Inför Heat 1 i Maltas MESC 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan mitten av oktober har det maltesiska TV-bolaget PBS presenterat 36 bidrag som ska tävla i Maltas Eurovision-uttagning 2024 och nu på fredag (27:e oktober) kommer det första heatet att sändas där nio av artisterna uppträder.

Alla framträdanden sker live-on-stage i programmet XOW som sänds med start klockan 21:00 lokal tid. Enligt en uppdatering på Eurovision Maltas officiella Instagramkonto kommer det att ske någon form av omröstning så snart som låtarna har framförts, däremot framgår det ej om resultatet presenteras i sändningen och i så fall om det är ett fast antal eller olika många bidrag som röstas vidare till finalen. Eller om resultatet presenteras först efter att alla 36 låtar har uppträtt. Det får vi återkomma till efter sändningen.

 

Startfältet i första heatet


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Kurt Calleja – ”Misunderstood”
 • Låtskrivare: Aidan O’Connor, Richard Micallef

 • 2. Sarah Bonnici – ”Loop”
 • Låtskrivare: Kevin Lee, Leire Gotxi Angel, Michael Joe Cini, Sarah Bonnici, Sebastian Pritchard-James

 • 3. Gail Attard – ”Wild Card”
 • Låtskrivare: Christina Magrin

 • 4. Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Friction”
 • Låtskrivare: Mark Anthony Bartolo

 • 5. Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 • Låtskrivare: Eliana Gomez Blanco, Leire Gotxi Angel, Sebastian Pritchard-James

 • 6. Oxygyn – ”Cloudmaker”
 • Låtskrivare: Janelle Borg, Kurt Abela, Luke Camilleri, Zack Camilleri

 • 7. Nathan – ”Ghost”
 • Låtskrivare: Alexander Olsson, Cyprian Cassar, Nathan Psaila, Tom Hugo Hermansen

 • 8. Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Låtskrivare: Linda Persson, Peter Frödin, Rodrigo Pinto, Ylva Persson

 • 9. Dominic Cini – ”Bewsa”
 • Låtskrivare: Dominic Cini, Etienne Micallef

 

Återkommande artister (i heat 1)

I det första heatet tävlar Eliana Gomez Blanco som representerade Malta i Junior Eurovision 2019, och hon tävlade även så sent som i fjolårets MESC-uttagning. Andra som vi känner igen från tidigare uttagningar är Dominic Cini, Lyndsay Pace, Mark Anthony Bartolo, Nathan och Sarah Bonnici. Sedan känner många säkert igen Kurt Calleja från Eurovision 2012, men den här gången är det en annan artist med samma namn som tävlar. Det finns dock en Eurovision-koppling till honom gällande att hans tävlingsbidrag är gjord av bland andra sångaren Richard Micallef (med Aidan O’Connor) som tävlade för Malta i Eurovision 2014.

Startfältet bjuder också på en svensksskriven låt från Ylva & Linda Persson och Peter Frödin och den norska sångaren Tom Hugo (från KEiiNO) har varit med på upphovet på ett av bidragen. Både Ylva & Linda samt Tom Hugo har med tävlingsbidrag i kommande heats.

 

Vilka tävlar kommande veckor?

Nedan presenteras de 27 artister med tillhörande bidrag som kommer att tävla i heat 2, 3 och 4. Då vi ännu inte har fått bekräftat vilket av dessa heats som respektive artist medverkar i listas de tävlande tills vidare i alfabetisk ordning efter artist.

 • Christian Arding – ”Bellus”
 • Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 • Dan – ”Baraxx”
 • Denise Mercieca – ”Mara”
 • Desirei Grech – ”Watch Me”
 • Erba – ”Sirena”
 • Franklin Calleja – ”Puppet”
 • Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”
 • Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 • Janvil – ”Man”
 • Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”
 • Karin Duff – ”Breaking Bad”
 • Kyle George – ”Arrows”
 • Lisa Gauci – ”Breathe”
 • Maria Christina – ”Moving On”
 • Marie Claire – ”Fading”
 • Mark Portelli – ”Just Be”
 • Martina Cutajar – ”Miles Away”
 • Matt Blxck – ”Banana”
 • Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 • Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 • Miriana Conte – ”Venom”
 • Moira Stafrace – ”Feather Flight”
 • Ryan Hili – ”Karma”
 • Sopranique – ”Empire”
 • Stefan Galea – ”Numb”
 • Thea Aquilina – ”Blood Stream”

 

Återkommande artister (i heat 2, 3 och 4)

Bland de återkommande artisterna i de kommande heaten finns en tidigare maltesisk ESC-representant, nämligen Moira Stafrace som representerade Malta i Eurovision 1994. Utöver henne bjuder startfältet på ett flertal artister som tävlat i Maltas tidigare ESC-uttagningar men ännu inte vunnit som Christian Arding, Dan, Franklin Calleja, Greta Tude, Haley Azzopardi, JAnvil, Maria Christina, Marie Claire, Miriana Conte, Matt Blxck (trea i fjolårets MESC), Ryan Hili (tvåa i fjolårets MESC) och Stefan Galea.

Bland bidragen i de tre kommande heaten finns det en del svenska låtskrivare som har fått med bidrag. Förutom tidigare nämnda Ylva & Linda Persson har även Sean Banan, Patrik Jean, John-Emil Johansson (som även har varit med och gjort Maltas kommande Junior Eurovision-låt), Andreas Stone Johansson, Andreas Lindbergh, Maria Broberg, Joy Deb och Linnea Deb fått med bidrag i olika låtskrivarkonstellationer.

 

Tävlingsupplägget

Sedan tidigare har det varit känt att Malta fortsätter med uttagningskonceptet MESC som uttagning till Eurovision 2024, men till skillnad från ifjol blir det ett lite annorlunda tävlingsupplägg. Till att börja med kommer MESC att ha ett antal uppvisningsprogram inför finalen under hösten med start den 27:e oktober som därefter leder till en eller flera omröstningar som avgör vilka 12 bidrag som ska gå vidare till finalen.

De låtar som får tävla vidare i finalen får därefter i december spela in s.k. live-on-tape-uppträdanden och varsin musikvideo. Dessa spelas sedan upp i finalprogrammet och ligger till grund för vilken av finalisterna som ska vinna finalens omröstning. Finalen är preliminärt planerad till januari 2024.

 


 

Kommentera