Inför: Albaniens Festivali i Këngës 62

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Mellan tisdag och fredag denna vecka (19-22 december 2023) avgör Albanien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2024. Allt sker som vanligt genom Festivali i Këngës (FiK) där sammanlagt 31 bidrag tävlar om vinsten. Här berättar vi mer om uttagningen samt vilka artister som tävlar.

 

Vilka artister och låtar tävlar?

Nedan presenteras fördelningen av artister till de två semifinalerna efter startordningarna. Noteras bör att inga låtar släpps före sändningarna utan det är under respektive direktsändning på tisdagen och onsdagen som allmänheten får höra låtarna för första gången. Vi kommer att tycka till om låtarna men gör det i efterhand.

 

Semifinal 1
tisdag 19 december

 1. Stivi Ushe – ”Askush si ty”
 2. Besa Kokëdhima – ”Zemrën n’dorë”
 3. Mal Retkoceri – ”Cmendur”
 4. Eldis Arnjeti – ”Një kujtim”
 5. Shpat Deda – ”S’mund t’fitoj pa ty”
 6. Jehona Ponari – ”Evol”
 7. PeterPan Quartet – Edhe nje here
 8. Festina Mejzini – ”Melos”
 9. Kastro Zizo – ”2073”
 10. Luan Durmishi – ”Përsëritja”
 11. Melodajn Mancaku – ”Nuk jemi ne”
 12. Olsi Ballta – ”Unë”
 13. Andi Tanko – ”Herë pas here”
 14. Sergio Hajdini – ”Uragan”
 15. Santino De Bartolo – ”Dua të rri me ty”
 16. Olimpia Smajlaj – ”Asaj”

Semifinal 2
onsdag 20 december

 1. Big Basta & Vesa Luma – ”Mbinatyrale”
 2. Elsa Lila – ”Mars”
 3. Jasmina Hako – ”Ti”
 4. Michela Paluca – ”Për veten”
 5. Anduel Kovaci – ”Nan'”
 6. Kleansa Susaj – ”Pikturë”
 7. Eden Baja – ”Ajër”
 8. Erina & The Elementals – ”Jetën n’Skaj”
 9. Irma Lepori – Me prit
 10. Arsi Bako – ”Zgjohu”
 11. Tiri Gjoci – ”Në ëndërr”
 12. Besa Krasniqi – ”Esenciale”
 13. Bledi Kaso – ”Cdo gjë mbaroi”
 14. Troy Band – ”Horizonti i ëndrrave”
 15. Martina Serreqi – ”Vetëm ty”

 

Återkommande artister

I startfältet, som meddelades officiellt i oktober 2023, hittar vi flera tävlande från tidigare års Festivali i Këngës, däribland fjolårets FiK-vinnare Elsa Lila (som den gången korades till juryns vinnare även om det var Albina & Familja Kelmendi som vann ESC-omröstningen i programmet). Andra som varit med och tävlat i tidigare FiK-upplagor är Andi Tanko, Anduel Kovaci, Arsi Bako,Besa Kokëdhima, Besa Krasniqi, Festina Mejzini, Kastro Zizo, Melodajn Mancaku, Olimpia Smajlaj, Sergio Hajdini och Tiri Gjoci.

Några andra noteringar som är värda att göra är att sångerskan Besa Kokëdhima också tävlat i Rumäniens ESC-uttagning 2009 med låten Nothin’ Gonna Change”. Dessutom är också Besa Krasniqi, som bor i Sverige, tillbaka som tidigare tävlade i Albaniens uttagning inför 2016. Då som nu var Sverige värdnation för Eurovisionen. Sedan har vi också Jasmina Hako, Martina Serreqi och Kleansa Susaj som har tävlat i tidigare albanska Junior Eurovision-uttagningar, dock utan att vinna.

Det ska även nämnas att sedan startfältet offentliggjordes i slutet av oktober har tre artister valt att hoppa av sin medverkan. Det handlar om Samanta Karavello, Kejsi Tola och Sardi Strugaj. Deras platser i startfältet har ersatts av Irma Lepori, PeterPan Quartet och Eden Baja.

 

Fakta: Upplägget i årets FiK

Årets upplaga är den 62:a i ordningen och sänds från Pallati i Kongreseve i huvudstaden Tirana. Programledare för sändningarna är kvartetten Adriana Matoshi, Kledi Kadiu, Xhuliano Dule och Krisa Çaushi.

Initialt har TV-bolaget RTSH i Albanien genom en lottning fördelat de 31 bidragen på två semifinaler, vilka sänds tisdagen den 19:e respektive onsdagen den 20:e december. I dessa program uppträder varje artist och en jury överlägger men inga resultat meddelas. Dessa blir istället kända under den tredje sändningen på torsdag (21:a december) då det är en slags nostalgikväll. Det är oklart om vissa av artisterna slipper genomgå juryns val (och därmed är direktkvalificerade) eller om alla 31 bidrag kommer att behöva imponera på juryn för att få en finalplats. Vi har inför inte fått någon information om detta men när vi har fått det kommer vi att uppdatera er.

I alla fall i finalen, som sänds på fredag (22:a december), får de artister som har blivit finalister uppträda en gång till med respektive tävlingsbidrag innan juryn korar vinnaren av FiK 62. Samtidigt får tittarna vara med och rösta i sändningen och den låt de ger flest röster till kommer att få representera Albanien vid Eurovision Song Contest i Malmö i maj 2024. Tittarna och juryn kan i teorin välja samma vinnare men om det blir så i praktiken återstår att se!

 


 

Kommentera