« ESC-bubblan jan-juni 2023

ESC-bubblan jan-juni 2024 »


Välkommen till vår Eurovisionrapportering

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och i kolumnen bredvid ger vi dig mer fördjupande uppdateringar om respektive tävling eller uttagning.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Senaste nytt

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och längre ner hittar du mer fördjupande uppdateringar. Se mer under Frågor & svar.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Deltagarlistan i Eurovision 2024

Till och med har följande länder bekräftat* sitt deltagande i den kommande Eurovisionen:

Albanien • Azerbajdzjan • Belgien • Cypern • Danmark • Estland • Finland • Frankrike • Georgien • Grekland • Irland • Island • Israel • Italien • Kroatien • Lettland • Litauen • Luxemburg • Malta • Moldavien • Nederländerna • Nordmakedonien • Norge • Polen • Portugal • San Marino • Schweiz • Serbien • Slovenien • Spanien • Storbritannien • Sverige • Tyskland • Ukraina • Österrike


* Deltagarlistan här ovanför ska läsas som preliminär till och med slutet av 2023 eller början av 2024 då EBU meddelar den officiella deltagarlistan. Samtliga bekräftelser bygger för tillfället på s.k. indikationer om deltagande som har lämnats direkt av respektive lands TV-bolag och/eller från andra säkra källor som kan bekräfta informationen i deras ställe.

Notera att preliminärbegreppet gäller även i de fall där länder har börjat att förbereda för respektive uttagning. Detta då länder fortfarande har möjlighet att tacka nej till att delta i tävlingen 2024.

Aktuellt

Nyhetshändelser i september


Värdstäderna till Melodifestivalen 2024 presenterade

20 september. Under onsdagen meddelade SVT vilka 6 städer som kommer att få besök av Melodifestivalen nästa år. I likhet med turnéerna 2006, 2012, 2016 och 2019 blir det inga stopp i Norrland, däremot får Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna och Karlstad besök innan finalen i Friends Arena i Stockholm. Turnén börjar den 3:e februari och avslutas den 9:e mars.

I och med att Sverige är värd för Eurovision Song Contest 2024 kommer vinnaren i nästa års Melodifestival att bli direktkvalificerad till ESC-finalen istället för att behöva kvala till sig en finalplats.

Läs mer »


Polen bekräftar deltagande i Eurovision 2024

20 september. Det polska TV-bolaget TVP har till fansajten ESCToday.com bekräftat Polens deltagande i Malmö nästa år. Det blir det 35:e landet i ordningen som bekräftar deltagande. Däremot saknas uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.


Nordmakedonien bekräftar preliminär comeback i Eurovision 2024

17 september. Efter ett års frånvaro från tävlingen verkar det som att Nordmakedonien kommer att göra en comeback till Eurovision Song Contest. Detta har det nordmakedonska TV-bolaget MRT själva lagt ut på sin hemsida i ett officiellt dokument som berättar vilka program de ska sända och producera under det kommande året. Dock verkar det enligt uppgift i nordmakedonsk media inte vara helt klart än om det blir en comeback eller ej, men då det finns pengar avsatta kan man i alla fall utgå från att det finns intresse.

Ifjol vid samma tidpunkt hade MRT istället ändrat om sin budget så att man bara skulle delta i Junior Eurovision istället för även i stora Eurovision. Sagt och gjort, 2023 deltog inte Nordmakedonien i Eurovision Song Contest men 2024 gör de comeback!


Georgien tävlar i Eurovision 2024

15 september. Fansajten ESCToday.com har nu fått bekräftat från Georgiens nationella TV-bolag GPB att landet kommer att delta i Eurovision 2024. Hur artist och tävlingsbidrag ska utses är däremot inte känt än.


Monaco tackar nej till ESC-comeback 2024

15 september. Trots att Monaco har startat upp ett nytt TV-bolag som har möjlighet att delta i Eurovision Song Contest kommer landet inte till start den här gången heller. Det rapporterar ESCToday.com som har varit i kontakt med TV Monaco. Senast Monaco deltog i Eurvision var 2006 då landet deltog för tredje året på raken efter att senast ha deltagit 1979.


Grekland tävlar i Eurovision 2024

15 september. Under fredagen rapporterade Eurovisionfun.com att Greklands nationella TV-bolag ERT har bekräftat sitt deltagande i Eurovision 2024. Det saknas däremot uppgifter om hur artist och bidrag ska utses. De senaste åren har detta gjorts internt men vi får se om det blir ändring på det den här gången eller ej.


Så många bidrag skickades in till Melodifestivalen 2024

15 september. Med antagningen nyligen avslutad har SVT sammanställt att sammanlagt 2624 bidrag skickades in denna gång. Det är en minskning med 200 bidrag jämfört med antagningen för ett år sedan.

Läs mer »


Antagningen till Melodifestivalen 2024 har avslutats

15 september. Sedan i slutet av augusti har låtskrivare och artister kunnat skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2024, men under fredagsförmiddagen avslutades den. Nu tar ett juryarbete och SVT-arbete vid för att välja ut startfältets 30 tävlande.

Läs mer »

Allt om antagningen »


Nytt upplägg för Estlands Eesti Laul 2024

15 september. I somras hintade TV-bolaget ERR i Estland om förändringar i uttagningen Eesti Laul 2024. Nu i september har dessa offentliggjorts.

Som vanligt utses tävlingsbidragen via en antagning som i år pågår till den 23 oktober. Därefter utser en jury 20 låtar som ska tävla. Men, istället för att låtarna sedan fördelas ut på två semifinaler kommer juryn att på förhand utse 5 låtar som går direkt till final medan resterande 15 bidrag får tävla i en semifinal där ytterligare fem finalister utses. Finalen får sedan 10 bidrag där den slutgiltiga vinnaren väljs ut i en avgörande röstningsomgång med tittarröstning.

Läs mer »


Kroatien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

15 september. Det kroatiska TV-bolaget HRT har nu i september meddelat att man avser att tävla även i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter kommer artist och tävlingsbidrag att utses genom uttagningen Dora, vars antagning pågår till och med den 30 november.

Enligt regelverket som har publicerats kan urvalsjuryn välja maximalt 28 tävlingsbidrag samt fyra reservbidrag bland materialet som skickas in. Det är heller inte bestämt om 2024 års Dora får fler sändningar än bara en finalkväll.


Christer Björkman blir tävlingsproducent för Eurovision 2024

11 september. Nu står det klart att Christer Björkman, tidigare känd tävlingsproducent för Melodifestivalen, återvänder till Eurovision som tävlingsproducent för 2024 års produktion i Malmö. Med sig får han TV4-programmet Idols producent Per Blankens som tidigare också arbetat med Melodifestivalen.

Läs mer »


Uppgifter om Storbritanniens ESC-val 2024

11 september. Enligt den brittiska radio- och TV-profilen Scott Mills har BBC:s sökande efter Storbritanniens nästa Eurovision-representant påbörjats. Detta meddelade han i en radiosändning under tisdagen. Exakt hur deras sökande går till är inte känt framförallt då BBC de senaste åren valt internt tillsammans med ett skivbolag. I augusti blev det dock känt att deras senaste samarbetspartner TaP Music tackat nej till att fortsätta samarbetet ett år till så vem eller vilka de ska använda sig av den här gången är inte känt.


Lettland bekräftar fortsättning med Supernova

11 september. Lettiska TV-bolaget LTV har nu dels bekräftat Lettlands deltagande i Eurovision 2024, dels att man kommer att välja artist och bidrag genom uttagningen Supernova. Den uttagningen har använts alla år sedan 2015, med undantag för 2021 då den vinnande artisten från 2020, Samanta Tina, fick kvarstå som landets val ett år till och hennes låt utsågs också internt. Enligt ett regelverk som tidigare var publicerat är planen att välja ut startfältet från en nationell antagning men exakt hur många låtar som ska väljas ut är inte känt.

Lettland har inte varit i ESC-final sedan Sverige senast höll i värdskapet, alltså 2016, även om 2023 års representant Sudden Lights bara var några ynka poäng från att kvala vidare till finalen.


Islands Söngvakeppnin-antagning avslutad

11 september. Under söndagen avslutades antagningen till Islands uttagning Söngvakeppnin 2024. Det innebär att TV-bolaget RÚV nu tar över arbetet med att börja välja ut startfältet som enligt uppgifter kommer att meddelas i januari 2024. Sändningarna är preliminärt planerade till februari och mars 2024 även om det fortfarande saknas datum.

Läs mer om antagningen »


Slovakien stänger inte dörren för en Eurovision-comeback ett senare år

10 september. I en intervju med den slovakiska hemsidan Aktuality.sk säger VD:n för det slovakiska TV-bolaget RTVS, Ľuboš Machaj, att RTVS planerar för att göra en comeback till Eurovision. Det är dock inte aktuellt till 2024 men möjligen vid ett senare tävlingsår. Det som är problemet är bland annat den finansiella biten som på något sätt behöver ordnas samt en planering för hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut.

Det ska noteras att detta är på något sätt ingen bekräftelse på comeback utan att dörren inte är helt stängd för något sådant. Slovakien har deltagit i Eurovision vid åtta tillfällen (1993, 1994, 1996, 1998, 2009, 2010, 2011 och 2012) varav tillfällena på 1990-talet var man klar för final (då det inte fanns några semifinaler) medan åren därefter kvalade man till final men lyckades inte få någon finalbiljett vid försöken som gjordes.


Tyskland fortsätter med finalkonceptet

7 september. För tredje året i rad planerar det tyska TV-bolaget NDR att välja ut Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Exakt hur många bidrag som ska tävla är inte känt, däremot kan man ansöka om att delta till och med den 5:e oktober

Läs mer »


Monacos nya TV-bolag redan EBU-medlemmar

7 september. Den första september i år startade det nya officiella TV-bolaget TVMonaco i Monaco och i och med det har den staten nu ett TV-bolag igen sedan det tidigare TCM gick ihop med ett franskt bolag för ett antal år sedan. Nu visar det sig, rapporterar ESCToday.com, att TVMonaco redan är medlem i EBU tack vare att bolaget ingår i MMD, som är en förkortning för Monaco Media Difussion. Det skulle kunna betyda att Monaco kan, om de vill, anmäla sig till att delta i Eurovision 2024. Om de sedan gör det eller ej återstår att se när deltagarlistan tillkännages antingen denna höst eller i början av 2024.

Monaco deltog senast i Eurovision 2004, 2005 och 2006 då de gjorde en tillfällig comeback efter att dessförinnan senast tävlat i Eurovision 1979.


Norges Norsk MGP-antagning avslutad

1 september. Den sista augusti avslutade NRK antagningen till Norsk MGP 2024, vilket innebär att arbetet med att ta fram startfältet till nästa års ESC-uttagning kan påbörjas. NRK har dock i skrivande stund inte meddelat hur många bidrag som ska väljas ut samt hur omfattande själva uttagningen blir, exempelvis om upplägget med ett antal heats inför finalen (som varit aktuell alla år sedan Norsk MGP 2020) kommer att kvarstå eller ej. Det är något som vi får reda på senare under säsongen.

Något som NRK däremot har gått ut med är att från och med skrivande stund (1 september 203) får bidrag som är tilltänkta att tävla i Norsk MGP släppas officiellt. Det innebär att bidrag som väljs ut till nästa års upplaga inte längre behöver begränsa sig till att börja spelas offentligt när uttagningen äger rum.

Läs mer om antagningen »


Nu startar Eurovision-säsong 2024

1 september. Nu med start den 1 september säger vi Gott Nytt År – i alla fall till att det är från och med nu som Eurovision-säsongen 2024 kan börja på riktigt. Detta då det är från och med nu som tävlingsbidrag till startfältet kan börja offentliggöras.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i augusti


Nyhetssammanfattning för augusti

31 augusti. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med augusti månad.

Läs mer »


Danmark öppnar antagning till Dansk MGP 2024

31 augusti. Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. Den sista augusti stod det också klart att så blir fallet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister.

Som vanligt kräver DR att alla som medverkar både på och bakom scenen (artist respektive låtskrivare) behöver vara danska medborgare och/eller ha starka band till Danmark genom att exempelvis ha bott i landet en längre tid eller vara gift med en dansk medborgare. Även medborgare på Färöarna och Grönland får skicka in tävlingsbidrag.

Antagningen avslutas den 27:e oktober och därefter kommer en jury att utse tävlingsbidragen som enligt reglerna beräknas bli åtta till antalet.


Mustii representerar Belgien i Eurovision 2024

30 augusti. Med 8,5 månad från skrivande stund till det är dags för ESC-tävlan i Malmö har Belgien, som första land för uttagningssäsongen, meddelat sitt artistval. Det handlar om artisten Mustii som har valts ut internt av TV-bolaget RTBF.

Läs mer »


Albanien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

30 augusti. Fansajten Eurovoix.com har varit i kontakt med det albanska TV-bolaget RTSH gällande om de vill fortsätta tävla i Eurovision eller ej till nästa år. Svaret de har fått är att de ska vara med, däremot är det inte bekräftat huruvida Festivali i Këngës kommer att användas som uttagning. Det svaret lär dyka upp inom de kommande månaderna.


Ukraina tar emot tävlingsbidrag till Vidbir 2024

30 augusti. Nu står det klart att TV-bolaget UA:PBC i Ukraina återigen kommer att anordna finalen Vidbir som nationell Eurovision-uttagning. Fram till den 22:a oktober kan intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag. Tanken är därefter att TV-bolaget utser max 20 artister som får genomgå en audition innan högst tio av dessa artister väljs ut till finalen, dock kommer publiken att få välja en av finalisterna.

Själva avgörandet är den här gången planerat att avgöras i februari 2024 där lika delar jury- och tittarröstning kommer att kora vinnaren som får representera Ukraina i Eurovision 2024.


Estland öppnar antagning i september

30 augusti. Det estniska TV-bolaget ERR har nyligen haft en pressträff gällande presentation av kommande TV-program. Under pressträffen meddelades det att från och med den 15:e september kommer de att börja ta emot tävlingsbidrag till uttagningen Eesti Laul 2024. Sedan tidigare har ERR hintat om förändringar i tävlingsupplägget för sin nationella ESC-uttagning men ännu inte konkret presenterat planerna mer än att den tidigare producenten inte längre kommer att arbeta med programmet och att juryarbetet kommer att bli omfattande än tidigare.


16 länder tävlar i Junior Eurovision 2023

29 augusti. EBU har nu efter många månaders väntan släppt deltagarlistan för Junior Eurovision Song Contest 2023. På deltagarlistan finns 16 länder anmälda varav samtliga länder som tävlade ifjol, med undantag för Kazakstan och Serbien som har lämnat återbud. Deras platser har fyllts upp av Tyskland, som gör comeback efter förra årets avhopp, och dessutom gör Estland debut i sammanhanget. Det här betyder att det blir den första Junior Eurovision-finalen där alla länder som i vuxna Eurovision ingår i ”Big Five” tävlar i samma JESC-final.

Här ska också inflikas att det även i år inte heller blir någon från Sverige, utan tv-tittare i Sverige får även i år följa direktsändningen i november via den officiella livestreamen online.

Finalen är planerad att äga rum i Nice i södra Frankrike den 26:e november.


Ukraina planerar att arrangera en nationell uttagning 2024

28 augusti. Det ukrainska TV-bolaget UA:PBC har i en kommuniké meddelat att de planerar att även till nästa år använda sig av någon slags nationell uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. Mer information är planerat att släppas inom kort.


Antagningen till Maltas MESC 2024 igång

28 augusti. Sedan tidigare är det känt att Malta fortsätter med uttagningsformatet MESC till Eurovision 2024 och fram till den 20:e september kan man skicka in tävlingsbidrag. Senare i höst är det sagt att startfältet ska presenteras då artister får uppträda med potentiella ESC-bidrag där 12 av dessa låtar kvalar in till finalen.

Läs mer »

Skicka in låtar »


Nu är antagningen till Melodifestivalen 2024 öppen

25 augusti. Fram till den 15:e september klockan 11:59 CEST kan vem som helst skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2024. Om du vill ta chansen är det således dags att passa på då just ditt bidrag kan bli utvalt!

OBS! Det går inte att skicka in bidrag via mobiltelefoner. Du måste således ha tillgång till en dator för att kunna logga in.

Mer fakta samt tävlingsregler »

Här skickar du in låtar » (extern länk)

Information In English »


Finlands och Schweiz’ antagningar har avslutats

25 augusti. Under gårdagen (24/8) avslutades antagningarna till Finlands UMK 2024 respektive till Schweiz’ internval. Nu tar juryarbete vid i respektive land för att utse ett startfält (Finland) respektive rösta fram en internvald vinnare (Schweiz).

Mer om Finlands uttagning »

Mer om Schweiz’ uttagning »


Malta presenterar reglerna för MESC 2024

23 augusti. Sedan tidigare har det varit känt att Malta fortsätter med uttagningskonceptet MESC som uttagning till Eurovision 2024, men till skillnad från ifjol blir det ett lite annorlunda tävlingsupplägg.

Bland annat fortsätter upplägget med kvalprogram inför finalen men det blir ingen semifinal utan ett flertal program där ett idag okänt antal tävlingsbidrag kommer att tävla om 12 finalplatser vilka röstas fram av jury och publiken. Inför finalen får varje finalist dels spela in en musikvideo, dels spela in ett s.k. live-on-stage-framträdande vilka sedan används för att kora en vinnare. Finalen är planerad att hållas i januari 2024.

Läs mer »


ESC-vinnaren Toto Cutugno har avlidit

23 augusti. Salvatore Cutugno, eller Toto Cutugno som han kallade sig som artist, har rapporterats ha avlidit vid en ålder av 80 år.

Han inledde sin musikkarriär på 1960-talet och blev en stor och framgångsrik artist i Italien inte minst genom sitt gedigna deltagande i Sanremo-festivalen som han också vann en gång. 1990 tävlade han för Italien i Eurovision och vann med låten ”Insieme: 1992” och året därpå, då Italien stod värd var han en av programledarna tillsammans med 1964 års ESC-vinnare Gigliola Cinquetti.


Två nya jurymedlemmar i Nederländernas internvalkommitté

23 augusti. TV-bolaget AVROTROS i Nederländerna har sedan tidigare meddelat att de kommer att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 internt, vilket de har gjort alla år sedan ESC 2013. Det är en tillsatt kommitté under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen som kommer att avgöra beslutet.

Medan antagningen pågår har AVROTROS presenterat två nya jurymedlemmar som kommer att vara med och fatta beslut kring vilken låt och artist som ska väljas ut. De två nya medlemmarna är Jacqueline Govaert och Jaap Reesema vilka båda har erfarenheter från den nederländska musikbranschen.


Antagningen till UMK 2024 öppen

21 augusti. Nu är antagningen till Finlands uttagning UMK 2024 öppen, men i vanlig ordning är det snabba puckar som gäller då Yle stänger antagningen redan den 24:e augusti. Vill du skicka in låtar är vårt tips att göra det så snart du kan.

Här kan du skicka in tävlingsbidrag » (extern länk)

Alla tävlingsregler »


Andorra säger nej till ESC-comeback 2024

21 augusti. Fansajten ESCToday.com fick från början ett besked från Andorras nationella TV-bolag RTVA att de ännu inte hade bestämt sig gällande om Andorra ska göra comeback eller ej till Eurovision 2024. Men nu har de fått besked och det med besked då landet för 14:e året i följd tackar nej till att delta i Eurovision Song Contest.

Andorra deltog senast i Eurovision 2009 då med sångerskan Susanne Georgi som sjöng landets bidrag. Sedan dess har bland annat hon berättat i en intervju med fansajten Wiwibloggs, som gjordes våren 2021, att hon jobbade för att få Andorra att komma tillbaka till tävlingen igen. Det finns mer information om detta i textform hos Wiwibloggs.


Fler uppgifter gällande Cyperns ESC-planer 2024

20 augusti. Under sommaren bekräftade det cypriotiska TV-bolaget CyBC att de skulle anordna talangtävlingen Fame Story ihop med ett grekiskt TV-bolag med sändningar under hösten 2023. I uttagningen skulle 15 deltagare väljas ut som under säsongen skulle tävla om att få representera Cypern i Eurovision 2024.

I början av augusti kom dock nya uppgifter gällande att CyBC istället planerar att hålla en mindre uttagningsfinal i början av 2024 med en eller flera artister som framför ett antal tävlingsbidrag där en omröstning avgör vem som ska tävla för Cypern. Därtill har nu arrangörerna bakom Fame Story nu uppdaterat sin ansökningsplattform där de har tagit bort noteringen att vinnaren i talangtävlingen kommer att få representera Cypern i Eurovision 2024. Istället kommer vinnaren att få ett skivkontrakt med skivbolaget Panic Records.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter på hur Cyperns uttagning kommer att se ut till 2024, i alla fall inga officiella som CyBC har berättat om.


Spanska ESC-festen PrePartyES tillbaka 2024

19 augusti. Inför varje Eurovision genomförs alltid ett antal fester kallade Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer. Vid festerna uppträder artister som ska tävla i den kommande Eurovision och ibland bjuds även gästartister från t.ex. tidigare ESC-år, nationella uttagningar och Junior Eurovision in.

Nu har den spanska ESC-festen PrePartyES fått festdatum till den 28:e, 29:e och 30:e mars nästa år, vilket för övrigt är under påskveckan. Nytt är att festen utökas med en dag till skillnad från tidigare år då det varit två festkvällar (med undantag för coronapandemiåren 2020 och 2021). Biljetter till PrePartyES släpps den 1:a september.

Förutom PrePartyES är det också inplanerat redan nu med festen Barcelona Eurovision Party den 6:e april. Det brukar också hållas fester i London, Amsterdam, Warszawa (infördes 2023) och Tel Aviv men dessa fester har ännu inte bekräftat fortsättning eller några datum till 2024.


Belgien väljer internt till Eurovision 2024

16 augusti. Till Eurovision 2024 är det franskspråkiga TV-bolaget RTBF som ska utse Belgiens artist och bidragsval efter att flamländska VRT hade uppgiften ifjol (de båda TV-bolagen växlar ansvaret ett år i taget). När VRT hade ansvaret till 2023 valde de att anordna en publik final vilket var första gången sedan 2016 som Belgien anordnade en sådan uttagning, och nu när det är RTBF:s tur väljer de att gå tillbaka till internval, något som fansajten ESCToday.com har berättat om i augusti.

Exakt hur internvalet kommer att gå till och när artist respektive tävlingsbidrag offentliggörs är inte känt.


Schweiz’ ESC-antagning öppnad

10 augusti. Under torsdagsmorgonen öppnade antagningen till Schweiz’ uttagning, där TV-bolaget SRG SSR återigen har bestämt sig för att välja artist och bidrag internt. Innan processen sätts igång vill de dock få in förslag på tävlingsbidrag där en antagning är öppen till och med den 24:e augusti. Därefter överlämnas de godkända bidragen i händerna på en publikpanel och en expertjury som får uppgiften att rösta fram ett vinnande bidrag som ska få tävla för Schweiz i Eurovision 2024.

Här kan du skicka in tävlingsbidrag » (extern länk)

Mer info om antagningen »


San Marino har bekräftat deltagande i ESC 2024

8 augusti. Det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har bekräftat San Marinos fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Förutom det står det även klart att landet för tredje året i följd kommer att använda sig av uttagningen Una voce per San Marino som nationell uttagning att välja artist och tävlingsbidrag. En nyhet för denna upplaga blir att TV-bolaget kommer att bjuda in några artister som direktkvalificerade akter i finalen, på samma sätt som man gjorde i den första upplagan 2022.

Mer tävlingsregler kommer att presenteras senare under säsongen.


Portugal har bekräftat deltagande i ESC 2024

7 augusti. Det portugisiska TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals medverkan i Eurovision 2024. Det innebär även att det blir första gången sedan 1992 som Portugal väljer att delta i Eurovision Song Contest då Sverige arrangerar tävlingen, då som nu hålls Eurovision i Malmö.

Som traditionen bjuder kommer Portugal att avgöra sitt artist- och bidragsval genom Festival da Canção som i likhet med den senaste upplagan kommer att få 20 låtar varav 14 som görs av inbjudna låtskrivare och 6 låtar som väljs ut från en allmän antagning.

Läs mer »


Uppgifter: Förändringar i Cyperns ESC-planer 2024

7 augusti. Under sommaren bekräftade det cypriotiska TV-bolaget CyBC att de skulle anordna en talangtävling ihop med ett grekiskt TV-bolag med sändningar under hösten 2023. I uttagningen skulle 15 deltagare väljas ut som under säsongen skulle tävla om att få representera Cypern i Eurovision 2024.

Nu har dock nya uppgifter gjorts gällande att CyBC istället planerar att hålla en mindre uttagningsfinal i början av 2024 med en eller flera artister som framför ett antal tävlingsbidrag där en omröstning avgör vem som ska tävla för Cypern.

Noteras bör att ovanstående uppgifter har grundkälla från OAGE-klubbarna i Grekland och Cypern medan CyBC har inte sagt något än officiellt huruvida den ursprungliga uttagningsplanen förändras eller ej.


Schweiz fortsätter med internval till Eurovision

2 augusti. Samlingsbolaget SRG SSR i Schweiz har bekräftat Schweiz deltagande i Eurovision 2024 samt meddelat att den interna urvalsprocess med en publikpanel och expertjury som internt röstar fram ett tävlingsbidrag, som man haft varje år sedan 2019, är aktuell även till Eurovision 2024.

En antagning kommer att vara öppen mellan den 10:e och 24:e augusti.

Läs mer »


TaP Music avslutar samarbetet med BBC

1 augusti. De två senaste Eurovisionerna har BBC haft ett internt samarbete med skivbolaget TaP Music gällande artist- och bidragsval. Men nu inför nästa säsong går TaP själva ut och säger att de inte kommer att vara med och ta fram Storbritanniens representant till Eurovision 2024. Varför samarbetet upphör är oklart även om TaP Music själva tackar BBC för två år av bra samarbete som har fått upp ESC-intresset i Storbritannien rejält jämfört med hur det såg ut för bara ett par år sedan.

Exakt vilket format som väntar Storbritannien är ännu inte känt. BBC har än så länge inte kommenterat något kring detta.


Serbien öppnar antagning till sin uttagning

1 augusti. För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju.

Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i juli


Nyhetssammanfattning för juli

31 juli. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med juli månad.

Läs mer »


Vi tipsar om Stockholm Pride

31 juli. Under hela veckan (till och med söndag 6 augusti) pågår Stockholm Pride med olika evenemang runt om i Stockholm. Vi tipsar om höjdpunkterna på veckans kommande händelser.

Läs mer »


Ukraina bekräftar deltagande i Eurovision 2024

28 juli. Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC har nu under sommaren beslutat att fortsätta delta i Eurovision Song Contest. Således kommer Ukraina även till start i Malmö nästa år. Varje år sedan 2016, med undantag för internvalet 2021, har Ukraina alltid anordnat Vidbir som ESC-uttagning för valet av artist och bidrag, men vid publiceringen saknades info om UA:PBC har för avsikt att producera en sådan upplaga igen eller om de tänker göra sitt val på något annat sätt. Fortsättning följer under säsongen!

Ukraina är det enda land som alltid har röstats vidare till ESC-finaler från semifinaler vid de tillfällen som landets representanter har behövt kvala till sig finalplatser. Detta räknat sedan EBU införde semifinalsystemet år 2004.


Då avgörs Spaniens Benidorm Fest 2024

26 juli. På en presskonferens meddelade representanter för det spanska TV-bolaget RTVE mer information om nästa års Benidorm Fest-uttagning, som ska välja ut Spaniens artist och tävlingsbidrag till ESC 2024. Sedan i maj har det varit känt att startfältet ska utgöras av maximalt 16 tävlingsbidrag och intresserade låtskrivare och artister har möjlighet att både skicka in låtar samt bli specialinbjudna till startfältet.

Vid presskonferensen stod det också klart att upplägget med två semifinaler och en final fortsätter, där uttagningen är planerad till den 30:e januari och 1:a februari medan finalen äger rum den 3:e februari. Startfältets tävlande är planerade att presenteras under en TV-gala i Sevilla den 11:e november 2023.

De tre programmen får ett liknande upplägg som Benidorm Fest haft de två senaste åren. Det innebär att startfältets tävlande fördelas ut på ett antal tävlande per semifinal, i den här upplagan är det åtta bidrag per program, där en kombination av 50 procent juryröstning (en kombinerad spansk och internationell jury), 25 procent demoskopomröstning och 25 procent telefon/SMS-röster avgör fyra gemensamma favoriter per sändning som kvalar vidare till finalen. Även i finalsändningen blir det åtta tävlande samt samma röstningssätt, med skillnaden att då utses en vinnare.


Israels Rising Star-uttagning startar preliminärt i november

25 juli. I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024. Inför 2023 valdes artist och bidrag ut internt, men till 2024 återgår KAN till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020.

Nu har fler besked om uttagningen dykt upp, däribland att duon Assi Azar och Rotem Sela fortsätter att vara uttagningens programledare samt att programmets jury kommer att utgöras av Aden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar och Keren Pels. KAN har satt ett preliminärt startdatum för sändningar från och med november i år medan inspelningarna startar någon gång i början av hösten.


Auditions i Luxemburg för artister utan eget tävlingsbidrag

23 juli. I början av juli öppnades antagningen för Luxemburgs final där man under en kortare tid kunde ansöka som artist utan eget tävlingsbidrag. Nu efter att den antagningen är stängd (den andra för tävlingsbidrag är öppen till oktober) har det hållits auditions i Luxemburg för de som ansökte utan ett eget tävlingsbidrag. Sammanlagt var det ett hundratal artister som deltog och där en jury sedan ska avgöra vilka som eventuellt får tävla i den nationella finalen i januari.


Cyperns uttagning Fame Story tar emot artistansökningar

20 juli. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har sedan tidigare presenterat att landets nya uttagning Fame Story kommer att pågå från slutet av september till december det här året. I uttagningen kommer 15 artister att väljas ut som under säsongen kommer att få coachning och att det även kommer att finnas med en jury. Programledare blir Nikos Koklonis.

Nu under sommaren har man också öppnat ansökningarna för personer som är 18 år eller äldre. Enligt ansökningssidan söker man artisttalanger som har drömmen att få sjunga på de stora musikscenerna där en av de som väljs ut kommer att få representera Cypern i Eurovision 2024.

Det framgår ej hur länge ansökningstiden pågår.


Litauen bekräftar deltagande i Eurovision 2024

17 juli. Det nationella litauiska TV-bolaget LRT har till fansajten ESCToday.com bekräftat Litauens deltagande i Eurovision 2024. Däremot saknas information om uttagningsmetod vilket kommer att meddelas vid ett senare tillfälle under säsongen.


Azerbajdzjan bekräftar deltagande i Eurovision 2024

14 juli. I ett inlägg på Facebook bekräftar Azerbajdzjans nationella TV-bolag İTV att Azerbajdzjan avser att tävla i Eurovision 2024 samt att man söker deltagande artister och låtar till sin uttagning.

Läs mer »


Serbien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

14 juli. Enligt uppgifter från den serbiska OGAE-klubben (motsvarighet till Melodifestivalklubben) har det serbiska TV-bolaget RTS bekräftat Serbiens fortsatta Eurovision-deltagande. Uppgifterna gör även gällande att RTS planerar att återigen anordna någon slags publik uttagning för att välja ut artist och bidrag, något som man har gjort nu de två senaste tävlingarna. Mer information följer under säsongen.


Nederländerna bekräftar internval till ESC 2024

12 juli. År 2023 blev första gången sedan Eurovision 2015 som Nederländerna inte röstades vidare till Eurovision-finalen. Till 2024 tar man nya tag med bland annat en ny delegationschef samtidigt som man bekräftar fortsättning med internval, något Nederländerna har gjort varje år sedan 2013.

Läs mer »


Cyperns uttagning pågår denna höst

11 juli. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har presenterat att landets nya uttagning Fame Story kommer att pågå från slutet av september till december det här året. I uttagningen kommer 15 artister att väljas ut som under säsongen kommer att få coachning och att det även kommer att finnas med en jury. Programledare blir Nikos Koklonis.

Beskedet som CyBC har gett säger däremot ingenting om man bara gör artistvalet via uttagningen eller om artist och bidrag till ESC 2024 kommer att väljas vid uttagningsfinalen. Däremot blir det första gången sedan 2015 som Cypern anordnar en publik uttagning för sitt Eurovision-val.


Eurovision Young Musicians tillbaka 2024

11 juli. EBU har officiellt bekräftat att 2024 kommer nästa upplaga av musiktävlingen Eurovision Young Musicians (EYM) att produceras efter den föregående upplagan 2022. Den här gången blir det final i Bodø i Norge och själva finaldatumet är satt till den 17:e augusti 2024, dvs. mer än ett år i förväg meddelas värdstad och datum.


Nyheter kring Italiens Festival di Sanremo

9 juli. TV-bolaget Rai i Italien har meddelat att 2024 års Festival di Sanremo kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari med TV-profilen Amadeus som huvudsaklig programledare. Det är för övrigt Amadeus sista år som programledare för den festivalen.

Inför uttagningen har det också presenterats en del nyheter, inte minst i tävlingsupplägget. Tidigare har festivalen börjat med att första hälften av startfältet uppträder under en kväll och den andra delen av startfältet uppträder kvällen därpå. Först den tredje kvällen uppträder hela startfältet i ett program. Nästa år kommer det att bli tvärtom då man börjar med att låta alla artister i startfältet uppträda under den första kvällen för att därefter dela upp startfältet i två mindre grupper. Det kommer förmodligen att ske olika omröstningar men brukligt i Italiens fall är att ingen av de tävlande åker ut innan finalen.

Det har sedan tidigare också bekräftats att tre deltagare i årets upplaga av nykomlingstävlingen Sanremo Giovani kommer att få tävla i nästa års Festival di Sanremo. Vilka dessa jokrar blir kommer att röstas fram vid Giovani-finalen som avgörs den 20:e december. I den finalen tävlar 12 artister varav åtta som väljs ut från en antagning och fyra som väljs av Area Sanremo. De som kvalar vidare från Giovani-finalen kommer dock att få ta fram varsitt nytt tävlingsbidrag till Festival di Sanremo.

Uppdatering: Den 10 juli presenterade Rai det officiella regelverket för Festival di Sanremo där det framgår att vinnaren av uttagningen kommer att erbjudas att tävla för Italien i Eurovision 2024. Vinnaren har dock rätten att tacka nej och skulle det hända kommer Rai att få utse en annan artist och låt som representant istället.


Malmö värdstad för Eurovision 2024

7 juli. Knappt två månader efter det att Loreen vann Eurovision 2023 i Liverpool har SVT, som är värdbolag för Eurovision 2024, meddelat värdstad för nästa års tävling. Och den här gången blir det återigen besök för Malmö som för tredje gången kommer att stå värd för tävlingen. Tävlingsdatumen blir den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

Läs mer »


Förändringar väntar Estlands Eesti Laul 2024

5 juli. Det estniska TV-bolaget ERR har bekräftat att landets Eurovision-uttagning Eesti Laul kommer att genomgå förändringar i format och produktionsteam till nästa säsong. Anledningen till varför detta görs än så länge oklar samt vilka förändringarna blir i själva formatet.

Enligt ERR kommer mer uppgifter om uttagningen att släppas inom de kommande månaderna. Man meddelar dock detta besked redan nu för att förbereda låtskrivare och artister att börja förbereda låtar om de vill ta chansen att tävla.

Eesti Laul har använts som Estlands ESC-uttagning varje år sedan 2009 med varierande slutresultat, bland annat har landet lyckats ta sig till final alla gånger sedan dess med undantag för åren 2010, 2014, 2016, 2017 och 2021. Sedan Eesti Laul infördes som uttagning har Estland som bäst nått två sjätteplatser i ESC-finaler.


Luxemburg planerar en nationell final till ESC 2024

3 juli. Efter 30 års frånvaro från Eurovision-tävlandet har Luxemburgs nationella TV-bolag RTL valt att göra en comeback till Eurovision 2024. För att utse artist och tävlingsbidrag har RTL nu i början av juli 2023 meddelat sin uttagningsprocess som bland annat involverar en nationell final i januari.

Läs mer »


Besked om ESC-värdstad nu i juli

1 juli. Enligt medieuppgifter kommer SVT och EBU att presentera vilken stad som blir värdstad för Eurovision 2024 någon gång mellan den 3:e och 9:e juli. De två senaste gångerna som Sverige hade värdskapet (2013 och 2016) kom beskeden även då vid den tidpunkten.

Sedan tidigare är det Stockholm, Göteborg, Malmö och Örnsköldsvik som officiellt har skickat in ansökningar om att få uppdraget. Tidigare gånger då Sverige har varit värd har Eurovision hamnat i Stockholm tre gånger (1975, 2000 och 2016), i Malmö två gånger (1992 och 2013) och en gång i Göteborg (1985).


Vilka länder har hittills lämnat ESC-besked för 2024?

1 juli. Vi inleder den nya rapporteringen med att berätta vilka länder som lämnade preliminärt besked om Eurovision-tävlan 2024 under vårmånaderna i år. Notera att vi använder oss av termen preliminär i och med att deltagarlistan för 2024 släpps troligen först i slutet av det här året alternativt i början av nästa år. Listan kommer således att fyllas på med fler länder i takt med att besked ges. Vanligtvis brukar EBU:s anmälningsdeadline vara i mitten av september med betänketid fram till mitten av oktober.

 

Tävlingsländer 2023 och som tänker delta i ESC 2024

Cypern: Inför Eurovision 2023 slöt cypriotiska TV-bolaget CyBC ett avtal med skivbolaget Panic Records att de skulle välja artist och bidrag internt till 2023 men låta en större talangtävling avgöra valet till 2024. Det har ännu inte följt någon mer information om uttagningen till 2024 mer än att planerna verkar fortgå som de är tänkta.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024. Det var då något oklart vilken slags uttagning som man planerade för även om mycket tyder på att det blir en fortsättning på något slags publikt urval exempelvis en ny upplaga av Dansk MGP.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. En antagning kommer att pågå mellan den 21:a och 24:e augusti i år innan startfältet sedan väljs ut. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Frankrike: TV-bolaget France Télévisions bekräftade i början av juni att man avser att tävla i Eurovision 2024. Men det framgår inte hur artist och bidrag ska väljas ut.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. Vill du skicka in bidrag ska du göra det via denna länk.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången har man valt att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Mer information om uttagningen hittas här.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024. I år valdes artist och bidrag ut internt (där artisten blev presenterad redan förra sommaren), men till nästa år återgår man till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020. Mer info om uttagningen följer under säsongen.

 

Malta: I juni anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Enligt uppgifter ska minst ett 20-tal nya låtar ha skapats under dagarna tillsammans med både lokala och internationella låtskrivare men om alla dessa låtar sedan är aktuella för tävlan i MESC 2024 eller ej återstår att se senare under säsongen!

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt.

 

Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024. Däremot har de ännu inte öppnat sin antagning, något som de alltid gjort de senaste åren. Istället låter det mer som att man håller på att planera om inför nästa år. Varje år sedan 2013 har Nederländerna alltid valt internt till Eurovision, vi får se om det blir ändring på det till nästa år.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer.

Själva antagningen är öppen till den 31:a augusti. Mer information om den har vi samlat i denna artikel.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Enligt uppgifter fortsätter konceptet med att maximalt 16 bidrag ska väljas ut inklusive ett antal reserver. Mer information om uttagningen finns sammanställt i denna artikel.

 

Sverige: I maj blev det Loreen som vann Eurovision Song Contest för andra gången, vilket gör att Sverige kommer att vara värdland för Eurovision 2024. SVT har ännu inte gått ut med vilken stad samt arena som kommer att få uppdraget och heller inte något gällande arena. När det gäller nationell uttagning blir det Melodifestivalen som återigen utser Sveriges representant. En del nyheter har presenterats gällande tävlingsupplägget, däribland att fler låtar väljs ut till startfältet även om färre låtar tävlar i varje deltävling samt att en femte deltävling införs.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Exakt hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt, det blir således en senare fråga under säsongen.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång sägs detta bero på att man redan har andra underhållningsprogram inplanerade i TV-tablån för nästa vår vilket omöjliggör att ta fram ett uttagningsprogram till Eurovisionen.

 

Bekräftade comebacker

Luxemburg: I december förra året publicerade det luxemburgska nationella TV-bolaget RTL en artikel angående ett intressant ESC-besked. Artikeln handlade om att landets premiärminister hade tillsatt en arbetsgrupp för att utreda om det finns en möjlighet för Luxemburg att delta i Eurovision igen efter 30 års frånvaro. Beskedet var det första positiva sedan landet slutade tävla efter Eurovision 1993 och mycket riktigt visade det sig också att det skulle hålla i sig, för i maj kunde RTL via Eurovision.tv tillkännage att de har bestämt sig för att göra comeback.

Information gällande själva uttagningsprocessen kommer enligt uppgifter att tillkännages den 3:e juli.

 

Möjliga/Eventuella comebacker som det har hintats om

Monaco har de senaste åren inte haft något eget TV-bolag men från och med i höst kommer det att ändras på efter att den monegaskiska staten enligt tidigare uppgifter kommer att starta upp ett nytt TV-bolag. Själva uppstarten görs först den 1:a septemberunder ledning av Salim Zegdhar och Nathalie Biancolli, däremot är det oklart om det nya bolaget hinner bli medlemmar i EBU innan december, vilket skulle vara en deadline för möjligheten att kunna delta i Eurovision 2024. I annat fall får comebacken göras ett annat år istället.

Senast Monaco deltog var i Eurovision 2006 och därefter har man tackat nej att delta. Det tidigare nationella TV-bolaget är sedan många år sålt till ett franskt bolag och därför har Monaco stått utan ett eget TV-bolag fram till nu.


Andra halvåret är här – vi startar en ny rapporteringsomgång

1 juli. Det första halvåret av år 2023 är nu avklarat och därför startar vi en ny rapportering som åtminstone kommer att sträcka sig fram till årsskiftet 2023/24.

Våra fokusområden under detta halvår blir bland mycket annat att följa förberedelserna till Eurovision 2024 exempelvis länder som anmäler sitt deltagande, vilka uttagningar som är planerade att genomföras och var man kan skicka in tävlingsbidrag. Självklart håller vi ett minst lika stort fokus på Melodifestivalen 2024!

Förutom dessa förberedelser är vi också i nuläge där vi håller koll på alla andra events i Eurovisionbubblan, inte minst höstens kommande final i Junior Eurovision Song Contest.


PS: Om du vill gå tillbaka till första halvårets rapportering (januari till juni) finns den arkiverad här. Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.

Frågor & svar

Eurovision 2024


– Tävlingen är planerad att äga rum i Malmö i Sverige den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

– EBU har bekräftat att upplägget med två semifinaler och en final är fortsatt aktuellt.

– Sändningarna kommer att ske från Malmö Arena, där tävlingen även huserade vid stadens senaste ESC-arrangemang 2013.

– Mer information om Eurovision 2024 kommer att dyka upp under året. Vi följer detta noggrant och vi uppdaterar denna sida kontinuerligt.

 

Vilka länder tävlar?

Det finns ännu ingen officiell deltagarlista. Fram till den släpps sker endast preliminära anmälningar om deltagande.

– En del länder som bekräftar deltagande meddelar även vilken slags uttagning de ska genomföra för att utse artist och bidrag, medan andra länder avvaktar med sådan publicering tills vidare.

– Någon gång under slutet av 2023 eller början av 2024 lär det bli helt officiellt vilka länder som ska tävla.

 

Melodifestivalen 2024


Uttagningen är planerad att äga rum med deltävlingar och semifinal där tittarna bestämmer vilka 12 bidrag som ska ta sig till final. En hel del nyheter har presenterats:

– 30 bidrag väljs ut, vilket är två fler mot de senaste årens upplagor.

– En femte deltävling införs.

– 6 (istället för sju) bidrag tävlar i varje deltävling.

– Semifinalen sänds som en del av den sista deltävlingen.

– Uttagningen besöker i tur och ordning Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna, Karlstad och Stockholm.

– Sändningarna är planerade att pågå på lördagskvällar mellan den 3:e februari och 9:e mars.

 

Tävlingsupplägget

Deltävlingarna

I varje deltävling röstar tittarna fram två favoritbidrag till final och ytterligare två bidrag som får tävla vidare i en semifinal.

Det framgår inte hur många röstningsomgångar varje deltävling kommer att ha samt om de åldersgrupper som varit aktuella i Melloappen sedan 2019 års uttagning blir kvar eller ej.

 

Semifinalen

Semifinalen är planerad att sändas som en förlängd halvtimme av den femte deltävlingen.

Här tävlar bidragen som blev placerade på tredje och fjärde plats i deltävlingarna.

Inför semifinalomröstningen behåller alla tio bidrag sina tidigare röster från deltävlingarna vilka adderas samman med nya röster under själva direktsändningen.

När omröstningen är avklarad skickas de två bidrag med flest röster vidare till finalen.

 

Finalen

I finalen tävlar 12 bidrag där tittarna och internationella jurygrupper röstar fram en vinnare.

Den här gången handlar det om att rösta fram vem som ska få tävla för Sverige på hemmaplan i och med att det är Sverige som arrangerar Eurovision 2024.

 

Hur utses startfältet?

Av de 30 tävlingsbidrag som väljs ut till startfältet kommer en hälft om 15 låtar att utses av en urvalsjury och resterande hälft om 15 låtar utses av SVT.

Juryn får välja bland de 2624 låtar som skickades in via antagningen medan SVT kan välja låtar från både juryns ratade hög och/eller via specialinbjudningar.

Någon gång i slutet av det här året planerar SVT att presentera startfältet men vid vilket eller vilka datum det blir är inte officiellt bekräftat.

 

Junior Eurovision


Den 26:e november är det planerat att den 21:a upplagan av Junior Eurovision ska äga rum i Nice i Frankrike. Landet står värd för andra gången på tre år vilket delvis har att göra med att Frankrike vann fjolårets tävling och därmed accepterade att bli värdnation.

På deltagarlistan finns 16 länder anmälda varav samtliga länder som tävlade ifjol, med undantag för Kazakstan och Serbien som har lämnat återbud. Deras platser har fyllts upp av Tyskland, som gör comeback efter förra årets avhopp, och dessutom gör Estland debut i sammanhanget.

Det här betyder att det blir den första Junior Eurovision-finalen där alla länder som i vuxna Eurovision ingår i ”Big Five” tävlar i samma JESC-final.

Temat för tävlingen är Heroes.

 

Antagningar till Nationella uttagningar

Pågående

Irland: Nationell uttagning

Deadline: 29 september

Läs mer »

Skicka in låtar »


Azerbajdzjan: uttagning

Deadline: 30 september

Läs mer »

Skicka in låtar »


Nederländerna: Internval

Deadline: 30 september

Läs mer »

Skicka in låtar »


Luxemburg: Final

Deadline: 1 oktober

Läs mer »

Skicka in låtar »


Tyskland: Final

Deadline: 5 oktober

Läs mer »

Skicka in låtar »


Spanien: Benidorm Fest

Deadline: 10 oktober

Läs mer »

Skicka in låtar »


Portugal: Festival da Canção

Deadline: 15 oktober

Läs mer »

Skicka in låtar »


Estland: Eesti Laul 204

Deadline: 23 oktober

Läs mer »

Skicka in låtar »


Danmark: Dansk MGP 2024

Deadline: 27 oktober

Läs mer »

Skicka in låtar »


Serbien: Pesma za Evroviziju

Deadline: 1 november

Läs mer »

Skicka in låtar »


Ukraina: Vidbir 2024

Deadline: 1 november

Läs mer »

Tävlingsregler »


Kroatien: Dora 2024

Deadline: 30 november

Läs mer »

Skicka in låtar »


Lettland: Supernova 2024

Deadline: 30 november

Läs mer »

Tävlingsregler »

 

Vi bevakar

Allt om Eurovision 2024 »


Allt om Mello 2024 »


Aktuella uttagningar 2024 »

 

 

Arkivet från 2023

Produktion våren 2023 »

Tävlingsfakta »

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »