Startfältet komplett i Italiens Festival di Sanremo 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I början av december presenterade italienska TV-bolaget Rai 27 artister som valts ut att tävla i nästa års Festival di Sanremo. Under tisdagskvällen den 19:e december lade man även till tre jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani.

 

Vilka blev utvalda?

De tre som nu får en chans att även tävla om vinsten i Festival di Sanremo, som äger rum mellan den 6:e och 10:e februari 2024 blev Bnkr44, Clara och Santi Francesi. Vinnarna valdes ut i en omröstning där de tre som fick flest röster/högst totalpoäng nu har fått varsin plats i den stora uttagningen.

Viktigt att säga är att de tre artisterna som nu blivit jokrar INTE kommer att tävla med de tävlingsbidrag som de hade med sig i Sanremo Giovani (se nedan vilka) utan de kommer att framföra andra bidrag i huvudtävlingen. Vilka nya låtar de får med sig hittar du i faktarutan längre ned i artikeln.

 

Resultatet från årets Giovani-final

Nedan presenteras de tävlande i Sanremo Giovani med tillhörande tävlingsbidrag. De tre fetmarkerade artisterna blev jokrar i nästa års Festival di Sanremo.

 

Vad är Sanremo Giovani?

För tredje året i följd erbjuder Rai artister som tävlar i Sanremo Giovani en möjlighet att tävla i Festival di Sanremo i februari. Artisterna som tävlar i Giovani har alla den gemensamma nämnaren att de är nya i musikbranschen och från två olika antagningar utsågs 12 att tävla här. Efter omröstningen erbjöds den framröstade topp 3 platser i huvudtävlingen. Många gånger i tidigare upplagor har liknande Giovani-tävlingar också använts men då har dessa artister inte kunnat vinna i huvudtävlingen.

Bästa placering en jokerartist fått var Mahmood som först blev joker och sedan vann hela Festival di Sanremo 2019 med bidraget ”Soldi”. Han var sedan snubblande nära att vinna Eurovision samma år men hamnade tvåa efter Duncan Laurence.

 

Fakta: Vilka tävlar i Festival di Sanremo 2024?

30 artister kommer att tävla i nästa års Festival di Sanremo i Italien som äger rum mellan den 6:e och 10:e februari. Nedan presenterar vi startfältets tävlande i alfabetisk ordning efter artist med respektive låttitel.


Alessandra Amoroso
”Fino a qui” 


Alfa
”Vai” 


Angelina Mango
”La noia” 


Annalisa
”Sinceramente” 


Big Mama
”La rabbia non ti basta” 


Bnkr44
”Governo punk” 


Clara
”Diamanti grezzi” 


Dargen D’Amico
”Onda alta” 


Diodato
”Ti muovi” 


Emma Marrone
”Apnea” 


Fiorella Mannoia
”Mariposa” 


Francesco Renga & Nek
”Pazzo di te” 


Fred De Palma
Il cielo non ci vuole” 


Gazzelle
Tutto qui” 


Geolier
I’ p’ me, tu p’ te” 


Ghali
Casa mia” 


Il Tre
Fragili” 


Il Volo
Capolavoro” 


Irama
Tu no” 


La Sad
Autodistruttivo” 


Loredana Bertè
Pazza” 


Mahmood
Tuta gold” 


Maninni
Spettacolare” 


Mr Rain
Due altalene” 


Negramaro
Ricominciamo tutto” 


Ricchi e Poveri
Ma non tutta la vita” 


Rose Villain
”Click Boom!” 


Sangiovanni
Finiscimi” 


Santi Francesi
L’amore in bocca” 


The Kolors
Un ragazzo, una ragazza” 

 

Återkommande artister (i Campioni-kategorin)

I startfältet hittar vi fem tidigare Festival di Sanremo-vinnare:

Diodato (vinnare av Sanremo 2020, men fick aldrig tävla i Eurovision p.g.a. coronapandemin som ställde in den ESC-upplagan)

Emma Marrone (som vann 2012 men fick inte tävla i Eurovision då men blev internt utvald att tävla i ESC 2014. Har även återkommit senare år)

Il Volo (vann 2015 och var nära att även vinna Eurovision samma år, har även återkommit senare år)

Mahmood (vann som soloartist 2019 efter att ha gått vidare som joker från Giovani-finalen samt i duo med artisten Blanco när Italien var ESC-värd 2022)

– Ricchi e Poveri (representerade Italien i Eurovision 1978 men har även tävlat innan det i Sanremo-festivalen)

 

Andra deltagare i startfältet som tidigare har tävlat i Festival di Sanremo, men inte vunnit, är (vilka år artisten deltog):

Annalisa (2013, 2015, 2016 och 2021)

Dargen D’Amico (2021)

Fiorella Mannoia (1981, 1984, 1987 och 1988)

Francesco Renga (2005 och 2009)

Nek (1993, 1997 och 2015)

Irama (2016, 2019, 2021 och 2022)

Loredana Bertè (1986 och 2011)

Mr. Rain (2023)

Negramaro (2005)

Rose Villain (2023)

Sangiovanni (2022)

The Kolors (2018)

 

Vi hittar även Angelina Mango som tidigare tävlat i nykomlingstävlingen Giovani 2021 men blev då inte invald att tävla i den stora finalen 2022. Nu har hon fått den chansen!

 


 

Kommentera