säga att det här är Moldaviens bästa bidrag någonsin!


.

Europas fattigaste land Moldavien tar verkligen den här tävlingen på allvar, vilket är väldigt kul. De skickar allt som oftast bidrag som sticker ut och är originella. Jag tillhörde skaran som trodde och hoppades på att få återse Sunstroke Project som Moldaviens representanter återigen. Men jag har inget emot att Pasha Parfeny fick ESC-biljetten istället. ”Soarele și Luna” betyder ”Solen och månen” och är ett harmoniskt bidrag som beskriver en kärlek lika magisk som folkhistorierna den anspelar på. Detta är alltså en slags bröllopslåt. ”Solen och månen tycks ta kontroll över bröllopet och ge paret deras mest kraftfulla välsignelser”, ”Solen och månen kommer att hålla vår bröllopskrona” sjungs det. Här blandar Pasha in mer traditionella instrument och tongångar än hans tidigare bidrag.


.

Det börjar bra och några takter in när låten tar fart med sina etno-rytmer går jag igång. Det här är mörkt, lockande och förföriskt och att sjunga på sitt egna språk är helt rätt, ett vinnande koncept för Moldavien.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
35 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Egentligen kan det såklart gå hursomhelst här – beroende på hur scennumret blir. Men spontant tror jag stenhårt på att Moldavien är en dark horse i år. Precis som ifjol kan de säkert skrälla till sig en topp-5 placering om de bara får alla bitar på plats. Jag hoppas att de lägger mycket krut på scennumret, för då kan detta bli ett bidrag att räkna med!


Moldavien skulle kunna ta sig till final i år, men jag har just nu viss tvekan.


Moldavien har en förmåga att alltid få med sig bra resultat. Det får de i år också.Jag är övertygad om att Moldavien tar sig till final. Möjligen inte som topp 3 men kanske som femma, sexa eller sjua.


Pasha gjorde ett bra jobb sist han deltog tycker jag och tror att det här tilltalar stora delar av Europa. Vi behöver dessa toner i finalen för att bryta av all vanlig pop och rock.


Pasha har varit med en gång tidigare (2012), och blev elva i finalen då. Ska det bli ny finalplats? Sannolikheten ser jag som rätt hög. I den nationella uttagningen kunde man se att de hade ett scennummer som var betydligt mer komplett jämfört med låtens konkurrenter, och där har Moldavien nånting de kan bygga vidare på. Nånting de säkert kommer ta sig till final med.Jag tvivlar mycket starkt på att vi åker till Chișinău 2024, men jag tror helt klart att Pasha har goda chanser att ta Moldavien till finalen.


Pasha har som sagt varit delaktig i ESC två gånger tidigare, både som artist och kompositör och dessa gånger har han kommit på 11:e plats i finalen. Ett snyggt scenframträdande är att vänta här. Vi såg ett litet försmak från den nationella uttagningen. På en större scen kan det nog bli dubbelt så bra tror jag. Kan han bräcka hans tidigare placeringar är frågan? Potential finns definitivt.


Moldavien har en given plats i finalen. Nu beror bara poängen på vad man lyckas med i sitt scenframträdande.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera