Semifinalfördelningen klar i Albaniens Festivali i Këngës 62

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan i mitten av oktober har startfältet till Albaniens Festivali i Këngës 62, som är landets uttagning till Eurovision 2024, varit känt och nu har också en semifinallottning ägt rum för att fördela in de tävlande i två startfält.

Vid den föregående presentationen i oktober meddelades 31 tävlingsbidrag i startfältet med lika många artister. Vid lottningen stod det dock klart att två av de utvalda artisterna, Samanta Karavello och Kejsi Tola (den senare för övrigt 2009 års albanska ESC-representant) har valt att hoppa av sin medverkan i uttagningen. Deras platser har istället ersatts av Irma Lepori och PeterPan Quartet.

För kännedom saknas officiellt bekräftade tävlingsdatum från albansk TV. Det finns heller inget officiellt sagt gällande exakt vilka artister som kommer att ta sig till final samt hur vinnaren i finalen sedan koras.

 

Startfältet

De tävlande presenteras enligt startordningen inom respektive semifinal. Studioversioner har inte presenterats.

 

Semifinal 1

 1. Stivi Ushe – ”Askush si ty”
 2. Besa Kokëdhima – ”Zemrën n’dorë”
 3. Mal Retkoceri – ”Cmendur”
 4. Eldis Arnjeti – ”Një kujtim”
 5. Shpat Deda – ”S’mund t’fitoj pa ty”
 6. Jehona Ponari – ”Evol”
 7. PeterPan Quartet – Edhe nje here
 8. Festina Mejzini – ”Melos”
 9. Kastro Zizo – ”2073”
 10. Luan Durmishi – ”Përsëritja”
 11. Melodajn Mancaku – ”Nuk jemi ne”
 12. Olsi Ballta – ”Unë”
 13. Andi Tanko – ”Herë pas here”
 14. Sergio Hajdini – ”Uragan”
 15. Santino De Bartolo – ”Dua të rri me ty”
 16. Olimpia Smajlaj – ”Asaj”

Semifinal 2

 1. Big Basta & Vesa Luma – ”Mbinatyrale”
 2. Elsa Lila – ”Mars”
 3. Jasmina Hako – ”Ti”
 4. Michela Paluca – ”Për veten”
 5. Anduel Kovaci – ”Nan'”
 6. Irma Lepori – Me prit
 7. Eden Baja – ”Ajër”*
 8. Erina & The Elementals – ”Jetën n’Skaj”
 9. Kleansa Susaj – ”Pikturë”
 10. Arsi Bako – ”Zgjohu”
 11. Tiri Gjoci – ”Në ëndërr”
 12. Besa Krasniqi – ”Esenciale”
 13. Bledi Kaso – ”Cdo gjë mbaroi”
 14. Troy Band – ”Horizonti i ëndrrave”
 15. Martina Serreqi – ”Vetëm ty”

 

Noteringar

* Bara ett par veckor före sändningarna valde artisten Sardi Strugaj att lämna återbud. Hans plats ersätts av artisten Eden Baja.

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi flera tävlande från tidigare års Festivali i Këngës, däribland fjolårets FiK-vinnare Elsa Lila (som den gången korades till juryns vinnare även om det var Albina & Familja Kelmendi som vann ESC-omröstningen i programmet). Andra som varit med och tävlat i tidigare FiK-upplagor är Andi Tanko, Anduel Kovaci, Arsi Bako,Besa Kokëdhima, Besa Krasniqi, Festina Mejzini, Kastro Zizo, Melodajn Mancaku, Olimpia Smajlaj, Sergio Hajdini och Tiri Gjoci.

Några andra noteringar som är värda att göra är att sångerskan Besa Kokëdhima också tävlat i Rumäniens ESC-uttagning 2009 med låten Nothin’ Gonna Change”. Dessutom är också Besa Krasniqi, som bor i Sverige, tillbaka som tidigare tävlade i Albaniens uttagning inför 2016. Då som nu var Sverige värdnation för Eurovisionen. Sedan har vi också Jasmina Hako, Martina Serreqi och Kleansa Susaj som har tävlat i tidigare albanska Junior Eurovision-uttagningar, dock utan att vinna.

 


 

Kommentera