Startfältet till Albaniens Festivali i Këngës 62 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I december har det blivit dags för Albanien att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest igen, vilket i år sker genom den 62:a upplagan av Festivali i Këngës. Med ett par månader inför uttagningen äger rum har TV-bolaget RTSH presenterat startfältet.

 

Startfältet

Startfältet har utsetts från en allmän antagning som var öppen fram till början av oktober. Totalt skickades det in 80 bidrag, vilka även kom från personer boendes utanför Albanien, och efter det har en urvalsjury fått lyssna igenom alla låtar – utan att veta vem som sjunger respektive demo samt vem/vilka som gjort respektive bidrags text och musik och fått välja ut sina favoriter. Totalt valde de ut 31 bidrag* som vi presenterar här nedan i alfabetisk ordning efter artist.

 • Andi Tanko – ”Herë pas here”
 • Anduel Kovaci – ”Nan'”
 • Arsi Bako – ”Zgjohu”
 • Besa Kokëdhima – ”Zemrën n’dorë”
 • Besa Krasniqi – ”Esenciale”
 • Big Basta & Vesa Luma – ”Mbinatyrale”
 • Bledi Kaso – ”Cdo gjë mbaroi”
 • Eldis Arnjeti – ”Një kujtim”
 • Elsa Lila – ”Mars”
 • Erina & The Elementals – ”Jetën n’Skaj”
 • Festina Mejzini – ”Melos”
 • Jasmina Hako – ”Ti”
 • Jehona Ponari – ”Evol”
 • Kastro Zizo – ”2073”
 • Kejsi Tola – ”Vallëzoj me dritën”
 • Kleansa Susaj – ”Pikturë”
 • Luan Durmishi – ”Përsëritja”
 • Mal Retkoceri – ”Cmendur”
 • Martina Serreqi – ”Vetëm ty”
 • Melodajn Mancaku – ”Nuk jemi ne”
 • Michela Paluca – ”Për veten”
 • Olimpia Smajlaj – ”Asaj”
 • Olsi Ballta – ”Unë”
 • Samanta Karavello – ”N’Majë”
 • Santino De Bartolo – ”Dua të rri me ty”
 • Sardi Strugaj – ”Boshatisur”
 • Sergio Hajdini – ”Uragan”
 • Shpat Deda – ”S’mund t’fitoj pa ty”
 • Stivi Ushe – ”Askush si ty”
 • Tiri Gjoci – ”Në ëndërr”
 • Troy Band – ”Horizonti i ëndrrave”

 

Notering

* Enligt tidigare uppgifter hade FiK planer att välja ut 27 bidrag varav 14 som skulle framföras av artister som är nya på musikscenen och 13 av kända artister. Nu ökade den siffran till istället 31 låtar.

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi flera tävlande från tidigare års Festivali i Këngës, däribland fjolårets FiK-vinnare Elsa Lila (som den gången korades till juryns vinnare även om det var Albina & Familja Kelmendi som vann ESC-omröstningen i programmet) samt 2009 års albanska ESC-representant Kejsi Tola. Andra som varit med och tävlat i tidigare FiK-upplagor är Andi Tanko, Anduel Kovaci, Arsi Bako,Besa Kokëdhima, Besa Krasniqi, Festina Mejzini, Kastro Zizo, Melodajn Mancaku, Olimpia Smajlaj, Samanta Karavello, Sardi Strugaj, Sergio Hajdini och Tiri Gjoci.

Några andra noteringar som är värda att göra är att sångerskan Besa Kokëdhima också tävlat i Rumäniens ESC-uttagning 2009 med låten Nothin’ Gonna Change”. Dessutom är också Besa Krasniqi, som bor i Sverige, tillbaka som tidigare tävlade i Albaniens uttagning inför 2016. Då som nu var Sverige värdnation för Eurovisionen. Sedan har vi också Jasmina Hako, Martina Serreqi och Kleansa Susaj som har tävlat i tidigare albanska Junior Eurovision-uttagningar, dock utan att vinna.

 

Mer information om uttagningen

Startfältet är nu presenterat men RTSH har ännu inte meddelat några av de andra viktiga händelserna som när i december som uttagningen ska hållas (även om det finns rykten om tävlingsdatum). Med dagens besked framgår det inte heller hur många program som avses produceras, ej heller om alla eller bara några av artisterna kommer att tävla i finalen. Sedan tidigare har det sagts att både jury- och publikröster ska användas för att kora en vinnare men det har ännu inte sagts hur fördelningen mellan rösterna kommer att bli. Helt klart kommer fler detaljer att tillkännages senare.

 


 

Kommentera