Startfältet i Spaniens Benidorm Fest 2024 har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I samband med en galaföreställning i Sevilla i Spanien den 11:e november meddelade TV-bolaget RTVE vilka 16 artister som ska tävla ESC-uttagningen Benidorm Fest 2024 som avgörs i månadsskiftet januari-februari nästa år.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande i alfabetisk ordning efter artist. Notera att än så länge har bara artisterna meddelats medan tävlingsbidragen presenteras den 14 december. Låtarna som länkas till nedan är således endast tidigare släppta låtar och/eller musikalbum som inte har något med tävlan i Benidorm Fest att göra.

 

Almácor

Almácor är en 26-årig artist från Villena utanför Alicante i södra Spanien. Har varit aktiv i musikbranschen sedan 2019 och bland annat tidigare släppt låtarna Báilalo ochEl Dembow och har även släppt en EP. Hans musikstil är urbana rytmer som går ihop med andra genrer som exempelvis afrobeat och reggaeton.

 

Angy Fernández

Angy Fernández är en 33-årig sångerska, skådespelerska och programledare från Palma på Mallorca. Hon gjorde sig känd genom sin medverkan i en talangtävling likväl att hon har synts till i en rad olika tv-serier. Senast hon släppte musik var 2013 och nu tio år senare är hon tillbaka igen i branschen som en av de tävlande i Benidorm Fest 2024. Exempel på tidigare musikaliskt släppta låtar är Quiero que me dejes salir”, ”Sola en el silencio ochBoytoy”.

 

Dellacruz

Jorge de la Cruz Correa, eller Dellacruz som hans artistnamn är, är 31 år och kommer från Santa Cruz de Tenerife på Teneriffa men är numera bosatt i Madrid. 2019 släppte han singeln Siempre regresa tillsammans med Nay Arias vilket blev startskottet för musikkarriären. Förutom sin egen musik skriver han låtar till andra artister i branschen.

 

Jorge González

35-åriga Jorge González kommer från Madrid och har verkat i musikbranschen sedan 2006 då han lyckades ta sig hela vägen till finalen i talangtävlingen Operación Triunfo (motsvarande Idol i Sverige). Han har även deltagit i flera talangtävlingar varav en han har vunnit. Jorge är en av de artister i 2024 års Bendiorm Fest-startfält som tidigare har försökt representera Spanien i Eurovision. År 2009 gjorde han ett försök med låten Si yo vengo a enamorarte (där han blev nia i uttagningsfinalen) och 2014 med låten Aunque se acabe el mundo(där han blev trea i uttagningsfinalen). Först 2024 gör han sitt tredje försök och då kanske det går hela vägen?

 

Lérica

Musikduon Lérica utgörs av den 29-åriga artisten Tony Mateo från San Fernando och 31-åriga Juan Carlos Arauzo från La Línea de la Concepción (strax utanför Gibraltar). Duon har känt varandra sedan barnsben och de har under sin gemensamma karriär både spelat tillsammans och ihop med andra artister. Berömda har de blivit och prisade för sin musik med flertal guld- och platinaskivor som exempelvis låtarna Flamenkito”, ”De Tranquiloteoch Hijos contigo. De arbetar också som låtskrivare för andra artister.

 

Mantra

Mantra är en spansk musikgrupp som bildades för tre år sedan (2020). Gruppen utgörs av 32-åriga Alicantebon Carlos Marco och de 25-åriga Madridborna Paula Pérez och Charly Weinberg. Tillsammans har de släppt låtar som ¿Te acuerdas o no? och ett album som gick upp på topplistorna direkt. Det handlar framförallt om popmusik med latinska influenser.

Det kan noteras att Carlos Marco tidigare var en del av musikgruppen Auryn (där även Blas Cantó var med) som år 2011 ställde upp i den då spanska ESC-uttagningen och blev tvåa med sin låt Volver (samt sexa med låten El sol brillaráoch nia med låten Evangeline). Ska det bli revansch anno 2024?

 

María Peláe

Flamencosångerskan María Peláe från Málaga är 33 år och singer-songwriter. I sina sångtexter blandar hon humor med allvar och har prisats för sin musik. Det har genom åren blivit flera albumsläpp som exempelvis Hipocondria som släpptes 2016. Exempel på tidigare låtar i repertoaren är Bandoneon, Como Si La Vida Fueraoch La Niña”.

 

Marlena

Här kan man tro att det är en soloartist men det är en duo som utgörs av sångerskan Ana Legazpi och gitarristen Carolina Moyano. De debuterade en gång med låten Me sabe mal som blev en stor succé. Nu ska de tävla i Benidorm Fest 2024 men de har också tävlat i italienska X Factor en gång. Enligt RTVE har de den italienska musikgruppen (och ESC-vinnaren) Måneskin som en av sina förebilder.

 

Miss Caffeina

Den elektroniska popgruppen Miss Caffeina utgörs av sångaren Alberto Jiménez, keyboardisten (och gitarristen) Sergio Sastre och gitarristen Antonio Poza. Bandet startade i Madrid 2005 och har blivit ett av landets största på indiescenen. Ett av deras mest framgångsrika album heter Detroit som släpptes 2016 med låtar som Mira cómo vueloochÁcido”. Nu senast har de släppt EP:N Shanghái Baby.

 

Nebulossa

Synth- och popgruppen Nebulossa har två medlemmar: sångerskan María Bas och producenten Mark Dasousa. De blandar genrer med 80-talsinfluenser kontra nutida musik, ett exempel är låten Glamsom släpptes 2021.

 

Noan

Artisten Noan är en 25-årig sångare från Baskien. Han har tidigare släppt låtar som Me Mata(s)och Superpodersom har gjort honom till ett känt namn på den spanska musikscenen. Förutom att göra egna låtar har han även gjort covers på andras musik, då främst i poprock-genren. Ett exempel på en egen låt i den genren är Con los Pies en el Techo.

 

Quique Niza

Quique Niza, eller Quique González som han heter, är en 20-årig spansk artist från Madrid och den yngsta av de tävlande i Benidorm Fest 2024. Han har varit aktiv i musikbranschen sedan barnsben och slog igenom som tioåring och har därefter medverkat i såväl musikaler som andra skådespelarroller. Med singeln Ardostartade han också officiellt sin musikkarriär utöver musikalerna.

 

Roger Padrós

Den 26-åriga artisten Roger Padrós kommer från Polinyà utanför Barcelona. Han hade från början planer på en helt annan karriär men då han haft musiken med sig hela livet har han valt att gå den vägen istället. 2019 släppte han sin debut-EP Mil Más som ledde honom till att delta i talangtävlingen La Voz. Han har släppt musik på både spanska och katalanska och så sent som nu i november släpptes singeln El Buit.

 

Sofía Coll

Artisten Sofía Coll är 24 år och är även hon från Barcelona. Hon slog igenom offentligt som 14-åring när hon medverkade i en nationell sångtävling för ungdomar och sedan dess arbetar hon med musiken men är även dansare, skådespelerska och låtskrivare. 2020 släppte hon en remix av The Way You Make Me Feel tillsammans med artisten Rakky Ripper (som tävlade i fjolårets Benidorm Fest) men hon har även bland annat släppt låten Génesis: Alive.

 

st. Pedro

Den 27-åriga artisten och låtskrivaren Pedro Hernández kommer från Terneriffa. Som artist kallar han sig för st. Pedro. Från början var han en del av musikgruppen Neptuno men 2017 tävlade han i talangtävlingen La Voz där han nådde hela vägen till final och slutade på fjärde plats. Sedan dess har han släppt egen musik som låtarna RomanceochNo es lo que toca”.

 

Yoli Saa

Yolanda Saa Filgueira, eller Yoli Saa, är en 31-årig galicisk singer-songwriter från Pontevedra i Galicien i nordvästra Spanien. Musiken har alltid funnits med och som barn och tonåring lärde sig Yoli Saa att spela gitarr och sjunga. 2020 släpptes debutsingeln Todo contigo som finns med på EP:n Magma och 2022 släpptes också det första albumet.

 

 

Tävlingsupplägget i Benidorm Fest 2024

För tredje året i rad kommer Spanien att utse artist och tävlingsbidrag via Benidorm Fest. Upplägget till 2024 blir snarlikt de två senaste upplagorna där artisterna först tävlar uppdelat i två semifinaler, med åtta tävlande per program, där en kombination av spansk och internationell jury, en demoskopundersökning och tittarröstning avgör fyra finalister per semifinal som får tävla vidare i finalen. Vinnaren, tillika Spaniens representant till Eurovision 2024, koras med hjälp av tidigare nämnda röstningsgrupper.

Startfältet utsågs efter en nationell bidragsantagning som pågick mellan maj och oktober 2023. Efter att den hade avslutats och sammanställts hade sammanlagt 825 bidrag skickats in. Nytt för året var att alla som ansökte var tvungna att ansöka med både artist och bidrag samtidigt.

 

Ny delegationschef och Benidorm Fest-team

Sedan i somras har RTVE enligt uppgifter gjort om i produktionsleden för Benidorm Fest samt utsett en ny delegationschef efter Eva Mora. Den som har tagit över hennes roll är Ana María Bordas som tidigare var Spaniens delegationschef mellan 2017 och 2021. Ana María Bordas kommer även att vara co-director för Benidorm Fest tillsammans med César Vallejo.

RTVE har även valt in trion Pablo Cebrián, Rayden och Tony Sánchez-Olsson som musikaliska rådgivare.

 


 

Kommentera