Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Städerna som tävlar om att bli värdstad för Eurovision 2023

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2023. Under fredagsmorgonen den 12:e augusti gick brittiska BBC ut med uppgifter om vilka städer som fortfarande tävlar om att bli värdstad för nästa års Eurovision Song Contest.

 

Vilka städer har listats?

Följande städer (med rapporterade arenaval*) har bekräftats vara kvar i tävlingen om att bli värdstad för ESC 2023:

Birmingham (Resorts World Arena)

Glasgow (OVO Hydro)

Leeds (First Direct Arena)

Liverpool (M&S Bank Arena)

Manchester (AO Arena, Co-op Live eller Manchester Central)

Newcastle (Utilita Arena**)

Sheffield (Utilita Arena**)

 

Noteringar

* Arenavalen är utifrån vad tidigare källor har rapporterat om. BBC har inte kommenterat dessa utan fokuserar bara på städerna.

** Arenorna har förvisso samma namn men ligger i olika städer, dvs. är två skilda byggnader.

 

Hur ser planerna ut framåt?

Den 25:e juli i år tog Storbritannien officiellt över värdskapet från Ukraina och sedan dess har brittiska städer kunnat skicka in intresseanmälningar om hur de tänker sig om sitt arrangemang (om de får uppdraget). Fredagen den 12:e augusti presenterade BBC vilka städer som formellt fortfarande tävlar om att få uppdraget och nu går processen vidare då BBC låter dessa städer fördjupa sina förslag innan ett beslut kommer att tas.

Det kan vara värt att notera att de städer som är kvar i tävlingen ligger i Skottland eller norra England. Det betyder att städer som ansökte i Wales, södra England och Nordirland inte längre får kandidera till att bli värdstad för Eurovision Song Contest 2023, vilket bland annat innefattar huvudstaden London. Totalt sett var det ett tjugotal städer som visade intresse för detta uppdrag.

I skrivande stund saknas även vilka tävlingsdatum som nästa års tävling är tänkt att hållas. Dessa lär bli kända i anslutning till då värdstaden blir vald.

 

Vilka krav ställs på städerna?

Det ställs ganska tuffa krav för att kunna få uppdraget att bli värdstad för Eurovision Song Contest 2023. För det första krävs en tillräcklig stor arena som både kan ta in en scen, green room och publik samt ett delegations- och pressområde i anslutning till arenan. Staden måste också kunna leverera ekonomiskt och inkludera såväl regionala som lokala aktiviteter. 2023 års tävling ska också kunna ha en viss ukrainsk prägel då Storbritannien har åtagit sig värdskapsuppdraget åt Ukraina. Staden behöver även ha tillräckligt med hotellrum, kunna ansvara för logistik och säkerhet med mera.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen