« Inför ESC Frankrike 2022

Inför ESC Frankrike 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi La Zarra med bidraget ”Évidemment” som representerade Frankrike. I och med att hon tävlade för ett så kallat ”Big Five”-land var bidraget direktkvalificerat till finalen den 13:e maj där hon fick startnummer 6 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är La Zarra?

 

La Zarra, artistnamn för Fatima Zahra Hafdi, föddes den 25:e augusti 1997 i Montreal i Quebec som är en fransktalande region i Kanada, där hon också kom att växa upp med sin familj. 2016 släppte hon sin debutsingel Printemps blanc tillsammans med rapparen Niro. 2021 släppte hon sitt första album Traîtrise som innehåller 14 singlar, däribland låten Tu t’en iras. Hon släppte också så sent som ifjol singeln Sans moi. Det vi också vet är att hon alltid har varit intresserad av mode och musik.

En notering kan göras att det blir andra gången sedan millennieskiftet som Frankrike representeras av en artist från Kanada. Senast var med Natasha St-Pier som tävlade för Frankrike år 2001 med bidraget Je n’ai que mon âime (placerade sig på fjärde plats).

Näst på tur väntar tävlan i Eurovision Song Contest för La Zarra med bidraget ” Évidemment” som hon har skapat ihop med Benny Adams och Banx & Ranx. Årets tävlingsbidrag från Frankrike framförs helt och hållet på franska till skillnad från ifjol då Frankrike valde att sjunga på bretonska.

Hur valde Frankrike till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Frankrike både artist och tävlingsbidrag genom ett internval.

Det fanns dock initiala planer att för ett tredje år i följd arrangera en nationell final men dessa planer ströks i samband med att France Télévisions i januari meddelade att man redan hade valt ut artist och bidrag. Tävlingsbidraget blev officiellt presenterat i mitten av februari vilket skedde samtidigt då den officiella musikvideon släpptes.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är ju något av en upphottad version av deras bidrag från 2021, som ju lyckades komma 2:a i Rotterdam om ni minns. Tanken var nog att försöka spela lite på traditionell fransk musik á la Edith Piaf, men något mer uppdaterad – vilket kanske ser ut som en bra idé på pappret men blir kanske inte lika bra i verkligheten. Hela grejen med Piaf (och ”Voilà” från 2021 också för den delen) är ju att det är just tidlöst – det är hela poängen! Årets franska bidrag är därför visserligen lite häftigt och snyggt, men saknar det där extra som gjorde just ”Voilà” så bra 2021. Istället blir det en discolåt, med touch av Piaf, vilket inte är någon kioskvältare i mina öron. Men visst, La Zarra gör ett snyggt nummer så det blir säkert väldigt bra på scenen i Liverpool!


.

Frankrike skickar i år en popballad som de gjorde 2021 när jag hade dem som vinnare i slutändan. Håller jag ”Évidemment” lika högt? Nej tyvärr, men jag tror att låten kommer att komma typ högt bland låtarna som hamnar mellan toppstriden och bottenplatserna.


.

Lite fransk chanson i modern tappning är inte fel i sig. La Zarra är en duktig artist och sångerska. Tycker hon levererar bra och låten är lite catchig ändå. Franska i sig är ett vackert språk som ibland har en tendens att göra en låt bättre än vad den faktiskt är. Frankrike har tidigare försökt sig på bidrag där man komponerar in chanson, den franska andan, med varierande resultat. 2021 var senast och en fin andra plats blev det då. Så bra lär det inte gå i år.


.

2021 var jag jättebesviken att Barbara Pravis ”Voilà” inte vann ESC-finalen och det kändes extra tungt att det bara saknades 25 poäng för henne att vinna. Ifjol var jag däremot inte lika hypad på Frankrikes låt – men det är jag definitivt i år! Något som är väldigt spännande är att La Zarra har lyckats med konststycket att blanda gamla Piaf-toner med modern fransk pop på ett sätt som man inte har hört den förut – och jag tycker att det funkar. Mer franskt i Eurovision kan det inte bli! Jag har gillat den här låten från första stund jag hörde den och nästan på samma sätt som med ”Voilà”. En underbar låt som jag håller högt på min topplista i år. Heja Frankrike!


.

Oftast älskar jag Frankrikes bidrag och det är inget undantag i år. Den är mystisk, cool och sexig på samma gång. Jag hoppas de även får fram detta på scen sen. Men i slutändan är det ändå något som saknas som jag inte kan sätta fingret på, därför får den inte högre poäng. Känns kanske som en låt jag kommer tröttna på eller glömma bort på något sätt.


.

Efter att Frankrike provade med annorlunda toner i fjol och inte såg det bära frukt så kör man mer på något helylle franskt. En låt med traditionell och smått dramatisk chanson-intro som sen mynnar ut i mer disco-artade toner. Nåja, det är en ganska trevlig stund när den väl rullar, men när jag väl lyssnat klart på låten undrar jag alltid: ”…var det här verkligen allt?” Nånting mer hade man kunnat göra med låten, kan jag tycka. Den dramatik man byggde upp i början ebbar tyvärr ut.


.

Fransk discomusik? Ja varför inte. Inte för att jag vet om jag är helt såld på låten. Den är catchig men låter väldigt mycket lite som fransk musik gör mest i sitt uttryck. Ungefär som om man tagit någon gammal låt och gjort en mer ”modern” remix på den.


.

De femfaldiga ESC-vinnarna Frankrike utsåg i år sitt bidrag internt efter att ha använt sig av nationell uttagning två år på raken. Det är både en kvalitetsartist – och låt. Musikaliskt låter detta typiskt franskt med en touch av 2021 års vinnarlåt ”Voilà”, fast med ett mer spännande, modernt och lite mystiskt sound. Jag var mer såld på detta bidrag när det offentliggjordes, men måste erkänna att jag har tröttnat en aning. Får hoppas att live-framträdandet lyfter.


.

Jag gillar den här ”chanson-popen”, men samtidigt är den inte tillräckligt klassisk och tidlös så att jag ger den höga poäng. Det är mer ett bidrag som man inte kan låta bli att hänga på och sjunga med i refrängen.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
31 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Detta känns som ett stolpskott faktiskt – man satsar lite för högt utan att bry sig om vad som egentligen funkar. Som tidigare sagt så missar man vad som gjorde ”Voilà” så bra, så man lär inte ha med toppstriden att göra i år. Men samtidigt är detta inte någon direkt dålig låt heller – vilket gör att min gissning blir på en mittenplacering i finalen.


Som sagt, Frankrike kommer nog att hamna i mitten, typ plats 11 eller 12.


Tveksam till La Zarras chanser uppriktigt sagt. Det finns en hel del bidrag som kommer slåss om tittarnas röster och då kan denna falla bort. Frankrike får fortsätta längta efter en ny seger.För min del får Frankrike gärna vinna årets Eurovision (om inte två andra länder gör det, vi kommer till det lite senare i inför-guiden) men om jag nu ska göra en mer realistisk bedömning ser den för tillfället ut som så att jag tror inte att Frankrike vinner i år heller. Däremot kan de nog bli topp 4 med juryn, för det känns som en låt som kan få mycket jurypoäng, medan tittarna lär nog ge en poäng som hamnar mellan plats 10 och 15. I totalen tror jag dock att Frankrike lyckas ta sig in på topp 10 men kanske mer då runt plats 10.


Jag är inte den enda i Europa som älskar det franska språket så tror inte den här har några problem att ta sig in på topp 10.


Ifjol gamblade Frankrike rejält med att skicka en låt på bretonska och som blandade bretonsk musik med techno, och det skulle visa sig vara en ren felspekulering. Nu är det ”back to basics” för dem, och jag tror att det bör åtminstone räcka för att de ska hämta upp några placeringar. Vet inte om det skulle räcka till topp 10, men jag tror man bör slippa bottenstriden.Vette sjutton om det här sticker ut tillräckligt för att ge Frankrike en topplacering. Förra året var jag bombsäker på att Frankrike skulle knipa en plats i topp 10 och de slutade ändå näst sist. Jag får känslan att årets bidrag kan komma att sluta någonstans i mitten.


Frankrike blandar och ger. För två år sedan kom man tvåa och ifjol var man inblandat i bottenstriden. I år tror jag dock man återigen tillhör toppskiktet eller strax utanför topp 10 (som sämst.)


Svårtippat för mig, oerhört svårt, men tror att Frankrike kan hamna någonstans i mitten/strax över mitten bland bidragen. Allt beroende på hur cool hon är i sin framtoning på scen och hur väl hon levererar i förhållande till andra starkare bidrag.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera