Semifinaler planerade i Kroatiens Dora-uttagning 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Snart är det dags för den 25:e upplagan av Kroatiens ESC-uttagning Dora och sedan tidigare i januari står det klart att det kommer att hållas två semifinaler för att kora vilka bidrag som ska få tävla i finalen.

I startfältet finns just nu 24 bidrag vilka har att fördelats ut på de två sändningstillfällena där sedan 16 låtar (8 från varje semifinal) röstas vidare till finalen.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältets tävlande fördelade efter de två semifinalerna i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner

 

Semifinal 1
(sänds 22 februari)

Semifinal 2
(sänds 23 februari)

 

 

Återkommande artister

De artister som återvänder som tidigare vinnare är dels sångaren Damir Kedžo, som vann Dora 2020 med ”Divlji vjetre”, dels gruppen Let 3, som vann Dora 2023 med bidraget ”Mama ŠČ!”. Ifjol lyckades Kroatien för första gången på 6 år ta sig vidare till finalen där de hamnade på 13:e plats medan Damir aldrig fick chansen att tävla i Eurovision, vilket var till följd av coronaviruspandemin som ju som bekant ställde in Eurovision 2020. Damir gjorde dock ett försök ifjol med bidraget ”Angels and Demons” som slutade på femte plats i den Dora-uttagningen.

Andra artister som kan nämnas i sammanhanget är Alen Đuras (som var bakgrundskör åt Jacques Houdek i Kiev 2017), Mario Battifiaca (som tävlade i Dora 2009) samt artisterna Barbara Munjas och Boris Štok och gruppen The Splitters vilka tävlade i den senaste Dora-upplagan 2023. Flera av artisterna i startfältet har tidigare gjort samarbeten med tidigare nämnda Damir Kedžo.

 

Reservbidrag

Inför uttagningen meddelades från början artisten Zsa Zsa med bidraget ”Probudi usne moje” som en av de utvalda låtarna. I början av januari meddelade dock HRT att artisten har valt att dra sig ur tävlingen och ersätts av Baby Lasagna med bidraget ”Rim tim tagi dim”.

 

Fakta: Dora 2024

 

2024 genomförs den 25:e upplagan av Dora i Kroatien där sammanlagt 24 bidrag kommer att tävla. Startfältet utsågs av en urvalsjury som kunde välja bland de strax över 200 låtar som hade skickats in via den nationella antagningen som pågick under några månader under hösten 2023. Låtarna och artisterna inkl. reserverna presenterades i mitten av december och i början av januari släpptes också samtliga studioversioner.

För första gången sedan 2011 kommer det att hållas semifinaler inför finalen, något HRT gick ut med i början av januari. Varje semifinal utgörs av 12 tävlingsbidrag där en gemensam jury- och tittaromröstning avgör 8 favoriter till finalen. Samma metod används även i finalen men då för att utse en vinnare.

 


 

Kommentera