Så många låtar skickades in till Melodifestivalen 2023

MELODIFESTIVALEN 2023. Efter att antagningen till Melodifestivalen stängdes vid lunchtid den 16:e september har SVT nu räknat antalet låtar som skickades in…

…och den här gången blev det totalt 2 824 bidrag som skickades in vilket är en ökning/minskning med 294 bidrag jämfört med antagningen till Melodifestivalen 2022. Årets siffra kan även jämföras med hur det har sett ut de senaste fem årens antagningar:

Melodifestivalen 2022 (antagning under hösten 2021): 2 530 bidrag

Melodifestivalen 2021 (antagning under hösten 2020): 2 747 bidrag

Melodifestivalen 2020 (antagning under hösten 2019): 2 545 bidrag

Melodifestivalen 2019 (antagning under hösten 2018): 2 295 bidrag

Melodifestivalen 2018 (antagning under hösten 2017): 2 771 bidrag

 

Vad händer härnäst?

I och med att antagningen nu är avslutad tar SVT:s arbete vid för att välja ut de 28 bidrag som ska tävla nästa år. Nedan är en beskrivning av hur arbetet kring detta brukar se ut.

 

1. Allmän lyssning och juryval

Till en början får ett fåtal personer i Melodifestivalredaktionen lyssna igenom allt inskickat material, vilket görs främst för att sålla fram guldkornen bland de låtar som skickats in. Dessa låtar som redaktionen väljer ut skickas sedan vidare till en urvalsjury som själva får lyssna och bedöma materialet, men även rösta på sina favoriter. Dessa omröstningar sker etappvis tills bara en topp 14 återstår. Förutom det brukar juryn också överlämna en topp 100-lista, som bara används som reserv om t.ex. något/några av bidragen som juryn röstat på skulle väljas bort från tävlan.

 

2. Melodifestivalredaktionens val

När urvalsjuryn är klara med sitt arbete skickas deras topp 14 tillbaka till Melodifestivalredaktionen som i det läget utser artisterna till dessa låtar. Förutom det inleds också redaktionens arbete med att ta fram ytterligare 14 bidrag till startfältet. Dessa låtar kan dels komma från juryns topp 100-hög men även från specialinbjudningar till olika låtskrivare.

 

När presenteras startfälten?

Det finns ännu inget exakt datum för när startfälten kommer att offentliggöras, men enligt regelverket som publicerades i somras talas det om november och/eller december månad. Vi saknar även uppgifter om hur presentationerna kommer att gå till, dvs. om det blir en digital presentation (som det har varit de två senaste åren p.g.a. coronapandemin) eller om presskåren kommer att bjudas in till en eller flera presskonferenser (som det var många år innan coronapandemin dök upp).

Även om titlarna och artisterna slutligen kommer att meddelas på något sätt kommer det ändå att dröja till februari innan några officiella studioversioner av tävlingsbidragen släpps. Med andra ord är det först den 4:e, 11:e, 18:e och 25:e februari 2023 som låtarna för första gången officiellt framförs för publiken.

 


2 kommentarer

 1. Catharina Lundh skriver:

  Hej missade att skicka in texter som jag skrivit. Kan man skicka in dem och de ligger till nästa uttagning
  Eller kan man skicka texter till någon annan som gärna tar emot vill så gärna få ut dem.
  Kan ni hjälpa mig. Såå synd jag inte hann i tid. Legat på sjukhus så länge och glömde helt bort datumet.
  Mvh
  Catharina

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Catharina

   Tack för din kommentar.
   SVT har stängt sin antagning för i år, så det enda två sätten som finns nu är att du antingen skickar in dina låtar till ett annat lands uttagning för Eurovision 2023 (flera länder tillåter att låtskrivare från andra länder skickar in låtar) alternativt väntar till nästa år med att skicka in låtar, då till Melodifestivalen 2024. Nu vet vi inte riktigt när den antagningen kommer att öppna men håll utkik här på sajten för senaste nytt!


 

Kommentera