Bidragen i Spaniens Benidorm Fest 2024 har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I månadsskiftet januari/februari nästa år väljer Spanien artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom Benidorm Fest. Sedan någon månad tillbaka från skrivande stund har TV-bolaget RTVE presenterat artisterna som ska tävla och nu strax före julen meddelas och presenteras tävlingsbidragen samt låtskrivarna.

På upphovet finns några svenska låtskrivare med, bland andra Dino Medanhodzic och Thomas G:son, som ju även har med tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2024. Dessutom hittar vi Henrik Lundberg och Fredrik Sonefors.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältets 16 tävlande i alfabetisk ordning efter artist. Mer fakta om varje artist följer längre ned i artikeln.


 • Almácor – Brillos platino
 • Låtskrivare: Arturo Almarcha Corella

 • Angy Fernández – Sé quién soy
 • Låtskrivare: Ángela María Fernández González, Dino Medanhodzic, Henrik Lundberg, Thomas G:son

 • Dellacruz – Beso en la mañana
 • Låtskrivare: Carlos Almazán Fuentes, Jorge de la Cruz Correa

 • Jorge González – Caliente
 • Låtskrivare: Jorge González, Adrián Ghiardo, David Parejo

 • Lérica – Astronauta
 • Låtskrivare: David Cuello, Eduardo Ruiz, José Cano, Juan Carlos Arauzo, Tony Mateo

 • Mantra – Me vas a ver
 • Låtskrivare: Carlos Marco, Charly Weinberg, Fredrik Sonefors, Paula Pérez

 • María Peláe – Remitente
 • Låtskrivare: Alba Reig Gilabert, María Peláez Sánchez

 • Marlena – Amor de verano
 • Låtskrivare: Ana Legazpi, Carolina Moyano, Joan Valls, Rubén Pérez

 • Miss Caffeina – Bla bla bla
 • Låtskrivare: Alberto Jiménez, Antonio Poza, Sergio Sastre

 • Nebulossa – Zorra
 • Låtskrivare: María Bas, Mark Dasousa

 • Noan – Te echo de –
 • Låtskrivare: Íñigo Samaniego

 • Quique Niza – Prisionero
 • Låtskrivare: Kenji Domínguez Kato, José Ricardo Cortes Salcedo, Juan José Martín Martín, Óscar Cadena, Quique Niza

 • Roger Padrós – El temps
 • Låtskrivare: Joel Condal, Roger Padrós

 • Sofía Coll  – Here to Stay
 • Låtskrivare: Juan Sueiro, Mauro Canut, Nacho Canut, Sofía Coll

 • St. Pedro – Dos extraños (cuarto de cuerda)
 • Låtskrivare: Ioné de la Cruz, Nelson Hernández, Pedro Hernández Herrera

 • Yoly Saa  – No se me olvida
 • Låtskrivare: Khotton Palm, Yolanda Saa Filgueira

 

 

 

Artistpresentationer

Nedan presenterar vi de 16 tävlande i alfabetisk ordning efter artist. Inom de kommande veckorna kommer artisterna att fördelas in i två semifinaler om åtta tävlande per program.

 

Almácor

Almácor, artistnamn för Arturo Almarcha Corella, är en 26-årig artist från Villena utanför Alicante i södra Spanien. Har varit aktiv i musikbranschen sedan 2019 och bland annat tidigare släppt låtarna Báilalo ochEl Dembow och har även släppt en EP. Hans musikstil är urbana rytmer som går ihop med andra genrer som exempelvis afrobeat och reggaeton.

Bidraget som Almácor ska framföra i uttagningen heter ”Brillos platino”. På upphovet bakom bidraget är artisten själv.

 

Angy Fernández

Angy Fernández är en 33-årig sångerska, skådespelerska och programledare från Palma på Mallorca. Hon gjorde sig känd genom sin medverkan i en talangtävling likväl att hon har synts till i en rad olika tv-serier. Senast hon släppte musik var 2013 och nu tio år senare är hon tillbaka igen i branschen som en av de tävlande i Benidorm Fest 2024. Exempel på tidigare musikaliskt släppta låtar är Quiero que me dejes salir”, ”Sola en el silencio ochBoytoy”.

Bidraget som Angy Fernández ska framföra i uttagningen heter ”Sé quién soy”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med de svenska låtsrkivarna Dino Medanhodzic, Henrik Lundberg, Thomas G:son (där två av dem också är aktuella för tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2024!)

 

Dellacruz

Jorge de la Cruz Correa, eller Dellacruz som hans artistnamn är, är 31 år och kommer från Santa Cruz de Tenerife på Teneriffa men är numera bosatt i Madrid. 2019 släppte han singeln Siempre regresa tillsammans med Nay Arias vilket blev startskottet för musikkarriären. Förutom sin egen musik skriver han låtar till andra artister i branschen.

Bidraget som Dellacruz ska framföra i uttagningen heter ”Beso en la mañana”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Carlos Almazán Fuentes.

 

Jorge González

35-åriga Jorge González kommer från Madrid och har verkat i musikbranschen sedan 2006 då han lyckades ta sig hela vägen till finalen i talangtävlingen Operación Triunfo (motsvarande Idol i Sverige). Han har även deltagit i flera talangtävlingar varav en han har vunnit. Jorge är en av de artister i 2024 års Bendiorm Fest-startfält som tidigare har försökt representera Spanien i Eurovision. År 2009 gjorde han ett försök med låten Si yo vengo a enamorarte (där han blev nia i uttagningsfinalen) och 2014 med låten Aunque se acabe el mundo(där han blev trea i uttagningsfinalen). Först 2024 gör han sitt tredje försök och då kanske det går hela vägen?

Bidraget som Jorge González ska framföra i uttagningen heter ”Caliente”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Adrián Ghiardo och David Parejo.

 

Lérica

Musikduon Lérica utgörs av den 29-åriga artisten Tony Mateo från San Fernando och 31-åriga Juan Carlos Arauzo från La Línea de la Concepción (strax utanför Gibraltar). Duon har känt varandra sedan barnsben och de har under sin gemensamma karriär både spelat tillsammans och ihop med andra artister. Berömda har de blivit och prisade för sin musik med flertal guld- och platinaskivor som exempelvis låtarna Flamenkito”, ”De Tranquiloteoch Hijos contigo. De arbetar också som låtskrivare för andra artister.

Bidraget som duon ska framföra i uttagningen heter ”Astronauta”. På upphovet bakom bidraget finns duon själva tillsammans med David Cuello, Eduardo Ruiz och José Cano.

 

Mantra

Mantra är en spansk musikgrupp som bildades för tre år sedan (2020). Gruppen utgörs av 32-åriga Alicantebon Carlos Marco* och de 25-åriga Madridborna Paula Pérez och Charly Weinberg. Tillsammans har de släppt låtar som ¿Te acuerdas o no? och ett album som gick upp på topplistorna direkt. Det handlar framförallt om popmusik med latinska influenser.

Bidraget som gruppen ska framföra i uttagningen heter ”Me vas a ver”. På upphovet bakom bidraget finns gruppmedlemmarna själva tillsammans med den svenska låtskrivaren Fredrik Sonefors.

* Det kan noteras att gruppmedlemmen Carlos Marco tidigare var en del av musikgruppen Auryn (där även Blas Cantó var med) som år 2011 ställde upp i den då spanska ESC-uttagningen och blev tvåa med sin låt Volver (samt sexa med låten El sol brillaráoch nia med låten Evangeline). Ska det bli revansch anno 2024?

 

María Peláe

Flamencosångerskan María Peláe från Málaga är 33 år och singer-songwriter. I sina sångtexter blandar hon humor med allvar och har prisats för sin musik. Det har genom åren blivit flera albumsläpp som exempelvis Hipocondria som släpptes 2016. Exempel på tidigare låtar i repertoaren är Bandoneon, Como Si La Vida Fueraoch La Niña”.

Bidraget som María Peláe ska framföra i uttagningen heter ”Remitente”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Alba Reig Gilabert.

 

Marlena

Marlena är inte en soloartist utan en duo som utgörs av sångerskan Ana Legazpi och gitarristen Carolina Moyano. De debuterade en gång med låten Me sabe mal som blev en stor succé. Nu ska de tävla i Benidorm Fest 2024 men de har också tävlat i italienska X Factor en gång. Enligt RTVE har de den italienska musikgruppen (och ESC-vinnaren) Måneskin som en av sina förebilder.

Bidraget som duon ska framföra i uttagningen heter ”Amor de verano”. På upphovet bakom bidraget finns duon själva tillsammans med Joan Valls och Rubén Pérez.

 

Miss Caffeina

Den elektroniska popgruppen Miss Caffeina utgörs av sångaren Alberto Jiménez, keyboardisten (och gitarristen) Sergio Sastre och gitarristen Antonio Poza. Bandet startade i Madrid 2005 och har blivit ett av landets största på indiescenen. Ett av deras mest framgångsrika album heter Detroit som släpptes 2016 med låtar som Mira cómo vueloochÁcido”. Nu senast har de släppt EP:N Shanghái Baby.

Bidraget som gruppen ska framföra i uttagningen heter ”Bla bla bla”. Upphovet till bidraget står gruppmedlemmarna själva bakom.

 

Nebulossa

Synth- och popgruppen Nebulossa har två medlemmar: sångerskan María Bas och producenten Mark Dasousa. De blandar genrer med 80-talsinfluenser kontra nutida musik, ett exempel är låten Glamsom släpptes 2021.

Bidraget som gruppen ska framföra i uttagningen heter ”Zorra”. Upphovet bakom bidraget står gruppmedlemmarna själva.

 

Noan

Íñigo Samaniego, eller Noan som är hans artistnamn, är en 25-årig sångare från Baskien. Han har tidigare släppt låtar som Me Mata(s)och Superpodersom har gjort honom till ett känt namn på den spanska musikscenen. Förutom att göra egna låtar har han även gjort covers på andras musik, då främst i poprock-genren. Ett exempel på en egen låt i den genren är Con los Pies en el Techo.

Bidraget som Noan ska framföra i uttagningen heter ”Te echo de -”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv.

 

Quique Niza

Quique Niza, eller Quique González som han heter, är en 20-årig spansk artist från Madrid och den yngsta av de tävlande i Benidorm Fest 2024. Han har varit aktiv i musikbranschen sedan barnsben och slog igenom som tioåring och har därefter medverkat i såväl musikaler som andra skådespelarroller. Med singeln Ardostartade han också officiellt sin musikkarriär utöver musikalerna.

Bidraget som Quique Niza ska framföra i uttagningen heter ”Prisionero”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Kenji Domínguez Kato, José Ricardo Cortes Salcedo, Juan José Martín Martín och Óscar Cadena.

 

Roger Padrós

Den 26-åriga artisten Roger Padrós kommer från Polinyà utanför Barcelona. Han hade från början planer på en helt annan karriär men då han haft musiken med sig hela livet har han valt att gå den vägen istället. 2019 släppte han sin debut-EP Mil Más som ledde honom till att delta i talangtävlingen La Voz. Han har släppt musik på både spanska och katalanska och så sent som nu i november släpptes singeln El Buit.

Bidraget som Roger Padrós ska framföra i uttagningen heter ”El temps”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Joel Condal.

 

Sofía Coll

Artisten Sofía Coll är 24 år och är även hon från Barcelona. Hon slog igenom offentligt som 14-åring när hon medverkade i en nationell sångtävling för ungdomar och sedan dess arbetar hon med musiken men är även dansare, skådespelerska och låtskrivare. 2020 släppte hon en remix av The Way You Make Me Feel tillsammans med artisten Rakky Ripper (som tävlade i fjolårets Benidorm Fest) men hon har även bland annat släppt låten Génesis: Alive.

Bidraget som Sofía Coll ska framföra i uttagningen heter ”Here to Stay”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Juan Sueiro, Mauro Canut och Nacho Canut.

 

st. Pedro

Den 27-åriga artisten och låtskrivaren Pedro Hernández Herrera kommer från Terneriffa. Som artist kallar han sig för st. Pedro. Från början var han en del av musikgruppen Neptuno men 2017 tävlade han i talangtävlingen La Voz där han nådde hela vägen till final och slutade på fjärde plats. Sedan dess har han släppt egen musik som låtarna RomanceochNo es lo que toca”.

Bidraget som st. Pedro ska framföra i uttagningen heter ”Dos extraños (cuarto de cuerda)”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Ioné de la Cruz och Nelson Hernández.

 

Yoli Saa

Yolanda Saa Filgueira, eller Yoli Saa, är en 31-årig galicisk singer-songwriter från Pontevedra i Galicien i nordvästra Spanien. Musiken har alltid funnits med och som barn och tonåring lärde sig Yoli Saa att spela gitarr och sjunga. 2020 släpptes debutsingeln Todo contigo som finns med på EP:n Magma och 2022 släpptes också det första albumet.

Bidraget som Yoli Saa ska framföra i uttagningen heter ”No se me olvida”. På upphovet bakom bidraget finns artisten själv tillsammans med Khotton Palm.

 

 

Tävlingsupplägget i Benidorm Fest 2024

För tredje året i rad kommer Spanien att utse artist och tävlingsbidrag via Benidorm Fest. Upplägget är även denna gång att artisterna först tävlar genom två semifinaler där resultatet från en spansk-internationell jury, en demoskopundersökning och en tittaromröstning röstar fram fyra finalister per semifinal. De åtta finalisterna får sedan uppträda på nytt i där samma röstningskombination som i semifinalerna avgör vilket av tävlingsbidragen som ska bli Spaniens representant i Eurovision Song Contest 2024.

Själva startfältet utsågs efter en nationell bidragsantagning som pågick mellan maj och oktober 2023. Nytt för året var att alla som ansökte var tvungna att ansöka med både artist och bidrag samtidigt, och det resulterade i att sammanlagt 825 bidrag skickades in. Den 11:e november presenterades de 16 artister som valts ut till startfältet och en månad senare offentliggjordes även låtarna, upphovspersonerna samt respektive studioversion.

 

Ny delegationschef och Benidorm Fest-team

En nyhet för den här upplagan av Benidorm Fest är att RTVE enligt uppgifter har gjort om i produktionsleden. Bland annat har man utsett Ana María Bordas som ny delegationschef (efter Eva Mora), eller det är en roll som hon tidigare hade mellan 2017 och 2021. Ana María Bordas kommer även att vara co-director för Benidorm Fest tillsammans med César Vallejo. Den här gången tog RTVE också in trion Pablo Cebrián, Rayden och Tony Sánchez-Olsson som musikaliska rådgivare.

 


 

Kommentera