Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


DELTÄVLING 3 i Melodifestivalen 2023 avgjordes i Sparbanken Arena i Linköping, lördagen den 18:e februari 2023. Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser samt i två platser i semifinalen (där sedan ytterligare fyra (av åtta) tävlande tar sig till final).

Det här var första gången sedan 2020 som Lidköping fick stå värd för en Melodifestivaldeltävling. Egentligen skulle det ha skett redan 2022 men p.g.a. den dåvarande coronapandemin hölls tävlingen även då enbart i Stockholm.

 

Röstningsinfo

Programmet var uppdelat i två röstningsomgångar där tittarna avgjorde allt genom telefonröstning respektive app-röstning genom Mello-appen (i mobiltelefoner) eller Mello United (i surfplattor). Själva resultatet var sedan uppdelat i åtta röstningsgrupper baserade på åldrar varav sju fanns i appen och den åttonde var telefonröstningen. Åldersfördelningen i Mello-appen var 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år.

 

Första omgången

Alla sju bidrag framfördes live på scenen i arenan samtidigt som tittarna gavs möjlighet att rösta. Här kunde man som mest ge fem röster per bidrag (via Mello-appen i mobiltelefonen eller surfplatteversionen Mello United) eller ringa och rösta som mest 20 gånger (räknat till 10 gånger till det billiga respektive dyra numret i hela sändningen) från en och samma telefon.

När alla bidrag hade framförts pausades omröstningen tillfälligt och resultatet lästes av. Det bidrag som i det här läget ledde tabellen i antalet inkomna röster gick direkt till final och hade därmed tävlat färdigt för det här programmet.

 

Andra omgången

De 6 bidrag som inte gick till final i första omgången gavs en ny chans att ta sig dit, alternativt via semifinalprogrammet. Bidragen behöll tidigare röster och det gavs även möjlighet för tittarna att under en kortare stund rösta igen. Nu fick man dessutom nya app-röster i sin telefon eller surfplatta.

Till skillnad från första rundan delades nu poäng ut till bidragen utifrån hur varje åldersgrupp hade rangordnat tävlingsbidragen. De poäng som delades ut är (från högst till lägst) 12, 10, 8, 5, 3 och 1 poäng. Ett bidrag kunde således få mellan 8 och 96 totalpoäng när rundan var över.

Vinnaren i den andra omgången (den med högst totalpoäng) fick göra vinnaren i den första omgången sällskap till finalen medan bidragen som hamnade på andra och tredje plats i denna omgång (alltså programmets totaltrea och totalfyra) fick tävla vidare i semifinalprogrammet. Resterande tre bidrag som blev totalfemma, totalsexa och totalsjua åkte ut.

Skulle två eller fler bidrag hamna på samma totalpoäng var det låten med flest röster som placerade sig överst.


Mer fakta

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Paul Rey – ”Royals”
 • Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Liamoo, Paul Rey

 • 2. Casanovas – ”Så kommer känslorna tillbaka”
 • Låtskrivare: Henrik Sethsson, Mikael Karlsson

 • 3. Melanie Wehbe – ”For the Show”
 • Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Herman Gardarfve, Melanie Wehbe

 • 4. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son

 • 5. Laurell – ”Sober”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson, Laurell Barker, Thomas Stengaard

 • 6. Ida-Lova – ”Låt hela stan se på”
 • Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Ida-Lova Lind, Joy Deb, Linnea Deb

 • 7. Marcus & Martinus – ”Air”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen

 

 

Resultat


Vinnarna i deltävlingen.
Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television. De är fristående, ej montage!

MELODIFESTIVALEN 2023 – RESULTAT. I den tredje deltävlingen tävlade Casanovas, Ida-Lova, Laurell, Marcus & Martinus, Melanie Wehbe, Nordman och Paul Rey. Nedan presenterar vi resultatet gällande tittarröster och totalpoäng i de två röstningsomgångarna.

För kännedom röstade 512 158 personer och sammanlagt fick Radiohjälpens nummer in 340 259 kronor.

 

Enskilda resultat

Första omgången

Den första omgången vanns av duon Marcus & Martinus med bidraget ”Air” som därmed gick direkt till final!

Ingen av de resterande tävlingsbidragen åkte ut i denna runda, däremot behövde den första finalisten inte tävla mer i programmet.

 

Andra omgången

I den andra omgången fördelade de åtta röstningsgrupperna ut poäng till de bidrag som var kvar i tävlingen. Varje röstningsgrupp gav poängen 12, 10, 8, 5, 3 och 1, vilket gjorde att alla bidrag fick poäng (som var som mest 96 och som lägst 8).

Efter att samtliga röstningsgrupper hade gjort sina rangordningar var det Paul Rey med bidraget ”Royals” som korades till omgångens vinnare med totalt 85 poäng, vilket även innebär att han får göra Marcus & Martinus (första finalisten) sällskap i finalen med finalisterna från den första och andra deltävlingen samt ytterligare finalister som koras de kommande veckorna. Resterande bidrag placerade sig som följer (inom parentes nämns bidragens respektive totalpoäng):

 

Semifinalister

Dessa två bidrag har möjlighet att ta sig till final via semifinalen som avgörs den 4:e mars. Bidragens placeringar är utifrån totalpoängen i den andra röstningsomgången.

Nordman – ”Släpp alla sorger” (75 p)

Melanie Wehbe – ”For the Show” (57 p)

 

Utslagna

Dessa tre bidrag lämnar tävlingen med omedelbar verkan. Bidragens placeringar är utifrån totalpoängen i den andra röstningsomgången.

Ida-Lova – ”Låt hela stan se på” (36 p)

Laurell – ”Sober” (30 p)

Casanovas – ”Så kommer känslorna tillbaka” (29 p)

 

Mer statistik från sändningen

Bidrag som fick röstningsgruppernas 12-poängare

3–9-åringarna: Paul Rey

10–15-åringarna: Paul Rey

16–29-åringarna: Paul Rey

30–44-åringarna: Paul Rey

45–59-åringarna: Paul Rey

60–74-åringarna: Nordman

75+-åringarna: Paul Rey

Tittarröstningen: Nordman

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »