24 bidrag tävlar i Kroatiens Dora 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Anno 2024 firar Dora den 25:e upplagan genom tiderna och i startfältet som nu har presenterats hittas inga mindre än två tidigare ESC-deltagare, varav den senaste tävlade så sent som ifjol. I den här artikeln presenterar vi vilka låtar som urvalsjuryn valde ut.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältets 24 tävlande i alfabetisk ordning efter artist. Notera att uppgifter om låtskrivare saknas.

 • Alen Đuras – ”A Tamburitza Lullaby”
 • Baby Lasagna – ”Rim tim tagi dim”
 • Barbara Munjas – ”Nepobjediva”
 • Boris Štok – ”Can We Talk”
 • Damir Kedžo – ”Voljena ženo”
 • Erna – ”How Do You Love Me”
 • ET – ”Pametnom dosta”
 • Eugen – ”Tišine”
 • James Night – ”Nebo plače”
 • Lana Mandarić – ”More”
 • Lara Demarin – ”Ne vjerujem ti”
 • Let 3 – ”Babaroga”
 • Lu Dedić – ”Plavi leptir”
 • Marcela – ”Gasoline”
 • Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin – ”Vodu piti trizan biti”
 • Misha – ”One Day”
 • Natalie Balmix – ”Dijamanti”
 • Noelle – ”Baby, Baby”
 • Pavel – ”Do mijeseca”
 • Saša Lozar – ”Ne plačem zbog nje”
 • Stefany Žužić – ”Sretnih dana dat’ će Bog”
 • The Splitters – ”Od kad te sanjam”
 • Vatra – ”Slatke suze, gorka ljubav”
 • Vinko – ”Lying Eyes”

 

Återkommande artister

De artister som återvänder som tidigare vinnare är dels sångaren Damir Kedžo, som vann Dora 2020 med ”Divlji vjetre”, dels gruppen Let 3, som vann Dora 2023 med bidraget ”Mama ŠČ!”. Ifjol lyckades Kroatien för första gången på 6 år ta sig vidare till finalen där de hamnade på 13:e plats medan Damir aldrig fick chansen att tävla i Eurovision, vilket var till följd av coronaviruspandemin som ju som bekant ställde in Eurovision 2020. Damir gjorde dock ett försök ifjol med bidraget ”Angels and Demons” som slutade på femte plats.

Andra artister som kan nämnas i sammanhanget är Alen Đuras (som var bakgrundskör åt Jacques Houdek i Kiev 2017), Mario Battifiaca (som tävlade i Dora 2009) samt artisterna Barbara Munjas och Boris Štok och gruppen The Splitters vilka tävlade i den senaste Dora-upplagan 2023. Flera av artisterna i startfältet har tidigare gjort samarbeten med tidigare nämnda Damir Kedžo.

 

Reservbidrag

Inför uttagningen meddelades från början artisten Zsa Zsa med bidraget ”Probudi usne moje” som en av de utvalda låtarna. I början av januari meddelade dock HRT att artisten har valt att dra sig ur tävlingen och ersätts av Baby Lasagna med bidraget ”Rim tim tagi dim”. Om fler artister hoppar av kommer de att ersättas av följande låtar:

 • Cota G4 – ”Stavi se na mjesto”
 • Ether – ”Duboko roni”
 • Mihael Kvorka – ”Vrati se”

 

Fakta: Så väljer Kroatien artist och bidrag till ESC 2024

2024 genomförs den 25:e upplagan av Dora i Kroatien där sammanlagt 24 bidrag kommer att tävla. Startfältet utsågs av en urvalsjury som kunde välja bland de strax över 200 låtar som hade skickats in via den nationella antagningen som pågick under några månader under hösten 2023. Det exakta formatet för årets upplaga har ännu inte presenterats, det vill säga om det bara blir en final eller om inför-program arrangeras innan finalen. Datumet för finalen är preliminärt satt till slutet av februari 2024.

 


 

Kommentera