Inför finalen i Maltas MESC 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under oktober och november 2023 röstades 12 finalister i Maltas ESC-uttagning MESC 2024 fram. På lördag (3:e februari) ska det avgöras vem av dessa 12 låtar som ska vinna finalen och därmed får representera Malta i årets Eurovision Song Contest.

 

Startfält

Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till artisternas framträdanden i de uppvisningsprogram som hölls i oktober och november 2023 där en jury- och tittaromröstning avgjorde finalisterna. Vi länkar även till de musikvideos som har släppts i samband med finalen. 

Här kan du också se en sammanfattning med alla musikvideos:

 

 

Så avgörs MESC 2024

 

I finalprogrammet kommer de 12 finalisternas bidrag att framföras (på något sätt) från en TV-studio varpå en jury tillsammans med tv-tittarna röstar fram sin gemensamma favorit till vinsten. Inför finalen har TV-bolaget TVM på Malta gjort intervjuer med finalisterna och dessutom har var och en av finalisterna fått spela in en musikvideo till sitt tävlingsbidrag.

 

Så valdes finalisterna ut

Under oktober och november 2023 sänds fem s.k. uppvisningsprogram där från början 36 bidrag tävlade om finalplatser. Varje artist framträdde i en TV-studio med varsitt tilltänkt tävlingsbidrag till förinspelad musik utan rekvisita, bakgrundsdansare och LED-effekter. Sedan avgjorde omröstningar avgjorde vilka 12 bidrag som skulle röstas vidare till finalen.

Startfältet som röstades utgörs av flera kända namn från förr, inte minst fjolårstvåan Ryan Hili och fjolårstrean Matt Blxck, samt Greta Tude, Haley Azzopardi, Janvil, Miriana Conte, Nathan och Sarah Bonnici som alla tidigare har tävlat i minst en tidigare maltesisk ESC-uttagning. På upphovssidan hos flera av finalbidragen finns svenska låtskrivare som Sean Banan, Joy Deb, Linnea Deb, Patrik Jean, Andreas Lindbergh och Maria Broberg.

 

Kända namn som INTE kvalade vidare till finalen

Det fanns även fler andra tidigare kända namn med under uppvisningsprogrammen som Moira Stafrace som representerade Malta i Eurovision 1994, och Eliana Gomez Blanco som representerade Malta i Junior Eurovision 2019, och hon tävlade även så sent som i fjolårets MESC-uttagning. Andra artister från tidigare maltesiska ESC-uttagningar var Christian Arding, Dan, Dominic Cini, Franklin Calleja, Lyndsay Pace, Maria Christina, Marie Claire, Mark Anthony Bartolo och Stefan Galea.

 


 

Kommentera