Sammanfattade Eurovision-nyheter, januari 2023
NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i januari 2023.
• Melodifestivalen 2023I skrivande stund pågår förberedelserna inför Melodifestivalen 2023 för fullt, och den här gången är tävlingen på turné! Efter två år med bara Melodifestival i Stockholmsarenan kommer det att bli stopp i 6 städer runt om i Sverige. Den första veckan hålls uttagningen i Göteborg och sedan följer stopp i tur och ordning i Linköping, Lidköping och Malmö. Semifinalprogrammet äger rum i Örnsköldsvik och finalen i Stockholm. Läs mer om tävlingen här, där du också kan se specifikt vilka deltagare som tävlar var. Programledare för tävlingen blir duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl.
Värdstäder– Deltävling 1: Göteborg, 4 februari – Deltävling 2: Linköping, 11 februari – Deltävling 3: Lidköping, 18 februari – Deltävling 4: Malmö, 25 februari – Semifinal: Örnsköldsvik, 4 mars – Finalen: Stockholm, 11 mars
Panelens MelodifestivalbevakningÄven i år kommer vi att storbevaka Melodifestivalen på plats på flera av orterna. Du kommer att kunna ta del av våra förhandslyssningar och kommentarer, följa med i våra livekommenteringar från repetitioner, genrep och direktsändningar och även Panelens åsikter! Allt kommer att laddas upp vartefter veckorna går i uttagningen.
UppläggetUtifrån det regelverk som SVT släppte inför tävlingen gick det tidigt att utläsa att det även den här gången blir 28 bidrag som kommer att tävla. Dessa har delats upp i fyra startfält om sju bidrag per program från vilka tittarna får avgöra vilka bidrag som ska röstas direkt till final samt vilka som ska få en ny chans via semifinalprogrammet. Totalt sett går 12 bidrag till final varav åtta som röstas fram som deltävlingsettor och -tvåor samt fyra som tittarna väljer från semifinalen. Startfältet meddelades officiellt vid två presentationer den 29:e november respektive 30:e november. Bidragen har valts ut av å ena sidan en urvalsjury och å andra sidan Melodifestivalredaktionen själva.
OmröstningarnaDeltävlingarnaI varje deltävling medverkar sju bidrag som tävlar om två finalplatser samt två platser i semifinalen. Varje sändning får två röstningsomgångar, där tittarna först får höra alla bidrag och kan rösta på sina favoriter där den låt som får flest röster går direkt till final. Resterande 6 bidrag tävlar sedan i en andra omgång om ytterligare en finalplats samt två semifinalplatser. Rösterna är fördelade i åtta s.k. röstningsgrupper varav sju är fördelade i Mello-appen (som är gratis att ladda ner) och den åttonde är telefonröstningen. När du använder appen första gången så anger du din ålder och utifrån detta hamnar du i en åldersgrupp som dina röster registreras. Under en deltävling kan du ge maximalt fem röster per omgång till respektive låt, alltså totalt 70 röster som inte kostar något! Men, kom ihåg att du kan inte spara röster mellan omgångarna…
SemifinalenI semifinalen kommer de åtta bidrag som tittarna röstat fram som deltävlingarnas treor och fyror att tävla om de fyra sista finalplatserna. Till skillnad från tidigare år (i alla fall 2007 och framåt) blir det inga dueller eller gruppsystem, dvs. alla åtta tävlar på samma villkor om finalplatserna. Röstning sker i två omgångar, även om ingen låt åker ut efter första rundan. Istället kommer SVT att presentera bidragens just-nu-placering (utan inbördes ordning) för att ge tittarna en andra chans att reagera på detta resultat. Därefter delar röstningsgrupperna ut poäng och de fyra låtar som fått högst totalpoäng går till final.
FinalenI finalen delar tittarnas åtta röstningsgrupper makten med åtta internationella jurygrupper. Bägge parter delar ut poäng till 10 av de 12 finalbidragen och den låt som har fått högst totalpoäng när alla parter sagt sitt vinner finalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023.
• Lägesrapport övriga nationellaUttagningssäsongen inför årets Eurovision är i full gång och här ger vi dig en översikt av hur läget ser ut just nu – från de som är helt klara med sina val till vad vi vet om de kommande uttagningarna i februari och mars.
Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet
Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval
Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)
Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)
Planerade/pågående internval
Inte helt bekräftat hur artist- och bidragsprocessen ska gå till
• Eurovision 2023Nedräkningen till den 67:e upplagan av Eurovision Song Contest pågår och för att lugna nerverna något tänkte vi presentera allt vi vet om årets tävling av det som har presenterats till och med januari månad.
Värdstad, tävlingsdatum och arenaFörra sommaren stod det klart att Storbritannien hade tagit över värdskapet från Ukraina (som av säkerhetsskäl inte får arrangera 2023 års tävling) och i oktober valdes Liverpool ut som värdstad. BBC meddelade även att tävlingsdatumen blir tisdagen den 9:e maj, torsdagen den 11:e maj och lördagen den 13:e maj. Ukraina skulle alltså egentligen ha stått värd för tävlingen men nu är den i Storbritannien som anordnar på uppdrag av Ukraina. Det har därför upprättats ett s.k. samarbetsavtal mellan brittiska BBC och ukrainska UA:PBC som styr hur produktionen ska genomföras mellan bägge bolagen. Avtalet går bland annat ut på att BBC ska involvera ukrainska artister i det kreativa skapandet likväl att ukrainsk kultur ska användas i showen. Dessutom ska UA:PBC att arbeta med programledarvalet vilket i skrivande stund ej är officiellt presenterat.
Röstningsförändringar i semifinalernaFrån och med i år slopas juryröstningen i semifinalerna. Det innebär att det blir bara tittarröstning som avgör vilka tio bidrag per semifinal som kommer att röstas vidare till final. Sedan införs också en s.k. onlineröstning som är till för personer som röstar från länder som inte är med och tävlar. Denna kontrolleras genom att man loggar in med sitt kreditkort. Själva finalen får dock delad jury- och tittarröstning såsom det varit varje år sedan 2009. Däremot får tittarna en något större makt över jurygrupperna i och med att onlineröstningen också är aktuell i finalen. Maktfördelningen i finalen blir 50,6% för tittarna och 49,4% för jurygrupperna.
SemifinallottningenUnder tisdagskvällen den 31:a januari lottades årets 31 semifinalländer in i de två semifinalerna. För Sveriges del föll lotten på den första semifinalen som avgörs den 9:e maj, och där tävlan i den andra halvan. Det är första gången som Sverige hamnar i den halvan av semifinal 1. Sverige kommer i och med detta lottningsresultat att tilldelas ett startnummer mellan 8 och 15. Vilket startnummer det sedan blir kommer att presenteras tidigast i andra hälften av mars (då alla länder har valt artist och bidrag).
Hur fördelades länderna?– Semifinal 1: Azerbajdzjan, Finland, Irland, Israel, Kroatien, Lettland, Malta, Moldavien, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Serbien, Sverige och Tjeckien. – Extraröstande länder* i semi 1 är Frankrike, Italien och Tyskland.
– Semifinal 2: Albanien, Armenien, Australien, Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Georgien, Grekland, Island, Litauen, Polen, Rumänien, San Marino, Slovenien och Österrike. – Extraröstande länder* i semi 2 är Spanien, Storbritannien och Ukraina.
Notering* De extraröstande länderna är direktkvalificerade till finalen, dvs. de behöver inte kvala till sig en finalplats utan har den garanterad.
’United by Music’ blir årets ESC-sloganI samband med semifinallottningen till årets Eurovision har BBC meddelat att sloganen för tävlingen blir ’United by Music’. Denna slogan ska visa på ett unikt partnerskap mellan Storbritannien, värdnationen, Ukraina, som skulle ha varit värdnation men överlåtit ansvaret till Storbritannien och Liverpool, värdstaden. Man har även tagit fram en temagrafik som är inspirerad av de bägge ländernas flaggor. Sedan tidigare har det varit känt att årets Eurovision-logotyp kommer att ha Ukrainas flagga i ESC-hjärtat (istället för den brittiska flaggan) medan texten under Eurovision visar på värdstaden. Detta görs för att visa att ESC egentligen skulle ha varit i Ukraina men är p.g.a. landets dåliga säkerhetspolitiska läge flyttad till mer säker mark i Storbritannien.
|