« Inför ESC Tjeckien 2022

Inför ESC Tjeckien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi gruppen Vesna med bidraget ”My Sister’s Crown” som representerade Tjeckien. De kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 13 av 15. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 14 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Vesna?

 

Vesna är en musikgrupp som utgörs av sångerskorna Patricie Fuxová, Bára Šůstková, Olesya Ochepovská, Markéta Vedralová, Tereza Čepková och Tanita Yankovová. De beskriver sig själva som ett ’Slaviskt systerskap’ (slaviskt som i region och inget annat) som blandar pop med folklore till sin egen stil, exempelvis i låten Love me.

Sedan frontpersonen Patricie Fuxová startade gruppen år 2016 har de bland annat hunnit med att producera och släppt två album. I år ställde de upp med bidraget My Sister’s Crown” i Tjeckiens ESC-uttagning och vann överlägstet. Bidraget är gjort av Kateryna Vatchenko, Patricie Kaňok, Tanita Yankova, Adam Albrecht, Michal Jiráň och Šimon Martínek. Förutom engelska framförs bidraget på ukrainska, tjeckiska och bulgariska vilket i år är det enda bidraget som sjungs på mer än tre språk.

Hur valde Tjeckien till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Tjeckien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen ESCZ.

Från en antagning utsågs fem finalister som framförde varsin låt i en YouTube-sändning från en TV-studio i Prag. Därefter öppnades möjligheten för både nationell och internationell omröstning vars resultat lades samman och en vinnare korades.

Omröstningen var öppen under en hel vecka och resultatet presenterades dagen efter att den hade avslutats.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Det är lite konstigt att säga det, men Tjeckien tillhör mina absoluta favoriter i år. Detta är ett skumt men väldigt snyggt bidrag som påminner till vissa delar om Go_A som representerade Ukraina 2021. Det finns både ett mörker och ett djup i denna typ av bidrag och jag gillar det skarpt. Man lyckas komma med något nyskapande här som vi inte brukar få i ESC – underbart! Jag går igång på detta, det är bara att erkänna – och jag hoppas såklart på att vi också får se ett riktigt starkt scennummer i Liverpool för det vore väldigt kul att se Tjeckien i topp-5 i år.


.

Tjeckiens låt är för mig 10 av 10 – helt enkelt, jag älskar den. Men frågan är hur scenframträdandet kommer att bli, är orolig att det kommer bli för rörigt och att det finns risk att den glöms bort i finalen. För till final kommer den till.


.

Tjeckien framför en låt om panslavisk gemenskap? Ja! Detta är en hyllning till mitt folk. Min identitet. Börjar bli nationalistisk och nostalgisk av bara tanken. Tänk er ett land där alla slaviska människor kunde leva tillsammans i harmoni och fred, oavsett bakgrund, religion eller etnicitet. Bara förenas i ett stort slaviskt brödraskap och systerskap. Så placerar vi detta någonstans i söder för fint väder och kallar det typ Sydslavien eller nått. Det hade varit något!

Nu vaknar jag upp från mitt dagdrömmande och fokuserar på denna fantastiska låt av gruppen Vesna. Det är en genuint bra låt. Det är etno men också så 2023. Det är snyggt producerat och allt passar trots de olika språken. Jag är lite orolig för hur det kommer se ut på scen i Liverpool. Hemma i Tjeckien var det inte så intressant. Tycker man ska gå all-in på det slaviska som i musikvideon. Kanske håller jag på att bli gammal och nostalgisk, men hur kan jag inte ge en femma till denna låt?


.

Tjeckiens final hade inte många tävlande och det fanns därför inte så mycket att tycka där. Men låten som valdes ut som vinnare och representant för landet i Eurovision tyckte jag direkt om! Kanske mest för att den inte följer en given mall utan är som en egen person i kombination med att de sjunger den på en mängd olika språk inklusive länders språk som inte deltar i år som t.ex. bulgariska och för första gången på länge även på tjeckiska. Jag hoppas det ska gå bra för Vesna!


.

Tjeckien gjorde rätt i att välja Vesna som sin representant. Den är unik och häftig. Kul när länder kommer med annorlunda inslag. Får de till en bra scenshow också kan den gå långt.


.

Den del utav mig som haft ett stort intresse för musiklivet i det forna östblocket går i spinn just nu, speciellt med språkvalen. En refräng på ukrainska som är ett vackert sångspråk. Tjeckiska som vi inte hört sen landets debut. Och bulgariska, trots att Bulgarien inte ens ställer upp. Jag förstår dock att vissa ukrainare skruvat på sig en del om det där med panslaviskt systerskap, vilket det naturligtvis finns förklaringar till. Men jag märker att låten är skriven med god vilja, och är framförd med övertygelse och bra kemi inom gruppen.


.

Vet inte om jag förväntat mig det här från Tjeckien. Känns mer som något som Polen eller Ukraina kunnat skicka. Slavisk folkmusik med ett modernt poppigt sound. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tycker om det jag hör.


.

Folkmusik med stämmor på olika språk. Ytterligare en antikrigs-låt, denna gång riktad mot Rysslands invasion av Ukraina. Ett intressant bidrag som har växt på mig sedan den blev utvald. Från början var jag inte alls något fan vill jag påstå. Deras framträdande från den nationella finalen var aningen rörigt. Hoppas de får till det bättre till Eurovision. I övrigt tycker jag att det finns flera likheter med Ukrainas vinnarlåt från förra året.


.

Detta är ett bidrag, en gryta jag verkligen gillar. Innehåller en blandning av språk, blandning av modernt och etniskt och med mer moll än dur samt en musik- och melodimatta som gifter sig. Kan inte låta bli att tycka om det här även om jag tyvärr tröttnar efter ett par lyssningar till skillnad från några andra bidrag jag kan lyssna på om och om igen.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
36,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag är ganska säker på att vi här har ett topp-10 bidrag i finalen – det är trots allt mycket hög klass på detta och oddsmässigt ligger de rätt bra till just nu. Men samtidigt kan detta såklart gå över huvudet på tittarna, det är ju alltid en risk med sådana här bidrag. Men jag står på mig och tippar på en topp-10 placering här!


Även om jag vill se Tjeckien i final känner jag att detta just nu bara är en ’möjlig finalist’.


Tjeckien går givetvis till final. Frågan är mer om de kommer lyckas slå sin bästa placering som är sexa.Jag tror att Vesna lätt sjunger sig hela vägen till ESC-finalen. Något annat vore en skräll!


Jag har dessvärre hört att dessa kvinnor inte bjudit på något vidare framträdande vilket är synd. Kanske är låten lite för unik för att uppskattas på det sätt den borde uppskattas.


Denna låt är en fanfavorit, men den är beroende av att man får ett bra scennummer. Jag tror inte man ska dra för många växlar av deras liveframträdande i ESCZ, som inte var mer än en liten studio där man inte kunde göra så mycket. Men samtidigt kan man ställa sig frågan vad man kan förvänta sig istället.Tjeckien är ett sådant land som går till final lite då och då. Just i år känns som ett sådant år då de är givna finalister.


Tjeckiens bästa placering är en 6:e plats från 2018. I år tippas man komma bra till igen. Frågan är om man bräcker den där 6:e platsen och kommer ännu högre? Jag ställer mig tveksam till det, men att det blir final-avancemang kan vi vara eniga om.


Tjeckien är inte det mest stabila landet när det gäller placeringar, men jag skulle våga säga att i år kommer man komma högt i finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera