Artisterna i deltävling 1 & 2 i Melodifestivalen 2023

MELODIFESTIVALEN 2023. Efter lång väntan och en del spekulationer har SVT presenterat startfälten i de två första deltävlingarna i Melodifestivalen 2023. De resterande två startfälten kommer att presenteras denna onsdag (30:e november).

För kännedom finns ingen startordning gjord varför respektive startfältet tills vidare listas i alfabetisk ordning efter artist!

 

Deltävling 1

Dessa artister kommer att tävla i den första deltävlingen som avgörs i Scandinavium i Göteborg den 4:e februari 2023.


 • Elov & Benny – ”Raggen går”
 • Låtskrivare: Johan Werner, Kristian Wejshag, Mattias Elovsson, Oscar Kilenius, Tim Larsson

 • Ewa Rydberg & Ewa Roos – ”Länge leve livet”
 • Låtskrivare: Emil Vaker, Henrik Pierroff, Kalle Rydberg

 • Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 • Låtskrivare: Arc North, Calle Hellberg, Jon Henrik Fjällgren, Joy Deb, Oliver Bevelin, Richard Lästh, Tobias Lundgren, William Segerdahl

 • Loulou LaMotte – ”Inga sorger”
 • Låtskrivare: Jonas Thander, Loulou Lamotte

 • Rejhan – ”Haunted”
 • Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson, Pontus Söderman, Tilde Ronia Wrigsell

 • Tone Sekelius – ”Rythm of My Show”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Tone Sekelius

 • Victor Crone – ”Diamonds”
 • Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Peter Kvint, Victor Crone

 

Deltävling 2

Dessa artister kommer att tävla i den andra deltävlingen som avgörs i SAAB Arena i Linköping den 11:e februari 2023.


 • Eden – ”Comfortable”
 • Låtskrivare: Benjamin Rosenbohm, Eden Alm, Emil Adler Lei, Julie Aagaard

 • Maria Sur – ”Never Give Up”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Laurell Barker

 • Panetoz – ”On My Way”
 • Låtskrivare: Anders Wigelius, Daniel Nzinga, Jimmy Jansson, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou, Robert Norberg

 • Tennessee Tears – ”Now I Know”
 • Låtskrivare: Anders Wrethov, Jonas Hermansson, Thomas Stengaard, Tilda Feuk

 • Theoz – ”Mer av dig”
 • Låtskrivare: Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son

 • Uje Brandelius – ”Grytan”
 • Låtskrivare: Uje Brandelius

 • Wiktoria – ”All My Life (Where Have You Been)”
 • Låtskrivare: Herman Gardarfve, Melanie Wehbe, Patrik Jean, Wiktoria Johansson

 

Startfälten i deltävling 3 och 4

De resterande två startfälten, alltså bidragen som kommer att tävla i Lidköping respektive Malmö, blir presenterade under onsdagen den 30:e november.

 

Mer fakta om startfälten i deltävling 1 och 2

Veteranerna

– Duon Eva Rydberg & Ewa Roos gjorde stor succé senast de var med i tävlingen, inte minst hos den yngre publiken, med sin Rena rama ding dong. Nu är de alltså tillbaka igen – Eva Rydberg för tredje gången (hon tävlade även med låten Charlie Chaplin 1977) och Ewa Roos för andra gången!

– Det blir nu fjärde gången som Jon Henrik Fjällgren deltar i Melodifestivalen. Första gången var 2015 med Jag är fri (Manne leam frijje) som hamnade tvåa efter Måns Zelmerlöw och den följdes upp med En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh) som han framförde ihop med artisten Aninia. Det slutade då med tredjeplats i final. Senaste gången Jon Henrik deltog var 2019 med Norrsken (Goeksegh)som även då tog honom till final och en fjärdeplats. När han nu medverkar igen har han med sig inte mindre än två artister på scenen: Arc North (som egentligen heter Oscar Christiansson) och Adam Woods. Dessa två gör debut i Melodifestivalen i och med sin medverkan med bidraget ”Where You Are (Sávečan)”.

Loulou Lamotte har tidigare deltagit i Idol och ytterligare två gånger i Melodifestivalen som del av gruppen The Mamas. Hon har också varit med och körat i tävlingen två gånger bakom Behrang Miri 2013 och John Lundvik 2019. Som bekant vann The Mamas Melodifestivalen 2020 med Move men p.g.a. coronapandemin fick de inte tävla i Eurovision (som ställdes in). Mamas tävlade även 2021 med In the Middle”. Den här gången är Loulou tillbaka som soloartist i Melodifestivalen.

Panetoz har varit med i Melodifestivalen två gånger förut där de nådde final bägge gångerna. Första tävlan gjordes 2014 med Efter solsken och andra gången var 2016 med Håll om mig hårt. Det här blir således deras tredje medverkan i tävlingen.

Theoz gjorde debut i Melodifestivalen ifjol med låten Som du vill som efter deltävling fick ta sig via den nyinstiftade semifinalen för att nå final där det slutligen blev en sjundeplats.

– Artisten, Youtubern och programledaren Tone Sekelius debuterade i Melodifestivalen ifjol och gjorde succé direkt med att bli femma i finalen med sin ”My Way”. Nu är hon tillbaka igen ett år senare med låten ”Rythm of My Show”.

Victor Crone har tävlat i både de svenska och estniska ESC-uttagningarna de senaste åren varav flest gånger i den svenska. Han deltog första gången som featuringartist till bidraget Det rår vi inte för tillsammans med Behrang Miri och har därefter tävlat som soloartist 2020 med Troubled Waters. Året innan han tävlade i Melodifestivalen för andra gången tävlade han också i Estlands Eesti Laul som han vann i den avgörande omgången med bidraget Storm och fick därför åka till Tel Aviv i Israel i maj 2019 för att representera Estland. Det slutade med 18:e plats i finalen. Ifjol (2022) deltog han som en av låtskrivarna bakom artisten Stig Rästas låt Interstellar i Eesti Laul och i Melodifestivalen bakom Robin Bengtssons Innocent Love”.

Wiktoria Johansson debuterade som 20-åring i Melodifestivalen 2016 med låten Save Me som tog henne direkt till final och en fjärdeplats. Året därpå deltog hon igen, den gången med As I Lay Me Down som var något favorittippad men det slutade med en sjätteplats i finalen. 2019 deltog hon igen, den här gången med balladen Not With Me som var skriven mer för hennes kommande sound. Ännu en gång gick det direkt till final där hon hamnade på sjätte plats.

 

Debutanterna

– Artisten Eden Alm debuterar i Melodifestivalen med sitt bidrag ”Comfortable” som bland andra är gjord av Dansk Melodi Grand Prix-vinnaren Benjamin Rosenbohm. Eden har tidigare synts till i Idol 2019 då hon sökte tillsammans med sin tvillingsyster. Bägge två fick skivkontrakt och nyligen släppte hon singeln Mera tid.

Elov & Beny är en musikduo som utgörs av Mattias Elovsson och Oscar Kilenius från Örebro. De har spelat ihop under detta artistnamn sedan 2008 och är således veteraner inom musiken – men det är första gången som de tävlar i Melodifestivalsammanhanget. Tre veckor innan de presenterades som en av de tävlande akterna i Melodifestivalen släppte de låten Cheva på en fredag som alltså blir ett smakprov på deras tidigare repertoar. Detta är dock INTE deras tävlingsbidrag.

– Den 17-åriga ukrainska sångerskan Maria Sur skulle enligt uppgift ha tävlat i ukrainska The Voice när kriget i Ukraina utbröt och hon och delar av familjen flydde landet och hamnade i Sverige. I våras medverkade hon i Hela Sverige skramlar-galan som i sin tur ledde till att hon fick ett skivkontrakt här i Sverige och 2023 väntar även tävlan i Melodifestivalen.

– 16-åriga Rejhan Bellani debuterade 2021 i TV4-programmet Talang och nu kommer han att medverka för första gången i Melodifestivalen.

– Countrygruppen Tennessee Tears är en duo som utgörs av Jonas Hermansson och Tilda Feuk som tidigare har varit mycket verksamma i USA (via Jill Johnsons skivbolag) och som nu prövar lyckan i svenska Melodifestivalen. Så här låter en av deras sessioner som spelades in tidigare i år (OBS! det är INTE tävlingsbidraget som framförs i videon).

– Skådespelaren Uje Brandelius gjorde filmdebut i filmen Spring Uje spring i regi av Henrik Schyffert som bland annat vann tre guldbaggar för bästa film, manliga huvudroll och manuskript. Han är också scenisk verksam som artist och 2023 blir det första gången som Uje tävlar i Melodifestivalen. Det kan också noteras att Ujes bidrag blir det första sedan Melodifestivalen 2020 där bara en person gjort både text och musik.

 

Låtskrivarna

Kända namn från förr

Av de 14 bidrag som tävlar i deltävling 1 och 2 är det Anderz Wrethov som har fått med flest bidrag (tre stycken), men det återfinns också andra kända namn från förr som David Lindgren Zacharias, Joy Deb, Julie Aagaard, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Peter Boström, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Laurell Barker, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och inte minst trion Herman Gardarvfe, Melane Wehbe och Patrik Jean som tidigare har skrivit en av vinnarmelodierna (2020) och därefter tävlat ytterligare en gång (2021).

Vi ska också nämna låtskrivaren Jonas Thander som också har tävlat som låtskrivare i ett flertal andra länders nationella uttagningar och fått med bidrag till Eurovision, inte minst 2021 med Vincent Buenos Amen (för Österrike)

 

Tidigare Melodifestivalartister på upphovssidan

Albin Johnsén och Mattias Andréasson har tidigare tävlat i Melodifestivalen ett antal gånger och medverkar nu igen, fast på låtskrivarsidan. Även Axel Schylström har varit med förut och tävlat, nu är han återigen låtskrivare bakom Theoz.

 

 

Mer fakta om Melodifestivalen 2023

Uttagningsdatum

Deltävling 1:
Göteborg, 4 februari

Deltävling 2:
Linköping, 11 februari

Deltävling 3:
Lidköping, 18 februari

Deltävling 4:
Malmö, 25 februari

Semifinal:
Örnsköldsvik, 5 mars

Finalen:
Stockholm, 12 mars

 


Grundläggande fakta

28 bidrag, fördelat på sju bidrag á fyra deltävlingar, kommer att tävla. Därefter följer Semifinalen och den avgörande Finalen som korar vinnaren, dvs. Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2023.

– I deltävlingarna röstas publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de får en chans till i semifinalen, där ytterligare bidrag koras till finalister. Själva finalen får 12 tävlingsbidrag varav åtta av dem kommer att kvalificera sig som ettor och tvåor från deltävlingarna och fyra av dem som kvalar vidare från semifinalen.

– Resultaten i alla fall i deltävlingar och semifinalen avgörs som vanligt genom telefon- och app-röstning, däremot är det inte känt hur många röstningsomgångar varje program kommer att ha samt om deltävlingarnas vinnare får någon slags förtur att ”hoppa över” någon röstningsomgång i grundomgångarna.

– Programledare för tävlingen blir Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

– Artisten Linda Bengtzing kommer enligt uppgift att programleda varje veckas för- och eftersnacksprogram.

– År 2023 är det sagt att Melodifestivalen kommer att kunna åka ut på turné igen efter att produktionen under två år varit enbart Stockholmsbaserad. Publik släpps in som vanligt på alla orter som tävlingen besöker, och om du köpte biljetter till deltävlingarna och/eller semifinalen i Melodifestivalen 2022 kommer dessa att gälla även till 2023 – dock inte finalbiljetter (dessa måste köpas på nytt). Det går också att köpa nya biljetter till alla orter.

 

Så har startfältet valts ut

– Startfältet har till en hälft valts ut av en urvalsjury och till en hälft av SVT:s Melodifestivalredaktion. Respektive part har vardera utsett 14 låtar.

– Juryn har kunnat välja bland låtarna som skickades in via antagningen (och som godkändes av SVT) medan Melodifestivalens redaktion under ledning av tävlingsproducent Karin Gunnarsson har kunnat välja från juryns ratade hög samt via specialinbjudningar.

– Även i den här upplagan bjuds ingen joker från P4 Nästa in till startfältet.

 


 

Kommentera