Mer fakta om Una voce per San Marino 2024 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan tidigare i år har det varit känt att det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har valt att för ett tredje år i följd använda sig av uttagningsformatet Una voce per San Marino som Eurovision-uttagning. Finalen kommer att hållas i början av mars och som vanligt kan vem som helst som är minst 16 år gammal ansöka om att få delta.

 

Vad har hänt?

Det som har meddelats nu i oktober 2023 är att det kommer att bli en nationell final i San Marino som är planerad att hållas i Teatro Nuovo Dogana den 2:a mars 2024. Inför den kommer två startfält att väljas ut – ett som får genomgå en castingprocess med bland annat auditions och semifinaler där slutligen ett antal tävlande tar sig vidare till finalen medan det andra består av så kallade kända artister som blir direktkvalificerade till finalen, på samma sätt som SMRTV använde sig av i den första upplagan som producerades inför ESC 2022. Nedan är en översiktlig sammanställning av upplägget (enligt tävlingsreglerna).

 

Hur blir tävlingsupplägget?

Till och med den 10:e januari 2024 kan vem som helst i världen som är minst 16 år gammal ansöka om att delta genom att fylla i detta webbformulär där du/ni bland annat kan välja om ni vill skicka med en egen låt eller en coverlåt. Det kostar ingenting att anmäla sig, däremot kan avgifter förekomma framgent för de artister som går vidare i processen.

De deltagare som efter ansökan fått grönt ljus att fortsätta processen kommer att kallas till något som kallas för Academy & Casting som är en process avsatt på plats i San Marino (men om man bor i ett land som inte gränsar till Italien, dvs. inte bor i Schweiz, Frankrike, Österrike eller Slovenien, finns möjlighet att i viss mån göra processen digitalt) för att deltagare ska få genomgå en kortare musikutbildning samt att ge möjlighet att genomföra en casting inför en jury. Denna process kommer att starta parallellt med att ansökningsprocessen pågår till och med cirka tio dagar efter att ansökningstiden har löpt ut.

 

Heats och final

Efter alla uppträdanden bedömer juryn alla framträdanden som gjordes under castingen och de som de tyckt bäst om får komma tillbaka till San Marino för att vid två tillfällen, den 16:e och 17:e februari, uppträda på nytt inför en jury. Det kommer att hållas olika heats bland annat ett som är reserverat för sanmarinska medborgare. Alla uppträdanden görs till förinspelad musik och därefter avgör endast juryn vilka artister de vill se i finalen.

I finalen kommer de artister som juryn valde ut från heaten att tävla med de artister som SMRTV bjudit in direkt till finalen. Sedan avgör juryn på nytt sin gemensamma topp tre där en artist koras till vinnare tillika San Marinos representant till Eurovision Song Contest 2024.

 

Avgifter under processen

För den som vill delta är själva grundansökan kostnadsfri, men om man vill delta längre fram i processen tillkommer kostnader. Hur stora beloppen blir avgörs utifrån när man ansöker om att delta – ju längre du väntar desto mer får du betala men beloppen är mellan 100 och 150 euro, undantaget sanmarinska medborgare som endast betalar 50 euro. Kostnaden gäller per ansökan.

Utöver detta tillkommer en extra avgift på 150 euro till de deltagare som kvalar vidare efter auditionfasen till de heats som slutligen avgör vilka som går vidare till finalen. Avgiften måste vara betald senast tre dagar efter att man har fått besked om att man har fått en av platserna i heaten. Endast sanmarinska medborgare slipper betala den extra avgiften.

Alla som kvalar vidare till finalen behöver däremot inte betala något för att delta i själva finalprogrammet.

 

Vilka låtar ska skickas in?

I produktionen kommer varje artist att behöva leverera två låtar som inte överstiger 3 minuter varav den ena låten ska vara en tilltänkt Eurovision-låt som därför måste följa Eurovisions regler. Fram till auditions kan man framföra bägge låtarna, därefter får man bara uppträda med låten som avses vara ens tävlingsbidrag och Eurovisionbidrag (ifall låten når hela vägen dit). Detta bidrag får exempelvis inte ha släppts officiellt före den 1:a september 2023 eller ha använts i andra sammanhang före tävlingen.

 

Mer information om uttagningen

Om du vill delta i San Marinos kommande Eurovision-uttagning rekommenderar vi att du läser igenom hela regelverket noga så att du är införstådd med vilka regler som gäller och vilka skyldigheter respektive rättigheter du som tävlande artist har. Mer information om tävlingen kommer att presenteras under säsongens gång.

 


 

Kommentera