Island öppnar antagningen till Söngvakeppnin 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Isländska TV-bolaget RÚV har bekräftat Islands deltagande i nästkommande Eurovision och redan nu under sommaren öppnat antagningen till sin uttagning Söngvakeppnin. Här beskriver vi mer om upplägget och var du skickar in låtar.

 

Tävlingsupplägg

Som vanligt kommer Islands uttagning att utgöras av tio tävlingsbidrag som kommer att tävla om att få representera Island i Eurovisionen. För att utse startfältet hålls en öppen antagning för intresserade låtskrivare och artister vilken hålls öppen till och med den 10:e september 2023. Därefter kommer en urvalsjury att lyssna igenom de inskickade bidragen och välja ut vilka som ska få vara med och tävla. Enligt uppgifter kommer startfältet att meddelas i januari 2024 medan sändningarna är preliminärt planerade till februari och mars 2024.

 

Antagningen

Om du vill skicka in ett eller flera tävlingsbidrag är det via denna länk som gäller. Kom ihåg att det inskickade bidraget måste dels uppfylla alla EBU:s krav gällande bland annat originalitet (bara nyskrivna och icke-tidigare publicerade låtar får tävla), längd (bidraget ska kunna framföras på maximalt 3 minuter), artistens ålder (lägst 16 år senast i maj 2024) och sceneri (max 6 personer per scenframträdande och förinspelad musik gäller). RÚV brukar även ha krav på att tävlingsbidragen ska framföras på isländska, åtminstone i semifinalprogrammen, varpå finalisterna får välja om de vill tävla på isländska eller på något annat språk i finalen.

 

Senaste representanten

I Liverpool i maj i år representerades Island av sångerskan Diljá med bidraget ”Power”, men trots ett mycket powerfullt framträdande räckte det inte till någon finalplats, den första finalmissen Island gjorde sedan 2018. Det ska dock tilläggas att av de länder som åkte ut i samma semifinal var Island närmast att gå till final. Så här såg Diljás framträdande ut i semifinalprogrammen:

 


 

Kommentera