Tjeckien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I sista minuten har det tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) bekräftat att Tjeckien än en gång ska medverka i Eurovision Song Contest. Detta skedde i samband med att man öppnade en nationell antagning till sin kommande uttagning.

 

Vad har hänt?

I skrivande stund har ČT gått ut med att de återigen planerar att artist- och bidragsvalet ska genomföras via nationell uttagning som är planerad att genomföras live. Exakt formen för hur mycket live det blir är dock inte känt, ifjol spelades exempelvis alla framträdanden in live-on-stage och sändes på YouTube medan resultatavslöjandet skedde i en direktsändning.

Till och med den 6:e november pågår en antagning där låtskrivare och artister tillåts att skicka in bidrag till uttagningen. Både artist, låt och låtskrivare måste följa EBU:s regelverk exempelvis får bidraget inte på något sätt ha offentliggjorts på publika plattformar (analoga som digitala) för den 1:a september 2023. En nyhet för 2024 års uttagning är att ČT tillåter, förutom tjeckiska medborgare, nu även slovakiska medborgare som huvudsångare i scenframträdanden. Tidigare år i dessa uttagningar har huvudsångaren varit tvungen att vara tjeckisk medborgare.

Fler regler är sagda ska presenteras senare under hösten.

 

Fakta: Tjeckien i Eurovision

Tjeckien debuterade i Eurovision 2007 och hade där tre oturliga år med endast dåliga semifinalplaceringar: sist med 1 poäng (2007 med Kabáts Malá dáma), näst sist med 9 poäng (2008 med Tereza Kerndlovás Have Some Fun) och sedan sist igen, nu med 0 poäng (2009 med Gipsy.czs Aven Romale). Därefter tog landet en paus och var tillbaka igen först 2015 då man återigen finalbommade (med Marta Jandovás och Václav Noid Bártas Hope Never Dies) men landet har sedan dess valt att fortsätta tävla år efter år.

Året därpå, 2016, lyckades så Tjeckien bryta sin semifinalmardröm då sångerskan Gabriela Gunčíkovás I Standtog landet till sin första finalplats, även om låten slutade i botten i finalen. Tjeckien har därefter gått till ESC-final även åren 2018 (där man fick sin dittills högsta placering med Mikolas Josefs Lie to Mesom hamnade på sjätte plats), 2019 (med Lake Malawis Friend of a Friend” som blev elva) och 2022 (med We Are Domis Lights Off som slutade 22:a). Gångerna däremellan, 2017 med Martina Bártas My Turn och 2021 med Benny Cristos Omaga, gick landet inte till final. Benny Cristo skulle egentligen ha representerat Tjeckien 2020 med bidraget Kemamamen då ställdes ju ESC som bekant in p.g.a. coronapandemin, så det tjeckiska TV-bolaget lät honom kvarstå som artist ett år till.

Senaste representanten (2023) var gruppen Vesna med bidraget ”My Sister’s Crown” som även de lyckades ta Tjeckien till en finalplats där de också fick landets dittills näst bästa placering – en tiondeplats (varav en majoritet av dessa poäng kom från jurygrupperna). Så här såg deras finalframträdande ut:

 


 

Kommentera