Startfältet komplett i Ukrainas Vidbir 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. För snart 1,5 månad sedan från skrivande stund meddelades det vilka tio bidrag som ska tävla i Ukrainas Vidbir 2024-final som äger rum i februari. Utöver dessa tio bidrag, som valdes ut av en urvalsjury, har nu publiken fått app-rösta fram ett wildcard bland nio låtar som juryn inte valde med till finalen.

 

Vem vann wildcardröstningen?

Initialt började uttagningen med en antagning från vilka 20 artister valdes ut efter en första jurygenomgång. Dessa fick sedan genomgå en så kallad liveaudition innan urvalsjuryn gjorde sitt slutval om tio bidrag. Därefter har publiken under några veckor i december 2023 fått rösta fram ett elfte bidrag som wildcard bland nio förslag (en tionde artist valde att hoppa av detta av personliga skäl).

Efter det att omröstningen avslutats och närmare 300 000 inkomna appröster har räknats står det klart att det blir sångerskan Anka med bidraget ”Palala” som fick flest röster och som därmed blev finalens wildcard. Låten fick nästan 81 000 röster. Så här låter den officiella studioversionen:

 

Resultatet

Så här slutade omröstningen (med antalet röster inom parentes):

 1. Anka – Palala (80 944 röster)
 2. Parfeniuk – Sered vitriv (42 931 röster)
 3. Krylata – Queen (31 268 röster)
 4. Stasya – Rika (30 040 röster)
 5. Carpetman – Endless fight (27 328 röster)
 6. Shépa – Supernova (25 729 röster)
 7. Swoiia – Little Angels (23 357 röster)
 8. Teslenko – Lights go up (20 648 röster)
 9. Karyotype – Sadness (19 954 röster)

 

Startfältet i Vidbir-finalen

Nedan presenteras de tävlande i Vidbir-finalen i alfabetisk ordning efter artist. Notera att uppgifter om låtskrivare saknas samt att urvalsjuryns tio utvalda bidrags studioversioner släpps först i januari.

 • Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”
 • Anka – ”Palala”
 • Drevo – ”Endless Chain”
 • Ingret – ”Keeper”
 • Mélovin – ”Dreamer”
 • Nahaba – ”Glasss”
 • Nazva – ”Slavic English”
 • Skylerr – ”Time Is Running Out”
 • Yagody – ”Tsunamia”
 • Yaktak – ”Lalala”
 • Ziferblat – ”Place I Call Home”

 

Återkommande artister

Här hittar vi Mélovin som representerade Ukraina i Eurovision 2018 med bidraget ”Under the Ladder” som tog sig till final. Han har även tidigare varit med ett antal gånger i de ukrainska ESC-uttagningarna, vilket även gäller artisten Jerry Heil som deltog så sent som ifjol och då var en av förhandsfavoriterna att vinna. Hennes duettpartner, Alyona Alyona, har tidigare varit med i den ukrainska ESC-juryn vid ett tillfälle.

 


 

Kommentera