Bekräftat: Ukraina blir INTE värdnation för Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Cirka en månad efter att gruppen Kalush Orchestra tog hem Ukrainas tredje Eurovision-seger genom tiderna kommer EBU med beskedet att ESC 2023 inte kommer att kunna arrangeras i Ukraina. Istället går nu frågan om värdskapet över till tvåan Storbritannien, i det här fallet brittiska BBC.

 

Vad har hänt?

Natten mot den 15:e maj i år avgjordes finalen i Eurovision 2022 där det blev gruppen Kalush Orchestra som vann för Ukraina med bidraget ”Stefania”. Efter segern har det p.g.a. det oroliga säkerhetsläget efter den ryska invasionen i landet varit osäkert gällande huruvida Ukraina har möjlighet att arrangera, dels av det osäkra läget och även möjligen av ekonomiska och logistiska orsaker. Trots detta sade bolaget UA:PBC direkt efter segern att det är beredda på att arrangera tävlingen trots det som pågår i landet och även senare har bolaget visat att de verkligen har velat arrangera, bland annat då de har sagt sig satt ihop en arbetsgrupp för ändamålet.

Men trots detta kommer nu beskedet att Ukraina inte längre får arrangera tävlingen 2023, ett beslut som har tagits av tävlingens referensgrupp. Beslutet innebär att det blir den första Eurovisionen sedan 1980 som inte kommer att arrangeras i landet som vann året innan!

 

Vad blir kontentan av detta?

Utifrån information som har släppts från EBU:s håll blir det en Eurovision Song Contest som planerat under våren 2023, men var (vilket land och stad) den ska arrangeras i är ännu inte bestämt. Enligt de uppgifter som EBU har gett kommer nu frågan att gå över till brittiska BBC i och med att Storbritannien hamnade på andra plats i 2022 års final.

Om BBC tackar ja till uppdraget blir det den femte gången som Storbritannien arrangerar Eurovision Song Contest utan att ha vunnit tävlingen året innan, och deras första arrangemang av tävlingen sedan 1998.

Ifall BBC av något skäl skulle välja att tacka nej till arrangörskapet går frågan vidare till nästa land vilket i så fall blir RTVE i Spanien, i och med att Spanien blev trea i 2022 års final, även om det är lite oklart huruvida RTVE vill eller inte vill arrangera.

Det återstår även uppgifter om ukrainska UA:PBC kommer att bli samproducent till tävlingen eller ej.

 

Vinnarframträdandet

Så här såg Kalush Orchestras framträdande ut i finalen i maj:

 


 

Kommentera