TJECKIENS UTTAGNING. TV-bolaget Česká televize (ČT) utsåg Tjeckiens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen ESCZ.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

30 januari 2023: Finaluppspelet

Inför finalen »

Panelen tycker till (efter uppspelet) »


7 februari 2023: Resultatredovisningen

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Upplägg

För första gången på 15 år sände tjeckisk TV i ett direktsänt finaluppspel av tävlingsbidrag innan man sedan lät den nationella och internationella publiken bestämma vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera landet i Eurovision Song Contest.

Uttagningen, som fick namnet ESCZ, var uppdelad i två delar: först med en sändning från en TV-studio i Prag där fem låtar framfördes i en följd och sedan en omröstning, som pågick i en vecka, vilken röstade fram en vinnare.

Programledare för sändningen var skådespelaren Adam Mišík som även hade med sig Eurovision-poddarna från Eurotrip, Rob Lilley och James Rowe, som co-programledare i Green room.

 

5 bidrag valdes ut

Startfältet utsågs bland de 170 låtar som hade skickats in via den allmänna antagning som avslutades i slutet av 2022. Från början sades det att max tre bidrag skulle komma att medverka men i samband att artisterna presenterades officiellt den 16:e januari stod det klart att ČT hade valt att ta med totalt fem artister. Vilka låtar de framförde presenterades strax innan uppspelet började.

 

Eurovision-resultat 2023

I omröstningen utsågs gruppen Vesna med tävlingsbidraget ”My Sister’s Crown” som representant för Tjeckien i Eurovision 2023.

 

Finalen

I Tjeckiens uttagning ESCZ skulle det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Tjeckien i Eurovision 2023. För första gången på 15 år spelades låtarna upp i en direktsänd, dock studiosänd, final som sedan följde en veckas omröstning. Nytt för året var att endast publikomröstning (nationell och internationell) röstade fram vinnaren.

Finaluppspelet genomfördes den 30:e januari medan omröstningen pågick från det att sändningen var avslutad och en vecka framåt (till 6:e februari). Dagen därpå, alltså 7:e februari, meddelades vilken av låtarna som fått flest röster och därmed hade vunnit uttagningen.

 

Mer information

Lär känna startfältet »

Panelen tycker till (efter uppspelet) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • Finalsändning: 2023-01-30
 • Omröstningen: 2023-01-30 – 2023-02-06

 • Tid:
 • 21.00 CET

 • Programledare:
 • Adam Mišík samt Rob Lilley och James Rowe (som co-programledare)

 • Plats:
 • TV-studio i Prag

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning avgör resultatet
 • – Av dessa avgörs resultatet till 70% av internationella följare (som röstar via Eurovisions app) och resterande 30% av tjeckiska följare (som röstar via iVysílání). Man kan även rösta via denna länk.

 • TV-bolag/Stream:
 • ČT – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Klippen länkas till den TV-sändning där alla uppträdanden gjordes.


1. Maella – Flood
Låtskrivare: Michaela Charvátová


2. Pam Rabbit – Ghosting
Låtskrivare: Filip Vlček, Pamela Narimanian


3. Markéta Irglová – Happy
Låtskrivare: Markéta Irglová


4. Vesna – My Sister’s Crown
Låtskrivare: Patricie Kaňok Fuxová, Tanita Yankova, Kateryna Vatchenko


5. Rodan – Introvert Party Club
Låtskrivare: Rodan Tuka, Jan Vávra, Joe Dolman, Jeppe Engelbrecht Appel

 

Så här tyckte vi (efter uppspelet)


Tyckte inte till efter uppspelet

Tyckte inte till efter uppspelet

Tyckte inte till efter uppspelet

Min topplista

 1. Vesna – ”My Sister’s Crown”
 2. Rodan – ”Introvert Party Club”
 3. Pam Rabbit – ”Ghosting”
 4. Maella – ”Flood”
 5. Markéta Irglová – ”Happy”

Kommentar: Tyvärr bjuder inte Tjeckien på sitt bästa startfält den här gången även om det var roligt att de valde att hålla i liveframträdanden i en direktsändning istället för förinspelade klipp/musikvideos som det varit tidigare år. Om jag får bestämma tycker jag att Tjeckien borde skicka gruppen Vesna eller Rodan till Eurovision 2023 för jag tror de har bäst chans att lyckas i Liverpool. Men man kan ju som sagt aldrig veta…


Tyckte inte till efter uppspelet

Min topplista

 1. Vesna – ”My Sister’s Crown”
 2. Maella – ”Flood”
 3. Rodan – ”Introvert Party Club”
 4. Markéta Irglová – ”Happy”
 5. Pam Rabbit – ”Ghosting”

Kommentar: En lite slätstruken upplaga som vi får se i Tjeckien i år, det har annars varit så att när de haft sin onlineuttagning så har de ofta lyckats med att ta in olika akter med olika audiovisuella uttryck. Här blir det nog mer att vissa låtar smälter in i varandra. En som däremot inte ramlar ner i det facket är min etta – Vesna med ”My Sister’s Crown”. Trots engelsk låttitel får vi höra de sjunga på både tjeckiska, ukrainska, och till och med bulgariska. För mig som är… ”slavofil” är nog att ta i, men intresserad av slavisk musik och kultur så är det kul att en sån låt finns med, och extra kul om den skulle gå och vinna. Vi har ju inte hört tjeckiska i ESC på väldigt länge, och en låt med rader på bulgariska hade vart kul också i och med att Bulgarien inte är med i år.

I övrigt så kan jag dock känna att det är lite synd att Tjeckiens nationella liga blir utformad som den blir, en onlineuttagning som inte sänds på tjeckisk tv, och där tjeckerna bara har 30% av inflytandet i uttagningens resultat. Jag förstår att ESC-intresset inte är särskilt högt där, men gör nånting! Det här känns inte som ett särskilt starkt incitament att locka dem till tävlingen.


Tyckte inte till efter uppspelet

Min topplista

 1. Rodan – ”Introvert Party Club”
 2. Vesna – ”My Sister’s Crown”
 3. Markéta Irglová – ”Happy”
 4. Pam Rabbit – ”Ghosting”
 5. Maella – ”Flood”

Kommentar: Tjeckien bjöd in oss internationella/utländska ESC-fans att få följa deras live-uppspelning av sina 5 finalbidrag i en direktsänd Youtube-sändning (som dessutom programledes på engelska – och med intervjuer med artisterna). Dessutom står vi för 70% av rösterna ihop med den tjeckiska befolkningen som står för resterande 30%. Det utlovades att vi skulle få höra 5 fantastiska bidrag, men så särskilt märkvärdiga och fantastiska var de inte i mitt tycke. Dock föll jag direkt för sista låten från uppspelningen, som var ”Introvert Party Club” med Rodan. Min röst går alltså till honom. Jag tycker att låten har ett bra budskap om att det är helt okej att inte följa strömmen och vara som alla andra och låten satte sig vid första lyssningen. Ett bidrag jag tycker Tjeckien ska ta med sig till Liverpool om jag får bestämma.


Tyckte inte till efter uppspelet

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir musikgruppen Vesna med bidraget ”My Sister’s Crown” som kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen ESCZ som avgjordes den 7 februari 2023.

Så här såg det ut när gruppen framförde sin låt under TV-sändningen då alla bidrag framfördes (innan omröstningen inleddes):

 

Så var uttagningen

Tjeckiska TV-bolaget ČT genomförde även den här gången en publikuttagning som för första gången på 15 år var en direktsänd historia (om än att resultatet meddelades först en vecka efter sändningen). Nytt för året var att resultatet enbart avgjordes av publiken, där 70 procent av resultatet avgjordes av internationella fans och resterande 30 procent av tjeckisk publik. Bägge parter röstade via olika appar eller direkt via ESCZ hemsida.

Uttagningen utgjordes av fem tävlande med varsitt bidrag som hade valts ut efter en kortare nationell antagning. Initialt var det sagt att endast tre bidrag skulle utses men i slutändan blev det fem tävlande.

Bidragen spelades upp i en TV-studio (utan publik) som sändes ut via en YouTube-stream, därefter hölls omröstningen digitalt under en veckas tid och sedan avslöjades resultatet i en ny stream. Själva resultatet gick till som så att man delade ut poäng utifrån hur det hade röstats både nationellt och internationellt och adderade sedan samman poängen. Bidraget med högst totalpoäng vann uttagningen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag när omröstningen hade avslutats. Resultatet står enligt nationell tittarpoäng + internationell tittarpoäng = totalsumma:

 

Vinnare: Vesna – My Sister’s Crown
Låtskrivare: Patricie Kaňok Fuxová, Tanita Yankova, Kateryna Vatchenko
Resultat: 3 501 + 7 083 = 10 584 p


Tvåa: Pam Rabbit – Ghosting
Låtskrivare: Filip Vlček, Pamela Narimanian
Resultat: 1 417 + 2 799 = 4 217 p


Trea: Rodan – Introvert Party Club
Låtskrivare: Rodan Tuka, Jan Vávra, Joe Dolman, Jeppe Engelbrecht Appel
Resultat: 501 + 1 494 = 1 995 p


Fyra: Markéta Irglová – Happy
Låtskrivare: Markéta Irglová
Resultat: 184 + 825 = 1 009 p


Femma: Maella – Flood
Låtskrivare: Michaela Charvátová
Resultat: 95 + 504 = 599 p)

 

Tycker du att Tjeckien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag tycker att rätt låt vann, för av de låtar som fanns i finalen tycker jag att Vesna hade den bästa låten. Jag tror också de har störst chans att nå ett bra resultat för Tjeckien i tävlingen, inte omöjligt att det blir ännu ett finalavancemang vilket skulle vara roligt!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Yes! Äntligen så vinner den låt jag hade högst upp i rankingen. Och äntligen får vi höra lite tjeckiska också. Tycker också det är härligt att det kommer från just Tjeckien, de har i några år stått och skvalpat med ganska intetsägande stycken, men det här kommer så klart sticka ut. Skulle nog gå så långt att säga att detta är den bästa låten de kommit med sedan de kom tillbaka till ESC 2015.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera