« ESC-bubblan jan-juni 2023

ESC-bubblan jan-juni 2024 »


Välkommen till vår Eurovisionrapportering

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och i kolumnen bredvid ger vi dig mer fördjupande uppdateringar om respektive tävling eller uttagning.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Senaste nytt

Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.

Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och längre ner hittar du mer fördjupande uppdateringar. Se mer under Frågor & svar.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Deltagarlistan i Eurovision 2024

Till och med har följande länder bekräftat* sitt deltagande i den kommande Eurovisionen:

Albanien • Azerbajdzjan • Belgien • Cypern • Danmark • Estland • Finland • Frankrike • Georgien • Grekland • Irland • Island • Israel • Italien • Kroatien • Lettland • Litauen • Luxemburg • Malta • Moldavien • Nederländerna • Nordmakedonien • Norge • Polen • Portugal • San Marino • Schweiz • Serbien • Slovenien • Spanien • Storbritannien • Sverige • Tjeckien • Tyskland • Ukraina • Österrike


* Deltagarlistan här ovanför ska läsas som preliminär till och med slutet av 2023 eller början av 2024 då EBU meddelar den officiella deltagarlistan. Samtliga bekräftelser bygger för tillfället på s.k. indikationer om deltagande som har lämnats direkt av respektive lands TV-bolag och/eller från andra säkra källor som kan bekräfta informationen i deras ställe.

Notera att preliminärbegreppet gäller även i de fall där länder har börjat att förbereda för respektive uttagning. Detta då länder fortfarande har möjlighet att tacka nej till att delta i tävlingen 2024.

Aktuellt

Nyhetshändelser i november


Nyhetssammanfattning för november

30 november. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med november månad.

Läs mer »


Lettland avslutar antagningen för Supernova 2024

30 november. Även Lettlands antagning, som även den öppnade i september, avslutades under torsdagen. Exakt hur många låtar som har skickats in är oklart. Enligt regelverket som LTV har presenterat på sin hemsida framgår det i skrivande stund inte hur många låtar som ska väljas ut, ej heller hur många sändningar som ska genomföras. Däremot kommer startfältet att tillsättas genom antagningen.


Kroatien avslutar antagningen för Dora 2024

30 november. I september meddelade det kroatiska TV-bolaget HRT att de kommer att tävla även i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter kommer artist och tävlingsbidrag att utses genom uttagningen Dora, vars antagning har pågått fram till nu i november. Arbetet som påbörjas nu gäller att välja ut upp till 28 tävlingsbidrag samt fyra reserver som ska få tävla i Dora 2024. Dock är det oklart hur många sändningar det blir.


Tjeckiens finalstartfält presenterat

28 november. Den 4:e december avgör Tjeckien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2024 genom finalen i ESCZ. Under tisdagskvällen meddelades det att finalen ska utgöras av sju artister (Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean och Tomas Robin) varav samtliga, utom MYDY, är soloartister. Låtarna är ännu inte meddelade.

Det är första gången sedan 00-talet som Tjeckien håller i en direktsänd final med publik på plats. De senaste åren har landet hållit i nationella uttagningar med publik- och/eller juryröstning men då har det alltid varit förinspelade finaler eller bara digitala klipp.


Första biljettsläppet till Eurovision 2024 avklarat

28 november. Från och med tisdagen gick det att köpa biljetter till Eurovision 2024, både när det gäller semifinalerna och finalen. Som vanligt erbjuds inte bara direktsändningar utan varje sändning har också två genrep – ett kvällen före sändning och ett timmarna före sändning. Biljetter säljs endast via den officiella biljettpartnern Ticketmaster.se.

Det var i vanlig ordning högt tryck på biljetterna och redan samma dag var de flersta biljetter slutsålda. Men, EBU har utlovat fler biljettillfällen inför maj.

 

Tävlingsdatumen för Eurovision 2024

Datum inom parentes anger dag för första publikgenrep.

Semifinal 1: (6:e och) 7:e maj

Semifinal 2: (8:e och) 9:e maj

Finalen: (10:e och) 11:e maj


Programledarduo i Dansk MGP 2024

27 november. Det danska TV-bolaget DR har meddelat att det blir duon Sara Bro och Stéphanie Surrugue som kommer att vara programledare för nästa års Dansk MGP som går av stapeln i Köpenhamn den 17:e februari. DR har även meddelat att biljettsläppet till sändningen sker den 30:e november.

Dessutom har det blivit känt att startfältet kommer att presenteras i början av det nya året.


Frankrike vann Junior Eurovision Song Contest 2023

26 november. Under söndagseftermiddagenavgjordes den 21:a upplagan av Junior Eurovision Song Contest. Efter framträdanden och omröstning stod det klart att Zoé Clauzure med bidraget ”Cœur” som representerade värdlandet Frankrike hade vunnit finalen. Det blev således andra gången någonsin där värdlandet vann en Junior Eurovision-final samtidigt som det också är Frankrikes tredje vinst i sammanhanget, vilket numera är ett delat rekord med Georgien.

I skrivande stund har EBU inte meddelat om Frankrike kommer att stå värd för nästa års upplaga eller om frågan går över till något annat land. Att detta blir en fråga beror på att automatiskt värdskap inte ingår vid vinst i Junior Eurovision, detta även om flera vinnarländer har fått arrangera tävlingen året efter vinst.

Läs mer »


Inför: Finalen i Junior Eurovision 2023

26 november. Under söndagseftermiddagen är det dags för finalen i årets Junior Eurovision som sänds från Nice i Frankrike. Sammanlagt är det 16 länder som deltar men i vanlig ordning kan hela världen vara med och rösta fram vinnarlåten!

I den länkade artikeln nedan tycker vi också till om startfältet.

Läs mer »


Malta har valt sina finalisterna till MESC 2024

24 november. Under fredagskvällen hölls en sista avgörande omröstning i Maltas pågående Eurovision-uttagning som avgjorde vilka 12 bidrag som skulle röstas vidare till finalen. För kännedom meddelades finalisterna utan inbördes ordning.

Till resultatet »


Datum klart för biljettsläpp till Eurovision 2024

23 november. Från och med tisdagen den 28:e november släpps biljetter till Eurovision 2024. Det kommer att vara möjligt att köpa biljetter till såväl semifinalerna som till finalen.

Läs mer »


Samma uttagningssystem för Moldavien även till 2024

22 november. Det moldaviska TV-bolaget TRM har låtit att de tänker fortsätta med uttagningsformatet Etapa națională. Samtidigt öppnade också en antagning som enligt det publicerade regelverket pågår fram till den 22:a december klockan 17.00 lokal tid.

Läs mer »


Internationell jury väljer ut Luxemburgs finalstartfält

22 november. TV-bolaget RTL i Luxemburg har låtit meddela att de nu är klara med sitt första urval till den nationella ESC-uttagningsfinalen den 27:e januari. Därmed går nu urvalet över i en andra fas där en internationell jury som utgörs av Tali Eshkoli, Christer Björkman, Jan Bors, Alex Panayi och Cezar Sampson får ta över makten för att välja ut vilka bidrag och artister som ska få tävla i finalen.


Så blir startordningen i Finalen i Junior Eurovision 2023

21 november. Nu är JESC 2023 officiellt invigd. I samband med ceremonin genomfördes också en lottning för att bestämma det inledande och avslutande tävlingsbidraget samt värdnationen Frankrikes startposition, som blev 12 (av 16 låtar). Därefter har tävlingsproduktionen fått bestämma resterande länders startnummer och nu är ordningen officiellt presenterad.

Läs mer »


En vecka till Finalen i Junior Eurovision 2023

19 november. Om en vecka från skrivande stund avgörs årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest. 16 länder deltar, däribland Estland som debuterar och Tyskland som gör comeback. Däremot deltar inte Sverige, vilket nu blir nionde året i följd. Vi kommer att bevaka finalen med topplistor och införmaterial.

Fakta om tävlingen »

Lyssna på alla tävlingsbidrag »

Sammandrag av låtarna » (extern länk)


Lyssna på alla bidrag i Maltas MESC 2024

18 november. Efter fyra veckors uppspel har alla 36 tävlingsbidrag i Maltas Eurovision-uttagning MESC 2024 framförts. Därmed har alla framträdanden från grundomgången nu släppts officiellt.

Läs mer »


Vidbir 2024-startfältet (nästan) komplett

17 november. Det ukrainska TV-bolaget UA:PBC har efter den antagning som avslutades vid månadsskiftet oktober/november nu officiellt presenterat vilka tio artister med tillhörande som de har valt ut till landets Eurovision-uttagning Vidbir 2024. Samtidigt ges publiken möjligheten att rösta in ett wildcard bland tio tävlande som juryn inte valde med efter sitt val.

Läs mer »


Sloveniens antagning till Misija Malmö avslutad

16 november. För ungefär en månad sedan från skrivande stund presenterade det slovenska TV-bolaget RTVSLO att de kommer att återgå till ett finalkoncept igen för att utse artist och bidrag till ESC 2024. Däremot blir det inte tal om någon klassisk EMA med många bidrag utan en mindre final som får namnet Misija Malmö.

Fram till den 15 november kunde man skicka in tävlingsbidrag och nu när den möjligheten har avslutats påbörjas ett urvalsarbete för att utse de enligt tidigare uppgift max fyra bidrag som ska få tävla i finalen, vilken är preliminärt planerad att äga rum i januari 2024.


Inför Heat 4 i Maltas MESC 2024

16 november. Denna fredag (17:e november) sänds det fjärde och sista heatet i Maltas ESC-uttagning 2024. Hittills har 27 artister uppträtt och nu ska de sista nio artisterna i startfältet få uppträda.

Läs mer »


Information om ESC-biljetter den 23 november

16 november. EBU har via sina sociala medier låtit meddela att den 23:e november kommer det att meddelas mer information om biljettsläppet (eller biljettsläppen) till Eurovision 2024. Än så länge vet vi ingenting om hur många biljettsläpp det kommer att bli eller hur dessa kommer att gå till.


Tjeckien planerar publik final till Eurovision 2024

14 november. För första gången sedan 2008 kommer Tjeckien att anordna en final där publik finns med i studion. Det meddelades under måndagen via uttagningen ESCZ:s officiella Instagramkonto. Finalen är planerad att hållas i Roxy Prague i huvudstaden Prag måndagen den 4:e december, vilket gör att Tjeckien blir det andra landet för säsongen att ha valt artist och tävlingsbidrag (om nu ingen annan hinner före).

Upplägget för finalen är enligt uppgift från ESCBubble.com att fem bidrag kommer att tävla om vinsten, här med endast tittarnas hjälp. Vilka artister som ska framföra låtarna beräknas att presenteras snart men det är först i den direktsändning som hålls den 4 december som låtarna släpps. Finalen kommer att sändas ut i en rad olika medier och den kommer att presenteras på engelska av artisten Adam Mišík (som även var värd för förra årets tjeckiska ESC-uttagning).

En ytterligare uppgift är att 2018 års österrikiska Eurovision-representant, Cesar Sampson, kommer att vara en del av den tjeckiska delegationen under Eurovision 2024.

Sedan 2018 har Tjeckien hållit flera nationella uttagningar med jury- och publikomröstningar, men då har finalerna antingen förinspelats och/eller endast hållits digitalt. Undantag har hittills bara gjorts en gång, inför ESC 2021 (då vinnaren i 2020 års uttagning, Benny Cristo, fick vara vald representant ett år till).


’United by Music’ blir permanent Eurovision-slogan

14 november. EBU har meddelat att ESC-sloganen United by Music, som användes som slogan till föregående Eurovision, blir kvar som slogan även till ESC 2024, samtidigt som den permanentas den som en officiell slogan.

Läs mer »


Nu kan du rösta i Eurovision Topp 250-omröstning

13 november. Fram till den tionde december kan man presentera sin personliga topp 10-lista över alla närmare 1700 tävlingsbidrag som någonsin har tävlat (eller skulle ha tävlat) i Eurovision Song Contest. Omröstningen hålls av fansajten Songfestival.be och i år tillsammans med den franska radiostationen EFR12 Radio.

När omröstningen har avslutats (du kan rösta via denna länk genom att logga in med något sociala medier-konto) delas poäng ut till bidragen utifrån topplistorna och de 250 mest populära bidragen placerar sig på topplistan. Vilka dessa bidrag blir avslöjas under en maratonsändning på EFR12 Radio under nyårsaftonen.

Läs mer »


Startfältet i Spaniens Benidorm Fest 2024 har presenterats

11 november. I samband med en galaföreställning i Sevilla i Spanien meddelade TV-bolaget RTVE vilka 16 artister som ska tävla ESC-uttagningen Benidorm Fest 2024 som avgörs i månadsskiftet januari-februari.

Notera att än så länge har bara artisterna meddelats medan tävlingsbidragens är planerade att meddelas först i december.

Läs mer »


Serbiens antagning till sin uttagning avslutad

10 november. För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju. Sedan i början av augusti i år har en antagning hållits öppen som nu har avslutats.

Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

Läs mer om uttagningen »


Inför Heat 3 i Maltas MESC 2024

9 november. Två av fyra heats i Maltas MESC-uttagning är avklarade och denna fredag (10:e november) sänds det tredje heatet där ytterligare nio artister uppträder.

Läs mer »


20 artister kvar inför Ukrainas slutval till Vidbir 2024

9 november. I februari planerar Ukraina att välja artist och bidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Vidbir.
Redan nu under hösten presenteras startfältet och inför det att finalisterna ska väljas ut har TV-bolaget UA:PBC meddelat vilka tävlande som är kvar på topp 20 bland de över 400 ansökningar som inkom.

Enligt uppgifter väntar nu en liveaudition för de 20 artisterna innan urvalsjuryn om några veckor gör sitt slutval till startfältet. Juryn kan välja max 10 av de tävlande, medan publiken får efter juryn är klara utse ett wildcard bland de kvarvarande låtarna.

 

Vilka har chansen att nå Vidbir 2024?

Topp 20 som valdes ut till nästa omgång blev (i alfabetisk ordning efter artist): alyona alyona & Jerry Heil, ANKA, Carpetman, Drevo, INGRET, Julia Belei, KARYOTYPE, KRYLATA, MÉLOVIN, NAHABA, NAZVA, PARFENIUK, SHÉPA, SKYLERR, STASYA, SWOIIA, TESLENKO, YAGODY, YAKTAK och Ziferblat.

Notera att låttitlar presenteras i ett senare skede.


Slimane representerar Frankrike i Eurovision 2024

8 november. Frankrike har beslutat att även denna gång utse artist och bidrag internt. Denna gång är det artisten Slimane som ska tävla för landet i Eurovision.

Valet av artist presenterades i en radiosändning på onsdagsmorgonen den 8 november där den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel meddelade att Slimane är deras val till Malmö.

Samtidigt blev det också känt att det tävlingsbidrag han ska framföra heter ”Mon amour” som kommer att premiärspelas samma kväll. Det är artisten själv tillsammans med Yaacov Salah och Meïr Salah som är låtskrivarna bakom tävlingsbidraget.

Läs mer om artist- och bidragsvalet »


Decemberpresentation för Melodifestivalens artister

7 november. SVT har nu officiellt bekräftat att startfältet till Melodifestivalen 2024 kommer att presenteras vid en fysisk pressträff den 1:a december. Då kommer de 30 artister som har valts ut till startfältet att presenteras en och en innan presskåren ges möjlighet för fotografering och enskilda intervjuer.

Läs mer »


NRK bekräftar tävlingsupplägget för Norsk MGP 2024

7 november. Tidigare under hösten har Norsk MGP:s chef Stig Karlsen bekräftat tävlingsdatumen för Norsk MGP 2024 till lördagarna den 13:e, 20:e och 27:e januari med final den 3:e februari. Nu har NRK också officiellt gått ut med annan information, bland annat att 18 bidrag kommer att tävla i uttagningen. Tävlingsbidragen kommer att fördelas ut på 6 stycken á tre heats där en omröstning i varje program avgör tre favoriter till finalen. Även den här gången slopas den s.k. wildcardomgången varför finalen får nio finalister.

Precis som ifjol kommer heaten att sändas från en studiomiljö, i det här fallet från Studio 1 och 2 i Marienlyst i Oslo (där för övrigt även Norges första ESC-deltagare Nora Brockstedt korades till landets representant 1960) medan finalen hålls i Trondheim Spektrum.

Startfältet kommer officiellt att presenteras den 5:e januari men tack vare en regeländring kan tävlingsbidrag redan ha släppts officiellt i etern – i alla fall från den 1:a september i år.


Startfältet i Estlands Eesti Laul 2024 har presenterats

6 november. För ett par veckor sedan från skrivande stund avslutades antagningen till Estlands ESC-uttagning Eesti Laul 2024. Under tiden som gått sedan dess har urvalsjuryn lyssnat och bedömt alla inskickade låtar och nu valt ut 20 av dem som de tycker ska få tävla i startfältet. Under måndagen presenterades de 15 semifinalbidragen medan finalens bidrag tillkännages på tisdagen.

Läs mer »


Tjeckiens uttagning förlängs en dag

6 november. Initialt skulle Tjeckiens ESC-antagning till 2024 ha avslutats under måndagskvällen, men den förlängs med en dag till följd av tekniska problem med antagningsplattformen. Nytt slutdatum är således den 7:e november kl. 23.59


Låtskrivarna bakom tävlingsbidragen i Portugals Festival da Canção 2024 presenterade

6 november. Under måndagen presenterade det portugusiska TV-bolaget RTP vilka 20 låtskrivare som valts ut till startfältet i Festival da Canção 2024. Av dessa har 14 valts ut via interna inbjudningar medan 6 låtskrivare har valts ut från en allmän bidragsantagning dit hela 809 bidrag skickades in.

Låtskrivarna som bjöds in av RTP är Bispo, Buba Espinho, Cristina Clara, Huca, Yolanda, João Borsch, Leo Middeia, Maria João, Mila Dores, Nena, NOBLE, No Maka, Perpetua och Silk Nobre medan låtskrivarna som kom med via antagningen är FILIPA, João Couto, LEFT., MELA, Rita Onofre och Rita Rocha.

Noteras bör att det är i dagsläget bara låtskrivarna som har presenterats medan tävlingsbidragens titlar och artisterna som ska framföra dessa meddelas vid ett senare tillfälle. Dessutom kan det förekomma att bidrag görs av fler personer än bara de som bjöds in likväl att låtskrivaren själv kan framföra sitt eget bidrag i tävlingen.

Ifjol var både vinnaren och tvåan i Festival da Canção utvalda tävlande från de som hade skickat in bidrag via den allmänna antagningen.


Biljettsläpp till Melodifestivalen 2024

6 november. Med start under måndagen (den 6:e november) släpptes biljetter till nästa års Melodifestival via de officiella biljettåterförsäljarna. Vi presenterar mer om hur du gör för att få tag på biljetter.

Läs mer »


41-mannajury utser startfältet i Estlands Eesti Laul 2024

5 november. TV-bolaget EER i Estland avslutade nyligen antagningen till Eesti Laul 2024 och sedan dess har en jury på hela 41 personer gått igenom alla inskickade låtar. De har sedan fått välja ut de 20 bästa bidragen som kommer att tävla i uttagningen, och vilka dessa låtar är meddelas officiellt den 6:e och 7:e november. Studioversionerna är planerade att släppas i december.

I juryn ingår bland annat artister varav två tidigare ESC-representanter (Ott Lepland, som tävlade för Estland 2012, och Elina Netšajeva, som tävlade för Estland 2018), låtskrivare, producenter, musiklärare samt representanter från TV, radio, musikplattformar, musikorganisationer med mera.


Mer information om Dansk MGP 2024

4 november. I samband med den danska OGAE-klubbens årsmöte bjöds Erik Stuve Hansen från Dansk MGP in som bland annat berättade om förberedelserna inför nästa års uttagning. Sedan tidigare är det känt att den danska uttagningsfinalen ska äga rum den 17 februari i Köpenhamn och ha åtta tävlande.

Den information som delgavs var bland annat att biljettsläpp och programledarpresentation troligen kommer att ske i december medan finalisterna meddelas tre veckor före finalen. En plan den här gången är att bidragen ska ha en större internationell hitpotential.

Själva finalen kommer även till 2024 att ha två röstningsomgångar där först ett antal av de finalbidrag som får flest röster efter tittar- och juryröstningen går vidare till en avgörande omgång där vinnaren koras. Den röstande juryn kommer att utgöras av 20 medlemmar varav tio som är från Danmark och tio som är från andra länder.


Finalen i Sanremo Giovani får nytt sändningsdatum

2 november. Det italienska TV-bolaget Rai har beslutat att flytta fram finalen i jokertävlingen Sanremo Giovani från den 13:e till den 19:e december. I sändningen kommer 12 artister uppträda och sedan röstas tre av dem vidare att få tävla i Festival di Sanremo som avgörs i februari nästa år. Det ska dock tilläggas att jokrarna får inte tävla med Giovani-bidragen i Festival di Sanremo utan de kommer att få nya låtar att framföra då.


Duo programleder Estlands Eesti Laul 2024

1 november. Ifjol (2023) var det duon Tõnis Niinemets och Grete Kuld som var programledare för Estlands Eurovision-uttagning Eesti Laul. Nu har det blivit officiellt presenterat att samma duo fortsätter i den rollen även till 2024 års upplaga. Det gör att det i alla fall på den punkten inte blir någon förändring, däremot är det sedan tidigare känt att Eesti Laul förändras på flera sätt: dels genom att fem låtar slipper kvala till sig finalplatser, dels att det bara blir en semifinal för resterande 15 bidrag som behöver kvala om fem platser i finalen.


Förändring i Albaniens Festivali i Këngës 62

1 november. Under onsdagen hölls en presskonferens i Tirana angående Albaniens Eurovision-uttagning Festivali i Këngës 62. Vid tillfället medverkade programmets konstnärliga chef, Bojken Lako, manusförfattare, Enkel Demi, dirigent, Elton Deda, programledare, Adriana Matoshi, och regissör, Pali Kuke, som bland annat berättade om planerna för den kommande upplagan. Dessutom genomfördes en lottning för att fördela in startfältets 31 deltagare i två semifinaler.

Det blev också känt att artisterna Kejsi Tola och Samanta Karavella har valt att lämna återbud vilket gör att deras platser i startfältet ersätts av PeterPan Quartet samt Irma Lepori.


Inför Heat 2 i Maltas MESC 2024

1 november. Föregående fredag inleddes Malta sin Eurovision-uttagning till Malmö 2024 och denna fredag (3:e november) sänds det andra heatet där ytterligare nio artister uppträder.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i oktober


Nyhetssammanfattning för oktober

31 oktober. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med oktober månad.

Läs mer »


Antagningen till Danmarks Dansk MGP-final avslutad

28 oktober. TV-bolaget DR i Danmark har nu avslutat antagningen till Dansk MGP 2024, vilket gör att det är nu som DR kan börja välja ut de åtta låtar som ska tävla. Sedan tidigare är det bekräftat att finalen i Dansk MGP 2024 kommer att äga rum i DR Koncerthuset i Köpenhamn den 17 februari. Det är ännu inte känt vem eller vilka som blir programledare eller när biljetter släpps. Däremot kommer lokalen även att användas till barnens MGP som sänds en vecka senare.


Serbiens ESC-antagning förlängd

25 oktober. Tidigare var det sagt att antagningen till Serbiens Eurovision-uttagning Pesma za Evroviziju 24 skulle hållas öppen till den 1:a november i år, men nu har TV-bolaget RTS valt att förlänga ansökningstiden till den 10:e november istället. Detta sägs bero på att RTS vill ge kreatörerna mer tid att skicka in låtar för att dessa ska hinna färdigställas utan stress.


Inför Heat 1 i Maltas MESC 2024

25 oktober. Sedan mitten av oktober har det maltesiska TV-bolaget PBS presenterat 36 bidrag som ska tävla i Maltas Eurovision-uttagning 2024 och nu på fredag (27:e oktober) kommer det första heatet att sändas där nio av artisterna uppträder.

Läs mer »


Marina Satti representerar Grekland i Eurovision 2024

24 oktober. Under tisdagseftermiddagen den 24:e oktober meddelade det grekiska TV-bolaget ERT att de internt valt ut artisten Marina Satti som sin representant till Eurovision 2024. Bidraget kommer att utses via en allmän antagning även om det i skrivande stund är oklart om detta leder till ännu ett internval eller en slags uttagning.

Läs mer »


Antagningen till Estlands Eesti Laul 2024 är avslutad

23 oktober. Nu har TV-bolaget ERR i Estland avslutat antagningen till Eesti Laul 2024 vilken har varit öppen sedan ungefär en månad tillbaka. I halvtid redovisades det att ganska få bidrag hade skickats in men när antagningen avslutats på måndagen hade sammanlagt 215 låtar skickats in varav 88 framförs på estniska och 127 på andra språk.

Nu startar ett juryarbete för att välja ut 20 av dessa låtar till startfältet. Sedan tidigare har det sagts att startfältet ska meddelas redan om ett par veckor från skrivande stund och någon månad senare släpps också alla studioversioner. Det har också varit känt att uttagningen får ett antal förändringar i tävlingsupplägget, däribland att fem av de 20 låtarna som urvalsjuryn ska utse till startfältet blir så kallade direktkvalificerade till finalen medan resterande 15 uttagna bidrag får kvala genom en semifinal i januari om resterande fem finalplatser.


Ukrainas antagning till Vidbir 2024 avslutad

23 oktober. Sedan slutet av augusti har Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC haft en öppen antagning till uttagningen Vidbir 2024 vilken nu har avslutats. Tanken framåt är att UA:PBC nu ska ta fram en lista på 20 artister som går vidare till en andra omgång där som mest tio artister kommer att väljas ut. Därefter kommer publiken att få utse ett wildcard bland de artister som inte valdes ut.

Själva avgörandet är den här gången planerat att avgöras i februari 2024 där lika delar jury- och tittarröstning kommer att kora vinnaren som får representera Ukraina i Eurovision 2024.


Final i Norsk MGP 2024 den 3 februari

22 oktober. Under lördagen rapporterade ESC Norge att den norska motsvarigheten till Melodifestivalklubben hade sin årliga klubbträff där bland andra Norsk MGP-chefen Stig Karlsen medverkade. På träffen kunde Karlsen bland annat bekräfta att upplägget i nästa års Norsk MGP blir detsamma som ifjol (2023) dvs. att det hålls tre heats inför finalen. Karlsen gick också ut med att finalen ska hållas den 3:e februari vilket gör att första heatet sänds den 13:e januari, samt att det kommer att bli ett programledarpar som leder sändningarna.

Något annat som också är nytt är att Norsk MGP byter koreograf från Mattias Carlsson, som haft uppdraget sedan 2008, till Mona Berntsen, som tidigare bland annat varit domare i Norges motsvarighet till Talang.


16 artister kvar i Azerbajdzjans ESC-uttagning

20 oktober. TV-bolaget İTV i Azerbajdzjan har låtit meddela via Instagram att man nu har gått igenom de 214 låtar som skickades in och kvar i tävlingen återstår 16 artister. Vilka artister det handlar om är inte offentligt publicerat, ej heller när och hur vinnaren ska presenteras eller väljas ut. Däremot står det klart att de 16 artister som får fortsätta i uttagningen nu kommer att få genomgå en slags liveaudition.


Nordic Eurovision Party hålls inför Eurovision 2024

20 oktober. Inför Eurovision 2024 i Malmö kommer det att hållas ett nytt så kallat Eurovision Pre Party som får namnet Nordic Eurovision Party. Festen är planerad att äga rum den 14:e april på Berns i Stockholm och anordnas i samarbete mellan de nordiska länderna. Under de kommande åren är planen att festen ska turnera runt mellan de nordiska länderna där det blir Sverige som får premiärfesten.

Som vanligt vid dessa tillställningar kommer olika Eurovision-aktuella artister bjudas in, både de som blir aktuella för startfältet 2024 men även från exempelvis nationella uttagningar och tidigare Eurovision och Junior Eurovision kan bjudas in. Exakt vilka det blir presenteras löpande under säsongen.

Biljetter går att köpa via denna länk.


Antagningen till Irlands ESC-uttagning avslutad

20 oktober. I juni öppnade irländska RTÉ en antagning för tävlingsbidrag till Irlands Eurovision-uttagning 2024 som nu är avslutad, närmare tre veckor senare än vad som tidigare var sagt.

Än så länge är det inte helt klarlagt om bolaget tänker fortsätta med en publik uttagning likt den som varit de senaste säsongerna (eller i en ny tappning) eller om man går tillbaka till att välja internt igen. Besked släpps under säsongen.

Läs mer »


Folkkära Lasse Berghagen har avlidit

19 oktober. Artisten och programledaren Lasse Berghagen har avlidit vid en ålder av 78 år.

Lasse Berghagen är mest känd som underhållaren som blev oerhört folkkär för sin musik och sina framträdanden och många låtar. Han var känd allsångsledare på Skansen i nästan tio år och medverkade även i otal andra musiksammanhang som exempelvis Melodifestivalen där han deltog tre år i rad: 1973 med ”Ding-dong”, 1974 med ”Min kärlekssång till dig” och 1975 med ”Jennie, Jennie” som också blev vinnarmelodi. I Eurovision, som det året ägde rum i Sverige, blev han åttonde bästa av 19 länder.


Litauen byter namn på sin kommande ESC-uttagning

19 oktober. I januari och februari 2024 kommer Litauen att gå till val gällande vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som de ska skicka till Eurovision 2024. Fortfarande görs detta i en större uttagning men jämfört med föregående säsonger blir det några förändringar.

Läs mer »


Storbritannien bekräftar ESC-deltagande i Malmö 2024

18 oktober. BBC Studios gick under onsdagen officiellt ut med att Storbritannien dels ska delta i Eurovision 2024, men framförallt att de planerar att sända semifinalerna och finalen i huvudkanalen BBC One. Detta har gjorts efter att det var höga tittarsiffror i våras då BBC arrangerade tävlingen i Liverpool med ukrainska UA:PBC.

BBC kunde även berätta att arbetet med att hitta artist och tävlingsbidrag är igång och har varit igång sedan i somras. I augusti blev det dock känt att samarbetet med skivbolaget TaP Music skulle avslutas och vem som har tagit över är inte känt.


Maltas MESC 2024-startfält har presenterats

18 oktober. Efter en antagning och juryval har det maltesiska TV-bolaget PBS presenterat 36 bidrag som ska tävla i Maltas Eurovision-uttagning 2024. Av de som har valts ut kommer 12 att kvala vidare till en final där sedan den slutgiltiga vinnaren tillika landets ESC-representant i Malmö koras.

Läs mer »


Slovenien tillbaka med nationell final

17 oktober. Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har nu bekräftat att efter förra årets (läs: 2023) internval kommer man nu att återgå till ett finalkoncept igen. Däremot blir det inte tal om någon klassisk EMA med många bidrag utan en mindre final som får namnet Misija Malmö.

Upplägget går ut på att en allmän antagning utser startfältet som är öppen till och med den 15:e november. Sedan är planen att två urvalsjuryer – en slovensk och en internationell – ska lyssna igenom alla låtar. RTVSLO kommer även att väga in s.k. specialinbjudningar från skivbolag. Därefter är tanken att max fyra bidrag väljs ut till finalstartfältet.

Det är sagt att finalisterna ska presenteras i mitten av december medan finalen är planerad preliminärt till januari 2024.


Startfältet presenterat i Albaniens Festivali i Këngës 62

17 oktober. I december har det blivit dags för Albanien att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest igen, vilket i år sker genom den 62:a upplagan av Festivali i Këngës. Med ett par månader inför uttagningen äger rum har TV-bolaget RTSH presenterat startfältet.

Läs mer »


Tjeckien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

16 oktober. I sista minuten har det tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) bekräftat att Tjeckien än en gång ska medverka i Eurovision Song Contest. Detta skedde i samband med att man under måndagen öppnade sin nationell antagning till sin kommande uttagning för artist- och bidragsvalet

Läs mer »


Biljettsläpp till Melodifestivalen 2024 i november

16 oktober. Med start måndagen den 6:e november klockan 10.00 släpps biljetter till samtliga deltävlingar och finalen i nästa års Melodifestival. Detta har bekräftats av Live Nation efter några veckor väntan sedan turnéplanen blev känd.

Läs mer »


Tysklands antagning avslutad

16 oktober. För snart en månad sedan från skrivande stund meddelade TV-bolaget NDR i Tyskland att de fortsätter med konceptet att anordna en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision. Fram till natten mot måndagen (16 oktober) kunde man ansöka om att delta och i och med att antagningen nu är avslutad kommer startfältet börja väljas ut.Sedan tidigare är det känt att finalen ska avgöras i Berlin den 16:e februari 2024.


Portugals allmänna antagning har avslutats

16 oktober. I slutet av sommaren bekräftade det portugisiska TV-bolaget RTP Portugals medverkan i Eurovision 2024. Det innebär även att det blir första gången sedan 1992 som Portugal väljer att delta i Eurovision Song Contest då Sverige arrangerar tävlingen, då som nu hålls Eurovision i Malmö.Som traditionen bjuder kommer Portugal att avgöra sitt artist- och bidragsval genom Festival da Canção som i likhet med den senaste upplagan kommer att få 20 låtar varav 14 som görs av inbjudna låtskrivare och 6 låtar som väljs ut från en allmän antagning. Själva antagningen har varit öppen sedan början av augusti men är nu avslutad. Det innebär att nu startar arbetet med att börja välja ut vilka låtar från allmänheten som ska få tävla.

Det kan vara värt att påminna sig om att både fjolårets (2023 års) portugisiska ESC-representant Mimicat och tvåan i uttagningen, Edmundo Inácio, var båda utvalda från allmänheten. Utöver dem gick ytterligare två av fem från allmänheten vidare till finalen.


Få bidrag ännu inskickade till Estlands Eesti Laul 2024

15 oktober. För en månad sedan till skrivande stund öppnade TV-bolaget ERR i Estland antagningen till uttagningen Eesti Laul 2024. I samband med detta bekräftades det att upplägget från två semifinaler och final görs om till att bli en semifinal och final. Fortfarande är tanken att 20 låtar ska tävla men den här gången slipper fem av dem att kvala genom semifinalen medan resterande 15 bidrag får kvala om resterande fem finalplatser.

Nu har det således gått en månad av antagningen och då rapporterar ERR att endast 12 låtar hittills skickats in. Därför har man valt att gå ut med en påminnelse då deadline är den 23:e oktober. Noteras bör att ERR har avgiftsbelagt varje ansökan utifrån bidragets språkval. Ansökningsavgiften betalas inte tillbaka oavsett om man får delta eller ej.

Bidrag skickas in via den här länken (deadline 23 oktober klockan 12:00 lokal tid).


Loreen har släppt en ny singel

14 oktober. Det har gått från skrivande stund fem månader sedan Loreen tog hem Eurovision-segern i Liverpool. Nu under hösten har hon släppt en ny låt som heter ”Is It True” som finns att lyssna på en mängd olika plattformar.

Läs mer »


118 bidrag inskickade till Islands Söngvakeppnin

13 oktober. Det isländska TV-bolaget RÚV bekräftar nu efter att antagningen till Söngvakeppnin 2024 avslutats att det skickades in sammanlagt 118 tävlingsbidrag. Bland dessa kommer en urvalsjury att endast välja ut tio bidrag som kommer att få tävla i uttagningen. Vilka dessa blir är planerat att avslöjas den 27:e januari då det även är sagt att låtarna ska släppas på streamingtjänster.

RÚV har även bekräftat att tävlingsdatumen för Söngvakeppnin 2024 blir lördagarna den 17:e och 24:e februari samt den 2:a mars. Semifinalerna kommer att hållas i Truenorth Studios medan finalen hålls i Laugardalshöllin (där man senast huserade 2020).

Vid de två första tillfällena hålls semifinaler från vilka tittarna röstar vidare finalisterna. Det kommer i vanlig ordning att vara fem tävlande per semi där tittarnas två favoriter i varje semi röstas vidare till finalen. En jury kan sedan om de vill välja tillbaka någon av de utröstade låtarna till finalen – men det är inget måste. Finalen kan således få fyra eller fem tävlande när vinnaren och Islands nästa ESC-representant ska utses.

Nu står det även klart att produktionen kommer den här gången att få fyra konstnärliga ledare gällande tävlingsbidragen i form av Högni Egilsson, Selma Björnsdóttir (tidigare isländsk ESC-representant 1999 och 2005), Samúel Bjarki Pétursson och Gunnar Páll Ólafsson.


80 bidrag inskickade till Albaniens Festivali i Këngës 62

11 oktober. Det albanska TV-bolaget RTSH har meddelat att de via sin antagning till årets upplaga av Festivali i Këngës fick in 80 bidrag. Dessa har skickats in från både textförfattare och kompositörer som inte bara bor i Albanien utan även i länder som Tyskland, Sverige, Nordmakedonien, Italien, Kosovo och USA.

Nu tillsätts en kommitté som ska lyssna igenom alla inskickade låtar och sedan välja ut 27 av dessa som ska få tävla. Enligt tidigare uppgifter har Bojken Lako, som är konstnärlig chef för FiK, sagt att man planerar att välja ut 14 bidrag som ska framföras av artister som är nya på musikscenen och 13 bidrag som framförs av kända artister. Dessutom ska publikröstning vägas in i juryröstningen i denna upplaga.

Däremot saknas än så länge uppgifter gällande vilka datum som upplagan ska avgöras på eller hur årets upplaga ska avgöras. Ifjol fick exempelvis tv-tittarna för första gången ensamt rösta fram landets ESC-representant bland finalisterna i startfältet medan juryn valde ut vem/vilka som skulle vinna FiK.


EBU:s anmälningsdeadline för Eurovision 2024 passerad

12 oktober. Under onsdagen den 11:e oktober passerade enligt uppgifter den deadline som EBU har ställt gällande de länder som har anmält sig att tävla i Eurovision 2024. Det betyder att länder som eventuellt har anmält sig men därefter eventuellt väljer att dra tillbaka sin anmälan nu inte kan göra det utan att riskera att få böter av EBU.

Även om deadline har passerat kan det ändå dröja en tid till innan EBU officiellt går ut med deltagarlistan. En del länder har ännu inte officiellt sagt något om sitt deltagande så den lista som just nu innehåller 35 länder kan teoretiskt sett komma att utökas eller för den delen minskas beroende på hur många länder som de facto har valt att behålla sin plats i startfältet. För kännedom, ifjol släpptes beskedet i andra halvan av oktober, men ibland har det dröjt så långt som in i  november och ibland även till årsskiftet innan deltagarlistan släpps.


825 bidrag skickades in till Spaniens Benidorm Fest 2024

11 oktober. Redan när Eurovision 2023 hade avslutats för snart ett halvår sedan öppnade det spanska TV-bolaget RTVE antagningen till uttagningen Benidorm Fest. Efter ett halvår, nu i oktober, avslutades den och sammanlagt skickades det in 825 bidrag. Nytt för året var att alla som ansökte var tvungna att ansöka med både artist och bidrag samtidigt istället för att man kunde välja det ena eller det andra.

Nu tar arbetet över för produktionen bakom Benidorm Fest att lyssna igenom alla inskickade låtar och välja ut startfältets 16 tävlande. Sedan tidigare har RTVE bekräftat att de planerar att presentera alla tävlande vid en galaföreställning den 11:e november.

Upplägget för Benidorm Fest 2024 blir som de två tidigare upplagorna där det först hålls två semifinaler där en kombination av juryröster, demoskopundersökning och tittarröster avgör vilka bidrag som ska ta sig till final. I det slutgiltiga avgörandet används samma röstningsmetod igen dock nu för att utse en vinnare som blir Spaniens ESC-representant i Malmö nästa år.


Tävlingsupplägget för Una voce per San Marino 2024 har presenterats

10 oktober. Sedan tidigare i år har det varit känt att det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har valt att för ett tredje år i följd använda sig av uttagningsformatet Una voce per San Marino som Eurovision-uttagning. Finalen kommer att hållas i början av mars och som vanligt kan vem som helst som är minst 16 år gammal ansöka om att få delta.

Läs mer »


Uppgifter kring Albaniens Festivali i Këngës 62

9 oktober. Det officiella Instagramkontot för Eurovision Albanien har lagt ut information gällande att om tävlingsupplägget för årets upplaga av ESC-uttagningen Festivali i Këngës (FiK). Enligt inlägget kommer 27 bidrag att tävla varav 14 av dessa kommer att framföras av så kallade nykomlingsartister medan resterande 13 bidrag framförs av sedan tidigare kända artister. Därtill kommer också en ny omröstningsmetod att läggas till där resultatet avgörs av jury- och publikröster.

Däremot framgår inte dagens besked om hur många program som avses produceras, ej heller om alla eller bara några av artisterna kommer att tävla i finalen. Det är heller inte klarlagt huruvida fördelningen mellan jury- respektive publikrösterna kommer att vara. Vi har heller inte fått några officiella tävlingsdatum för när FiK kommer att sändas.


Sverige vann OGAE Second Chance Contest 2023

8 oktober. Nu i oktober avgjordes årets upplaga av OGAE Second Chance Contest, där de OGAE-anslutna klubbarna röstade fram det bästa alternativa bidraget av de som tävlade i föregående säsongs uttagningar men inte tog sig hela vägen till Eurovision 2023 i Liverpool. Omröstningen slutade med svensk vinst, vilket var den 18:e i ordningen!

Läs mer »


Charlotte Perrelli är en av värdarna till Eurovision in Concert 2024

5 oktober. Den 13 april 2024 är det dags för nästa upplaga av den populära ESC-festen Eurovision in Concert (EiC). Den här gången kommer upplagan att gästas av den tidigare Eurovision-vinnaren Charlotte Perrelli som blir en av värdarna tillsammans med den nederländska personligheten Cornald Maas.

Sedan tidigare är det känt att evenemanget återigen tar plats i arenan AFAS Live i Amsterdam där de gästande artisterna förväntas vara flera som ska tävla i Eurovision 2024. I och med att vi i skrivande stund inte vet exakt alla artister som ska uppträda får vi återkomma till vilka artister som bjuds in.


Tysklands antagning förlängd

4 oktober. För snart en månad sedan från skrivande stund meddelade TV-bolaget NDR i Tyskland att de fortsätter med konceptet att anordna en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision.

Startfältet är tänkt att väljas ut från en allmän antagning. Den hade från början deadline natten mot fredagen (6 oktober) men efter önskemål har antagningen förlängts till den 15 oktober klockan 23.59 lokal tid.

Sedan tidigare är det känt att finalen ska avgöras i Berlin den 16:e februari 2024.


Finlands UMK 2024-final äger rum i en större arena

3 oktober. Finska TV-bolaget Yle har meddelat att finalen i UMK 2024 kommer att äga rum den 10:e februari nästa år. Tack vare att uttagningen har fått ett uppsving i intresse har Yle valt att flytta finalen från den tidigare Logomo i Åbo till Tammerfors Arena. Det gör att man kan ta in en betydligt större publik, närmare 15000 platser erbjuds. Biljetter börjar släppas nu i början av oktober.

Sedan tidigare är det känt att sju bidrag kommer att väljas ut till startfältet. Nu har Yle också meddelat att via den antagning som hölls under fyra dagar i augusti inbringade hela 419 bidrag vilket är en ökning med 56 bidrag jämfört med föregående år. Den 10:e januari nästa år förväntas Yle presentera startfältet.


Mer om Österrikes internvalsplaner

3 oktober. Enligt uppgifter från producenten Eberhard Forcher på det österrikiska TV-bolaget ORF kommer Österrikes artist till Eurovision 2024 att meddelas före årsskiftet. Just nu pågår arbetet med att hitta artist och tävlingsbidrag och det görs bland annat via en antagning dit artister och låtskrivare fick chansen att ansöka sig till. Ett team med bland andra Eberhard Forcher kommer att gå igenom allt inskickat material för att välja ut några artister som ska få göra en slags audition med sitt tävlingsbidrag. Utifrån den väljs sedan landets representant ut.


Stort intresse hos flera stängda ESC-antagningar

3 oktober. I månadsskiftet september/oktober avslutades tre nationella antagningar och när dessa länders TV-bolag räknade antalet inskickade låtar visar det sig att det finns ett stort intresse att delta!

Azerbajdzjans antagning fick in 214 låtar varav 88 sägs vara är gjorda av låtskrivare från landet medan resterande 126 kommer från låtskrivare från andra länder. Exakt hur artist och bidrag kommer att utses utifrån detta är ännu inte helt officiellt bekräftat.

 

Luxemburgs antagning fick in över 400 förslag vilka har skapats både i och utanför landet. Under hösten väntar en juryval där ett idag okänt antal tävlingsbidrag ska väljas ut för att få tävla i den nationella finalen som är planerad att hållas den 27:e januari nästa år.

 

Nederländernas antagning fick i år in över 600 bidrag där majoriteten sägs vara på engelska men det finns också bidrag som framförs på både nederländska och andra språk. Även till 2024 kommer urvalet att göras internt där en tillsatt jurypanel på sju personer kommer att bedöma urvalet och utse den låt de tror mest på i tävlingen. Det finns inga uppgifter om när artist och bidrag förväntas presenteras under säsongen.


Montenegro säger eventuellt nej till ESC-comeback 2024

3 oktober. Ännu obekräftade uppgifter från den montenegrinska nyhetssajten CDM gör gällande att det nationella TV-bolaget RTCG troligen inte kommer att delta i Eurovision 2024. Det skulle i så fall innebära att Montenegro inte medverkar i Eurovision för andra året i följd i och med att de heller inte deltog i ESC 2023. Notera dock att RTCG ännu inte har uttalat sig i frågan vare sig positivt eller negativt.

Montenegro debuterade i sammanhanget 2007 som en egen stat (efter att ha tävlat som del av Jugoslavien och sedan som unionen Serbien-Montenegro). Man har sedan dess deltagit åren


Luxemburgs antagning har avslutats

2 oktober. 2024 gör Luxemburg en efterlängtad comeback i Eurovision efter 30 års frånvaro. Sedan i somras har det stått klart att landet avser att hålla i en nationell final med ett idag okänt antal tävlande för att välja ut artist och tävlingsbidrag. Det har också varit en öppen antagning igång som nu den första oktober har officiellt stängts.

Finalen är planerad att äga rum den 27:e januari 2024.

Läs mer »


Antagningen till Nederländernas internval avslutad

1 oktober. TV-bolaget AVROTROS i Nederländerna har sedan tidigare meddelat att de kommer att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 internt, vilket de har gjort alla år sedan ESC 2013. Det är en tillsatt kommitté under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen som kommer att avgöra beslutet.

Utifrån det AVROTROS gick ut med tidigare i somras är deras målsättning att de ska ha blivit klara med sitt val senast till årsskiftet, men om det sedan innebär att man avslöjar allting redan då eller vid en tidigare eller senare tidpunkt under uttagningssäsongen låter vi tills vidare vara osagt.

Läs mer »


Antagningen till Azerbajdzjans ESC-uttagning avslutad

1 oktober. I likhet med Irland öppnade Azerbajdzjan sin antagning i somras och den sista september avslutades den. Även här har TV-bolaget İTV ännu inte meddelat om antagningen kommer att resultera i en uttagning eller om det bara blir ett internval såsom TV-bolaget har gjort konsekvent i de senaste ESC-säsongerna.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i september


Nyhetssammanfattning för september

30 september. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med september månad.

Läs mer »


Danmarks Dansk MGP-final hålls i en konserthall

28 september. TV-bolaget DR i Danmark har bekräftat att finalen i Dansk MGP 2024 kommer att äga rum i DR Koncerthuset i Köpenhamn den 17 februari. Det är ännu inte känt vem eller vilka som blir programledare eller när biljetter släpps. Däremot kommer lokalen även att användas till barnens MGP som sänds en vecka senare.


Programledarduo i Junior Eurovision Song Contest 2023

27 september. Med två månader kvar till sändningsdags har France Télévisions presenterat programledarduon Olivier Minne och Laury Thilleman som programledarna till Junior Eurovision som avgörs i Nice den 26:e november. Båda två är välkända TV-personligheter i landet, där Olivier Minne är mest känd som programledare för franska Fångarna på fortet medan Laury Thilleman är journalist, programledare och modell som bland annat korats till Miss France 2011. Olivier Minne var även programledare senast Junior Eurovision hölls i Frankrike för bara två år sedan.

Förutom att meddela programledarna har det också släppts en skissbild på hur scenen ska se ut i arenan. Det är nu också officiellt att den så kallade öppningsceremonin kommer att äga rum den 20:e november. Vid det tillfället brukar det bli klart med vilken ordning länderna ska starta i under finalsändningen.


Antagningen till Irlands ESC-uttagning förlängd

26 september. I juni öppnade irländska RTÉ en antagning för tävlingsbidrag till Irlands Eurovision-uttagning 2024. Än så länge är det inte helt klarlagt om bolaget tänker fortsätta med en publik uttagning likt den som varit de senaste säsongerna (eller i en ny tappning) eller om man går tillbaka till att välja internt igen. Besked släpps under säsongen. Däremot med bara tre dagar kvar till deadline för att skicka in tävlingsbidrag uppgav sajten Eurovoix.com att RTÉ har meddelat att de förlänger ansökningstiden med nästan tre veckor, från 29 september till den 20 oktober.

Läs mer »


Cypern har gjort sitt artistval till Eurovision 2024

25 september. Det kommer att bli den 16-åriga sångerskan Silia Kapsis som är född i Sydney i Australien med grekcypriotiska rötter som får representera Cypern i Malmö 2024.

Tidigare under sommaren sades det att Cypern skulle välja sin artist via en nationell talangjakt men nu i september står det klart att i alla fall artistvalet har gjorts internt på samma sätt som Cypern gjort alla år sedan 2016. Det är för övrigt andra året i följd som Cypern representeras av en artist från Australien.

Det är i skrivande stund inte känt om även tävlingsbidraget utses internt eller om det blir en nationell final av detta, även om bolaget har via Instagram bekräftat att en av låtskrivarna kommer att vara Dimitris Kontopoulos.


Diskussioner pågår i två länder om deltagande i Eurovision 2024

21 september. Ännu är inte den officiella deltagarlistan till Eurovision Song Contest 2024 officiellt presenterad och därför pågår spekulationer kring vilka länder som ska delta och vilka som kanske hoppar av sin medverkan. I två fall har det nu kommit besked om att diskussioner pågår gällande deltagandet. Det handlar om Rumänien och Australien där fansajten ESCToday.com har varit i kontakt med såväl TVR i Rumänien som SBS i Australien för att få en inblick i hur arbetena går.

I Rumäniens fall verkar det än så länge som att det än så länge inte finns något besked att lämna i och med att ett beslut inte är fattat medan i Australiens fall säger SBS att de för en dialog med EBU om de ska få tillstånd att tävla igen. För Australiens del gäller från och med 2024 att de återigen måste inhämta externt tillstånd av EBU i och med att SBS inte är fullvärdig EBU-medlem. Mellan åren 2019 och 2023 slapp dock SBS göra det då EBU tillät Australien att tävla alla dessa år men nu har det kontraktet gått ut, eller i alla fall har det inte kommit några besked om det har förlängts.

Så snart vi vet mer om både Rumänien och Australiens fall kommer vi att meddela det.


Antagningen till Maltas MESC 2024 stängd

20 september. Sedan tidigare är det känt att Malta fortsätter med uttagningsformatet MESC till Eurovision 2024 och fram till den 20:e september fanns möjligheten för intresserade låtskrivare och artister att skicka in tävlingsbidrag. Senare i höst är det sagt att startfältet ska presenteras då artister får uppträda med potentiella ESC-bidrag där 12 av dessa låtar kvalar in till finalen.

Läs mer »


Värdstäderna till Melodifestivalen 2024 presenterade

20 september. Under onsdagen meddelade SVT vilka 6 städer som kommer att få besök av Melodifestivalen nästa år. I likhet med turnéerna 2006, 2012, 2016 och 2019 blir det inga stopp i Norrland, däremot får Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna och Karlstad besök innan finalen i Friends Arena i Stockholm. Turnén börjar den 3:e februari och avslutas den 9:e mars.

I och med att Sverige är värd för Eurovision Song Contest 2024 kommer vinnaren i nästa års Melodifestival att bli direktkvalificerad till ESC-finalen istället för att behöva kvala till sig en finalplats.

Läs mer »


Polen bekräftar deltagande i Eurovision 2024

20 september. Det polska TV-bolaget TVP har till fansajten ESCToday.com bekräftat Polens deltagande i Malmö nästa år. Det blir det 35:e landet i ordningen som bekräftar deltagande. Däremot saknas uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.


Nordmakedonien bekräftar preliminär comeback i Eurovision 2024

17 september. Efter ett års frånvaro från tävlingen verkar det som att Nordmakedonien kommer att göra en comeback till Eurovision Song Contest. Detta har det nordmakedonska TV-bolaget MRT själva lagt ut på sin hemsida i ett officiellt dokument som berättar vilka program de ska sända och producera under det kommande året. Dock verkar det enligt uppgift i nordmakedonsk media inte vara helt klart än om det blir en comeback eller ej, men då det finns pengar avsatta kan man i alla fall utgå från att det finns intresse.

Ifjol vid samma tidpunkt hade MRT istället ändrat om sin budget så att man bara skulle delta i Junior Eurovision istället för även i stora Eurovision. Sagt och gjort, 2023 deltog inte Nordmakedonien i Eurovision Song Contest men 2024 gör de comeback!


Georgien tävlar i Eurovision 2024

15 september. Fansajten ESCToday.com har nu fått bekräftat från Georgiens nationella TV-bolag GPB att landet kommer att delta i Eurovision 2024. Hur artist och tävlingsbidrag ska utses är däremot inte känt än.


Monaco tackar nej till ESC-comeback 2024

15 september. Trots att Monaco har startat upp ett nytt TV-bolag som har möjlighet att delta i Eurovision Song Contest kommer landet inte till start den här gången heller. Det rapporterar ESCToday.com som har varit i kontakt med TV Monaco. Senast Monaco deltog i Eurvision var 2006 då landet deltog för tredje året på raken efter att senast ha deltagit 1979.


Grekland tävlar i Eurovision 2024

15 september. Under fredagen rapporterade Eurovisionfun.com att Greklands nationella TV-bolag ERT har bekräftat sitt deltagande i Eurovision 2024. Det saknas däremot uppgifter om hur artist och bidrag ska utses. De senaste åren har detta gjorts internt men vi får se om det blir ändring på det den här gången eller ej.


Så många bidrag skickades in till Melodifestivalen 2024

15 september. Med antagningen nyligen avslutad har SVT sammanställt att sammanlagt 2624 bidrag skickades in denna gång. Det är en minskning med 200 bidrag jämfört med antagningen för ett år sedan.

Läs mer »


Antagningen till Melodifestivalen 2024 har avslutats

15 september. Sedan i slutet av augusti har låtskrivare och artister kunnat skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2024, men under fredagsförmiddagen avslutades den. Nu tar ett juryarbete och SVT-arbete vid för att välja ut startfältets 30 tävlande.

Läs mer »

Allt om antagningen »


Nytt upplägg för Estlands Eesti Laul 2024

15 september. I somras hintade TV-bolaget ERR i Estland om förändringar i uttagningen Eesti Laul 2024. Nu i september har dessa offentliggjorts.

Som vanligt utses tävlingsbidragen via en antagning som i år pågår till den 23 oktober. Därefter utser en jury 20 låtar som ska tävla. Men, istället för att låtarna sedan fördelas ut på två semifinaler kommer juryn att på förhand utse 5 låtar som går direkt till final medan resterande 15 bidrag får tävla i en semifinal där ytterligare fem finalister utses. Finalen får sedan 10 bidrag där den slutgiltiga vinnaren väljs ut i en avgörande röstningsomgång med tittarröstning.

Läs mer »


Kroatien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

15 september. Det kroatiska TV-bolaget HRT har nu i september meddelat att man avser att tävla även i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter kommer artist och tävlingsbidrag att utses genom uttagningen Dora, vars antagning pågår till och med den 30 november.

Enligt regelverket som har publicerats kan urvalsjuryn välja maximalt 28 tävlingsbidrag samt fyra reservbidrag bland materialet som skickas in. Det är heller inte bestämt om 2024 års Dora får fler sändningar än bara en finalkväll.


Christer Björkman blir tävlingsproducent för Eurovision 2024

11 september. Nu står det klart att Christer Björkman, tidigare känd tävlingsproducent för Melodifestivalen, återvänder till Eurovision som tävlingsproducent för 2024 års produktion i Malmö. Med sig får han TV4-programmet Idols producent Per Blankens som tidigare också arbetat med Melodifestivalen.

Läs mer »


Uppgifter om Storbritanniens ESC-val 2024

11 september. Enligt den brittiska radio- och TV-profilen Scott Mills har BBC:s sökande efter Storbritanniens nästa Eurovision-representant påbörjats. Detta meddelade han i en radiosändning under tisdagen. Exakt hur deras sökande går till är inte känt framförallt då BBC de senaste åren valt internt tillsammans med ett skivbolag. I augusti blev det dock känt att deras senaste samarbetspartner TaP Music tackat nej till att fortsätta samarbetet ett år till så vem eller vilka de ska använda sig av den här gången är inte känt.


Lettland bekräftar fortsättning med Supernova

11 september. Lettiska TV-bolaget LTV har nu dels bekräftat Lettlands deltagande i Eurovision 2024, dels att man kommer att välja artist och bidrag genom uttagningen Supernova. Den uttagningen har använts alla år sedan 2015, med undantag för 2021 då den vinnande artisten från 2020, Samanta Tina, fick kvarstå som landets val ett år till och hennes låt utsågs också internt. Enligt ett regelverk som tidigare var publicerat är planen att välja ut startfältet från en nationell antagning men exakt hur många låtar som ska väljas ut är inte känt.

Lettland har inte varit i ESC-final sedan Sverige senast höll i värdskapet, alltså 2016, även om 2023 års representant Sudden Lights bara var några ynka poäng från att kvala vidare till finalen.


Islands Söngvakeppnin-antagning avslutad

11 september. Under söndagen avslutades antagningen till Islands uttagning Söngvakeppnin 2024. Det innebär att TV-bolaget RÚV nu tar över arbetet med att börja välja ut startfältet som enligt uppgifter kommer att meddelas i januari 2024. Sändningarna är preliminärt planerade till februari och mars 2024 även om det fortfarande saknas datum.

Läs mer om antagningen »


Slovakien stänger inte dörren för en Eurovision-comeback ett senare år

10 september. I en intervju med den slovakiska hemsidan Aktuality.sk säger VD:n för det slovakiska TV-bolaget RTVS, Ľuboš Machaj, att RTVS planerar för att göra en comeback till Eurovision. Det är dock inte aktuellt till 2024 men möjligen vid ett senare tävlingsår. Det som är problemet är bland annat den finansiella biten som på något sätt behöver ordnas samt en planering för hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut.

Det ska noteras att detta är på något sätt ingen bekräftelse på comeback utan att dörren inte är helt stängd för något sådant. Slovakien har deltagit i Eurovision vid åtta tillfällen (1993, 1994, 1996, 1998, 2009, 2010, 2011 och 2012) varav tillfällena på 1990-talet var man klar för final (då det inte fanns några semifinaler) medan åren därefter kvalade man till final men lyckades inte få någon finalbiljett vid försöken som gjordes.


Tyskland fortsätter med finalkonceptet

7 september. För tredje året i rad planerar det tyska TV-bolaget NDR att välja ut Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Exakt hur många bidrag som ska tävla är inte känt, däremot kan man ansöka om att delta till och med den 5:e oktober

Läs mer »


Monacos nya TV-bolag redan EBU-medlemmar

7 september. Den första september i år startade det nya officiella TV-bolaget TVMonaco i Monaco och i och med det har den staten nu ett TV-bolag igen sedan det tidigare TCM gick ihop med ett franskt bolag för ett antal år sedan. Nu visar det sig, rapporterar ESCToday.com, att TVMonaco redan är medlem i EBU tack vare att bolaget ingår i MMD, som är en förkortning för Monaco Media Difussion. Det skulle kunna betyda att Monaco kan, om de vill, anmäla sig till att delta i Eurovision 2024. Om de sedan gör det eller ej återstår att se när deltagarlistan tillkännages antingen denna höst eller i början av 2024.

Monaco deltog senast i Eurovision 2004, 2005 och 2006 då de gjorde en tillfällig comeback efter att dessförinnan senast tävlat i Eurovision 1979.


Norges Norsk MGP-antagning avslutad

1 september. Den sista augusti avslutade NRK antagningen till Norsk MGP 2024, vilket innebär att arbetet med att ta fram startfältet till nästa års ESC-uttagning kan påbörjas. NRK har dock i skrivande stund inte meddelat hur många bidrag som ska väljas ut samt hur omfattande själva uttagningen blir, exempelvis om upplägget med ett antal heats inför finalen (som varit aktuell alla år sedan Norsk MGP 2020) kommer att kvarstå eller ej. Det är något som vi får reda på senare under säsongen.

Något som NRK däremot har gått ut med är att från och med skrivande stund (1 september 203) får bidrag som är tilltänkta att tävla i Norsk MGP släppas officiellt. Det innebär att bidrag som väljs ut till nästa års upplaga inte längre behöver begränsa sig till att börja spelas offentligt när uttagningen äger rum.

Läs mer om antagningen »


Nu startar Eurovision-säsong 2024

1 september. Nu med start den 1 september säger vi Gott Nytt År – i alla fall till att det är från och med nu som Eurovision-säsongen 2024 kan börja på riktigt. Detta då det är från och med nu som tävlingsbidrag till startfältet kan börja offentliggöras.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i augusti


Nyhetssammanfattning för augusti

31 augusti. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med augusti månad.

Läs mer »


Danmark öppnar antagning till Dansk MGP 2024

31 augusti. Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. Den sista augusti stod det också klart att så blir fallet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister.

Som vanligt kräver DR att alla som medverkar både på och bakom scenen (artist respektive låtskrivare) behöver vara danska medborgare och/eller ha starka band till Danmark genom att exempelvis ha bott i landet en längre tid eller vara gift med en dansk medborgare. Även medborgare på Färöarna och Grönland får skicka in tävlingsbidrag.

Antagningen avslutas den 27:e oktober och därefter kommer en jury att utse tävlingsbidragen som enligt reglerna beräknas bli åtta till antalet.


Mustii representerar Belgien i Eurovision 2024

30 augusti. Med 8,5 månad från skrivande stund till det är dags för ESC-tävlan i Malmö har Belgien, som första land för uttagningssäsongen, meddelat sitt artistval. Det handlar om artisten Mustii som har valts ut internt av TV-bolaget RTBF.

Läs mer »


Albanien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

30 augusti. Fansajten Eurovoix.com har varit i kontakt med det albanska TV-bolaget RTSH gällande om de vill fortsätta tävla i Eurovision eller ej till nästa år. Svaret de har fått är att de ska vara med, däremot är det inte bekräftat huruvida Festivali i Këngës kommer att användas som uttagning. Det svaret lär dyka upp inom de kommande månaderna.


Ukraina tar emot tävlingsbidrag till Vidbir 2024

30 augusti. Nu står det klart att TV-bolaget UA:PBC i Ukraina återigen kommer att anordna finalen Vidbir som nationell Eurovision-uttagning. Fram till den 22:a oktober kan intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag. Tanken är därefter att TV-bolaget utser max 20 artister som får genomgå en audition innan högst tio av dessa artister väljs ut till finalen, dock kommer publiken att få välja en av finalisterna.

Själva avgörandet är den här gången planerat att avgöras i februari 2024 där lika delar jury- och tittarröstning kommer att kora vinnaren som får representera Ukraina i Eurovision 2024.


Estland öppnar antagning i september

30 augusti. Det estniska TV-bolaget ERR har nyligen haft en pressträff gällande presentation av kommande TV-program. Under pressträffen meddelades det att från och med den 15:e september kommer de att börja ta emot tävlingsbidrag till uttagningen Eesti Laul 2024. Sedan tidigare har ERR hintat om förändringar i tävlingsupplägget för sin nationella ESC-uttagning men ännu inte konkret presenterat planerna mer än att den tidigare producenten inte längre kommer att arbeta med programmet och att juryarbetet kommer att bli omfattande än tidigare.


16 länder tävlar i Junior Eurovision 2023

29 augusti. EBU har nu efter många månaders väntan släppt deltagarlistan för Junior Eurovision Song Contest 2023. På deltagarlistan finns 16 länder anmälda varav samtliga länder som tävlade ifjol, med undantag för Kazakstan och Serbien som har lämnat återbud. Deras platser har fyllts upp av Tyskland, som gör comeback efter förra årets avhopp, och dessutom gör Estland debut i sammanhanget. Det här betyder att det blir den första Junior Eurovision-finalen där alla länder som i vuxna Eurovision ingår i ”Big Five” tävlar i samma JESC-final.

Här ska också inflikas att det även i år inte heller blir någon från Sverige, utan tv-tittare i Sverige får även i år följa direktsändningen i november via den officiella livestreamen online.

Finalen är planerad att äga rum i Nice i södra Frankrike den 26:e november.


Ukraina planerar att arrangera en nationell uttagning 2024

28 augusti. Det ukrainska TV-bolaget UA:PBC har i en kommuniké meddelat att de planerar att även till nästa år använda sig av någon slags nationell uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. Mer information är planerat att släppas inom kort.


Antagningen till Maltas MESC 2024 igång

28 augusti. Sedan tidigare är det känt att Malta fortsätter med uttagningsformatet MESC till Eurovision 2024 och fram till den 20:e september kan man skicka in tävlingsbidrag. Senare i höst är det sagt att startfältet ska presenteras då artister får uppträda med potentiella ESC-bidrag där 12 av dessa låtar kvalar in till finalen.

Läs mer »

Skicka in låtar »


Nu är antagningen till Melodifestivalen 2024 öppen

25 augusti. Fram till den 15:e september klockan 11:59 CEST kan vem som helst skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2024. Om du vill ta chansen är det således dags att passa på då just ditt bidrag kan bli utvalt!

OBS! Det går inte att skicka in bidrag via mobiltelefoner. Du måste således ha tillgång till en dator för att kunna logga in.

Mer fakta samt tävlingsregler »

Här skickar du in låtar » (extern länk)

Information In English »


Finlands och Schweiz’ antagningar har avslutats

25 augusti. Under gårdagen (24/8) avslutades antagningarna till Finlands UMK 2024 respektive till Schweiz’ internval. Nu tar juryarbete vid i respektive land för att utse ett startfält (Finland) respektive rösta fram en internvald vinnare (Schweiz).

Mer om Finlands uttagning »

Mer om Schweiz’ uttagning »


Malta presenterar reglerna för MESC 2024

23 augusti. Sedan tidigare har det varit känt att Malta fortsätter med uttagningskonceptet MESC som uttagning till Eurovision 2024, men till skillnad från ifjol blir det ett lite annorlunda tävlingsupplägg.

Bland annat fortsätter upplägget med kvalprogram inför finalen men det blir ingen semifinal utan ett flertal program där ett idag okänt antal tävlingsbidrag kommer att tävla om 12 finalplatser vilka röstas fram av jury och publiken. Inför finalen får varje finalist dels spela in en musikvideo, dels spela in ett s.k. live-on-stage-framträdande vilka sedan används för att kora en vinnare. Finalen är planerad att hållas i januari 2024.

Läs mer »


ESC-vinnaren Toto Cutugno har avlidit

23 augusti. Salvatore Cutugno, eller Toto Cutugno som han kallade sig som artist, har rapporterats ha avlidit vid en ålder av 80 år.

Han inledde sin musikkarriär på 1960-talet och blev en stor och framgångsrik artist i Italien inte minst genom sitt gedigna deltagande i Sanremo-festivalen som han också vann en gång. 1990 tävlade han för Italien i Eurovision och vann med låten ”Insieme: 1992” och året därpå, då Italien stod värd var han en av programledarna tillsammans med 1964 års ESC-vinnare Gigliola Cinquetti.


Två nya jurymedlemmar i Nederländernas internvalkommitté

23 augusti. TV-bolaget AVROTROS i Nederländerna har sedan tidigare meddelat att de kommer att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 internt, vilket de har gjort alla år sedan ESC 2013. Det är en tillsatt kommitté under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen som kommer att avgöra beslutet.

Medan antagningen pågår har AVROTROS presenterat två nya jurymedlemmar som kommer att vara med och fatta beslut kring vilken låt och artist som ska väljas ut. De två nya medlemmarna är Jacqueline Govaert och Jaap Reesema vilka båda har erfarenheter från den nederländska musikbranschen.


Antagningen till UMK 2024 öppen

21 augusti. Nu är antagningen till Finlands uttagning UMK 2024 öppen, men i vanlig ordning är det snabba puckar som gäller då Yle stänger antagningen redan den 24:e augusti. Vill du skicka in låtar är vårt tips att göra det så snart du kan.

Här kan du skicka in tävlingsbidrag » (extern länk)

Alla tävlingsregler »


Andorra säger nej till ESC-comeback 2024

21 augusti. Fansajten ESCToday.com fick från början ett besked från Andorras nationella TV-bolag RTVA att de ännu inte hade bestämt sig gällande om Andorra ska göra comeback eller ej till Eurovision 2024. Men nu har de fått besked och det med besked då landet för 14:e året i följd tackar nej till att delta i Eurovision Song Contest.

Andorra deltog senast i Eurovision 2009 då med sångerskan Susanne Georgi som sjöng landets bidrag. Sedan dess har bland annat hon berättat i en intervju med fansajten Wiwibloggs, som gjordes våren 2021, att hon jobbade för att få Andorra att komma tillbaka till tävlingen igen. Det finns mer information om detta i textform hos Wiwibloggs.


Fler uppgifter gällande Cyperns ESC-planer 2024

20 augusti. Under sommaren bekräftade det cypriotiska TV-bolaget CyBC att de skulle anordna talangtävlingen Fame Story ihop med ett grekiskt TV-bolag med sändningar under hösten 2023. I uttagningen skulle 15 deltagare väljas ut som under säsongen skulle tävla om att få representera Cypern i Eurovision 2024.

I början av augusti kom dock nya uppgifter gällande att CyBC istället planerar att hålla en mindre uttagningsfinal i början av 2024 med en eller flera artister som framför ett antal tävlingsbidrag där en omröstning avgör vem som ska tävla för Cypern. Därtill har nu arrangörerna bakom Fame Story nu uppdaterat sin ansökningsplattform där de har tagit bort noteringen att vinnaren i talangtävlingen kommer att få representera Cypern i Eurovision 2024. Istället kommer vinnaren att få ett skivkontrakt med skivbolaget Panic Records.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter på hur Cyperns uttagning kommer att se ut till 2024, i alla fall inga officiella som CyBC har berättat om.


Spanska ESC-festen PrePartyES tillbaka 2024

19 augusti. Inför varje Eurovision genomförs alltid ett antal fester kallade Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer. Vid festerna uppträder artister som ska tävla i den kommande Eurovision och ibland bjuds även gästartister från t.ex. tidigare ESC-år, nationella uttagningar och Junior Eurovision in.

Nu har den spanska ESC-festen PrePartyES fått festdatum till den 28:e, 29:e och 30:e mars nästa år, vilket för övrigt är under påskveckan. Nytt är att festen utökas med en dag till skillnad från tidigare år då det varit två festkvällar (med undantag för coronapandemiåren 2020 och 2021). Biljetter till PrePartyES släpps den 1:a september.

Förutom PrePartyES är det också inplanerat redan nu med festen Barcelona Eurovision Party den 6:e april. Det brukar också hållas fester i London, Amsterdam, Warszawa (infördes 2023) och Tel Aviv men dessa fester har ännu inte bekräftat fortsättning eller några datum till 2024.


Belgien väljer internt till Eurovision 2024

16 augusti. Till Eurovision 2024 är det franskspråkiga TV-bolaget RTBF som ska utse Belgiens artist och bidragsval efter att flamländska VRT hade uppgiften ifjol (de båda TV-bolagen växlar ansvaret ett år i taget). När VRT hade ansvaret till 2023 valde de att anordna en publik final vilket var första gången sedan 2016 som Belgien anordnade en sådan uttagning, och nu när det är RTBF:s tur väljer de att gå tillbaka till internval, något som fansajten ESCToday.com har berättat om i augusti.

Exakt hur internvalet kommer att gå till och när artist respektive tävlingsbidrag offentliggörs är inte känt.


Schweiz’ ESC-antagning öppnad

10 augusti. Under torsdagsmorgonen öppnade antagningen till Schweiz’ uttagning, där TV-bolaget SRG SSR återigen har bestämt sig för att välja artist och bidrag internt. Innan processen sätts igång vill de dock få in förslag på tävlingsbidrag där en antagning är öppen till och med den 24:e augusti. Därefter överlämnas de godkända bidragen i händerna på en publikpanel och en expertjury som får uppgiften att rösta fram ett vinnande bidrag som ska få tävla för Schweiz i Eurovision 2024.

Här kan du skicka in tävlingsbidrag » (extern länk)

Mer info om antagningen »


San Marino har bekräftat deltagande i ESC 2024

8 augusti. Det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har bekräftat San Marinos fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Förutom det står det även klart att landet för tredje året i följd kommer att använda sig av uttagningen Una voce per San Marino som nationell uttagning att välja artist och tävlingsbidrag. En nyhet för denna upplaga blir att TV-bolaget kommer att bjuda in några artister som direktkvalificerade akter i finalen, på samma sätt som man gjorde i den första upplagan 2022.

Mer tävlingsregler kommer att presenteras senare under säsongen.


Portugal har bekräftat deltagande i ESC 2024

7 augusti. Det portugisiska TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals medverkan i Eurovision 2024. Det innebär även att det blir första gången sedan 1992 som Portugal väljer att delta i Eurovision Song Contest då Sverige arrangerar tävlingen, då som nu hålls Eurovision i Malmö.

Som traditionen bjuder kommer Portugal att avgöra sitt artist- och bidragsval genom Festival da Canção som i likhet med den senaste upplagan kommer att få 20 låtar varav 14 som görs av inbjudna låtskrivare och 6 låtar som väljs ut från en allmän antagning.

Läs mer »


Uppgifter: Förändringar i Cyperns ESC-planer 2024

7 augusti. Under sommaren bekräftade det cypriotiska TV-bolaget CyBC att de skulle anordna en talangtävling ihop med ett grekiskt TV-bolag med sändningar under hösten 2023. I uttagningen skulle 15 deltagare väljas ut som under säsongen skulle tävla om att få representera Cypern i Eurovision 2024.

Nu har dock nya uppgifter gjorts gällande att CyBC istället planerar att hålla en mindre uttagningsfinal i början av 2024 med en eller flera artister som framför ett antal tävlingsbidrag där en omröstning avgör vem som ska tävla för Cypern.

Noteras bör att ovanstående uppgifter har grundkälla från OAGE-klubbarna i Grekland och Cypern medan CyBC har inte sagt något än officiellt huruvida den ursprungliga uttagningsplanen förändras eller ej.


Schweiz fortsätter med internval till Eurovision

2 augusti. Samlingsbolaget SRG SSR i Schweiz har bekräftat Schweiz deltagande i Eurovision 2024 samt meddelat att den interna urvalsprocess med en publikpanel och expertjury som internt röstar fram ett tävlingsbidrag, som man haft varje år sedan 2019, är aktuell även till Eurovision 2024.

En antagning kommer att vara öppen mellan den 10:e och 24:e augusti.

Läs mer »


TaP Music avslutar samarbetet med BBC

1 augusti. De två senaste Eurovisionerna har BBC haft ett internt samarbete med skivbolaget TaP Music gällande artist- och bidragsval. Men nu inför nästa säsong går TaP själva ut och säger att de inte kommer att vara med och ta fram Storbritanniens representant till Eurovision 2024. Varför samarbetet upphör är oklart även om TaP Music själva tackar BBC för två år av bra samarbete som har fått upp ESC-intresset i Storbritannien rejält jämfört med hur det såg ut för bara ett par år sedan.

Exakt vilket format som väntar Storbritannien är ännu inte känt. BBC har än så länge inte kommenterat något kring detta.


Serbien öppnar antagning till sin uttagning

1 augusti. För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju.

Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i juli


Nyhetssammanfattning för juli

31 juli. Inför månadsskiftet släpper vi sammanfattningen för nyheterna från ESC-bubblan som har släppts till och med juli månad.

Läs mer »


Vi tipsar om Stockholm Pride

31 juli. Under hela veckan (till och med söndag 6 augusti) pågår Stockholm Pride med olika evenemang runt om i Stockholm. Vi tipsar om höjdpunkterna på veckans kommande händelser.

Läs mer »


Ukraina bekräftar deltagande i Eurovision 2024

28 juli. Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC har nu under sommaren beslutat att fortsätta delta i Eurovision Song Contest. Således kommer Ukraina även till start i Malmö nästa år. Varje år sedan 2016, med undantag för internvalet 2021, har Ukraina alltid anordnat Vidbir som ESC-uttagning för valet av artist och bidrag, men vid publiceringen saknades info om UA:PBC har för avsikt att producera en sådan upplaga igen eller om de tänker göra sitt val på något annat sätt. Fortsättning följer under säsongen!

Ukraina är det enda land som alltid har röstats vidare till ESC-finaler från semifinaler vid de tillfällen som landets representanter har behövt kvala till sig finalplatser. Detta räknat sedan EBU införde semifinalsystemet år 2004.


Då avgörs Spaniens Benidorm Fest 2024

26 juli. På en presskonferens meddelade representanter för det spanska TV-bolaget RTVE mer information om nästa års Benidorm Fest-uttagning, som ska välja ut Spaniens artist och tävlingsbidrag till ESC 2024. Sedan i maj har det varit känt att startfältet ska utgöras av maximalt 16 tävlingsbidrag och intresserade låtskrivare och artister har möjlighet att både skicka in låtar samt bli specialinbjudna till startfältet.

Vid presskonferensen stod det också klart att upplägget med två semifinaler och en final fortsätter, där uttagningen är planerad till den 30:e januari och 1:a februari medan finalen äger rum den 3:e februari. Startfältets tävlande är planerade att presenteras under en TV-gala i Sevilla den 11:e november 2023.

De tre programmen får ett liknande upplägg som Benidorm Fest haft de två senaste åren. Det innebär att startfältets tävlande fördelas ut på ett antal tävlande per semifinal, i den här upplagan är det åtta bidrag per program, där en kombination av 50 procent juryröstning (en kombinerad spansk och internationell jury), 25 procent demoskopomröstning och 25 procent telefon/SMS-röster avgör fyra gemensamma favoriter per sändning som kvalar vidare till finalen. Även i finalsändningen blir det åtta tävlande samt samma röstningssätt, med skillnaden att då utses en vinnare.


Israels Rising Star-uttagning startar preliminärt i november

25 juli. I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024. Inför 2023 valdes artist och bidrag ut internt, men till 2024 återgår KAN till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020.

Nu har fler besked om uttagningen dykt upp, däribland att duon Assi Azar och Rotem Sela fortsätter att vara uttagningens programledare samt att programmets jury kommer att utgöras av Aden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar och Keren Pels. KAN har satt ett preliminärt startdatum för sändningar från och med november i år medan inspelningarna startar någon gång i början av hösten.


Auditions i Luxemburg för artister utan eget tävlingsbidrag

23 juli. I början av juli öppnades antagningen för Luxemburgs final där man under en kortare tid kunde ansöka som artist utan eget tävlingsbidrag. Nu efter att den antagningen är stängd (den andra för tävlingsbidrag är öppen till oktober) har det hållits auditions i Luxemburg för de som ansökte utan ett eget tävlingsbidrag. Sammanlagt var det ett hundratal artister som deltog och där en jury sedan ska avgöra vilka som eventuellt får tävla i den nationella finalen i januari.


Cyperns uttagning Fame Story tar emot artistansökningar

20 juli. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har sedan tidigare presenterat att landets nya uttagning Fame Story kommer att pågå från slutet av september till december det här året. I uttagningen kommer 15 artister att väljas ut som under säsongen kommer att få coachning och att det även kommer att finnas med en jury. Programledare blir Nikos Koklonis.

Nu under sommaren har man också öppnat ansökningarna för personer som är 18 år eller äldre. Enligt ansökningssidan söker man artisttalanger som har drömmen att få sjunga på de stora musikscenerna där en av de som väljs ut kommer att få representera Cypern i Eurovision 2024.

Det framgår ej hur länge ansökningstiden pågår.


Litauen bekräftar deltagande i Eurovision 2024

17 juli. Det nationella litauiska TV-bolaget LRT har till fansajten ESCToday.com bekräftat Litauens deltagande i Eurovision 2024. Däremot saknas information om uttagningsmetod vilket kommer att meddelas vid ett senare tillfälle under säsongen.


Azerbajdzjan bekräftar deltagande i Eurovision 2024

14 juli. I ett inlägg på Facebook bekräftar Azerbajdzjans nationella TV-bolag İTV att Azerbajdzjan avser att tävla i Eurovision 2024 samt att man söker deltagande artister och låtar till sin uttagning.

Läs mer »


Serbien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

14 juli. Enligt uppgifter från den serbiska OGAE-klubben (motsvarighet till Melodifestivalklubben) har det serbiska TV-bolaget RTS bekräftat Serbiens fortsatta Eurovision-deltagande. Uppgifterna gör även gällande att RTS planerar att återigen anordna någon slags publik uttagning för att välja ut artist och bidrag, något som man har gjort nu de två senaste tävlingarna. Mer information följer under säsongen.


Nederländerna bekräftar internval till ESC 2024

12 juli. År 2023 blev första gången sedan Eurovision 2015 som Nederländerna inte röstades vidare till Eurovision-finalen. Till 2024 tar man nya tag med bland annat en ny delegationschef samtidigt som man bekräftar fortsättning med internval, något Nederländerna har gjort varje år sedan 2013.

Läs mer »


Cyperns uttagning pågår denna höst

11 juli. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har presenterat att landets nya uttagning Fame Story kommer att pågå från slutet av september till december det här året. I uttagningen kommer 15 artister att väljas ut som under säsongen kommer att få coachning och att det även kommer att finnas med en jury. Programledare blir Nikos Koklonis.

Beskedet som CyBC har gett säger däremot ingenting om man bara gör artistvalet via uttagningen eller om artist och bidrag till ESC 2024 kommer att väljas vid uttagningsfinalen. Däremot blir det första gången sedan 2015 som Cypern anordnar en publik uttagning för sitt Eurovision-val.


Eurovision Young Musicians tillbaka 2024

11 juli. EBU har officiellt bekräftat att 2024 kommer nästa upplaga av musiktävlingen Eurovision Young Musicians (EYM) att produceras efter den föregående upplagan 2022. Den här gången blir det final i Bodø i Norge och själva finaldatumet är satt till den 17:e augusti 2024, dvs. mer än ett år i förväg meddelas värdstad och datum.


Nyheter kring Italiens Festival di Sanremo

9 juli. TV-bolaget Rai i Italien har meddelat att 2024 års Festival di Sanremo kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari med TV-profilen Amadeus som huvudsaklig programledare. Det är för övrigt Amadeus sista år som programledare för den festivalen.

Inför uttagningen har det också presenterats en del nyheter, inte minst i tävlingsupplägget. Tidigare har festivalen börjat med att första hälften av startfältet uppträder under en kväll och den andra delen av startfältet uppträder kvällen därpå. Först den tredje kvällen uppträder hela startfältet i ett program. Nästa år kommer det att bli tvärtom då man börjar med att låta alla artister i startfältet uppträda under den första kvällen för att därefter dela upp startfältet i två mindre grupper. Det kommer förmodligen att ske olika omröstningar men brukligt i Italiens fall är att ingen av de tävlande åker ut innan finalen.

Det har sedan tidigare också bekräftats att tre deltagare i årets upplaga av nykomlingstävlingen Sanremo Giovani kommer att få tävla i nästa års Festival di Sanremo. Vilka dessa jokrar blir kommer att röstas fram vid Giovani-finalen som avgörs den 20:e december. I den finalen tävlar 12 artister varav åtta som väljs ut från en antagning och fyra som väljs av Area Sanremo. De som kvalar vidare från Giovani-finalen kommer dock att få ta fram varsitt nytt tävlingsbidrag till Festival di Sanremo.

Uppdatering: Den 10 juli presenterade Rai det officiella regelverket för Festival di Sanremo där det framgår att vinnaren av uttagningen kommer att erbjudas att tävla för Italien i Eurovision 2024. Vinnaren har dock rätten att tacka nej och skulle det hända kommer Rai att få utse en annan artist och låt som representant istället.


Malmö värdstad för Eurovision 2024

7 juli. Knappt två månader efter det att Loreen vann Eurovision 2023 i Liverpool har SVT, som är värdbolag för Eurovision 2024, meddelat värdstad för nästa års tävling. Och den här gången blir det återigen besök för Malmö som för tredje gången kommer att stå värd för tävlingen. Tävlingsdatumen blir den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

Läs mer »


Förändringar väntar Estlands Eesti Laul 2024

5 juli. Det estniska TV-bolaget ERR har bekräftat att landets Eurovision-uttagning Eesti Laul kommer att genomgå förändringar i format och produktionsteam till nästa säsong. Anledningen till varför detta görs än så länge oklar samt vilka förändringarna blir i själva formatet.

Enligt ERR kommer mer uppgifter om uttagningen att släppas inom de kommande månaderna. Man meddelar dock detta besked redan nu för att förbereda låtskrivare och artister att börja förbereda låtar om de vill ta chansen att tävla.

Eesti Laul har använts som Estlands ESC-uttagning varje år sedan 2009 med varierande slutresultat, bland annat har landet lyckats ta sig till final alla gånger sedan dess med undantag för åren 2010, 2014, 2016, 2017 och 2021. Sedan Eesti Laul infördes som uttagning har Estland som bäst nått två sjätteplatser i ESC-finaler.


Luxemburg planerar en nationell final till ESC 2024

3 juli. Efter 30 års frånvaro från Eurovision-tävlandet har Luxemburgs nationella TV-bolag RTL valt att göra en comeback till Eurovision 2024. För att utse artist och tävlingsbidrag har RTL nu i början av juli 2023 meddelat sin uttagningsprocess som bland annat involverar en nationell final i januari.

Läs mer »


Besked om ESC-värdstad nu i juli

1 juli. Enligt medieuppgifter kommer SVT och EBU att presentera vilken stad som blir värdstad för Eurovision 2024 någon gång mellan den 3:e och 9:e juli. De två senaste gångerna som Sverige hade värdskapet (2013 och 2016) kom beskeden även då vid den tidpunkten.

Sedan tidigare är det Stockholm, Göteborg, Malmö och Örnsköldsvik som officiellt har skickat in ansökningar om att få uppdraget. Tidigare gånger då Sverige har varit värd har Eurovision hamnat i Stockholm tre gånger (1975, 2000 och 2016), i Malmö två gånger (1992 och 2013) och en gång i Göteborg (1985).


Vilka länder har hittills lämnat ESC-besked för 2024?

1 juli. Vi inleder den nya rapporteringen med att berätta vilka länder som lämnade preliminärt besked om Eurovision-tävlan 2024 under vårmånaderna i år. Notera att vi använder oss av termen preliminär i och med att deltagarlistan för 2024 släpps troligen först i slutet av det här året alternativt i början av nästa år. Listan kommer således att fyllas på med fler länder i takt med att besked ges. Vanligtvis brukar EBU:s anmälningsdeadline vara i mitten av september med betänketid fram till mitten av oktober.

 

Tävlingsländer 2023 och som tänker delta i ESC 2024

Cypern: Inför Eurovision 2023 slöt cypriotiska TV-bolaget CyBC ett avtal med skivbolaget Panic Records att de skulle välja artist och bidrag internt till 2023 men låta en större talangtävling avgöra valet till 2024. Det har ännu inte följt någon mer information om uttagningen till 2024 mer än att planerna verkar fortgå som de är tänkta.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024. Det var då något oklart vilken slags uttagning som man planerade för även om mycket tyder på att det blir en fortsättning på något slags publikt urval exempelvis en ny upplaga av Dansk MGP.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. En antagning kommer att pågå mellan den 21:a och 24:e augusti i år innan startfältet sedan väljs ut. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Frankrike: TV-bolaget France Télévisions bekräftade i början av juni att man avser att tävla i Eurovision 2024. Men det framgår inte hur artist och bidrag ska väljas ut.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. Vill du skicka in bidrag ska du göra det via denna länk.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången har man valt att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Mer information om uttagningen hittas här.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024. I år valdes artist och bidrag ut internt (där artisten blev presenterad redan förra sommaren), men till nästa år återgår man till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020. Mer info om uttagningen följer under säsongen.

 

Malta: I juni anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Enligt uppgifter ska minst ett 20-tal nya låtar ha skapats under dagarna tillsammans med både lokala och internationella låtskrivare men om alla dessa låtar sedan är aktuella för tävlan i MESC 2024 eller ej återstår att se senare under säsongen!

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt.

 

Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024. Däremot har de ännu inte öppnat sin antagning, något som de alltid gjort de senaste åren. Istället låter det mer som att man håller på att planera om inför nästa år. Varje år sedan 2013 har Nederländerna alltid valt internt till Eurovision, vi får se om det blir ändring på det till nästa år.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer.

Själva antagningen är öppen till den 31:a augusti. Mer information om den har vi samlat i denna artikel.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Enligt uppgifter fortsätter konceptet med att maximalt 16 bidrag ska väljas ut inklusive ett antal reserver. Mer information om uttagningen finns sammanställt i denna artikel.

 

Sverige: I maj blev det Loreen som vann Eurovision Song Contest för andra gången, vilket gör att Sverige kommer att vara värdland för Eurovision 2024. SVT har ännu inte gått ut med vilken stad samt arena som kommer att få uppdraget och heller inte något gällande arena. När det gäller nationell uttagning blir det Melodifestivalen som återigen utser Sveriges representant. En del nyheter har presenterats gällande tävlingsupplägget, däribland att fler låtar väljs ut till startfältet även om färre låtar tävlar i varje deltävling samt att en femte deltävling införs.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Exakt hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt, det blir således en senare fråga under säsongen.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång sägs detta bero på att man redan har andra underhållningsprogram inplanerade i TV-tablån för nästa vår vilket omöjliggör att ta fram ett uttagningsprogram till Eurovisionen.

 

Bekräftade comebacker

Luxemburg: I december förra året publicerade det luxemburgska nationella TV-bolaget RTL en artikel angående ett intressant ESC-besked. Artikeln handlade om att landets premiärminister hade tillsatt en arbetsgrupp för att utreda om det finns en möjlighet för Luxemburg att delta i Eurovision igen efter 30 års frånvaro. Beskedet var det första positiva sedan landet slutade tävla efter Eurovision 1993 och mycket riktigt visade det sig också att det skulle hålla i sig, för i maj kunde RTL via Eurovision.tv tillkännage att de har bestämt sig för att göra comeback.

Information gällande själva uttagningsprocessen kommer enligt uppgifter att tillkännages den 3:e juli.

 

Möjliga/Eventuella comebacker som det har hintats om

Monaco har de senaste åren inte haft något eget TV-bolag men från och med i höst kommer det att ändras på efter att den monegaskiska staten enligt tidigare uppgifter kommer att starta upp ett nytt TV-bolag. Själva uppstarten görs först den 1:a septemberunder ledning av Salim Zegdhar och Nathalie Biancolli, däremot är det oklart om det nya bolaget hinner bli medlemmar i EBU innan december, vilket skulle vara en deadline för möjligheten att kunna delta i Eurovision 2024. I annat fall får comebacken göras ett annat år istället.

Senast Monaco deltog var i Eurovision 2006 och därefter har man tackat nej att delta. Det tidigare nationella TV-bolaget är sedan många år sålt till ett franskt bolag och därför har Monaco stått utan ett eget TV-bolag fram till nu.


Andra halvåret är här – vi startar en ny rapporteringsomgång

1 juli. Det första halvåret av år 2023 är nu avklarat och därför startar vi en ny rapportering som åtminstone kommer att sträcka sig fram till årsskiftet 2023/24.

Våra fokusområden under detta halvår blir bland mycket annat att följa förberedelserna till Eurovision 2024 exempelvis länder som anmäler sitt deltagande, vilka uttagningar som är planerade att genomföras och var man kan skicka in tävlingsbidrag. Självklart håller vi ett minst lika stort fokus på Melodifestivalen 2024!

Förutom dessa förberedelser är vi också i nuläge där vi håller koll på alla andra events i Eurovisionbubblan, inte minst höstens kommande final i Junior Eurovision Song Contest.


PS: Om du vill gå tillbaka till första halvårets rapportering (januari till juni) finns den arkiverad här. Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.

Frågor & svar

Eurovision 2024


– Tävlingen är planerad att äga rum i Malmö i Sverige den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

– EBU har bekräftat att upplägget med två semifinaler och en final är fortsatt aktuellt.

– Sändningarna kommer att ske från Malmö Arena, där tävlingen även huserade vid stadens senaste ESC-arrangemang 2013.

– Mer information om Eurovision 2024 kommer att dyka upp under året. Vi följer detta noggrant och vi uppdaterar denna sida kontinuerligt.

 

Vilka länder tävlar?

Det finns ännu ingen officiell deltagarlista. Fram till den släpps sker endast preliminära anmälningar om deltagande.

– En del länder som bekräftar deltagande meddelar även vilken slags uttagning de ska genomföra för att utse artist och bidrag, medan andra länder avvaktar med sådan publicering tills vidare.

– Någon gång under slutet av 2023 eller början av 2024 lär det bli helt officiellt vilka länder som ska tävla.

 

Melodifestivalen 2024


Uttagningen är planerad att äga rum med deltävlingar och semifinal där tittarna bestämmer vilka 12 bidrag som ska ta sig till final. En hel del nyheter har presenterats:

– 30 bidrag väljs ut, vilket är två fler mot de senaste årens upplagor.

– En femte deltävling införs.

– 6 (istället för sju) bidrag tävlar i varje deltävling.

– Semifinalen sänds som en del av den sista deltävlingen.

– Uttagningen besöker i tur och ordning Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna, Karlstad och Stockholm.

– Sändningarna är planerade att pågå på lördagskvällar mellan den 3:e februari och 9:e mars.

 

Tävlingsupplägget

Deltävlingarna

I varje deltävling röstar tittarna fram två favoritbidrag till final och ytterligare två bidrag som får tävla vidare i en semifinal.

Det framgår inte hur många röstningsomgångar varje deltävling kommer att ha samt om de åldersgrupper som varit aktuella i Melloappen sedan 2019 års uttagning blir kvar eller ej.

 

Semifinalen

Semifinalen är planerad att sändas som en förlängd halvtimme av den femte deltävlingen.

Här tävlar bidragen som blev placerade på tredje och fjärde plats i deltävlingarna.

Inför semifinalomröstningen behåller alla tio bidrag sina tidigare röster från deltävlingarna vilka adderas samman med nya röster under själva direktsändningen.

När omröstningen är avklarad skickas de två bidrag med flest röster vidare till finalen.

 

Finalen

I finalen tävlar 12 bidrag där tittarna och internationella jurygrupper röstar fram en vinnare.

Den här gången handlar det om att rösta fram vem som ska få tävla för Sverige på hemmaplan i och med att det är Sverige som arrangerar Eurovision 2024.

 

Hur utses startfältet?

Av de 30 tävlingsbidrag som tävlar i startfältet har en hälft om 15 låtar valts ut av en urvalsjury och resterande hälft om 15 låtar har SVT:s Melodifestivalredaktion valt ut.

Juryn har kunnat välja bland de 2624 låtar som skickades in via antagningen medan SVT har valt sin del av startfältet från både juryns ratade hög och/eller via specialinbjudningar.

Den 1:a december presenteras alla artister med tillhörande tävlingsbidrag officiellt, även om det dröjer till respektive deltävling innan bidragen framförs officiellt.

 

Junior Eurovision


Söndagen den 26:e november avgjordes finalen i Junior Eurovision 2023 där 16 länder deltog, däribland Tyskland som gjorde comeback och Estland som debuterade.

Efter att jurygrupperna och onlineröstarna hade sagt sitt var det värdlandet Frankrikes artist Zoé Clauzure med bidraget Cœur som hade vunnit finalen, vilket för övrigt blev Frankrikes tredje vinst i sammanhanget samtidigt som det var andra gången någonsin i Junior Eurovisions historia som ett värdland vinner på hemmaplan.

Spanien fick andraplatsen medan Armenien hamnade på tredje plats.

Temat för tävlingen var Heroes.

 

Antagningar till Nationella uttagningar

Pågående

Grekland: Bidragsantagning

Deadline: 1 december

Läs mer »

Skicka in låtar »


Litauen: Eurovizija.LT

Deadline: 11 december

Läs mer »

Ansökningsblanketter »


Moldavien: Etapa națională

Deadline: 22 december

Läs mer »

Skicka in låtar »


Una voce per San Marino

Deadline: 10 januari

Läs mer »

Skicka in låtar »

 

Vi bevakar

Allt om Eurovision 2024 »


Allt om Mello 2024 »


Aktuella uttagningar 2024 »

 

 

Arkivet från 2023

Produktion våren 2023 »

Tävlingsfakta »

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »