Glasgow eller Liverpool blir värdstad för ESC 2023

EUROVISION 2023. Det har gått cirka 1,5 månad sedan EBU och BBC lämnade besked om värdstadsfrågan till nästa års Eurovision och nu har vi fått en uppdatering gällande att det just nu står mellan Glasgow och Liverpool om vem som ska bli värdstad för Eurovision 2023.

 

Vad har hänt?

Den 25:e juli i år tog Storbritannien officiellt över värdskapet från 2022 års ESC-vinnare Ukraina. Detta besked kom efter det att EBU ungefär en månad tidigare bestämt att Eurovision inte kan äga rum på plats i Ukraina med anledning av det krig som för närvarande pågår i landet (när Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari, en invasion som fortfarande pågår). Så snart som beskedet var fattat gick brittiska TV-bolaget BBC ut med nyheten att brittiska städer kunde börja ansöka om att bli värdstad för tävlingen och ett par veckor senare kom besked att sju städer (Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield) hade gått vidare i processen.

Cirka en och en halv månad senare kommer ytterligare en uppdatering efter det att BBC nu har valt att ta ut en topp två bland topp sju. De två städer som gick vidare till den slutgiltiga omröstningen är Glasgow i Skottland och Liverpool i England.

Det har inte kommenterats något kring när vinnaren kommer att annonseras ut och heller ingenting om några tävlingsdatum. Förhoppningsvis blir den senare delen bekräftat i samband med att vi får ett besked i värdstadsfrågan.

 

Vilka krav ställs på städerna?

Det ställs ganska tuffa krav för att kunna få uppdraget att bli värdstad för Eurovision Song Contest 2023. För det första krävs en tillräcklig stor arena som både kan ta in en scen, green room och publik samt ett delegations- och pressområde i anslutning till arenan. Staden måste också kunna leverera ekonomiskt och inkludera såväl regionala som lokala aktiviteter. 2023 års tävling ska också kunna ha en viss ukrainsk prägel då Storbritannien har åtagit sig värdskapsuppdraget åt Ukraina. Staden behöver även ha tillräckligt med hotellrum, kunna ansvara för logistik och säkerhet med mera.

 


 

Kommentera