Sammanfattade Eurovision-nyheter, november 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i november 2023.

 

Eurovision 2024

Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2024 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.

 

Vad vi vet nu i slutet av år 2023

Direkt efter att Loreen hade vunnit årets Eurovision i Liverpool i maj med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Mitt i sommarledigheterna, eller den 7:e juli för att vara exakt, offentliggjorde SVT att det det blir Malmö som blir värdstad för Eurovision Song Contest 2024. Samtidigt stod det klart att de två inplanerade semifinalerna och finalen kommer att hållas den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024. Det innebär att Malmö får arrangera Eurovision för tredje gången efter 1992 respektive 2013. Senast hölls tävlingen i Malmö Arena, vilket den även gör anno 2024. Enligt uppgifter i tidningen Aftonbladet kommer Malmö stad att lägga 30 miljoner kronor på evenemanget.

Att det blev just Malmö som vann budgivningen över Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik beror enligt EBU att staden uppfyller alla de kriterier som krävs för att kunna producera Eurovision inklusive att det är en stad som är lätt att röra sig i.

EBU har även meddelat att sloganen för Eurovision 2024 blir densamma som var för 2023 års tävling, alltså United by Music. EBU har även beslutat att denna slogan kommer att bli fast slogan för alla Eurovisions framöver (så länge inte beslutet ändras i framtiden). Detta görs istället för att låta varje värdland själva komma på sin slogan.

 

Biljettförsäljningen igång – men mycket redan slutsålt

Den 28:e november öppnades möjligheten att köpa biljetter till Eurovision 2024, både när det gäller semifinalerna och finalen. Som vanligt erbjuds inte bara direktsändningar utan varje sändning har också två genrep – ett kvällen före sändning och ett timmarna före sändning. Biljetter säljs endast via den officiella biljettpartnern Ticketmaster.se.  Det var i vanlig ordning högt tryck på biljetterna och redan samma dag var de flersta biljetter slutsålda. Men, EBU har utlovat fler biljettillfällen inför maj. Exakt hur många det blir vet vi inte, men när vi vet kommer vi att informera om det.

 

Core Team

I juni och september presenterade SVT vilka personer som ingår i det så kallade Core team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen. Ebba Adielsson blir tävlingens exekutiva producent, Christel Tholse Willers blir chef för kommunikation, press, varumärke och events, Tobias Åberg blir teknisk produktionschef och Johan Bernhagen blir linjeproducent med ekonomiska frågor. Därtill har teamet utökats med Christer Björkman som tävlingsproducent (samma roll hade han vid Eurovision 2013 samt 2016 till 2019), Per Blankens, som även arbetar med TV4-produktionen Idol, blir producent, David Wessén blir produktionschef, Mats Lindgren blir jurist, Madeleine Sinding-Larsen blir mediechef och Linnea Lopez blir Executive Assistant.

 

Preliminär deltagarlista

Fram till den sista november var det fortfarande inte känt exakt hur deltagarlistan kommer att se ut för Eurovision 2024. Nedan är alltså en preliminär deltagarlista som enbart baseras på länder som antingen har bekräftat deltagande själva eller gått via andra säkra källor. I och med att listan bara är preliminär har vi valt att lista länderna i bokstavsordning utan att göra skillnad på om ett land är semifinalist eller direktkvalificerad till finalen. Listan kommer kontinuerligt att fyllas på, och om du vill se den senaste aktuella versionen även efter den 30:e november 2023 finns den att hitta på denna sida.

Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion. Om det står ett namn efter landet innebär det att ett artistval är gjort medan om namnet står i kursiv stil har landet en planerad ESC-uttagning som ännu inte är avgjord. Saknas namn överhuvudtaget har vi för tillfället inga uppgifter om hur landet ska välja artist och bidrag till Eurovision 2024.

 

 • Albanien – Festivali i Këngës 62
 • Azerbajdzjan
 • Belgien – Mustii
 • Cypern – Silia Kapsis
 • Danmark – Dansk MGP 2024
 • Estland – Eesti Laul 2024
 • Finland – UMK 2024
 • Frankrike – Slimane med Mon amour
 • Georgien
 • Grekland – Marina Satti
 • Irland
 • Island – Söngvakeppnin 2024
 • Israel
 • Italien – Festival di Sanremo 
 • Kroatien – Dora 2024
 • Lettland – Supernova 2024
 • Litauen – Eurovizija.LT
 • Luxemburg – Nationell final
 • Malta – MESC 2024
 • Moldavien
 • Nederländerna – Internval 
 • Nordmakedonien (comeback preliminärt bekräftad via ett officiellt dokument)
 • Norge – Norsk MGP 2024
 • Polen
 • Portugal – Festival da Canção 2024
 • San Marino –Una voce per San Marino
 • Schweiz – Internval
 • Serbien – Pesma za Evroviziju ’24
 • Slovenien – Misija Malmö
 • Spanien – Benidorm Fest 2024
 • Storbritannien
 • Sverige – Melodifestivalen 2024
 • Tjeckien – ESCZ 2024
 • Tyskland – Das Deutsche Finale 2024
 • Ukraina – Vidbir 2024
 • Österrike – Internval 

 

 

Melodifestivalen 2024

Sverige fortsätter att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom Melodifestivalen. Eftersom Sverige är värdnation kommer vinnaren av 2024 års upplaga slippa kvala om en finalplats genom semifinalerna, vilket betyder att den artist eller grupp som vinner uttagningen i mars kommer att kunna direkt börja förbereda sig för sitt scenframträdande i Malmö Arena den 11:e maj. Sedan i början av november går det att köpa biljetter, även här säljs de via Ticketmaster.

 

Hur blir tävlingsupplägget 2024?

Enligt det besked SVT gav i somras kommer Melodifestivalen 2024 att få fem deltävlingar med sammanlagt 30 tävlingsbidrag, vilket är en deltävling mer än det varit förut (räknat sedan 2002) och ytterligare två bidrag jämfört med hur det varit alla upplagor sedan 2015. Däremot minskas varje deltävling med ett bidrag, dvs. det blir 6 istället för 7 låtar som tävlar varje lördag. Som vanligt avgör tittarna helt och hållet vilka 12 av dessa 30 bidrag som ska röstas vidare till finalen, vilket i deltävlingarna sker genom att publiken röstar fram en topp två direkt till final samt två semifinalister. När alla fem deltävlingar är över hålls semifinalen, i en mycket mer förkortad version än tidigare upplagor, där tio bidrag tävlar om två finalplatser. Först i finalen delar tittarna makten med internationell jury där den låt som får högst totalpoäng vinner.

 

Startfältet presenteras snart

Den 1:a december kommer SVT att hålla en presskonferens där de 30 artisterna med tillhörande tävlingsbidrag kommer att presenteras. Det har inför detta ryktats en del om många namn och nu får vi se både hur artisterna fördelas ut på respektive startfält även om vi inte får höra några låtar. SVT håller alltjämt på traditionen med att det är i direktsändningarna som man får se och höra varje låt för första gången. Även om s.k. smyglyssningar och kortare repetitionsklipp skulle kunna vara aktuellt även denna gång.

Bidragen som presenteras vid pressträffen har valts ut genom två kvoter: en där en urvalsjury fått välja 15 bidrag bland de 2 624 låtar som skickades in via höstens antagning medan SVT:s Melodifestivalredaktion har valt ut resterande 15 låtar. SVT:s val har kunnat ske både från låtar som juryn valde bort samt från s.k. specialinbjudningar till olika artister och låtskrivare.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har precis som SVT börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Har valt/presenterat artist OCH tävlingsbidrag


Frankrike: I början av sommaren presenterade TV-bolaget France Télévisions att de avser att tävla i Eurovision 2024. Däremot framgick inte det beskedet hur artist och bidrag ska väljas ut, vilket skulle komma att visa sig bli en överraskning. Under en novembermorgon stod det nämligen hux flux klart att artist- och bidragsvalet redan var klart – med artisten Slimane och låten Mon amour som även finns att se och höra på. Frankrike blev således det första landet för säsongen att bli klar med både artist- och bidragsvalet och det väldigt tidigt för säsongen.

 

Har bekräftat artistbesked


Belgien: Den 30:e augusti meddelade det fransktalande TV-bolaget RTBF i Belgien, som till 2024 arrangerar Belgiens ESC-uttagning, att de internt har valt ut artisten Mustii som sin representant. Belgien blev därmed första landet ut för säsongen att meddela sitt artistval. Vid beskedet redogjordes det dock inte om även tävlingsbidraget kommer att utses internt. Senast som RTBF anordnade en nationell publik uttagning var inför 2011 om man inte räknar in den bidragsfinal man höll 2013.

 

Cypern: Trots att det tidigt såg ut som att det fanns planer på att hålla en nationell uttagning för att utse åtminstone sitt artistval har Cypern än en gång valt artist internt. Valet föll på den 16-åriga sångerskan Silia Kapsis som är född och uppvuxen i Sydney i Australien med grekcypriotiska rötter. Det blir andra året i rad som Cypern väljer att skicka en artist från Australien men med rötter i landet. Det är i skrivande stund inte känt om även tävlingsbidraget utses internt eller om det blir en nationell final av detta, även om bolaget har via Instagram bekräftat att en av låtskrivarna till tävlingsbidraget kommer att vara Dimitris Kontopoulos.

 

Grekland: Fansajten Eurovisionfun.com kunde i mitten av september bekräfta att Greklands nationella TV-bolag ERT kommer att delta i Eurovision 2024, och i oktober stod det klart att artisten Marina Satti har valts ut som landets ESC-representant. Hur hennes tävlingsbidrag ska utses är däremot inte känt mer än att det under hösten pågår en nationell antagning där intresserade låtskrivare ges möjlighet att skicka in sina förslag på tävlingsbidrag.

 

Planerar någon slags publik uttagning i december


Albanien: I oktober bekräftades det äntligen att Albanien kommer att fortsätta med uttagningen Festivali i Këngës som ESC-uttagning. Från den antagning som har hållits inkom 80 bidrag där en jury sedan valde ut 31 bidrag till startfältet. Uttagningen är planerad att sändas mellan den 19:e och 22:a december, där allt startar med två semifinaler, vars fördelning har lottats, innan man håller i en s.k. nostalgikväll före finalen. I finalen röstas sedan en representant fram för Albanien 2024.

 

Tjeckien: Tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) bekräftade även de i oktober att de skulle komma att fortsätta med sitt format ESCZ som uttagning, och finalen är planerad till den 4:e december. Om inget annat land hinner före kommer alltså Tjeckien att bli land nummer två att bli klar med sitt artist- och bidragsval. För att utse finalstartfältet hölls en nationell antagning och med mindre än en vecka till sändningsdags meddelades finalstartfältet. Nytt för den här finalen är att det blir den första som direktsänds och som har publik i studion. De senaste åren då Tjeckien har haft detta uttagningssystem har finalen antingen hållits digitalt eller förinspelad, med undantag för resultatredovisningen.

 

Planerar någon slags publik uttagning efter årsskiftet


Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. I slutet av augusti blev det också verklighet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister. Fram till slutet av oktober kunde vem som helst skicka in tävlingsbidrag, dock med krav att man antingen har danskt medborgarskap och/eller har ”starka band till Danmark”. Sedan tidigare har det varit känt att Dansk MGP ska utgöras av en final med åtta bidrag som är planerad att avgöras den 17:e februari i DR Koncerthuset i Köpenhamn. Programledare för finalen blir duon Sara Bro och Stéphanie Surrugue.

 

Estland: TV-bolaget ERR gick tidigare i juli ut med information om att landets ESC-uttagning kommer att genomgå förändringar i format och produktionsteam till nästa säsong. I september, i samband med att antagningen öppnade, stod det klart att det blir en tydlig formatändring, där 20 bidrag väljs ut varav 15 behöver genomgå en kvalsändning där fem röstas vidare till final medan resterande fem bidrag direktkvalificeras till finalen. Fram till slutet av oktober kunde man skicka in bidrag och när antagningen avslutas hade sammanlagt 215 låtar skickats in varav 88 framförs på estniska och 127 på andra språk. En urvalsjury på hela 41 personer lyssnade igenom alla låtar och valde sedan ut startfältet, som meddelades i november. Alla studioversioner är tänkta att släppas i december.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. Under fyra dagar i augusti pågick en antagning som inbringade hela 419 bidrag vilket är en ökning med 56 bidrag jämfört med föregående år. Den 10:e januari nästa år förväntas Yle presentera startfältets sju finalister medan det är sagt att finalen i UMK 2024 kommer att äga rum en månad senare, dvs. den 10:e februari nästa år.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången valde RÚV att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Antagningen avslutades nu i oktober där sammanlagt 118 tävlingsbidrag skickades in. Från den kommer en urvalsjury att välja ut tio bidrag som ska få tävla genom två semifinaler den 17:e och 24:e februari från vilka fyra eller fem bidrag tar sig vidare till finalen den 2:a mars (den femte finalisten kan bli ett jurywildcard bland de utröstade låtarna). Det är sagt att startfältet ska meddelas den 27:e januari.

 

Italien: TV-bolaget Rai i Italien har meddelat att 2024 års Festival di Sanremo kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari. Upplägget blir snarlikt tidigare år med att ett startfält med sammanlagt 26 bidrag varav 23 som väljs in som kända artister (Campioni) medan de tre resterande väljs in som jokrar genom finalen i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Upplägget är annars att artisterna medverkar i fem kvällar i rad med att framföra sina tävlingsbidrag eller att framföra andra låtar med/utan gästframträdande artister. Vinnaren erbjuds att tävla för Italien i ESC 2024 men om denne inte vill får Rai själva utse en representant. Den 19:e december hålls Giovani-finalen men redan i början av december har det sagts att Campioni-artisterna ska presenteras.

 

Kroatien: Det kroatiska TV-bolaget HRT bekräftade i september att de avser att tävla även i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter kommer artist och tävlingsbidrag att utses genom uttagningen Dora, vars antagning pågick till och med den 30 november. I regelverket för Dora framgår det att den urvalsjury som ska välja ut startfältet kommer att kunna välja som mest 28 låtar och fyra reserver, men det framgår inte än hur många sändningar som avses produceras. De senaste Dora-upplagorna har bara innehållit finalkvällar.

 

Lettland: Det lettiska TV-bolaget LTV bekräftade i september Lettlands deltagande i Eurovision 2024 samt att artist- och bidragsvalet ska göras genom uttagningen Supernova. Den uttagningen har använts alla år sedan 2015, med undantag för 2021 då den vinnande artisten från 2020, Samanta Tina, fick kvarstå som landets val ett år till och hennes låt utsågs också internt. Enligt ett regelverk som tidigare var publicerat är planen att välja ut startfältet från en nationell antagning men exakt hur många låtar som ska väljas ut är inte känt.

 

Litauen: I somras meddelade det nationella litauiska TV-bolaget LRT till fansajten ESCToday.com att Litauen avser att delta i Eurovision 2024 och först nu till hösten öppnade den officiella antagningen som är tänkt att leverera bidrag till en publikuttagning. Nytt för nästa års uttagning är att den byter namn från Pabandom iš naujo! till Eurovizija.LT. Andra förändringar som görs är att den röstande juryn inte längre kommer att kommentera bidragen samtidigt som det är juryns ranking som avgör placeringarna om två eller fler bidrag hamnar på samma totalpoäng. En ytterligare förändring blir att finalen får två röstningsomgångar där det är publiken som ensamt utser vinnaren i den avgörande omgången.

 

Luxemburg: Strax innan ESC-finalen i Liverpool i maj bekräftade Eurovision.tv att Luxemburg gör comeback till Eurovision 2024 efter att inte ha deltagit under de senaste tre decennierna. Under sommaren öppnade TV-bolaget RTL en antagning för intresserade artister och låtskrivare som var öppen till den 1:a oktober, som fick in över 400 förslag. De har även hållit i en audition för artister som ansökte utan ett tävlingsbidrag. När ett första urval var färdigt tog en internationell jurypanel (med bland andra Christer Björkman) över som fick sätta ihop det finalstartfält som ska tävla i finalen den 27:e januari 2024 där den första luxemburgska ESC-representanten på 30 (!) år ska röstas fram.

 

Malta: I början av sommaren anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Under augusti öppnade PBS sedan en antagning för intresserade låtskrivare och artister som sedan stängdes den 20:e september från vilken 36 bidrag med lika många artister utsågs till startfältet. Dessa fick sedan framföra respektive tävlingsbidrag i fyra heats där veckovisa omröstningar tillsammans med en sista omröstning utsåg 12 finalister. Inför finalen kommer varje finalist att få spela in en musikvideo samt göra ett s.k. live-on-tape-framträdande med sitt bidrag. Tanken är sedan att dessa visas i finalprogrammet (istället för liveframträdanden direkt i finalen) som sedan juryn och tittarna använder som bakgrund för att rösta fram en vinnare.

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång gick de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Däremot var det först nu under senare delen av hösten som det står klart att de väljer att fortsätta med uttagningsmodellen att ha en nationell antagning från vilken ett okänt antal bidrag går vidare till en så kallad liveaudition. Under den tillställningen får sedan en jury rösta fram finalister. Liveauditionen är planerad till den 13:e januari medan finalen hålls den 17:e februari.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer. Under hösten har det även blivit känt att upplägget från fjolåret med tre heats och en final fortsätter, även om antalet tävlingsbidrag minskas från 21 till 18 låtar. Det betyder att 6 bidrag tävlar per program och att tittarna röstar fram tre favoriter per sändning den 13:e, 20:e och 27:e januari. Finalen hålls i Trondheim Spektrum den 3:e februari, dvs. samma kväll som Sveriges Melodifestival startar.

 

Portugal: För första gången sedan 1992 kommer Portugal att delta i Eurovision Song Contest när Sverige arrangerar tävlingen. Landet har nämligen uteblivit från tävlingen både 2000, 2013 och 2016, tre år då ESC hölls i Sverige. Till 2024 fortsätter i alla fall RTP med att välja artist och bidrag via uttagningen Festival da Canção som är planerad att ha 20 låtar varav 14 av dessa som skapas av inbjudna låtskrivare medan resterande 6 platser har valts ut från en nationell antagning. I den senare var det stort intresse då hela 809 låtar skickades in! När startfältet är helt klart är tanken att låtarna ska fördelas ut på två semifinaler om tio bidrag per program där 6 låtar i varje sändning tar sig vidare till finalen innan vinnaren slutligen röstas fram. Modellen avgörs med hjälp av tittar- och juryröstning. I november offentliggjorde RTP namnen på låtskrivarna men låttitlar och artistval meddelas vid ett annat tillfälle.

 

San Marino: I augusti bekräftade det sanmarinska TV-bolaget SMRTV San Marinos fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Förutom det står det även klart att landet för tredje året i följd kommer att använda sig av uttagningen Una voce per San Marino som nationell uttagning att välja artist och tävlingsbidrag. I oktober släpptes mer information om denna uttagning, bland annat att man återigen öppnar för vem som helst i världen att ansöka och de som gör bäst ifrån sig får delta vid auditions och kvalprogram för att nå finalen. Halva finalstartfältet kommer att utgöras av artister som gått vidare den vägen medan den andra halvan utgörs av artister som SMRTV och produktionen bjudit in som direktkvalificerade bidrag (på samma sätt som det var i den första upplagan av Una voce per San Marino som producerades inför Eurovision 2022).

 

Serbien: För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju. Detta blev känt i början av augusti, och i oktober förlängdes antagningen ett par veckor in i november. Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

 

Slovenien: Efter förra årets (2023 års, reds.anm) internval återgår Slovenien till publik uttagning, men inte med tidigare konceptet EMA utan den här gången heter den Misija Malmö. En antagning pågår under hösten tillsammans med en skivbolagsgranskning som sedan leder fram till en final med antingen två, tre eller fyra finalister. Det är sagt att finalisterna ska presenteras i mitten av december medan finalen är planerad preliminärt till januari 2024.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024 och när den stängde i början av oktober hade hela 825 bidrag skickats in. I somras släppte RTVE besked om att formatupplägget inte skulle få några direkta nyheter, vilket innebär att det blir först två semifinaler där en kombination av av spansk-internationell jury, demoskopundersökning och tittarröstning avgör finalisterna. Sändningarna är planerade till den 30:e januari samt den 1:a och 3:e februari 2024. Artisterna meddelades vid en galatillställning i Sevilla nu i november men vilka respektive tävlingsbidrag som är aktuella meddelas senare.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Artist och bidrag kommer att väljas ut genom en nationell final och utifrån presenterad information är det känt att finalen kommer att gå av stapeln i Berlin i Tyskland fredagen den 16:e februari 2024. Finalen har till skillnad från tidigare år fått ett nytt namn som är Eurovision Song Contest – Das Deutsche Finale 2024. Exakt hur många bidrag som ska tävla är inte känt, däremot har en antagning pågått som avslutades i oktober vilken fick in 693 förslag.

 

Ukraina: Det nationella TV-bolag UA:PBC i Ukraina bekräftade under sommaren att de ska fortsätta delta i Eurovision Song Contest. Således kommer Ukraina även till start i Malmö nästa år, och precis som ifjol kommer TV-bolaget att anordna finalen Vidbir som nationell Eurovision-uttagning. Fram till den 22:a oktober kunde intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag, vilken fick in 389 bidrag. Därefter togs en s.k. topp 20-lista fram och från den utsåg en jury tio finalister. Publiken ges under en tid framåt möjligheten att rösta tillbaka en av de artister som åkte ut efter juryns val som wildcard. Finalen är planerad att äga rum i februari.

 

Planerar att välja internt


Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024 men det dröjde till högsommaren innan de gick ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare och artister att skicka in förslag på tävlingsbidrag. Den här gången är modellen att först välja ut ett tävlingsbidrag innan kommittén, under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen, utser en artist. Antagningen avslutades den 30:e september och över 600 bidrag skickades in.

 

Schweiz: Sedan 2019 har Schweiz alltid valt ut artist och bidrag internt genom en omröstning mellan en publikpanel och expertjury och varje gång har landet kvalat vidare till ESC-final. Om det blir så även till 2024 låter vi vara osagt, däremot kommer modellen med internvalet att kvarstå även till 2024. I likhet med Finland höll Schweiz sin antagning öppen under en kortare tid i augusti och därmed pågår arbetet med att börja välja ut sin representant. Om du vill läsa mer har vi samlat all information vi vet i denna artikel.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång är det enligt uppgifter sagt att ORF har målsättningen att meddela sitt artistval före årsskiftet. I oktober kom en uppdatering gällande att arbetet med att hitta artist och tävlingsbidrag pågår för fullt, bland annat via en antagning dit artister och låtskrivare fick chansen att ansöka sig till. Ett team med bland andra producenten Eberhard Forcher går igenom allt inskickat material för att välja ut några artister som ska få göra en slags audition med sitt tävlingsbidrag. Utifrån den väljs sedan landets representant ut.

 

Oklart med uttagningsform som gäller


Azerbajdzjan: Det nationella TV-bolaget İTV bekräftade under juli i ett inlägg på Facebook att Azerbajdzjan ska delta i Eurovision 2024 och att de söker tävlingsbidrag. Vem som helst får skicka in låtar, men det framgår ej om processen därefter sker internt eller om det blir någon publik uttagning. Antagningen var öppen till den 30:e september och den fick in 214 låtar varav 88 sägs vara är gjorda av låtskrivare från landet medan resterande 126 kommer från låtskrivare från andra länder. Sedan dess har vi fått veta att 16 artister har bjudits in till en audition varav en av dessa artister är sångerskan Aisel som representerade Azerbajdzjan i Eurovision 2018. De tävlande har sägs därefter ha genomgått ännu en kvalomgång där endast 6 artister kvarstår.

 

Georgien: TV-bolaget GPB i Georgien har till fansajten ESCToday.com bekräftat deltagande men inte sagt något än hur artist och bidrag ska väljas ut. Ifjol gjordes artistvalet genom en talangtävling medan bidraget valdes ut internt.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. En antagning som tidigare var satt med deadline 29:e september avslutades först nu i oktober. Om du vill veta mer om Irlands planer kan du lyssna på denna intervju som podden Éirevision har gjort med den irländska delegationschefen Michael Kealy.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024 samt att den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) återkommer som Eurovision-uttagning efter fjolårets internval. Enligt tidigare uppgifter är det duon Assi Azar och Rotem Sela som blir uttagningens programledare och juryn kommer att utgöras av Aden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar och Keren Pels. På grund av den situation landet just nu befinner sig i pausades inspelningarna och det är högst oklart i vilken form som uttagningen kommer att fortsätta i framgent eller om ett nytt format tas fram. Det får vi återkomma till senare.

 

Polen: Polska TV-bolaget TVP uppgav i september till fansajten ESCToday.com att Polen ska delta i Eurovision i Malmö nästa år. Däremot saknas uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.

 

Storbritannien: Brittiska BBC har enligt uppgifter sedan i somras påbörjat arbetet med att välja ut artist och bidrag, även om BBC inte har bekräftat om valet görs internt eller med hjälp av publikens hjälp. Oavsett hur de än gör stod det i slutet av sommaren klart att det avtal de haft med skivbolaget TaP Music inte kommer att förlängas så de kommer att behöva söka sig till andra skivbolag för att få tips på artister.

 

Övriga preliminära besked


Nordmakedonien: Enligt preliminära besked som har släppts i ett officiellt dokument via TV-bolaget MRT framgår det att Nordmakedonien vill delta i Eurovision 2024 och att man till skillnad från förra året har avsatt pengar till ändamålet. Ifjol deltog landet inte alls, men de sände tävlingen från Liverpool. Beskedet är fortfarande preliminärt och vi får se om det preliminära kan bli mer bekräftat när deltagarlistan släpps. Vi har med Nordmakedonien på vår lista även om det – tills andra besked ges – är med reservation för eventuella förändringar.

 

Rumänien & Australien: Ännu är inte den officiella deltagarlistan till Eurovision Song Contest 2024 officiellt presenterad och därför pågår spekulationer kring vilka länder som ska delta och vilka som kanske hoppar av sin medverkan. I två fall har det i september kommit vissa besked om att diskussioner pågår, i det här fallet handlar det om Rumänien och Australien där fansajten ESCToday.com har varit i kontakt med såväl TVR i Rumänien som SBS i Australien för att få en inblick i hur arbetena går. Noteras bör att beskeden lämnades i september månad och har inte förändrats sedan dess. Det har dock kommit en uppdatering gällande Australien angående att SBS är fortfarande i samtal med EBU men oavsett om Australien ska tävla eller ej kommer de att sända tävlingen ändå.

I Rumäniens fall verkar det än så länge som att det än så länge inte finns något besked att lämna i och med att ett beslut inte är fattat medan i Australiens fall säger SBS att de för en dialog med EBU om de ska få tillstånd att tävla igen. För Australiens del gäller från och med 2024 att de återigen måste inhämta externt tillstånd av EBU i och med att SBS inte är fullvärdig EBU-medlem. Mellan åren 2019 och 2023 slapp dock SBS göra det då EBU tillät Australien att tävla alla dessa år men nu har det kontraktet gått ut, eller i alla fall har det inte kommit några besked om det har förlängts.

 

 

Övriga nyheter

Frankrike vann Junior Eurovision Song Contest 2023

Under söndagseftermiddagen den 26:e november avgjordes den 21:a upplagan av Junior Eurovision Song Contest. Efter framträdanden och omröstning stod det klart att Zoé Clauzure med bidraget ”Cœur” som representerade värdlandet Frankrike hade vunnit finalen. Det blev således andra gången någonsin där värdlandet vann en Junior Eurovision-final samtidigt som det också är Frankrikes tredje vinst i sammanhanget, vilket numera är ett delat rekord med Georgien.

I skrivande stund har EBU inte meddelat om Frankrike kommer att stå värd för nästa års upplaga eller om frågan går över till något annat land. Att detta blir en fråga beror på att automatiskt värdskap inte ingår vid vinst i Junior Eurovision, detta även om flera vinnarländer har fått arrangera tävlingen året efter vinst.

Läs mer om finalen »

 

Rösta i Eurovision Topp 250-omröstning

Fram till den tionde december kan man presentera sin personliga topp 10-lista över alla närmare 1700 tävlingsbidrag som någonsin har tävlat (eller skulle ha tävlat) i Eurovision Song Contest. Omröstningen hålls av fansajten Songfestival.be och i år tillsammans med den franska radiostationen EFR12 Radio.

När omröstningen har avslutats (du kan rösta via denna länk genom att logga in med något sociala medier-konto) delas poäng ut till bidragen utifrån topplistorna och de 250 mest populära bidragen placerar sig på topplistan. Vilka dessa bidrag blir avslöjas under en maratonsändning på EFR12 Radio under nyårsaftonen.

Läs mer »

 


 

Kommentera