Spanien blir värd för Junior Eurovision 2024

PANELEN INFORMERAR. Senare under det här året kommer Junior Eurovision att produceras och nu står det klart att upplagan produceras av spanska TV-bolaget RTVE i Spanien.

 

Vad har hänt?

Efter Frankrikes tredje JESC-seger på fyra år i förra årets upplaga (som dessutom var på hemmaplan) står det nu klart att Frankrike har valt att inte producera ännu en upplaga. Istället har TV-bolaget France Télévisions valt att lämna över produktionsansvaret till ett annat land inför årets upplaga, i det här fallet har frågan gått till Spaniens nationella TV-bolag RTVE i och med att Spanien kom på andra plats 2023. EBU har nu bekräftat att RTVE accepterat erbjudandet.

Det blir således första gången som Spanien arrangerar en Junior Eurovision Song Contest även om de har en vinst sedan tidigare och flera pallplatser. Som tillägg kan sägas att det blir den första upplagan sedan 2018 som inte äger rum i förra årets vinnarland (inför 2018 hade Belarus tilldelats värdskapet lite drygt ett år i förväg).

Än så länge har bara värdlandet bekräftats. Vilken stad, tävlingsarena och finaldatum som är aktuellt presenteras vid ett senare tillfälle. Angående datumet har tidigare JESC-finaler ägt rum i november och december månad.

 

Fakta om Junior Eurovision Song Contest

 

Junior Eurovision, även förkortat JESC, är en musiktävling likt Eurovision Song Contest där varje land som vill delta väljer ut en representant med ett tillhörande tävlingsbidrag (som ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare publicerat originalverk, i alla fall före ett visst bestämt datum) som framförs på en scen där nationell juryröstning och onlineröstning avgör vilken av låtarna som ska vinna. Tävlingen har arrangerats varje år sedan 2003 och är i år (2024) inne på sitt 22:a år, vilket inkluderar upplagan 2020 som genomfördes trots att den då pågående coronapandemin var aktuell.

Upplagan har en del andra regler som Eurovision inte har, däribland att de tävlande endast får vara mellan 9 och 14 år gamla, att varje bidrag ska framföras på något av sitt lands officiella språk (även om vissa ord och meningar på andra språk får förekomma) och att det land som vinner finalen inte nödvändigtvis blir det land som arrangerar året därpå. Anno 2024 blir det landet som kom tvåa året innan som får arrangera.

Sverige deltog i JESC från 2003 till 2007 och från 2009 till 2014. Därefter har SVT valt att inte delta, även om det ännu inte är känt hur de planerar att göra till 2024. TV4, som hade hand om den svenska JESC-uttagningen åren 2006, 2007 och 2009, har sedan några år tillbaka inte något medlemskap i EBU.

 


 

Kommentera