Vilka tävlar i Italiens Festival di Sanremo 2024?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Mellan den 6:e och 10:e februari 2024 väljer Italien artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024. Detta sker i uttagningen Festival di Sanremo som är en av Italiens största TV-program. Redan nu i december året innan har det italienska TV-bolaget Rai presenterat 27 av startfältets tävlande, vilka vi presenterar i denna artikel.

Utöver de artister som redan har presenterats kommer startfältet att få ytterligare tre tävlande vilka utses som vinnare i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Den finalen avgörs den 19:e december. Noteras bör att artisterna som går vidare som jokrar från Giovani kommer att framföra helt andra bidrag i Festival di Sanremo.

 

Startfältet

Nedan presenterar vi startfältet i Festival di Sanremo 2024 i alfabetisk ordning efter artist. Notera att låttitlar och låtskrivare har ännu inte meddelats, samt att ytterligare tre tävlande kommer att adderas till startfältet från Sanremo Giovani-finalen, som avgörs den 19:e december.


Alessandra Amoroso

Alfa

Angelina Mango

Annalisa

Big Mama

Dargen D’Amico

Diodato

Emma

Fiorella Mannoia


Fred De Palma

Gazzelle

Geolier

Ghali

Il Tre

Il Volo

Irama

La Sad

Loredana Bertè


Mahmood

Maninni

Mr Rain

Negramaro

Renga e Nek

Ricchi e Poveri

Rose Villain

Sangiovanni

The Kolors

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi fem tidigare vinnare av Festival di Sanremo:

Diodato (vinnare av Sanremo 2020, men fick aldrig tävla i Eurovision p.g.a. coronapandemin som ställde in den ESC-upplagan)

Emma Marrone (som vann 2012 men fick inte tävla i Eurovision då men blev internt utvald att tävla i ESC 2014. Har även återkommit senare år)

Il Volo (vann 2015 och var nära att även vinna Eurovision samma år, har även återkommit senare år)

Mahmood (vann som soloartist 2019 efter att ha gått vidare som joker från Giovani-finalen samt i duo med artisten Blanco när Italien var ESC-värd 2022)

– Ricchi e Poveri (representerade Italien i Eurovision 1978 men har även tävlat innan det i Sanremo-festivalen)

 

Andra deltagare i startfältet som tidigare har tävlat i Festival di Sanremo, men inte vunnit, är (vilka år artisten deltog):

Annalisa (2013, 2015, 2016 och 2021)

Dargen D’Amico (2021)

Fiorella Mannoia (1981, 1984, 1987 och 1988)

Francesco Renga (2005 och 2009)

Nek (1993, 1997 och 2015)

Irama (2016, 2019, 2021 och 2022)

Loredana Bertè (1986 och 2011)

Mr. Rain (2023)

Negramaro (2005)

Rose Villain (2023)

Sangiovanni (2022)

The Kolors (2018)

 

Vi hittar även Angelina Mango som tidigare tävlat i nykomlingstävlingen Giovani 2021 men blev då inte invald att tävla i den stora finalen 2022. Nu har hon fått den chansen!

 

Vilka kan bli jokrar?

Den 19:e december avgörs det vilka tävlande i Sanremo Giovani som ska få en chans att göra Festival di Sanremo-startfältet sällskap. De artister som tävlar om jokerplatserna i år är Bnkr44, Clara, Dipinto, Fellow, Grenbaud, Jacopo Sol, Lor3n, Nausica, Omini, Santi Francesi, Tancredi och Vale LP. Vinnarna väljs i en omröstning där de tre som fått flest röster/högst totalpoäng får varsin plats i den stora uttagningen där även ESC-biljetten står på spel. Startfältet i Giovani-tävlingen har valts ut från två olika antagningar.

I Giovani-finalen uppträder varje finalist med varsin låt men om man blir utvald som joker till Festival di Sanremo följer inte det bidraget med. De tre jokrarna kommer därför att tävla med andra låtar i februari.

 

Tävlingsupplägget i Festival di Sanremo 2024

Som vanligt utgörs den italienska Eurovision-uttagningen av fem program varav de fyra första är lite mer av uppspelskvällar inför finalen. Det sker dock olika omröstningar på vägen till finalen som delvis avgör finalens utgång men ingen av de 30 tävlande (27 från Campioni-kategorin och tre från Giovani-tävlingen) riskerar att åka ut inför finalen. Värd för tillställningen är den italienska TV-personligheten Amadeus som vid varje kväll får med sig en ny programledarkollega.

Nedan presenterar vi upplägget program för program enligt regelverket:

 

Första kvällen (6 februari)

I det första programmet kommer alla 30 tävlande att uppträda med respektive tävlingsbidrag. Det genomförs även en omröstning där en pressjury, bestående av personer från olika medier, är med och röstar. En topplista fastställs men ingen av de tävlande åker ut.

Denna sändning gästas av artisten Marco Mengoni, som tidigare vunnit Festival di Sanremo och representerat Italien i Eurovision två gånger (2013 och 2023). Han blir co-programledare tillsammans med Amadeus.

 

Andra kvällen (7 februari)

Den andra sändningen ägnas även den åt artisternas tävlingsbidrag, men den här gången deltar bara halva startfältet, 15 bidrag. Resterande tävlande kommer att få vara med som presentatörer till sina medtävlande. Under sändningen får tittarna och en radiojury rösta men likt föregående sändning åker ingen av de tävlande ut.

Programledaren Amadeus får här med sig artisten Giorgia som co-programledare.

 

Tredje kvällen (8 februari)

Den tredje sändningen har samma upplägg som den andra sändningen, med skillnaden att de 15 artister som inte uppträdde nu får uppträda. Det är även ombytta roller då de som tävlade i föregående program nu presenterar sina medtävlande. Tittarna och radiojuryn röstar även denna kväll men ingen av de tävlande åker ut.

I sändningen är den italienska TV-personligheten Teresa Mannino co-programledare tillsammans med Amadeus.

 

Fjärde kvällen (9 februari)

Efter tre kvällar med tävlingsbidrag kommer det istället att vara en musikalisk nostalgikväll där de 30 artisterna framför covers på italienska och/eller internationella hits. Reglerna säger att alla soloartister ska ha med sig en gästartist medan grupper får välja om de vill uppträda själva eller tillsammans med någon annan. Under sändningen genomförs en omröstning mellan tittarna samt en press- och radiojury som alla tre har lika stor makt. Omröstningen sammanställs men ingen av de 30 tävlande riskerar att åka ut.

I sändningen är den italienska TV-personligheten Lorella Cuccarini co-programledare tillsammans med Amadeus.

 

Finalen (10 februari)

Under finalkvällen deltar alla 30 artister en sista gång och tävlar i två rundor. I den första rundan framförs alla tävlingsbidrag på nytt samtidigt som tittarna ensamt röstar. När omröstningen har avslutats vägs resultatet från den samman med de fyra tidigare kvällarnas resultat och bildar en totaltopplista. Bidragen som just då är på plats 1 till 5 tävlar vidare i en andra omgång, där tidigare röster nollställs och där tittarna, press- och radiojuryn på nytt får rösta. Resultatet i den andra omgången korar vinnaren av Festival di Sanremo 2024.

I finalen får Amadeus sällskap på scenen av Rosario Fiorello.

Efter finalen tillfrågas vinnaren om denne även vill representera Italien i Eurovision Song Contest 2024. Skulle vinnaren tacka nej får Rai själva utse en representant till Eurovision i Malmö.

 


 

Kommentera