Liverpool blir värdstad för Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Efter en lång tids väntan står det klart att brittiska BBC, tillsammans med EBU, har beslutat att tilldela Liverpool uppdraget att vara värdstad för Eurovision Song Contest 2023! Det står även klart att tävlingen kommer att äga rum i Liverpool Arena den 9:e, 11:e och 13:e maj nästa år.

Det bör också tilläggas att tävlingen görs på uppdrag av 2022 års vinnarland Ukraina som av säkerhetsskäl inte får ta hand om tävlingen i Ukraina under 2023. Som tillägg till att uppmärksamma Ukraina kommer bland annat den numera klassiska hjärtlogotypen som Eurovision använder sig av att bestå av Ukrainas flagga men med Liverpool under. Det blir som en slags sammanvävning mellan Storbritannien och Ukraina.

 

Varför blev det då Liverpool?

I en intervju med Eurovision.tv säger tävlingens högste chef Martin Österdahl att Liverpool är den mest ideala staden att hålla arrangemanget inte minst för att staden är känd för sin musik och att de har stor vana av att arrangera större musikevenemang. Staden sägs också ha lämnat in ett bud som också inkluderar Ukraina på ett fint sätt.

Med det har vi nu en värdstad och tävlingsdatum på plats. Nästa del som ännu inte är komplett är deltagarlistan, vilken förhoppningsvis släpps av EBU senare under det här året eller tidigast i början av det kommande året!

 

Upplägget: två semifinaler och en final

Förutom att presentera värdstaden har BBC även gått ut med tävlingsdatumen för Eurovision 2023. Den här gången blir tävlingen av den 9:e, 11:e och 13:e maj, vilket är i jämförelse med fjolårets tävling en vecka tidigare (vecka 19 istället för 20). Av datumen framgår det att upplägget med två semifinaler och en final fortsätter där alla deltagarländer, med undantag för ”Big Five”-länderna och Ukraina, behöver kvala. Det i sin tur gör att finalen kommer att ha 26 tävlingsbidrag istället för 25 (som det var i 2022 års final).

 

Bakgrund: Så fick Storbritannien värdskapet

Den 14:e maj i år vann gruppen Kalush Orchestra från Ukraina Eurovision Song Contest med bidraget ”Stefania”. Det var Ukrainas tredje seger i sammanhanget och landet har som bekant även stått värd efter sina tidigare segrar, senast i Kiev 2017. Men på grund av landets rådande situation (efter att Ukraina i slutet av februari i år blev invaderat av Ryssland) beslutade EBU att Ukraina av säkerhetsskäl inte får hålla i värdskapet i Ukraina. Istället gick frågan över till TV-bolaget BBC i Storbritannien som i slutet av juli accepterade erbjudandet och blev därmed nytt värdland. Det har dock sagts att tävlingen ska göras i samarbete med ukrainska TV-bolaget UA:PBC för att få en viss ukrainsk prägel på sändningarna.

Så snart som värdnationen var utsedd påbörjade BBC arbetet med att utse värdstaden. Intresserade städer runt om i Storbritannien gavs möjlighet att anmäla sitt intresse och ett par veckor senare listade BBC sju städer (Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield) som de som de ansåg hade visat bäst förslag. Förslagen fördjupades och ytterligare en tid senare blev det klart att Glasgow och Liverpool hade gått vidare till den avgörande röstningsomgången, där det sedan blev den sistnämnde (alltså Liverpool) som vann!

 

Inte första gången Storbritannien är värd för tävlingen

Det bör tilläggas att det här blir nu femte gången sedan 1960-talet där Storbritannien agerar värdnation utan att ha vunnit Eurovision året innan. Tidigare gånger har varit 1960 (efter Nederländernas vinst -59), 1963 (efter Frankrikes seger -62), 1972 (efter Monacos seger -71) och 1974 (efter Luxemburgs seger -73). Alla dessa gånger handlade uteslutande om att BBC tog över värdskapet av ekonomiska skäl då framförallt tre av de nämnda länderna hade alla nyligen vunnit och hade inte råd att arrangera igen, antingen direkt året därpå eller bara ett par år senare. Storbritannien har också stått värd åren 1968, 1977, 1982 och 1998 och då efter seger året innan.

En annan intressant detalj är att tävlingen har ägt rum i flera brittiska städer runt om i större delen av Storbritannien. Huvudstaden London stod förvisso varit värd fyra gånger och tävlingen har även ägt rum i Birmingham, Brighton, Edinburgh och Harrogate. Nu hamnar ytterligare en stad på listan, nämligen Liverpool!

 

De senaste ESC-värdstäderna

Följande städer har stått värd för Eurovision de senaste fem upplagorna:

2022: Turin, Italien

2021: Rotterdam, Nederländerna

2019: Tel Aviv, Israel

2018: Lissabon, Portugal

2017: Kiev, Ukraina

 


 

Kommentera