Vilka tävlar i Finlands UMK 2024?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Om en månad från skrivande stund avgörs Finlands Eurovision-uttagning UMK 2024 och därför har TV-bolaget Yle meddelat vilka bidrag som kommer att tävla.

Förra året (2023) var Finland ytterst nära att vinna Eurovision med Käärijäs Cha Cha Chasom sedan slutade på andra plats bakom Loreen. Oavsett blev låten en stor hit både på hemmaplan och internationellt och med det har det i vinter blivit dags för Finland att hitta hans efterträdare. Finalen äger rum i Nokia Arena i Tammerfors den 10:e februari med sju tävlingsbidrag.

Nu när startfältet har presenterats inväntar vi att få höra de officiella studioversionerna. Dessa kommer att presenteras en per dag nu i januari och släppen sker precis vid midnatt finsk tid den 11:e och 12:e samt mellan den 15:e och 19:e januari. Det i sin tur innebär att låtarna kan höras i Sverige redan kl. 23.00 dagen innan!

 

Startfältet

Nedan listas de tävlande i alfabetisk ordning efter artist.


Cyan Kicks – ”Dancing With Demons”
Låtskrivare: Nilla Perkkiö, Susanna Alexandra, Sara Ryan, Elize Ryd


Jesse Markin – ”Glow”
Låtskrivare: Jesse Markin, Totte Rautiainen


Mikael Gabriel & Nublu – ”Vox populi”
Låtskrivare: Mikael Gabriel, Markkus Pulk, Ani, Omar Aberkane, Elias Hjelm, Heviteemu


Sara Siipola – ”Paskana”
Låtskrivare: Sara Siipola, Mikko Koivunen, Emmi Hakala, Kaisa Korhonen


Sexmane – ”Mania”
Låtskrivare: Sexmane, Santeri Kauppinen, Daniel Okas, Jussi Karvinen


Sini Sabotage – ”Kuori mua”
Låtskrivare: Sini Sabotage, Vilma Virintie, Sonny Kylä-Liuhala, Aleksanteri Hulkko, Veikka Ercola


Windows95man (ft. Henri Piispanen) – ”No Rules!”
Låtskrivare: Teemu Keisteri, Jussi Roine

 

Återkommande artister

Bland de sju tävlande hittar vi rockgruppen Cyan Kicks, som blev tvåa i UMK 2022 med bidraget Hurricane efter vinnarna The Rasmus. På upphovet på deras tävlingsbidrag finns bland andra de två svenska låtskrivarna Elize Ryd och Sara Ryan, som båda har tävlat i svenska Melodifestivalen förut. Sara Ryan har också med ett tävlingsbidrag i årets Melodifestival (låten ”Unga & fria” som framförs av Fröken Snusk).

Sedan kan vi också berätta att artisten Sexmane, eller Edward Maximilian Sene som han egentligen heter, är bror till sångaren Isaac Sene som tidigare tävlat i UMK 2022 med låten Kuuma jäbä”.

 

Fakta: Så här avgörs UMK-finalen 2024

 

Finalen i UMK 2024 kommer att gå av stapeln i Nokia Arena i Tammerfors lördagen den 10:e februari. Sammanlagt är det sju bidrag som tävlar om segern där jury- och tittarröstning avgör vinnaren. Även i år är det är inplanerat med en efterfest som startar i stort sett så snart som vinnaren är utsedd och som är tänkt att pågå under hela natten.

Startfältet har valts ut av en jury under ledning av Tapio Hakanen som i sin tur kunde välja bland de sammanlagt 363 bidrag som skickades in till uttagningen under antagningen i början av september förra året. Medlemmarna i urvalsjuryn utgjordes av personer som har koppling till musik på olika sätt exempelvis sångcoach, radiomusikchef, musikredaktör och producent.

 

Finalen kommenteras på olika språk

I likhet med fjolårets final erbjuder Yle tittarna att kunna följa UMK med kommentering, i år gäller det på finska, svenska och engelska.

 


 

Kommentera