Intervju med Besa Krasniqi (deltagare i Albaniens Festivali i Këngës 62)

PANELENS INTERVJU. En av de tävlande i den i skrivande stund pågående Festivali i Këngës 62 (FiK) i Albanien är Besa Krasniqi från Sverige som är med för andra gången i uttagningen. Inför hennes medverkan fick vi en pratstund med henne, där vi bland annat fick veta bakgrunden till hennes låt och hennes tankar kring uttagningen och scenframträdandet.

 

Uppvuxen i Småland

30-åriga Besa Krasniqi är född i Gränna och uppvuxen i Småland. Hennes musikaliska drömmar tog henne som 16-åring till Göteborg där hon gick på Rytmus Musikgymnasium och sedan blev hon kvar i Göteborg i sju år. Idag bor hon i Stockholm och har pluggat till musikproducent men hon har även tävlat i musiktävlingar i Albanien, både i Top Fest 2011 och i Festivali i Këngës 2015, båda är landets största musiktävlingar och den senare har sedan 2004 (eller egentligen 2003 då FiK som oftast genomförs i december året innan nästa Eurovision äger rum) varit landets uttagning till Eurovision.

I år, 2023, är det dags igen för Besa Krasniqi att tävla i Festivali i Këngës och precis som vid förra tillfället, 2015, kommer den som blir Albaniens representant att få tävla i Sverige. Hon berättar för oss att när hon ställde upp förra gången (med låten ”Liroje zemrën”) arbetade hon med en producent och den här gången har hon gjort den delen själv.

– Efter det har jag sakta men säkert kommit på att jag faktiskt kan göra den biten själv om jag bara lär mig det. Så det är det jag har gjort under ett antal år nu och känner mig ganska redo för att ta mig an den biten nu vilket jag har gjort den här gången eftersom jag har producerat min egna låt till Festivali i Këngës i år, berättar hon.

Så här såg det ut när hon tävlade i FiK år 2015:

 

En upptempolåt som behövs i FiK

Besa berättar för oss att låten som hon tävlar med i FiK 62, Esenciale(som hon har gjort text och musik till själv), kom till när hon för ett par månader sedan var på semester i Albanien.

– Jag hade en låt som jag tyckte väldigt mycket om som var halvklar och jag kände att ’det här behövs typ i FiK i år’. Lite sån skandinavisk mystik. Jag kan inte sätta en punkt på var idén föddes men det kom från ingenstans när jag låg och solade och jag lyssnade på min demo på den här låten, säger hon.

Bidraget handlar om gammal kärlek som man både älskar och hatar och vill komma över. Hon beskriver den som en upptempopoplåt med mystik.

– Jag tar med mig lite av den skandinaviska, svenska mystiken, inflikar hon.

 

Vad kan vi förvänta oss för ett slags scenframträdande?

– Jag kommer ha två dansare med mig, men utöver det tänker jag bara en otrolig scennärvaro. Det kommer vara rött ljus och det kommer bli bra, säger Besa.

– Jag tänker att jag får bara ta scenen med storm där och då ganska mycket mer än som är inplanerat. Eller jag vill bara känna det där och då, tillägger hon.

 

En årlig tävling sedan 1960-talet

Festivali i Këngës har arrangerats varje år sedan 1962 och har således en lång tradition i Albanien, långt före det blev en Eurovision-tävling. Besa berättar för oss att FiK är uppdelad i att man som artist både kan vinna det vanliga festivalpriset med att bli etta, tvåa eller trea och sedan är bonusen att bli Eurovision-representanten.

– Det är också kul för att då har man fler chanser att vinna något, även om jag inte tänker så mycket på tävlingen utan mer att det är en otrolig utmaning mot mig själv, säger Besa om sin egen medverkan den här gången.

Nu ska hon själv tävla igen och på tal om det ser hon det som att det är många duktiga artister som är med och tävlar. En av de som hon själv ser upp till i startfältet är sångaren Shpat Deda.

– Han är från Kosovo, han gör underbar vacker musik och är en väldigt duktig sångare, säger Besa.

 

Har skickat in material till Melodifestivalen

Det finns en del skillnader mellan Albaniens Festivali i Këngës och Sveriges Melodifestival. Förutom att de äger rum vid olika tillfällen på året kör exempelvis Albanien fortfarande med en liveorkester och den röstande juryn har mycket makt att påverka resultatet även om FiK både ifjol och i år har låtit tittarna få rösta fram landets ESC-representant. Besa beskriver det att i Albanien blir det en större grej av det hela.

– På ett sätt blir det en större grej här i Albanien för att man har en orkester som spelar låten, men det är också en roligare erfarenhet att ’wow, alla de här människorna spelar min låt live’. Men, det kan också vara lite ’old school’, för min låt är väldigt elektronisk och därför kan de inte spela allt. Medan i svenska Melodifestivalen är lite mer uppstyrt och lite mer backtracks och det ska showas och känns mer ’på liv och död’, säger hon.

Besa berättar för oss att hon har tidigare testat att skicka in material till Melodifestivalen men då som låtskrivare. Men hon är öppen för att skicka in som artist.

– Jag är inte helt stängd för det men jag behöver nog tänka lite mer på det och vad det skulle vara för låt, säger Besa.

 

En dröm att få representera Albanien i Sverige

Nytt för i år är att oavsett hur FiK-juryn röstar kommer alla 31 bidrag som tävlar ingå i att kunna bli framröstade att få representera Albanien i Eurovision 2024. Om Besa Krasniqi vinner omröstningen får hon representera Albanien och då när tävlingen hålls i Malmö. Så här säger hon om det skulle inträffa:

– Det hade varit helt otroligt! Jag har en liten dröm om att få göra Helena Papariozou-grejen, alltså att man är från Sverige och får representera sitt moderland i Sverige hade varit otroligt. Jag hoppas på det, men man vet aldrig. Jag är glad oavsett.

 

Gillar du annars att följa ESC och har du några favoriter?

– Jag kollar alltid på Eurovision Song Contest varje år och vi alla älskar Loreen. Hon är nog min favorit, och Helena Paparizou när hon var med (för Grekland 2001 och 2005, reds.anm.) och även Måneskin.

 

Med det vill vi önska Besa Krasniqi stort lycka till i Festivali i Këngës 62 som avgörs den 22:a december. Besa medverkar i den andra semifinalen som sänds samma dag som intervjun publiceras (20:e december).

 

Fakta: Festivali i Këngës 62

.

I årets Festivali i Këngës, som sänds från Pallati i Kongreseve i Albaniens huvudstad Tirana, deltar 31 bidrag. Dessa har valts ut från en antagning som hölls tidigare under året. En urvalsjury fick bland de inskickade låtarna välja ut sina favoriter. Bland startfältets tävlande finns flera återkommande artister som tävlat förut, inte minst fjolårets FiK-vinnare Elsa Lila.

Upplägget för tävlingen den här gången är att det är totalt fyra sändningar. I de två första uppträder de 31 artisterna med respektive bidrag samtidigt som en elvamannajury röstar fram vilka bidrag som ska ta sig vidare till finalen. När alla 31 bidrag har framförts kommer tv-tittarna kunna rösta på vem de vill ska representera Albanien i Eurovision, en omröstning som pågår in i finalsändningen. Kvällen före finalen sänds en s.k. nostalgikväll där artister uppträder med olika låtar.

Under finalsändningen korar FiK-juryn sin vinnare samtidigt som alla får veta vem tittarna har röstat fram till Albaniens ESC-representant som således kan bli vem som helst av deltagarna i startfältet.

Sändningarna går även att följa direkt via TV-bolaget RTSH:s stream på YouTube. Klipp läggs ut en kort stund innan varje sändning börjar.

Följ gärna vår rapportering om Albaniens uttagning.

 

 


 

Kommentera