Sammanfattade Eurovision-nyheter, december 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i december 2023.

 

Eurovision 2024

Direkt efter att Loreen hade vunnit årets Eurovision i Liverpool i maj med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Sedan i somras har det varit känt att Malmö blir värdstad för tävlingen och att tävlingsdatumen blir den 7:e, 9:e och 11:e maj. Enligt uppgifter i tidningen Aftonbladet kommer Malmö stad att lägga 30 miljoner kronor på evenemanget.

Personerna som ingår i produktionens Core team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen, är Ebba Adielsson (tävlingens exekutiva producent), Christel Tholse Willers (chef för kommunikation, press, varumärke och events), Tobias Åberg (teknisk produktionschef), Johan Bernhagen (linjeproducent med ekonomiska frågor), Christer Björkman (tävlingsproducent i samma roll som vid Eurovision 2013, 2016, 2017, 2018 och 2019), Per Blankens (producent), David Wessén (produktionschef), Mats Lindgren (jurist), Madeleine Sinding-Larsen (mediechef) och Linnea Lopez (Executive Assistant).

 

Biljettförsäljningen igång – men mycket redan slutsålt

Den 28:e november öppnades möjligheten att köpa biljetter till Eurovision 2024, både när det gäller semifinalerna och finalen. Som vanligt erbjuds inte bara direktsändningar utan varje sändning har också två genrep – ett kvällen före sändning och ett timmarna före sändning. Biljetter säljs endast via den officiella biljettpartnern Ticketmaster.se.  Det var i vanlig ordning högt tryck på biljetterna och redan samma dag var de flersta biljetter slutsålda. Men, EBU har utlovat fler biljettillfällen inför maj, bland annat genomfördes ytterligare ett släpp i december. Om det blir fler tillfällen återstår att se.

 

Deltagarlistan är släppt

Under den sista månaden för år 2023 presenterade EBU till sist vilka länder som har anmält sig för att tävla i Eurovision Song Contest 2024. Totalt handlar det om 37 länder varav 36 som tävlade ifjol och ett land, Luxemburg, som gör comeback. Det återstår dock ett frågetecken kring huruvida TV-bolaget TVR i Rumänien kommer att tacka ja eller nej. Skulle de delta kommer det att bli 38 deltagarländer i Malmö nästa maj.

Som vanligt måste alla deltagarländer – utom ”Big Five” (alltså Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet, som den här gången är Sverige – kvala om finalplatserna. Det blir totalt 31 länder (om inte Rumänien deltar), och dessa är:

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Georgien
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Kroatien
 • Lettland
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • San Marino
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien
 • Tjeckien
 • Ukraina
 • Österrike

 

Eurovisions semifinallottning i slutet av januari

Den 30:e januari sänder SVT den så kallade semifinallottningen inför Eurovision Song Contest i Malmö. Vid det tillfället avgörs det genom lottning vilka av de 37 länderna (eller 38 länderna, beroende på om Rumänien ska delta eller ej) som ska tävla i respektive semifinal i maj. Nu i december har SVT bekräftat att duon Pernilla Månsson Colt och Farah Abadi kommer att vara programledare för lottningen, som för övrigt har fått programtiteln The Draw som kommer att sändas på kvällstid istället för förmiddag/eftermiddag. Däremot är det inte sagt än var i Malmö lottningen ska hållas.

Inför lottningen är det brukligt att EBU på förhand delar in semifinalisterna i olika kvalgrupper som baseras på röstningshistorik. Under lottningen splittrar man sedan varje grupp i två, dvs. till varsin semifinal. Detta görs för att resultatet i för stor utsträckning inte ska bygga på grannlandsröstning. Fördelningen lär släppas en tid innan lottningen genomförs.

 

Manusförfattarna till Eurovision 2024 presenterade

För tredje gången i följd då Sverige arrangerar Eurovision Song Contest blir det manusförfattarna Edward af Sillén och Daniel Rhén som kommer att stå bakom manus i tävlingen. De gjorde arbetet även 2013 och 2016 och får nu alltså jobbet på nytt. Af Sillén har även skrivit manus när Eurovision ägde rum i Oslo 2010 samt varit återkommande ESC-kommentator för Sverige sedan 2009, med undantag för Eurovision 2013 och 2016 då han arbetade med programledarna. Det är inte känt än om han får en vikarie till kommentatorsjobbet 2024 eller ej.

 

Grafisk profil och scenografin presenterad

Under hösten meddelade EBU att de har tagit ett beslut att sloganen United by Music blir permanent slogan för alla kommande Eurovisions. Däremot har varje värdland själv rätten att bestämma vilken slags grafik och scen man vill ha som talar till detta tema. Under december har SVT både gått ut med grafiken som har temat The Eurovision Lights som bland annat inspireras av norrsken och vertikala linjer. Exempel på hur det kan se ut finns i detta filmklipp som Eurovision.tv har publicerat.

Det har även släppts skissbilder på hur scenen i Malmö Arena kommer att se ut, i det här fallet kommer den att vara uppbyggd likt ett gigantiskt kryss med LED-kuber, LED-golv och olika former för att kunna skapa så pass många möjligheter att ta fram olika scenframträdanden. Scenen har skapats av scenografen Florian Wieder, som tidigare skapat flera ESC-scener, tillsammans med Ljus- och skärminnehållsdesignern Fredrik Stormby. Det finns även här ett officiellt videoklipp publicerat på YouTube där skaparna har animerat hur scenen kommer att se ut.

Själva sceneriet brukar börja byggas upp runt månadsskiftet mars/april för att hinna med inför de tekniska repetitioner och stand-in-repetitioner som brukar hållas innan artisterna anländer till värdstaden för sina enskilda repetitioner inför sändningsveckan.

 

Malmö stad söker volontärer till Eurovision 2024

För att kunna hantera allting både backstage och i värdstaden öppnade Malmö stad i december upp möjligheten att bli volontär för Eurovision. Om du är intresserad ska du ansöka senast den 7:e januari 2024 klockan 23:59 CET.

Viktigt att känna till är att du måste vara född år 2005 eller tidigare, dock kan vissa volontärroller kräva att man ska vara född senast år 1998 och/eller att du har körkort. Man måste även kunna tala både svenska och engelska. Det är även viktigt att känna till att en del volontärarbeten kan starta redan från början i april och pågå till dess att Eurovision är över efter den 11:e maj.

Arbetsuppgifterna kommer att fördelas ut på en mängd olika ställen runt om i Malmö, alltifrån att vara med backstage på ESC-området i arenan till de evenemang som Malmö stad själv anordnar under våren.

 

 

Melodifestivalen 2024

Sverige fortsätter att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom Melodifestivalen. Eftersom Sverige är värdnation kommer vinnaren av 2024 års upplaga slippa kvala om en finalplats genom semifinalerna, vilket betyder att den artist eller grupp som vinner uttagningen i mars kommer att kunna direkt börja förbereda sig för sitt scenframträdande i Malmö Arena den 11:e maj. Sedan i början av november går det att köpa biljetter, även här säljs de via Ticketmaster.

Uttagningen kommer även i år att vara ute på turné med start i Malmö Arena i Malmö den 3:e februari följt av Scandinavium i Göteborg (den 10:e februari), VIDA Arena i Växjö (den 17:e februari), Stiga Sports Arena i Eskilstuna (den 24:e februari) och Löfbergs Arena i Karlstad (den 2:a mars). Därefter följer den avgörande finalen från Friends Arena i Stockholm den 9:e mars.

 

Vilka artister tävlar?

Foto: ESC-Panelen

Den 1:a december meddelade SVT vilka 30 bidrag som har valts ut till startfältet och här nedan presenterar vi dessa. Vi har valt att placera de tävlande i alfabetisk ordning efter artist. Mer fakta om respektive program hittas som vanligt på vår specialsida om Melodifestivalen.

 

Malmö – Deltävling 1(Smash Into Pieces saknas på bilden)

 • Adam Woods – ”Supernatural”
 • Elisa Lindström – ”Forever Yours”
 • Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 • Melina Borglowe – ”Min melodi”
 • Samir & Viktor – ”Hela världen väntar”
 • Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 

 

Göteborg – Deltävling 2


 • C-Joe – ”Ahumma”
 • Dear Sara – ”The Silence After You”
 • Engmans Kapell – ”Norrland”
 • Fröken Snusk – ”Unga & fria”
 • Liamoo – ”Dragon”
 • Maria Sur – ”When I’m Gone”

 

Växjö – Deltävling 3


 • Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 • Clara Klingenström – ”Aldrig mer”
 • Gunilla Persson – ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 • Jacqline Moss – ”Effortless”
 • Kim Cesarion – ”Take My Breath Away”
 • Klaudy – ”För dig”
 

 

Eskilstuna – Deltävling 4(Lasse Stefanz saknas på bilden)

 • Albin Tingwall – ”Done Getting Over You”
 • Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 • Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 • Lasse Stefanz – ”En sång om sommaren”
 • Lia Larsson – ”30 km/h”
 • Scarlet – ”Circus X”

 

Karlstad – Deltävling 5


 • Annika Wickihalder – ”Light”
 • Chelsea Muco – ”Controlla”
 • Elecktra – ”Banne maj”
 • Jay Smith – ”Back to My Roots”
 • Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 • Medina – ”Que Sera”

 

 

Hur blir tävlingsupplägget 2024?

Samtliga program avgörs av tv-tittarna som kommer att kunna hjärtrösta i Melodifestivalens app samt genom att telefonrösta. Appen är uppdelad i sju åldersgrupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år) medan telefonröstarna är den åttonde röstningsgruppen. I finalen delar tittarna makten med åtta internationella jurygrupper.

 

Deltävlingarna

I varje deltävling har två röstningsomgångar. Först röstar tittarna fram en finalist för att i en andra omgång dela ut poäng till bidragen som korar ytterligare en finalist samt bägge semifinalisterna. Varje röstningsgrupp delar ut de fasta summorna 12, 10, 8, 5 och 3 poäng till bidragen. Vinnaren i den första omgången deltar ej i den andra omgången. De två bidrag som inte går till final eller semifinal när omröstningen är över lämnar tävlingen direkt.

 

Semifinalen

Uppsamlingsprogrammet sänds i år endast som en förlängd del av den femte deltävlingen. Till att börja med rangordnas de tio semifinalisterna på en poängtavla med procentuella poäng som tillsammans ger summan 1000. Sedan har tittarna möjligheten att rösta igen och det delas ut ytterligare 1000 poäng procentuellt. Vinnarna är de två låtar som har fått högst totalpoäng när omgången är över. I semifinalen visas bara bandade inslag från deltävlingarna istället för att artisterna får en ny chans att visa framträdandena på nytt.

 

Finalen

I finalen tävlar 12 bidrag som först framförs där tittarna kan hjärt- och telefonrösta som vanligt. Under den tiden då de internationella jurygrupperna röstar är tittarröstningen pausad men den öppnas igen när jurypoängen har delats ut. Sedan summeras hur alla åtta röstningsgrupper röstat tillsammans och klumpsummorna till bidragen delas ut. Det bidrag som har fått högst totalpoäng när alla poäng har delats ut vinner och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Flera har precis som SVT börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Har valt/presenterat artist OCH tävlingsbidrag


Albanien valde i finalen av Festivali i Këngës 62, som avgjordes i december, ut sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget ”Veronika”. Låten släpps enligt uppgifter i andra hälften av januari.

Tjeckien valde i finalen av ESCZ 2024, som avgjordes i december, ut sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”.

 

Har endast bekräftat artistvalet


Belgien har internt valt ut sångaren Mustii. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

 

Genomför just nu alt. planerar någon slags publik uttagning


Danmark anordnar Dansk Melodi Grand Prix den 17:e februari i DR Koncerthuset med duon Sara Bro och Stéphanie Surrugue som programledare. Det blir en finalkväll med åtta tävlingsbidrag, vilka är planerade att presenteras i januari (i skrivande stund saknas dock ett exakt datum för presentationen). Finalen ska enligt uppgift bestå av två röstningsomgångar där man utser en topp 3 till en avgörande omgång. Den röstande juryn kommer även att ha viss internationell prägel.

 

Estland håller i Eesti Laul som i år först inbegriper en semifinal den 20:e januari med 15 bidrag där fem av dessa tar sig vidare till finalen den 17:e februari. Väl där är ytterligare fem låtar med och tävlar vilka har valts ut som direktkvalificerade bidrag. Under finalen hålls två röstningsomgångar där den avgörande omgången blir helt och hållet tittarnas val. Sedan november har startfältet varit känt och någon månad senare släpptes också alla studioversioner.

 

Finland fortsätter med UMK som även den här gången får sju tävlingsbidrag och jury- och tittarröstning som resultatmodell. Tävlingsbidragen kommer att presenteras i januari och det är sagt att Yle kommer att presentera varje studioversion en och en under dagarna som följer efter presentationen. Finalen hålls för första gången på länge i en arena, i det här fallet Nokia Arena i Tammerfors den 10:e februari. Trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen (som tävlade i fjolårets UMK) och Viivi Pumpanen kommer att vara programledare.

 

Irland har efter mycket om och men bekräftat att de ska arrangera en Eurosong-final där sammanlagt 6 bidrag kommer att tävla om biljetten till Malmö. Detta presenterades i podden Éirevision som släppte nyheten i sin nyårsspecial på nyårsaftonen. Enligt Éirevision kommer låtarna att spelas upp för allmänheten den 8:e januari mellan kl. 16.00 och 17.30 i programmet Ray D’Arcy Show i RTÉ Radio 1.

 

Island planerar att genomföra Söngvakeppnin 2024 som uttagning, vilken innehåller två semifinaler och en final. I varje semifinal tävlar fem bidrag där tittarnas topp två tar sig vidare till finalen. En jury kan sedan lägga till ett wildcard i finalen. Tävlingsdatumen är satta till den 17:e och 24:e februari (semifinalerna) samt 2:a mars (finalen). Nytt för den här upplagan är att RÚV har valt att byta lokal för sändningarna. Semifinalerna kommer att äga rum i Truenorth Studios medan finalen hålls i Laugardalshöllin.

 

Israel genomför just nu auditions i programmet HaKokhav HaBa som sänts under november och december. Det saknas uppgifter om när vinnaren kommer att väljas samt om vinnaren får med sig ett tävlingsbidrag till Malmö i artistfinalen eller om detta väljs ut i en senare process.

 

Italien fortsätter med sin Festival di Sanremo som nästa år får hela 30 bidrag. Av dessa kommer 27 från kända artister (Campioni) medan resterande tre är jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Uttagningen är planerad till den 6:e till 10:e februari där alla artister uppträder flera gånger innan man utser vinnaren. Likt tidigare säsonger erbjuds vinnaren i finalen att representera Italien vid ESC 2024 men det är inget krav. Skulle vinnaren avstå Malmö-resan kommer Rai själva få välja ut en representant.

 

Kroatien håller i Dora 2024 som den här gången innehåller 24 tävlingsbidrag (samt fyra reserver som endast kommer till start om de ordinarie bidragen hoppar av). Det är ännu inte presenterat när under säsongen som uttagningen ska hållas. Datumet eller datumen kommer att meddelas i januari.

 

Lettland fortsätter med Supernova-konceptet även om det än så länge inte framgår hur omfattande uttagningen kommer att bli. En antagning har i alla fall hållits under hösten som fick in totalt 108 låtar. Resultatet av juryns arbete förväntas presenteras i januari, men i vanlig ordning hemlighålls namnen på jurymedlemmarna till och med Eurovision 2024 är avgjord.

 

Litauen har bytt namn på sin uttagning till Eurovizija.LT och även delar av konceptet. Istället för att bidragen tävlar i heats och semifinaler inför finalen blir det nu som i Melodifestivalen, dvs. fem heats och en final. En skillnad här mot Sveriges uttagning är att varje program får åtta tävlingsbidrag (totalt 40 låtar under uttagningen) och att alla sändningar avgörs av en studiojury och tv-tittarna. Från varje heat går endast två gemensamma tittar- och juryfavoriter vidare till finalen och väl framme vid målet ska juryn och tittarna först enas om en topp 3 innan tittarna själva får rösta fram vinnaren.

 

Luxemburg gör som tidigare under säsongen nämnt comeback och håller i år sin första ESC-uttagning på 30 år! Upplagan kommer att bli en nationell final där åtta bidrag är med och tävlar om vinsten den 27:e januari. I december meddelades de tävlande artisterna medan låtarna släpps om ett par veckor.

 

Malta har under oktober och november hållit i heats där sammanlagt 36 bidrag framfördes under fyra veckor i ett TV-program. Under varje sändning har det röstats och efter en gemensam omgång stod det i slutet av november klart vilka 12 bidrag som har röstats vidare till finalen. Inför det stundande avgörandet, som har preliminärt datum i januari, kommer varje finalist att få spela in en musikvideo samt spela in sitt liveframträdande i förväg. Under finalkvällen spelas sedan allt upp och det är detta som omröstningen sedan bygger på i finalen.

 

Moldavien har hållit en antagning under slutet av 2023 och i slutet av december kom också besked om att urvalsjuryn enats om 32 bidrag som ska få uppträda i en liveaudition den 13:e januari. Dock har en av de tävlande tackat nej till att fortsätta sin medverkan varför det nu blir 31 bidrag som ska framföras. Under auditionen kommer en jury att utse tio finalister till finalen den 17:e februari.

 

Norge fortsätter med Norsk Melodi Grand Prix som i år går under ledning av Marion Ravn och Fredrik Solvang. Precis som ifjol hålls först tre heats där tittarna får rösta fram tre favoriter i varje heat som tar sig vidare till finalen där vinnaren sedan koras. Totalt deltar 18 bidrag i uttagningen varav 6 i varje sändning. Vilka artisterna blir avslöjas den 5:e januari. Sedan hålls heaten i en TV-studiomiljö den 13:e, 20:e och 27:e januari medan finalen är planerad att hållas i Trondheim Spektrum den 3:e februari.

 

Portugal har inplanerat två semifinaler och en final i uttagningen Festival da Cançaõ 2024 med totalt 20 deltagare. Av dessa (som ännu inte har namngivits mer än huvudsaklig låtskrivare) har TV-bolaget RTP bjudit in 14 låtskrivare samt valt ut resterande 6 bidrag från en antagning. Under december hölls en lottning för att fördela ut deltagarnas låtskrivare till semifinalerna, tio låtskrivare per semi. Annars är upplägget att i varje program utses 6 finalister, totalt 12 bidrag, som i finalen tävlar om vinsten. Alla resultat avgörs med hjälp av delad jury- och tittarröstning. Det finns i skrivande stund inget datum för när programmen ska sändas.

 

San Marino fortsätter med konceptet Una voce per San Marino som kommer att utgöras av ett finalstartfält med åtta artister som kvalar in från auditions och åtta artister som bjuds in direkt till finalen (kända namn). Under hösten har det pågått en antagning samt för-auditions inför de kommande auditions under årets första månader. Juryröstning avgör vinnaren i finalen som hålls den 24:e februari.

 

Serbien håller även de i samma format som ifjol, i det här fallet Pesma za Evroviziju. Nu i december stod det klart att urvalsjuryn hade valt ut 28 bidrag som kommer att fördelas ut på 14 i två semifinaler som kommer att kvala om de 16 finalplatserna (åtta i varje semi). Sändningarna är planerade till den 27:e och 29:e februari (semifinalerna) samt 2:a mars (finalen).

 

Spanien går nu in för tredje året i rad med uttagningen Benidorm Fest. Den här gången tävlar 16 bidrag, först fördelat på två semifinaler där en kombination av jury-, demoskop- och tittarröstning avgör vilka fyra bidrag per program som ska kvala in till finalen. Samma röstningsmetod används även i finalsändningen. Tidigare under hösten meddelades startfältets artister och i december deras låtval. Semifinaluppdelningen är däremot inte officiellt presenterad än.

 

Tyskland håller i finalkonceptet Das Deutsche Finale 2024 där några bidrag kommer att tävla om vinsten. Finalen är planerad att äga rum i Berlin den 16:e februari med Barbara Schöneberger som programledare. En nyhet som har meddelats är att en av finalisterna kommer att utses från talangtävlingen Ich will zum ESC!.

 

Ukraina håller Vidbir-final den 3:e februari med 11 tävlingsbidrag. Av dessa har tio valts ut av en urvalsjury medan tittarna har fått utse ett wildcard bland de låtar juryn valde bort. Det är värt att notera att studioversionerna av tävlingsbidragen släpps först i januari, däremot kan man redan nu lyssna på wildcard-bidraget.

 

Planerar att välja internt


Schweiz har även i år valt att hålla i en intern omröstning mellan expertjury och publikpanel för att rösta fram artist och tävlingsbidrag bland de 420 förslag på låtar som skickades in under antagningen i sensomras. Enligt uppgifter kommer det dock att dröja till slutet av uttagningssäsongen innan Schweiz offentliggör för allmänheten vilken artist och tävlingsbidrag som har valts ut.

Österrike har också de internval på agendan där man har haft både intern ansökan och liveauditions. Inga datum för när artist och bidrag kommer att presenteras finns.

 

Oklart med uttagningsform som gäller för säsongen


 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Georgien
 • Polen

 

 

Övriga nyheter

Resultatet för årets Topp 250-lista

Under nyårsaftonen kommer resultatet av omröstningen i den Topp 250-lista som Songfestival.be anordnar att presenteras. Själva omröstningen avslutades för ett par veckor sedan där fans getts möjligheten att rösta på tio personliga favoritlåtar bland de över 1600 låtar som någon gång tävlat i Eurovision Song Contest. I år spelas de 250 låtar som fått högst totalpoäng upp i en radiosändning i den franska radiokanalen EFR12 Radio.

Notera gärna att det genomförs två sådana här omröstningar i år, varav en av Songfestival.be och deras tidigare samarbetspartner ESC Radio, vilka också spelar upp sitt resultat på nyårsafton.

 

Vi välkomnar Jessica till ESC-Panelen

Från och med nu i december 2023 utökas ESC-Panelen med ännu en skribent – Jessica från Göteborg. Det betyder att vi under säsongen 2024 kommer att vara tio skribenter i panelen.

Läs mer om Jessica »

 


 

Kommentera