Sammanfattade Eurovision-nyheter, januari 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i januari 2023.

 

Melodifestivalen 2023

I skrivande stund pågår förberedelserna inför Melodifestivalen 2023 för fullt, och den här gången är tävlingen på turné! Efter två år med bara Melodifestival i Stockholmsarenan kommer det att bli stopp i 6 städer runt om i Sverige. Den första veckan hålls uttagningen i Göteborg och sedan följer stopp i tur och ordning i Linköping, Lidköping och Malmö. Semifinalprogrammet äger rum i Örnsköldsvik och finalen i Stockholm. Läs mer om tävlingen här, där du också kan se specifikt vilka deltagare som tävlar var.

Programledare för tävlingen blir duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

 

Värdstäder

Deltävling 1: Göteborg, 4 februari

Deltävling 2: Linköping, 11 februari

Deltävling 3: Lidköping, 18 februari

Deltävling 4: Malmö, 25 februari

Semifinal: Örnsköldsvik, 4 mars

Finalen: Stockholm, 11 mars

 

Panelens Melodifestivalbevakning

Även i år kommer vi att storbevaka Melodifestivalen på plats på flera av orterna. Du kommer att kunna ta del av våra förhandslyssningar och kommentarer, följa med i våra livekommenteringar från repetitioner, genrep och direktsändningar och även Panelens åsikter! Allt kommer att laddas upp vartefter veckorna går i uttagningen.

 

Upplägget

Utifrån det regelverk som SVT släppte inför tävlingen gick det tidigt att utläsa att det även den här gången blir 28 bidrag som kommer att tävla. Dessa har delats upp i fyra startfält om sju bidrag per program från vilka tittarna får avgöra vilka bidrag som ska röstas direkt till final samt vilka som ska få en ny chans via semifinalprogrammet. Totalt sett går 12 bidrag till final varav åtta som röstas fram som deltävlingsettor och -tvåor samt fyra som tittarna väljer från semifinalen.

Startfältet meddelades officiellt vid två presentationer den 29:e november respektive 30:e november. Bidragen har valts ut av å ena sidan en urvalsjury och å andra sidan Melodifestivalredaktionen själva.

 

Omröstningarna

Deltävlingarna

I varje deltävling medverkar sju bidrag som tävlar om två finalplatser samt två platser i semifinalen. Varje sändning får två röstningsomgångar, där tittarna först får höra alla bidrag och kan rösta på sina favoriter där den låt som får flest röster går direkt till final. Resterande 6 bidrag tävlar sedan i en andra omgång om ytterligare en finalplats samt två semifinalplatser. Rösterna är fördelade i åtta s.k. röstningsgrupper varav sju är fördelade i Mello-appen (som är gratis att ladda ner) och den åttonde är telefonröstningen. När du använder appen första gången så anger du din ålder och utifrån detta hamnar du i en åldersgrupp som dina röster registreras. Under en deltävling kan du ge maximalt fem röster per omgång till respektive låt, alltså totalt 70 röster som inte kostar något! Men, kom ihåg att du kan inte spara röster mellan omgångarna…

 

Semifinalen

I semifinalen kommer de åtta bidrag som tittarna röstat fram som deltävlingarnas treor och fyror att tävla om de fyra sista finalplatserna. Till skillnad från tidigare år (i alla fall 2007 och framåt) blir det inga dueller eller gruppsystem, dvs. alla åtta tävlar på samma villkor om finalplatserna. Röstning sker i två omgångar, även om ingen låt åker ut efter första rundan. Istället kommer SVT att presentera bidragens just-nu-placering (utan inbördes ordning) för att ge tittarna en andra chans att reagera på detta resultat. Därefter delar röstningsgrupperna ut poäng och de fyra låtar som fått högst totalpoäng går till final.

 

Finalen

I finalen delar tittarnas åtta röstningsgrupper makten med åtta internationella jurygrupper. Bägge parter delar ut poäng till 10 av de 12 finalbidragen och den låt som har fått högst totalpoäng när alla parter sagt sitt vinner finalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023.

 

 

Lägesrapport övriga nationella

Uttagningssäsongen inför årets Eurovision är i full gång och här ger vi dig en översikt av hur läget ser ut just nu – från de som är helt klara med sina val till vad vi vet om de kommande uttagningarna i februari och mars.

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Belgien: Gustaph – Because of You

Grekland: Victor Vernicos – ”What They Say” (bidraget släpps senare under säsongen)

Israel: Noa Kirel – ”Unicorn” (bidraget släpps senare under säsongen)

Slovenien: Joker Out! – ”Carpe Diem” (bidraget släpps den 4:e februari)

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval

Cypern: Andrew Lambrou

Frankrike: La Zarra

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper

Österrike: Teya & Salena

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Estland hann i januari avgöra två semifinaler i Eesti Laul 2023 där 20 bidrag tävlade om 12 finalplatser. Själva finalen hålls den 11:e februari.

Georgien har valt att gå tillbaka till att utse åtminstone sin kommande ESC-artist genom en talangtävling, i det här fallet The Voice. Sedan i december har veckovisa program hållits och den 2:a februari väntas en artistfinal äga rum. I finalen tävlar åtta artister.

Litauen är i full gång med sin Pabandom iš naujo som hittills har avgjort två heats där 30 bidrag har blivit 20 semifinalister. Näst på tur väntar två semifinaler inför finalavgörandet den 18:e februari.

Maltas uttagning MESC 2023 innehåller hela 40 tävlingsbidrag som först genomgår en omröstning för att utse 24 semifinalister och därefter 16 finalister. Uttagningen är i skrivande stund pågående och vi inväntar besked om semifinalisterna. Finalen hålls den 11:e februari.

Moldavien inledde sin uttagning med en liveaudition där en jury utsåg tio finalister. Det är ännu okänt när finalen ska äga rum.

Norge genomför Norsk MGP som efter tre heats har utsett nio finalister. Finalen hålls den 4:e februari.

Spanien fortsätter med sitt Benidorm Fest-koncept som utgörs av två semifinaler och en final. Finalen hålls den 4:e februari men får med all sannolikhet sitt avgörande först under natten mot den 5:e februari.

Tjeckien genomför i år en mindre uttagning av ESCZ med fem tävlande där nationell och internationell publik är med och röstar fram vinnaren. Resultatet meddelas den 7:e februari.

 

Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Danmark fortsätter med sin Dansk Melodi Grand Prix där åtta bidrag kommer att tävla om segern. Finalen går av stapeln den 11:e februari.

Finland kommer att utse artist och bidrag via finalen i UMK 2023. Uttagningen äger rum lördagen den 25:e februari.

Irland utser artist och bidrag genom finalen i Eurosong som äger rum i talkshowen Late Late Show den 3:e februari.

Island väljer genom Söngvakeppnin som utgörs av tre sändningar: två semifinaler och en final där tio bidrag tävlar (fem per semi). Från varje semi röstar tittarna vidare två favoriter till final. Sändningarna sker den 18:e och 25:e februari och finalen den 4:e mars.

Italien förbereder sig för Festival di Sanremo som hålls under fem kvällar i rad den 7-11 februari. Under de fyra första uppträder de 28 artisterna och olika jurygrupper och/eller tittarna röstar, men det är först i finalsändningen som vinnaren koras. Om inget annat nämns deltar alla 28 tävlande i finalprogrammet. Däremot får vi veta först efter finalen huruvida vinnaren vill eller inte vill åka till Liverpool och tävla för Italien i Eurovision.

Kroatien väljer artist och bidrag från Dora 2023 som hålls den 11:e februari.

Lettland fortsätter med Supernova som även i år innehåller en semifinal inför finalen. Avgörandet sker den 11:e februari.

Polen fortsätter med konceptet om en nationell final där tio bidrag kommer att tävla och där resultatet avgörs av delad tittar- och juryröstning. 26:e februari är sagt finaldatum och den 15:e februari meddelas finalisterna.

Portugals Festival da Canção består av två semifinaler om totalt 20 bidrag där 12 av dessa kvalar in till finalprogrammet den 11:e mars. Portugal kommer således bli en av de sista länderna som väljer ut sin representant och tävlingsbidrag från årets säsong.

Rumänien låter i år tittarna bestämma allt i Selecția Națională efter den kritikstorm som uppstod ifjol. Finalen utgörs av 12 bidrag och sänds den 11:e februari.

San Marino håller just nu på med castingdelen av uttagningen Una voce per San Marino som i slutändan ska resultera i en finalsändning den 25:e februari då en jury korar en vinnare.

Serbien fortsätter med uttagningen Pesma za Evroviziju som i år har 32 tävlande fördelat på två semifinaler. Sändningarna genomförs under en vecka den 1:a, 2:a och 4:e mars.

Tyskland tänker hålla en final under namnet Unser Song für Liverpool den 3:e mars där nio bidrag tävlar om segern. Åtta av dessa har redan utsetts medan den nionde kliver in som framröstad TikTok-joker!

 

 

Planerade/pågående internval

Australiens nationella TV-bolag meddelade redan i höstas att någon ny final av Australia Decides inte är aktuellt till 2023. Istället blir det ett internval som presenteras någon gång under de två kommande månaderna.

Schweiz fortsätter med modellen att låta en expertjury och publikpanel internt rösta fram den artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla för Schweiz i Eurovision. Det har ännu inte meddelats när vinnaren ska presenteras.

 

Inte helt bekräftat hur artist- och bidragsprocessen ska gå till

Armenien har ännu inte meddelat hur de ska göra sitt val även om det har ryktats om åtminstone en artist. Men inget som har bekräftats.

Azerbajdzjan har genomfört en bidragsantagning men har ännu inte helt bekräftat hur man ska välja artist och bidrag till tävlingen.

Storbritannien är ju värdnation i år men de har inte sagt något om hur värdbidraget ska utses.

 

 

Eurovision 2023

Nedräkningen till den 67:e upplagan av Eurovision Song Contest pågår och för att lugna nerverna något tänkte vi presentera allt vi vet om årets tävling av det som har presenterats till och med januari månad.

 

Värdstad, tävlingsdatum och arena

Förra sommaren stod det klart att Storbritannien hade tagit över värdskapet från Ukraina (som av säkerhetsskäl inte får arrangera 2023 års tävling) och i oktober valdes Liverpool ut som värdstad. BBC meddelade även att tävlingsdatumen blir tisdagen den 9:e maj, torsdagen den 11:e maj och lördagen den 13:e maj.

Ukraina skulle alltså egentligen ha stått värd för tävlingen men nu är den i Storbritannien som anordnar på uppdrag av Ukraina. Det har därför upprättats ett s.k. samarbetsavtal mellan brittiska BBC och ukrainska UA:PBC som styr hur produktionen ska genomföras mellan bägge bolagen. Avtalet går bland annat ut på att BBC ska involvera ukrainska artister i det kreativa skapandet likväl att ukrainsk kultur ska användas i showen. Dessutom ska UA:PBC att arbeta med programledarvalet vilket i skrivande stund ej är officiellt presenterat.

 

Röstningsförändringar i semifinalerna

Från och med i år slopas juryröstningen i semifinalerna. Det innebär att det blir bara tittarröstning som avgör vilka tio bidrag per semifinal som kommer att röstas vidare till final. Sedan införs också en s.k. onlineröstning som är till för personer som röstar från länder som inte är med och tävlar. Denna kontrolleras genom att man loggar in med sitt kreditkort.

Själva finalen får dock delad jury- och tittarröstning såsom det varit varje år sedan 2009. Däremot får tittarna en något större makt över jurygrupperna i och med att onlineröstningen också är aktuell i finalen. Maktfördelningen i finalen blir 50,6% för tittarna och 49,4% för jurygrupperna.

 

Semifinallottningen

Under tisdagskvällen den 31:a januari lottades årets 31 semifinalländer in i de två semifinalerna. För Sveriges del föll lotten på den första semifinalen som avgörs den 9:e maj, och där tävlan i den andra halvan. Det är första gången som Sverige hamnar i den halvan av semifinal 1.

Sverige kommer i och med detta lottningsresultat att tilldelas ett startnummer mellan 8 och 15. Vilket startnummer det sedan blir kommer att presenteras tidigast i andra hälften av mars (då alla länder har valt artist och bidrag).

 

Hur fördelades länderna?

Semifinal 1: Azerbajdzjan, Finland, Irland, Israel, Kroatien, Lettland, Malta, Moldavien, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Serbien, Sverige och Tjeckien.

Extraröstande länder* i semi 1 är Frankrike, Italien och Tyskland.

 

Semifinal 2: Albanien, Armenien, Australien, Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Georgien, Grekland, Island, Litauen, Polen, Rumänien, San Marino, Slovenien och Österrike.

Extraröstande länder* i semi 2 är Spanien, Storbritannien och Ukraina.

 

Notering

* De extraröstande länderna är direktkvalificerade till finalen, dvs. de behöver inte kvala till sig en finalplats utan har den garanterad.

 

’United by Music’ blir årets ESC-slogan

I samband med semifinallottningen till årets Eurovision har BBC meddelat att sloganen för tävlingen blir ’United by Music’. Denna slogan ska visa på ett unikt partnerskap mellan Storbritannien, värdnationen, Ukraina, som skulle ha varit värdnation men överlåtit ansvaret till Storbritannien och Liverpool, värdstaden.

Man har även tagit fram en temagrafik som är inspirerad av de bägge ländernas flaggor.

Sedan tidigare har det varit känt att årets Eurovision-logotyp kommer att ha Ukrainas flagga i ESC-hjärtat (istället för den brittiska flaggan) medan texten under Eurovision visar på värdstaden. Detta görs för att visa att ESC egentligen skulle ha varit i Ukraina men är p.g.a. landets dåliga säkerhetspolitiska läge flyttad till mer säker mark i Storbritannien.

 


 

Kommentera