Irland bekräftar deltagande i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Irländska TV-bolaget RTÉ har bekräftat att Irland ska delta i Eurovision 2024 samt att artist och bidrag ska utses via en nationell publik uttagning. Fram till slutet av september finns möjlighet att skicka in tävlingsbidrag.

 

Antagning utser finalbidragen

Det har inte gått så bra för Irland de senaste åren i Eurovision Song Contest, men nu tar RTÉ nya tag och välkomnar artister och låtskrivare att skicka in material till 2024 års uttagning. Exakt i vilken form uttagningen kommer att bli är inte sagt mer än att det planeras för någon form av tv-sänd final i början av 2024.

För att välja ut tävlingsbidrag har RTÉ också öppnat en antagning som är öppen till och med klockan 18.00 lokal tid den 20:e oktober* även om det finns ett antal krav för de som vill skicka in material, se nedan vad som gäller. I övrigt kommer alla inskickade bidrag att lyssnas igenom av en tillsatt panel som i sin tur avgör vilka bidrag som ska få tävla i finalen. RTÉ förbehåller rätten att även bjuda in låtskrivare från annat håll exempelvis med direktförfrågningar till olika skivbolag.

 

* Med bara tre dagar kvar till deadline för att skicka in tävlingsbidrag uppgav sajten Eurovoix.com att RTÉ har meddelat att de förlänger ansökningstiden med nästan tre veckor, från 29 september till den 20 oktober.

 

Regler

– Alla inskickade låtar måste uppfylla EBU:s tävlingskrav gällande bland annat originalitet (ej släppt offentligt före 1 september 2023) och längd (ska kunna framföras på max 3 minuter). Artisten måste vara minst 16 år gammal (senast i maj 2024) och scenframträdandet får bestå av som mest 6 personer.

– RTÉ önskar hitta en låt som kan slå internationellt. Det ska således vara en låt med stor hitpotential.

– Man önskar också att bara etablerade låtskrivare som har sedan tidigare succéer i bagaget skickar in material. Man kan bara ansöka med en (1) låt per person och team (alltså inkl. co-låtskrivare).

– Bidraget ska vara i mer eller mindre slutversion och ska framföras av en redan tilltänkt, gärna väletablerad, artist eller musikgrupp.

– Bidraget får inte skickas vidare till andra länders uttagningar.

– Det är RTÉ som avgör vilka bidrag som ska tävla den irländska uttagningen.

 


 

Kommentera