MOLDAVIENS UTTAGNING. TV-bolaget TRM valde ut Moldaviens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Etapa Națională 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

28 januari 2023: Liveaudition

Inför Live-audition »

Resultat »


4 mars 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Upplägg

Själva uttagningen genomgick två steg inför finalen vilka var antagning och liveaudition.

Det började med en allmän antagning, där alla som ville fick chansen att skicka in tävlingsbidrag. Deadline sattes till den 16:e januari och redan samma dag släppte TRM en lista med 33 artister som hade kvalat vidare till själva auditiondagen. Inför tillfället kom dock två låtar att diskvalificeras och detta till följd av regelbrott. Dessutom valde en av de uttagna att inte delta alls varför den låten också diskvalificerades.

Själva auditionen ägde rum den 28:e januari där en enhällig jury fick rösta fram 10 av bidragen till en final. Först i finalen fick tittarna vara med och bestämma tillsammans med en röstande jury om vilken låt som skulle vinna. Finalen ägde rum den 4:e mars.

 

Återkommande artister

Tre av startfältets tävlande som tog sig till final hade tidigare deltagit för Moldavien förut i Eurovision. Det handlade om Aliona Moon (2013), Pasha Parfeny (2012) och SunStroke Project (2010 och 2017). Utöver dessa tävlade även Surorile Osoianu och Donia, som tävlat i tidigare moldaviska ESC-uttagningar, i finalen.

Vid auditionen medverkade även Sasha Bognibov, Diana Elmas, Ricky Ardezianu och Y-Limit som också tidigare tävlat/försökt tävla i moldaviska ESC-uttagningar men ingen av dessa röstades vidare av juryn till finalen.

 

Eurovision-resultat 2023

I den nationella finalen den 4:e mars röstades sångaren Pasha Parfeny med bidraget ”Soarele și luna” fram till att få representera Moldavien i Eurovision 2023. Det blir andra gången han tävlar som artist för Moldavien i Eurovision (senast var 2012 då han tog sig till en elfteplats i finalen) men han har även varit låtskrivare och pianist på scenen bakom Aliona Moon i Eurovision 2013.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

I finalen i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 avgjordes det vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Moldavien i Eurovision 2023. Själva finalen utgjordes av de tio bidrag som juryn röstade vidare från liveauditionen den 28:e januari och avgjordes med hjälp av såväl jury- som tittarröster.

Tre av finalens tävlande hade tidigare representerat Moldavien i Eurovision: Aliona Moon (2013 med O mie), Pasha Parfeny (2012 med Lăutar) och SunStroke Project (2010 med Run Awayoch 2017 med Hey Mamma). Utöver dessa kände vi igen några andra som deltagit förut i uttagningar som Donia och Surorile Osoianu (av de som röstades vidare till finalen).

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-03-04

 • Tid:
 • 18.00 CET

 • Programledare:
 • Inte presenterat

 • Plats:
 • TRM-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordningen. Länkarna går till framföranden som finalisterna genomförde under auditionen den 28:e januari.


1. Donia – Red Zone
Låtskrivare: Donia Ianculescu, Robert Andrei Niculae


2. OL – Why You Play It Cool
Låtskrivare: Olga Lisicova


3. Victor Gulick – Let’s Dance
Låtskrivare: Victor Gulick, Serghei Lututovici


4. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță
Låtskrivare: Elena Ioniță, Jonathan Alexandru


5. Cosmina – Indestructible
Låtskrivare: Cosmina Cotoros, Shawn Myers, Jonas Gladinkoff


6. Nördika – Damn and down
Låtskrivare: Ruslan Țăranu


7. Aliona Moon – Du-mă
Låtskrivare: Ștefan Burlacu, Vlad Subujac, Aliona Munteanu


8. SunStroke Project – Yummy Mommy
Låtskrivare: Mihai Teodor, Sergei Ialovițski


9. Pasha Parfeny – Soarele și luna
Låtskrivare: Pavel Parfeni, Andrei Vulpe, Iuliana Perfeni


10. Corina Ivanov – When Love’s Real
Låtskrivare: Mike Connaris, Mia Nicolai

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Cosmina – Indestructible
 2. SunStroke Project – ”Yummy Mommy”
 3. Donia – ”Red Zone”
 4. Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”
 5. Aliona Moon – ”Du-mă”
 6. Victor Gulick – ”Let’s Dance”
 7. Surorile Osoianu – ”Bade, bădișor, bădiță”
 8. Corina Ivanov – ”When Love’s Real”
 9. OL – ”Why You Play It Cool”
 10. Nördika – ”Damn and down”

Kommentar: Ganska blandat och delvis svårt startfält i den moldaviska finalen. 80-talstrenden verkar ha gått över i balladgenren nu, då jag hör flera bidrag som mer liknar Lionel Richie och Stevie Wonder än något modernt. Jag hör också jazz och folkmusik – det är minsann en salig blandning här! Tyvärr är det väl det mer ”klassiska” som tilltalar mig, och jag väljer säkra kort som ”Indestructible” och ”Yummy Mommy”. Jag skulle inte bli det minsta förvånad av att få se SunStroke Projekt i Eurovision igen, med sin Epic Sax-guy. Faktum är att jag tror att Moldavien har sin bästa chans med dem  – Cosmina må ha en bättre låt, men SunStroke Projekt är stjärnor i dessa sammanhang.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”
 2. Aliona Moon – ”Du-mă”
 3. SunStroke Project – ”Yummy Mommy”
 4. Cosmina – Indestructible
 5. OL – ”Why You Play It Cool”
 6. Corina Ivanov – ”When Love’s Real”
 7. Donia – ”Red Zone”
 8. Victor Gulick – ”Let’s Dance”
 9. Surorile Osoianu – ”Bade, bădișor, bădiță”
 10. Nördika – ”Damn and down”

Kommentar: Överlag känns det som en ganska tråkig final i Moldavien, eller snarare känns det som att det är ganska givet att de tre artister som tävlat för Moldavien förut kommer att vara i toppen när resultatet är klart. Och det är de kanske värda för det fanns inte så mycket som jag själv känner är så roligt. Förra året hade Moldavien en mer lekfull ton i tävlingen, nu känns det mer som bara ”jaha” med lite undantag för några låtar. Nej, givna vinnare är gissningsvis SunStroke Project och då mest för att deras låt har gått hem hos alla. Men jag tycker faktiskt mest om Pasha Parfenys ”Soarele și luna” som ju också har tävlat för Moldavien förut.


Min topplista

 1. Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”
 2. SunStroke Project – ”Yummy Mommy”
 3. Aliona Moon – ”Du-mă”
 4. Cosmina – Indestructible
 5. Donia – ”Red Zone”
 6. Corina Ivanov – ”When Love’s Real”
 7. Nördika – ”Damn and down”
 8. Victor Gulick – ”Let’s Dance”
 9. Surorile Osoianu – ”Bade, bădișor, bădiță”
 10. OL – ”Why You Play It Cool”

Kommentar: Att höra tidigt att Sunstroke Project skulle vara med i uttagningen väckte stora förhoppningar men detta är tyvärr deras svagaste bidrag. Den är absolut inte dålig och vem älskar inte ”The Saxguy” så vi får förlita oss på att det blir bra på scen för undra om de inte har störst chans genom att skicka dem. Många fans i Europa. I övrigt är det en väldig blandad kompott. Lite dålig rock, fem små gummor, ballader m.m.


Min topplista

 1. Surorile Osoianu – ”Bade, bădișor, bădiță”
 2. Nördika – ”Damn and down”
 3. Victor Gulick – ”Let’s Dance”
 4. Corina Ivanov – ”When Love’s Real”
 5. Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”
 6. Aliona Moon – ”Du-mă”
 7. Cosmina – Indestructible
 8. OL – ”Why You Play It Cool”
 9. SunStroke Project – ”Yummy Mommy”
 10. Donia – ”Red Zone”

Kommentar: Tyvärr kan jag konstatera att Moldavien inte kommer i närheten av det man uppnådde i fjol, där när Zdob și Zdub lyckades täppa igen flabben på alla belackare och kom på suverän 7:e plats (där man dessutom blev tittartvåa). Det känns som en ganska sval upplaga, där jag främst tilltalades av Surorile Osoianu (påminde mig lite om de ryska Babusjkorna från 2012), och Nördika (hårdrocksakt once again). Trots att man fått in rutinerade akter som Aliona Moon, Pasha Parfeny och Sunstroke Project tycker jag inte nån av dem riktigt håller. Pasha inte minst hade jag hoppats mer på sen hans härliga ”My Wine” från 2020… och så Sunstroke Project som jag inte är alls imponerad på nu. Känns som att deras nyhetsvärde ebbat ut en hel del och man försöker rädda det genom att ta till med en, låt oss säga, inte särskilt lämplig låttext.

Det är ju lite tveksamt kring hur mycket hjärta och hjärna jag kan koppla på för denna uttagning, Moldaviens uttagningar har länge haft en historia av korruption, där den som haft störst pengabinge och varit villig att spendera fått ”äran” att åka till Europa och att uttagningen inte blir mycket mer än bara en skenmanöver. Återstår att se om vi får se något liknande.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. SunStroke Project – ”Yummy Mommy”
 2. Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”
 3. Cosmina – Indestructible
 4. Aliona Moon – ”Du-mă”
 5. Donia – ”Red Zone”
 6. Victor Gulick – ”Let’s Dance”
 7. Surorile Osoianu – ”Bade, bădișor, bădiță”
 8. Nördika – ”Damn and down”
 9. Corina Ivanov – ”When Love’s Real”
 10. OL – ”Why You Play It Cool”

Kommentar: Här bara måste det bli Sunstroke Project som får ESC-biljetten till Liverpool och därmed tävlar för Moldavien i Eurovision för 3:e gången gillt. Senast de tävlade i ESC 2017 kom de 3:a med ”Hey mamma” och i ESC 2010 med ”Run away” blev det en 22:a plats, men blev mycket populära efter tävlingen. Jag tycker årets tävlingslåt är riktigt skön och medryckande. Det låter som förväntat från dessa grabbar och de är underhållande och duktiga. Bland startfältet hittar vi även två andra återkommande ESC-artister i form av Aliona Moon och Pasha Parfeny, men dessa tycker jag inte har lika bra låtar. Det borde tämligen bli en ganska given och lätt seger för Sunstroke Project.


Min topplista

 1. Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”
 2. Aliona Moon – ”Du-mă”
 3. SunStroke Project – ”Yummy Mommy”
 4. Surorile Osoianu – ”Bade, bădișor, bădiță”
 5. Donia – ”Red Zone”
 6. OL – ”Why You Play It Cool”
 7. Victor Gulick – ”Let’s Dance”
 8. Cosmina – Indestructible
 9. Corina Ivanov – ”When Love’s Real”
 10. Nördika – ”Damn and down”

Kommentar: I årets final har vi minsann en skön blandning av stilar som tävlar. Tycker att i stort sett alla låtar är intressanta. Det som sticker ut i fältet, utifrån studioversionen, är dock att hårdrocksbandet Nördika, som har ett schysst rocklåt, faller så totalt brutalt på näsan med sången och harmonierna. Inspelningen känns inte färdig, slasksång! Däremot är det de i topp tre som jag tror är lämpade för att representera Moldavien i maj och som jag känner är lika bra på olika vis. Pasha Parfeny med ”Soarele și luna”, Aliona Moon med ”Du-mă” och supersäkra SunStroke Project med ”Yummy Mommy”. Även om de senare fortsätter på spåret om att sjunga om mogna kvinnor och denna är deras minst starka bidrag genom tiderna, så är det svårt att värja sig till gunget.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir sångaren Pasha Parfeny med bidraget ”Soarele și luna” som kommer att få representera Moldavien i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Etapa Națională 2023 som avgjordes den 4:e mars 2023.

Så här såg det ut när han framförde sin låt i sändningen:

 

Det blir för övrigt andra gången som Pasha Parfeny kommer att tävla för Moldavien i ESC-sammanhanget – senast var i Baku 2012 med bidraget Lăutar (som blev elva i finalen det året). Han var även med på scenen och som låtskrivare bakom Aliona Moons O mie i ESC 2013.

 

Så var finalen

Finalen i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 föregicks av först en allmän antagning och urval. Därefter framfördes de godkända bidragen under en s.k. liveaudition där en jury hade all makt att avgöra vilka tio av 30 bidrag som skulle kvala in till finalen. Först i den avgörande finalen fick tittarna vara med och rösta vem de ville ska tävla för Moldavien i Eurovision 2023.

För att avgöra finalen fick en jury och tittarna dela ut varsin poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Först röstade juryn vars sammanlagda totalpoäng gav 12 poäng till det bidrag som de gett högst totalpoäng till, vilket i det här fallet var Pasha Parfeny. Juryns tvåa var Aliona Moon och trean var SunStroke Project. I juryns egna poängutdelning (innan den omvandlades till en gemensam rangordning) skilde det endast 1 poäng mellan ettan och tvåan medan det skilde hela 16 poäng mellan tvåan och trean.

När tittarnas poäng delades ut visade det sig att de också hade Pasha Parfeny som vinnare medan deras tvåa var SunStroke Project och trea var gruppen Surorile Osoianu (som juryn hade som fyra).

I det läget när man slog ihop poängen korades Pasha Parfeny som vinnare i och med att han hade fått 12 poäng från både juryn och tittarna. Bidrag som ev. fick samma totalpoäng rangordnades efter juryns röster.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Tycker du att Moldavien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var inte jätteförvånande att de som kom topp 3 också blev topp 3 i den moldaviska finalen, men jag blev lite glatt förvånad över att SunStroke Project inte vann. Det var ju ganska mycket snack om de innan och så. Oavsett tycker jag att rätt låt vann finalen och nu hoppas jag att det blir ett bra framträdande i Liverpool, för då kan Moldavien absolut få en minst lika bra slutplacering som ifjol. Det här är en modern låt som jag tror kan gå hem hos de flesta.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Att det skulle stå mellan de gamla bekanta Pasha Parfeny, Aliona Moon och Sunstroke Project var nog det alla förväntade sig. Vad få däremot skulle förutspå var att se Sunstroke bli akterseglade efter att juryn hade röstat. Nu får vi istället säga ”välkommen tillbaka” till just Pasha Parfeny. Jag hade en ganska ljummen inställning till hans låt men inser att han hade bäst scennummer och därav störst potential att sätta ett bra scennummer live i Liverpool också. Även om jag fortsatt anser att han haft bättre låtar.

Live-audition

Inför finalen i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 genomförde TV-bolaget TRM en liveaudition för de artister som gått vidare från urvalsjuryns första val. Totalt sett handlade det om 31 artister där dock en av dessa valde att inte medverka. Under dagen poängsatte en jury alla tävlande och deras totaltabell blev sedan facit gällande vilka tio bidrag som skulle erbjudas plats i den nationella finalen. Nedan är fakta inför sändningen och längre ned finner du också resultatet.

 

Mer information

Resultat »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-01-28

 • Tid:
 • 13.00 CET

 • Plats:
 • TRM-studio

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • TRM – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist.

Resultatet i Live-audition


Efter den live-audition som har hållits i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 står det nu klart vilka tio bidrag som juryn har valt att ta vidare till finalen (enligt juryns rangordning och poäng):

 

Det innebär att följande 20 bidrag åkte ut (enligt juryns resultat):

 

Nedan är bidrag som var anmälda att delta men av något skäl inte deltog:

 • LOLA – ”Temperatura

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera