Bekräftat: Storbritannien blir värd för Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Efter en tids väntan har EBU gått ut med nyheten att Storbritannien har tackat ja till erbjudandet att bli värdnation för Eurovision 2023. Tävlingen kommer således att anordnas av TV-bolaget BBC, dock till viss del i samarbete med ukrainska UA:PBC, någon gång under våren eller försommaren nästa år.

 

Bakgrund

Den 17:e juni bekräftade EBU:s referensgrupp och tävlingsledning att de hade kommit till beslut att 2022 års vinnarnation Ukraina inte kommer att få arrangera Eurovision 2023. Detta ska framförallt ha berott på att säkerhetsläget i landet inte är det bästa sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari. Istället gick nu värdskapsfrågan över till BBC i Storbritannien i och med att det förenade kungariket kom på andra plats i 2022 års final. Efter lite en månads betänketid har nu positiva besked kommit då BBC har accepterat att stå värd!

Förutom detta har det beslutats att Ukraina slipper kvala genom semifinalerna i vår och blir därmed direktkvalificerade till finalen tillsammans med övriga i ”Big Five”. BBC kommer även att producera tävlingen till viss del i samarbete med ukrainska TV-bolaget UA:PBC (som egentligen var tilltänkt värdbolag om tävlingen hade hållits i Ukraina) för att göra en ukrainsk prägel på scenshowen.

 

Oklart var i Storbritannien och när tävlingen ska hållas

Även om det nu är officiellt att Storbritannien blir värdnation för Eurovision 2023 är det inte officiellt bekräftat/bestämt var i landet som tävlingen ska hållas. Det EBU har gått ut med nu är att det kommer att starta en budgivningsprocess mellan olika brittiska städer som vill och har möjlighet att arrangera. Eftersom värdstaden inte är utsedd har inga tävlingsdatum ännu bekräftats. Det är dock mycket troligt att tävlingen äger rum någon gång under våren eller försommaren. Men exakt när det blir spikas troligen när värdstaden är vald.

 

Vilka städer har hittills visat intresse?

När EBU i juni meddelade att Ukraina inte längre var aktuell att bli värdnation 2023 var det ett flertal brittiska städer som gick ut och visade intresse att bli värdstad. För att få uppdraget krävs dock att man kan uppfylla en rad kriterier såsom en tillräckligt stor arena + möjlighet till evenemangsområde, närhet till en internationell storflygplats, tillräckligt många hotellrum och så vidare. Sedan den tidpunkten har i alla fall följande städer annonserat intresse:

 

Aberdeen, Skottland

Belfast, Nordirland

Birmingham, England (värdstad ESC 1998)

Brighton, England (värdstad ESC 1974)

Bristol, England

Cardiff, Wales

Edinburgh, Skottland (värdstad ESC 1972)

 

Glasgow, Skottland

Leeds, England

Liverpool, England

London, England (värdstad ESC 1960, 1963, 1968 och 1977)

Manchester, England

Sheffield, England

Wolverhampton, England

 

Vi återkommer med en uppdatering i frågan så snart vi har fått mer information om värdstadsarbetet.

 

Tidigare tillfällen med andra ESC-värdnationer än vinnarländer

I stort sett varje gång som Eurovision Song Contest har producerats har det land som korats till vinnare året innan fått värdskapsuppdraget till nästkommande tävling. Men det finns några undantag från den regeln:

1957 ⇒ Finalen ägde rum i Frankfurt i Tyskland istället för i Schweiz (som vunnit året innan). Att Schweiz inte fick uppdraget igen kan ha berott på att vid den tiden fanns det ingen regel gällande att vinnarlandet i finalen året innan blir värdnation året därpå.

1960 ⇒ Nederländerna hade vunnit två gånger på kort tid varför Storbritannien tillfrågades om att få värdskapet. De tackade ja och tävlingen förlades till London.

1963 ⇒ Frankrike hade vunnit två gånger på kort tid varför Storbritannien återigen tillfrågades och accepterade erbjudandet. Tävlingen förlades ännu en gång till London.

1972 ⇒ På grund av logistiska skäl kunde inte Monaco, som vunnit 1971, arrangera ESC 1972. För en tredje gång tillfrågade EBU BBC i Storbritannien som valde att ta hand om värdskapet. Den gången ägde finalen rum i Edinburgh.

1974 ⇒ Efter två segrar i rad fanns det av ekonomiska skäl inga möjligheter för Luxemburg arrangera ytterligare en tävling redan ett år senare. Storbritannien fick för en fjärde gång ta hand om tävlingen och den här gången hamnade finalen i Brighton.

1980 ⇒ Israel hade i likhet med Luxemburg 1972-73 vunnit ESC två gånger, i det här fallet åren 1978 och 1979. TV-bolaget IBA arrangerade 1979 års final men hade inte ekonomiska möjligheter att även arrangera tävlingen 1980. EBU tillfrågade både Storbritannien och Spanien, som tackade nej, och det slutade med att finalen fick hållas i Haag i Nederländerna.

2023 ⇒ Det här blir den första upplagan på 43 år som inte kommer att äga rum i landet som vann tävlingen året innan. I det här fallet beror det främst av säkerhetsskäl då EBU anser att det inte går att hålla tävlingen i Ukraina (som vann 2022 års final) efter att Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari 2022. Den här gången har BBC tagit på sig värdskapet och det gör att Storbritannien nu står värd för femte gången utan att ha vunnit (landet har också stått värd ytterligare fyra gånger, och då efter seger)!

 


 

Kommentera