Vilka tävlar i Ukrainas Vidbir 2024?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det ukrainska TV-bolaget UA:PBC har efter den antagning som avslutades vid månadsskiftet oktober/november nu officiellt presenterat vilka tio artister med tillhörande som de har valt ut till landets Eurovision-uttagning Vidbir 2024.

Från början valde juryn ut 20 artister som sedan fick genomgå en så kallad liveaudition innan juryn gjorde sitt slutval som meddelades den 17:e november. Men för de resterande tio artisterna är resan däremot inte över än då det är upp till publiken att via en egen omröstning utse ett wildcard. Vem som vinner den omröstningen kommer att presenteras i slutet av det här året.

 

Startfältet (efter urvalsjuryns val)

Nedan presenteras de tävlande som juryn utsåg, vi listar de i alfabetisk ordning efter artist. Notera att uppgifter om låtskrivare saknas.

  • Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”
  • Drevo – ”Endless Chain”
  • Ingret – ”Keeper”
  • Mélovin – ”Dreamer”
  • Nahaba – ”Glasss”
  • Nazva – ”Slavic English”
  • Skylerr – ”Time Is Running Out”
  • Yagody – ”Tsunamia”
  • Yaktak – ”Lalala”
  • Ziferblat – ”Place I Call Home”

 

Återkommande artister

Här hittar vi Mélovin som representerade Ukraina i Eurovision 2018 med bidraget ”Under the Ladder” som tog sig till final. Han har även tidigare varit med ett antal gånger i de ukrainska ESC-uttagningarna, vilket även gäller artisten Jerry Heil som deltog så sent som ifjol och då var en av förhandsfavoriterna att vinna. Hennes duettpartner, Alyona Alyona, har tidigare varit med i den ukrainska ESC-juryn vid ett tillfälle.

 

Artister som tävlar om den sista finalplatsen

Som tidigare nämnt ska publiken få rösta fram ett wildcard bland de tio artister som inte fick någon finalplats via juryns val. Omröstningen pågår nu i slutet av året och UA:PBC har tidigare sagt att de planerar att presentera wildcardvinnaren innan 2023 blir 2024.

De artister som tävlar i wildcardomröstningen är (i alfabetisk ordning) Anka, Carpetman, Julia Belei, Karyotype, Krylata, Parfeniuk, Shépa, Stasya, Swoiia och Teslenko. Notera att deras låttitlar i skrivande stund inte har presenterats.

 


 

Kommentera