36 bidrag tävlar i Maltas MESC 2024-uttagning

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter en antagning och juryval har det maltesiska TV-bolaget PBS presenterat 36 bidrag som ska tävla i Maltas Eurovision-uttagning 2024. Av de som har valts ut kommer 12 att kvala vidare till en final där sedan den slutgiltiga vinnaren tillika landets ESC-representant i Malmö koras.

 

Vilka artister och bidrag tävlar?

För att utse vilka bidrag som ska delta i MESC 2024 hade PBS en antagning i augusti och september från vilken en urvalsjury fick utse tävlingsbidragen och nu har namnen på artister och låttitlar presenterats officiellt (dock saknas uppgifter om låtskrivare). Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist.

 • Christian Arding – ”Bellus”
 • Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 • Dan – ”Baraxx”
 • Denise Mercieca – ”Mara”
 • Desirei Grech – ”Watch Me”
 • Dominic Cini – ”Bewsa”
 • Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 • Erba – ”Sirena”
 • Franklin Calleja – ”Puppet”
 • Gail Attard – ”Wild Card”
 • Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”
 • Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 • Janvil – ”Man”
 • Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”
 • Karin Duff – ”Breaking Bad”
 • Kurt Calleja – ”Misunderstood”
 • Kyle George – ”Arrows”
 • Lisa Gauci – ”Breathe”
 • Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Maria Christina – ”Moving On”
 • Marie Claire – ”Fading”
 • Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Friction”
 • Mark Portelli – ”Just Be”
 • Martina Cutajar – ”Miles Away”
 • Matt Blxck – ”Banana”
 • Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 • Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 • Miriana Conte – ”Venom”
 • Moira Stafrace – ”Feather Flight”
 • Nathan – ”Ghost”
 • Oxygyn – ”Cloudmaker”
 • Ryan Hili – ”Karma”
 • Sarah Bonnici – ”Loop”
 • Sopranique – ”Empire”
 • Stefan Galea – ”Numb”
 • Thea Aquilina – ”Blood Stream”

 

Återkommande artister

I startfältet finns en tidigare maltestisk ESC-representant, nämligen Moira Stafrace som representerade Malta i Eurovision 1994. Startfältet bjuder även på Eliana Gomez Blanco som representerade Malta i Junior Eurovision 2019, och hon tävlade även så sent som i fjolårets MESC-uttagning.

Utöver de två bjuder startfältet på ett flertal artister som tävlat i Maltas tidigare ESC-uttagningar men ännu inte vunnit. Här hittar vi Christian Arding, Dan, Dominic Cini, Franklin Calleja, Greta Tude, Haley Azzopardi, JAnvil, Lyndsay Pace, Maria Christina, Marie Claire, Mark Anthony Bartolo, Miriana Conte, Matt Blxck (trea i fjolårets MESC), Nathan, Ryan Hili (tvåa i fjolårets MESC), Sarah Bonnici och Stefan Galea.

Ett namn som också förekommer på startlistan är Kurt Calleja, men det är INTE samma Kurt Calleja som tävlade för Malta i Eurovision 2012.

 

Tävlingsupplägget

Sedan tidigare har det varit känt att Malta fortsätter med uttagningskonceptet MESC som uttagning till Eurovision 2024, men till skillnad från ifjol blir det ett lite annorlunda tävlingsupplägg. Till att börja med kommer MESC att ha ett antal uppvisningsprogram inför finalen under hösten med start den 27:e oktober som därefter leder till en eller flera omröstningar som avgör vilka 12 bidrag som ska gå vidare till finalen.

De låtar som får tävla vidare i finalen får därefter i december spela in s.k. live-on-tape-uppträdanden och varsin musikvideo. Dessa spelas sedan upp i finalprogrammet och ligger till grund för vilken av finalisterna som ska vinna finalens omröstning. Finalen är preliminärt planerad till januari 2024.

 


 

Kommentera