Vilka tävlar i Una voce per San Marino 2024? (del 1)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför lördagens (24:e februari) final i San Marinos Eurovision-uttagning Una voce per San Marino har TV-bolaget SMRTV bekräftat vilka åtta artister som har bjudits in direkt till finalen samt vem som vann Sessions-tävlingen. Utöver dessa nio tillkommer finalister som får kvala till sig platser via en auditiontävling.

 

Vilka har bjudits in direkt?

Den 19:e februari meddelade SMRTV att de åtta artister som har bjudits in direkt till finalen är (deras låttitlar har inte presenterats).

 

Aaron Sibley

Aaron Sibley kommer från Storbritannien och har tidigare tävlat i Una voce per San Marino för två år sedan (med låten Pressure). Den gången fick han kvala till sig en av finalplatserna och slutade sedan på tredje plats. Förutom att tävla själv som artist har han också som låtskrivare försökt sig på att skicka in låtar till andra länders Eurovision-uttagningar bland annat Moldavien, Irland, Litauen och Malta.

 

Aimie Atkinson

Aimie Atkinson kommer från Storbritannien och har sedan 2017 gett ut musik på heltid samtidigt som hon också är skådespelerska. 2018 tävlade hon även i Storbritanniens då nationella final som en del av gruppen Goldstone och låten I Feel the Lovemen de vann inte finalen. Nu kan hon få en ny chans, denna gång för San Marino.

 

Jalisse

Den mycket välkända italienska musikduon Jalisse, som utgörs av artisterna Alessandra Drusian och Fabio Ricci, har spelat ihop sedan 1994. De har tävlat flera gånger i Festival di Sanremo och även representerat Italien i Eurovision 1997 med bidraget Fiumi di parole. Förutom det har de gett ut fem album och ett flertal singlar. Nu har de fått en inbjudan att delta i Una voce per San Marino.

 

La Rua

La Rua är ett italienskt band från Ascoli Piceno som bildades år 2009. De har tidigare tävlat i Festival di Sanremo och har sedan dess givit ut en mängd album och singlar.

 

Loredana Bertè

Loredana Bertè är en välkänd italiensk sångerska som bland annat har tävlat flera gånger i Festival di Sanremo och som sedan 1970-talet aktivt givit ut musik. Senast i år (2024) tävlade hon igen i Festival di Sanremo där hon blev sjua i totaltabellen med låten Pazza. Nu har hon fått en direktinbjudan att även tävla i San Marinos nationella final.

 

Marcella Bella

Den italienska sångerskan Marcella Bella, eller Giuseppa Marcella Bella som hon heter, kommer från Catania på Sicilien i Italien. Hon fick sitt genombrott med sin medverkan i Festival di Sanremo 1971 och har sedan dess varit en del av det italienska musiklivet.

 

Pago

Pago är en italiensk artist och TV-personlighet från Cagliari i Italien. Han slog igen 2006 med sitt debutalbum har varit med i musikbranschen sedan dess.

 

Wlady, DJ Jad, Corona & Ice MC

Avslutningsvis har SMRTV också lyckats samla ihop några av 1990-talets största DJ:s i ett musiksamarbete i finalen, i det här fallet Wlady, DJ Jad, Corona & Ice MC.

 

Vem vann Sessions-tävlingen?

Förutom de åtta som presenterats här ovanför står det nu klart att den brittiska bluessångerskan Dana Gillespie med låten ”The Last Polar Bear” kommer att tävla i finalen från Sessions-tävlingen. Det var en egen uttagning där låtar skapades både av fysiska människor och genom AI. Den uttagningen har pågått sedan i höstas och har nu fått sin vinnare.

 

När blir hela startfältet klart?

Mellan måndag och fredag kväll (19-23 februari) pågår olika heats och uppsamlingsprogram för de 129 artister som tog sig vidare från de första auditionrundorna i uttagningen. Dessa kommer att uppträda på en scen varpå en jury beslutar vilka av dessa tävlande som ska ta sig hela vägen till finalsändningen.

Enligt uppgifter kommer det att vara fem heats från vilka juryn skickar vidare fem bidrag varav en som går direkt till final och fyra som ges en ny chans via ett uppsamlingsheat där ytterligare fyra artister får varsin finalplats. Fyra av heaten ägnas åt artister som valts in från andra länder varav en majoritet är artister från grannlandet Italien medan det femte heatet är ett heat för personer som kommer från San Marino. Bland de tävlande hittar vi bland andra Nadine Randle som kommer från Sverige, den tyska sångaren Basti (som tävlade förra året i Una voce per San Marino) och det kända spanska rockbandet Megara (som tävlade i fjolårets Benidorm Fest).

Vilka som får finalplatserna blir klart under veckan.

 


 

Kommentera