Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Malta NF 2022

Malta NF 2024 »


MALTAS UTTAGNING. TV-bolaget TVM/PBS har bekräftat Maltas deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen MESC (Malta Eurovision Song Contest) 2023.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • MESC 2023
 • Uttagningsdatum:
 • 13 januari 2023: Kvartsfinal 1
 • 20 januari 2023: Kvartsfinal 2
 • 27 januari 2023: Kvartsfinal 3
 • 3 februari 2023: Kvartsfinal 4
 • 9 februari 2023: Semifinalen
 • 11 februari 2023: Finalen
 • Artist:
 • Inte känt
 • Låt:
 • Inte känt
 • Låtskrivare:
 • Inte känt

Den maltesiska uttagningen MESC (Malta Eurovision Song Contest) utökas rejält till 2023 då TVM har valt att införa fyra kvartsfinaler inför semifinalen och finalen. Samtidigt ökar också antalet tävlingsbidrag från 22 till 40.

En antagning kommer att hållas under andra hälften av oktober månad varpå en jury kommer att välja ut 40 bidrag som får tävla. Dessa lottas sedan in i fyra startfält från vilka omröstningar avgör vilka bidrag som ska ta sig till semifinalen och slutligen även finalen. I semifinalen tävlar 24 bidrag och i finalen 16 bidrag.

 

Regelverket

Nedan är en sammanfattning av det regelverk som har presenterats.

 

Låtskrivare

– Vem som helst i världen får skicka in tävlingsbidrag till Maltas uttagning.

– Även minderåriga personer får skicka in bidrag, men om vederbörande är under 16 år måste målsman godkänna medverkan.

– I denna upplaga har TVM valt att ta bort den så kallade deltagaravgiften för att skicka in tävlingsbidrag.

 

Tävlingsbidraget

– Varje inskickat tävlingsbidrag ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare utgivet originalverk där låtskrivaren/låtskrivarna bakom tävlingsbidraget innehar 100% upphovsrätt.

– Med ’aldrig tidigare utgivet’ menas att tävlingsbidraget får inte ha givits ut i någon form före den 15:e oktober 2022 (vilket är ett betydligt senare datum jämfört med vad EBU har i sitt regelverk för Eurovision).

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på maximalt tre (3) minuter.

– Låttexten får inte innehålla några politiska och/eller religiösa och/eller kommersiella och/eller organisatoriska budskap, likaså liknande gestikulationer i framträdandet. Det är heller inte tillåtet att ha med svordomar eller andra olämpligheter.

– När ett tävlingsbidrag är inskickat får det inte förändras i någon form om inte TVM har godkänt detta. Det innebär att det ska vara nästintill slutversion som skickas in.

 

Artist

– För att tävla som artist krävs det att man innehar maltesiskt medborgarskap, alternativt medborgarskap i två länder varav det ena måste vara Malta. Om det är en grupp som tävlar räcker det med att halva gruppen kan uppfylla detta krav även om kravet främst gäller den eller de som genomför huvudsånginsatserna i framträdandet.

— Emma Muscat, som vann MESC 2022 och representerade för Malta i Eurovision 2022, får inte delta i MESC 2023.

– Alla tävlande måste vara minst 16 år gamla, vilket ska vara senast uppfyllt den 1:a maj 2023.

– En artist får bara delta med ett tävlingsbidrag i MESC – men det är tillåtet att skicka in flera bidrag även om bara ett av dessa bidrag kan tävla i uttagningen.

– Ställer man upp som tävlande artist i Maltas uttagning måste man avsätta tid för sitt deltagande inklusive följa de regler som TVM sätter upp för framträdanden, repetitioner, direktsändningar, inspelningar osv.

– Vinnarartisten kommer att behöva bli kontrakterad med TVM och PBS åtminstone under större delen av 2023, ev. även under våren 2024, och följa det regelverk som är uppsatt.

 

Annat som är bra att tänka på

– Bidrag som skickas in efter deadline och/eller som är inkompletta kommer inte att tas med till juryarbetet.

– Kolla upp vad som ska skickas med vid antagningen så att ert bidrag kan granskas av juryn.

– Det är TVM och PBS som äger regelverket och har därmed rätt att diskvalificera alla som direkt eller indirekt bryter mot dessa. De har också rätt att justera och göra tillägg närsomhelst och hur mycket som helst.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen