Första biljettsläppet inför Eurovision 2024

PANELEN TIPSAR. Om du vill se Eurovision 2024 på plats i Malmö Arena är det nu i november du behöver köpa biljetter.

 

Var släpps biljetter?

Startskottet för biljettsläppet sker den 28 november från klockan 10.00. Enligt Eurovision.tv:s biljettinformation, som uppdaterades den 23 november (och kan ha ändrats efter det), är tanken att det redan då ska vara möjligt att köpa biljetter till alla nio tillfällen under tävlingsveckan i maj, dvs även till de publika genrep som genomförs före respektive direktsändning.

Biljettpriserna varierar från tillfälle till tillfälle, exempelvis kostar en semifinalbiljett som lägst 145 kronor medan i finalen är lägsta pris 860 kronor.

Vi rekommenderar även att du bara köper biljetter från den officiella biljettåterförsäljaren som i år är Ticketmaster.se.

 

Datum och tider

Nedan är de datum som gäller för respektive genrep och direktsändning (tiderna anges enligt CEST – centraleuropeisk sommartid):

 

– 6 maj: SEMI 1: kvällsgenrep (kl 21:00)

– 7 maj: SEMI 1: matinégenrep (kl 15:00)

– 7 maj: SEMI 1: direktsändning (kl 21:00)

 

– 8 maj: SEMI 2: kvällsgenrep (kl 21:00)

– 9 maj: SEMI 2: matinégenrep (kl 15:00)

– 9 maj: SEMI 2: direktsändning (kl 21:00)

 

– 10 maj: FINALEN: jurygenrep (kl 21:00)

– 11 maj: FINALEN: matinégenrep (kl 15:00)

– 11 maj: FINALEN: direktsändning (kl 21:00)

 

Vad är vad?

Kvälls/Matinégenrepen

Kvälls- respektive matinégenrepen äger rum kvällen före samt på eftermiddagarna timmarna innan direktsändningarna och är endast föreställningar som inte betygssätts eller kommenteras av någon part. Dessa repetitioner kan därför ses som en slags sista generalrepetition inför de stundande avgörandena. Varje genrep körs igenom som om det vore en direktsändning, men inga resultat avgörs här, utan det som presenteras är enbart fejkade resultat. Därför kan artisterna ta det ganska lugnt på scenen även om de såklart ska bjuda publiken på show!

Noteras bör att jurygrupper inte röstar i semifinaler annat än som så kallad backup om ett lands tittarröstning inte skulle kunna användas som resultat. Därför används inte begreppet jurygenrep för semifinaler. Det förekommer också matinégenrep inför finalen, men då brukar artister, programledare och öppnings- och mellanakter inte repetera med fokus på hår och smink.

 

Finalens jurygenrep

Ett jurygenrep i en Eurovisionfinal är i likhet inför semifinalerna som en direktsändning även om inget av det som händer på plats går ut i någon TV-sändning. Istället kan det ses som en slags generalrepetition inför det som komma skall dagen därpå. Däremot är en sak på riktigt och det är att de jurygrupper som har rösträtt sätter sina poäng även om inga resultat avslöjas förrän senare. Med anledning av att halva resultatet blir klart under jurygenrepen behöver alla artister leverera till 100 procent.

I genrepet repeteras allt, från den inledande öppningsakten via tävlingsbidragen och mellanakter. Man repeterar även momenten gällande juryns poäng och tittarnas poäng till och med momentet ’vem som har vunnit’ – men ingen av dessa resultat är på riktigt utan fejkas/lottas för att testa att systemet funkar.

 

Direktsändningarna

De avgörande stunderna är direktsändningarna som går ut i TV och i etern över hela världen. Det är då som tittarna får vara med och rösta vars resultat läggs samman med jurygruppernas poäng. I semifinalprogrammen är det de tio länderna som fått högst totalpoäng (räknat per semifinal) som kvalar vidare till finalen och i själva finalens direktsändning koras säsongens Eurovisionvinnare.

 

 


 

Kommentera