Antagning till Serbiens Pesma za Evroviziju 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju.

Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

 

Antagning pågår till november

Till och med den 1:a november kan intresserade låtskrivare skicka in tävlingsbidrag till RTS. Antagningen pågår digitalt via denna länk.

De regler som man behöver följa är framförallt de som är uppställda enligt EBU, däribland gällande bidragets originalitet (endast nyskrivna och aldrig tidigare offentligt publicerade bidrag får skickas in, räknat från tidigast 1 september 2023), låtens längd (ska kunna framföras på max 3 minuter), artistens ålder (ska vara minst 16 år senast den 1:a maj 2024), antalet personer per scenframträdande (max 6 stycken) och livesång (ingen förinspelad körsång).

Därtill finns några ytterligare regler, däribland att bidraget måste framföras på ett eller flera språk som talas i Serbien och den demo som skickas in ska i den mån det är möjligt vara i slutproduktion. Det finns också en rad punkter gällande upphovsrätt som kan vara bra att läsa igenom innan bidrag skickas in.

 

Femte ESC-finalen i följd för Serbien

I senaste Eurovision, som avgjordes i Liverpool i maj 2023, var det artisten Luke Black med bidraget ”Samo mi se spava” som representerade Serbien. Han tog sig till final där det blev 24:e plats. Även om det resultatmässigt inte gick lika bra som det gjorde för Konstrakta i Turin året innan så var det den femte Eurovisionen i följd där Serbien kvalade in till finalen.

 


 

Kommentera