36 bidrag ska bli 12 finalister i Maltas MESC 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter fyra uppspelsprogram nu under hösten har 36 bidrag framförts för publiken och juryn. Det har också genomförts omröstningar under veckorna och fredagen den 24:e november ska det ske en sista omröstning för att välja ut vilka 12 bidrag som ska ta sig hela vägen till finalen.

 

Fakta


  • När?
  • 24 november 2023, kl. 21:00 CET

  • Var?
  • TV-studio

  • Hur?
  • Alla 36 bidrag har framförts i fyra sändningar och nu ska det avgöras vilka 12 av dessa låtar som ska ta sig vidare till finalen.

  • Vem/vilka är programledare?
  • ?

  • TV-bolag/Stream:
  • TVM – Länk

Samtliga 36 bidrag har nu framförts live-on-stage under fyra TV-sändningar i programmet XOW i oktober och november. I varje sändning har det också genomförts omröstningar och nu är tanken att resultatet av dessa ska presenteras. Hur det än går är det sagt att endast 12 av de 36 bidragen kommer att nå finalen medan resterande låtar åker ut.

Om du är nyfiken på vilka bidrag vi i ESC-Panelen vill ska ta sig till final har vi sammanställt dessa topplistor här.

 

Startfältet

Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i alfabetisk ordning efter artist! Länkarna går till bidragens framträdanden i heaten som sändes den 27:e oktober samt den 3:e, 10:e och 17:e november 2023.


 

Återkommande artister

Bland de tävlande finns en tidigare maltesisk ESC-representant, nämligen Moira Stafrace som representerade Malta i Eurovision 1994. Startfältet bjuder även på Eliana Gomez Blanco som representerade Malta i Junior Eurovision 2019, och hon tävlade även så sent som i fjolårets MESC-uttagning.

Utöver de två bjuder startfältet på ett flertal artister som tävlat i Maltas tidigare ESC-uttagningar men ännu inte vunnit. Här hittar vi Christian Arding, Dan, Dominic Cini, Franklin Calleja, Greta Tude, Haley Azzopardi, JAnvil, Lyndsay Pace, Maria Christina, Marie Claire, Mark Anthony Bartolo, Miriana Conte, Matt Blxck (trea i fjolårets MESC), Nathan, Ryan Hili (tvåa i fjolårets MESC), Sarah Bonnici och Stefan Galea.

Ett namn som också förekommer på startlistan är Kurt Calleja, men det är INTE samma Kurt Calleja som tävlade för Malta i Eurovision 2012.

I vanlig ordning har många svenska låtskrivare fått med tävlingsbidrag i Maltas uttagning exempelvis Joy Deb, Linnea Deb, Andreas Stone Johansson och Ylva och Linda Persson.

 

Så avgörs Maltas val till Eurovision 2024

Maltas tävlingsupplägg för att välja artist och bidrag till Malmö går via MESC där 36 bidrag har valts ut efter en bidragsantagning. Dessa har sedan framförts i mindre studioprogram där omröstningar sedan avgör 12 finalister. Inför finalen kommer finalisterna att dels spela in varsin musikvideo, dels göra ett förinspelad live-on-tape-framträdande. Bägge dessa ligger sedan till grund för när finalen hålls och den slutgiltiga vinnaren, tillika landets ESC-representant till Malmö, koras.

Finalen är preliminärt planerad till januari 2024.

 


 

Kommentera