Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Spanien NF 2022

Spanien NF 2024 »


SPANIENS UTTAGNING. TV-bolaget RTVE har bekräftat Spaniens deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Benidorm Fest 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

31 januari 2023: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »


2 februari 2023: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »


4 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »


 


Efter succén med återupplivandet av Benidorm Fest inför Eurovision 2022 har spanska RTVE uttalat sig om att de har för avsikt att fortsätta med samma uttagningsform även inför 2023 års tävling. Under sommaren 2022 inledde RTVE förberedelserna till 2023 års upplaga där några viktiga punkter bekräftades, bland annat att programmet fortsätter i formatet två semifinaler och en final och att sångerskan Mónica Naranjo tar över som huvudsaklig programledare för alla tre sändningar tillsammans med Inés Hermand och Rodrigo Vázquez.

Sändningarna kommer att äga rum den 31:a januari, 2:a februari och 4:e februari.

 

Upplägg

Precis som 2022 års upplaga avgörs alla program av å ena sidan en hälft av en kombinerad spansk och internationell jury och å andra sidan av 25 procent tittarröstning och 25 procent demoskopröstning. Det är sagt att den internationella juryn kommer att ges större tyngd den här gången för att publiken ska få reda på vad Europa verkligen tycker om tävlingsbidragen.

 

Urvalsarbetet

Initialt sades det att 16 bidrag skulle väljas ut, men när startfältets artister presenterades i slutet av oktober 2022 stod det klart att RTVE hade utökat detta med ytterligare två tävlande. Arbetet med att utse startfältet leddes av Nacho Cano.

 

Den spanska och internationella juryn

Ena hälften av resultatet i såväl de två semifinalerna som i finalen avgörs av en spansk och internationell jury. I år är den något utökad från fem till åtta personer och utgörs av Christer Björkman (Sverige, tidigare Melodifestivalproducent), Tali Eshkoli (Israel, TV-producent), Nicola Caligiore (Italien, tidigare ESC-delegationschef), Katrina Leskanich (Storbritannien, ESC-vinnare 1997), William Lee Adams (Storbritannien, chefredaktör för Wiwibloggs.com), Nina (Spanien, artist och skådespelare, juryns talesperson), Irene Valiente (Spanien, journalist) och José Juan Santana (Spanien, ordförande i Spaniens OGAE-klubb).

 

Återkommande artister

Av de 18 artister som kommer att tävla har fyra tidigare tävlat i spanska Eurovision-uttagningar. Det handlar om Agoney, Alfred García, Blanca Paloma och Famous. Av dessa är det bara en som hittills har fått tävlat i Eurovision, nämligen Alfred García som 2018 fick tävla för Spanien, den gången tillsammans med sångerskan Amaia. I år verkar han istället ställa upp som soloartist.

Vi noterar också att startfältet består av övervägande många soloartister. Endast 6 av 18 akter utgörs av duos eller musikgrupper.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 4:e februari utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Spanien i Eurovision 2023.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommenterar från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

Efter två avgjorda semifinaler där sammanlagt 18 bidrag hade tävlat om åtta finalplatser (fyra per program) är det dags för final i Spaniens Benidorm Fest 2023. I programmet kommer även nu den spansk-internationella juryn samt demoskopjuryn och tittarröstningen att användas som resultat och den här gången för att kora en vinnar.

Inför avgörandet kommer vi att tycka till om startfältet, den här gången utifrån liveframträdandena i semifinalerna.

 

Poängutdelningen

I programmet kommer de tre ovan nämnda röstningsparterna att dela ut poäng till bidragen enligt följande modell:

– De åtta medlemmarna i den internationella och spanska juryn delar vardera ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 2 poäng till bidragen (alla åtta låtar får poäng). Ett bidrag kan således få mellan 16 och 96 poäng av juryn tillsammans. Juryns sammanlagda 432 utdelade poäng står för halva resultatet i sändningen.

Demoskopjuryn (350 personer) röstar och den låt som de gett flest röster till får 40 poäng och därefter får bidragen i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng, dvs. alla bidrag får poäng. Detta är 25 procent av tittarresultatet.

Tittarnas omröstning ger också 40 poäng till deras favoritlåt och därefter får bidragen i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng, dvs. alla bidrag får poäng. Detta är 25 procent av tittarresultatet.

– Demoskopjuryn och tittarna delar tillsammans ut 432 poäng, alltså lika mycket som den spanska och internationella juryn tillsammans.

Vad händer sedan: RTVE räknar sedan ihop totalpoängen för bidragen och det bidrag som har fått högst totalpoäng när alla tre parter sagt sitt vinner. Om det skulle bli oavgjort mellan två eller fler bidrag kommer juryns röster att avgöra.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-04

 • Tid:
 • 22.05 CET

 • Programledare:
 • Mónica Naranjo, Inés Hernand & Rodrigo Vázquez

 • Plats:
 • Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury-, demoskop- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till liveframträdandena från semifinalprogrammen.


Agoney – Quiero arder
Låtskrivare: Agoney Hernández Morales, Andrés Huélamo López, Marta Martínez López


Alice Wonder – Yo quisiera
Låtskrivare: Alicia Climent Barriuso


Blanca Paloma – Eaea
Låtskrivare: Álvaro Tato, Blanca Paloma Ramos, José Pablo Polo


Fusa Nocta – Mi familia
Låtskrivare: Carlos Padilla, Ignacio Moreno González, Luis Nares Signes, Miriam Nares Signes, Rosebely Molina, Teresa de la Gándara, Vera Martí Nares


José Otero – Inviernos en Marte
Låtskrivare: Gabriel Oré Lapides, José Andrés Otero Pérez, Karen Méndez, Kenya Saiz Gallo, Manuel Chalud


Karmento – Quiero y duelo
Låtskrivare: Carmen Toledo


Megara – Arcadia
Låtskrivare: Israel Dante Ramos, Roberto La Lueta Ruíz, Sara Jiménez Moral


Vicco – Nochentera
Låtskrivare: Joan Valls Paniza, Rubén Pérez Pérez, Victoria Riba

 

Så här tycker vi


Min topplista

 1. Megara – ”Arcadia”
 2. Vicco – ”Nochentera”
 3. Agoney – ”Quiero arder”
 4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 5. Blanca Paloma – ”Eaea”
 6. Fusa Nocta – ”Mi familia”
 7. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
 8. Karmento – ”Quiero y duelo”

Kommentar: För mig finns det en solklar vinnare denna kväl, nämligen Megara och låten ”Arcadia” som är klippt och skuren för att garantera Spanien en plats i toppen av resultatlistan i årets ESC. Låten är ecklektisistisk med industrial metal, rock och även gaming-inspirerad rock – på det hela taget en uppdaterad och mer publikvänlig version av Hatari från 2019. Dessutom är framförandet perfekt gjort för den internationella scenen, extremt minnesvärt och riktigt uppseendeväckande. Jag kan rent av tycka att de borde ta i mer – lite hårdare och tuffare attityd hade passat! I övrigt är startfältet väldigt spanskt, med mycket bidrag som tangerar spansk folkmusik, flamenco m.m. vilket gör att det blir svårlyssnat för oss ickespanjorer. Jag har svårt att se något annat bidrag göra sig bra i ESC, men Vicco och Agoney gör iallafall riktigt starka insatser.


Min topplista

 1. Megara – ”Arcadia”
 2. Vicco – ”Nochentera”
 3. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
 4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 5. Agoney – ”Quiero arder”
 6. Karmento – ”Quiero y duelo”
 7. Fusa Nocta – ”Mi familia”
 8. Blanca Paloma – ”Eaea”

Kommentar: Okej då ska Spanien välja artist och bidrag till Eurovision och till skillnad från ifjol känns det inte alls lika spännande, kanske för att startfältet till stor del består av låtar som låter likadant – och för att det redan finns två förhandsfavoriter som redan har vunnit sina program.

Om jag ska börja med vad jag själv tycker så är min favorit Megaras ”Arcadia”, den har jag gillat sedan jag hörde den första gången och jag tycker också att de bjuder på en snygg scenshow – den bästa av alla finalisterna. Men, den kommer inte att vinna då både Agoney och Blanca Paloma fick väldigt stort stöd i semifinalerna. Så vad får vi då för bidrag från Spanien om någon av dessa två vinner? Jo antingen väljer Spanien ”SloMo” version 2.0 (eller ”Siren Song” version 2.0 om du hellre vill det) eller en låt som mer känns som en modern version av 1983 års konstnärliga ”¿Quién maneja mi barca?”. Den fattade jag inget av när vi lyssnade på det startfältet i Eurovision 1983 och jag förstår inget av ”Eaea” heller. Vi får helt enkelt se vad som händer. Jag håller i alla fall allt hopp för Megara så länge det går!


Min topplista

 1. Fusa Nocta – ”Mi familia”
 2. Karmento – ”Quiero y duelo”
 3. Vicco – ”Nochentera”
 4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 5. Megara – ”Arcadia”
 6. Agoney – ”Quiero arder”
 7. Blanca Paloma – ”Eaea”
 8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Spaniens final stundar, och överlag tycker jag finalens lineup blev ganska så ”mäh”. Man har förvisso suddat bort de låtar jag tyckte minst om, men dessvärre fick jag se min favorit inte bara stryka på foten, utan även bli jumbo i sin semifinal. Det är en skara låtar som jag kan känna smälter in i varandra, och lite sladdande på toner här och var, och där jag bara kan hoppas på att Fusa Nocta skulle stå för en skräll. Där kan jag tycka att det är väldigt drygt att de valde att publicera resultaten i förväg i semifinalerna, vilket innebär att vi redan vet vilka som eventuellt gör upp om titeln. Detta då Agoney respektive Blanca Paloma vann varsin semifinal med stor marginal över resten.

 

Semifinalerna

Semifinal 1

I den första semifinalen i Spaniens Benidorm Fest medverkade nio artister som tävlade om fyra finalplatser. Resultatet avgjordes av en kombination av juryröstning, demoskopundersökning och tittarröstning. Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisten Leo Rizzi (som sjöng en cover av Duncan Laurence ESC-vinnarlåt ”Arcade”) och sångerskan och tidigare ESC-representanten Edurne som framförde ett medley med några av sina hits.

 

Poängutdelningen

I programmet kom de tre ovan nämnda röstningsparterna att dela ut poäng till bidragen enligt följande modell:

– De åtta medlemmarna i den internationella och spanska juryn delade vardera ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 och 2 poäng till bidragen (alla åtta låtar fick därmed poäng). Ett bidrag kunde totalt sett få mellan 16 och 96 poäng av juryn. Juryns sammanlagda 456 utdelade poäng stod för halva resultatet i sändningen.

Demoskopjuryn (350 personer) röstade och gav sin favoritlåt 40 poäng och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, vilket innebar att alla bidrag fick poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

Tittarnas omröstning gav också 40 poäng till sin favoritlåt och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, dvs. alla bidrag får poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

– Demoskopjuryn och tittarna delade tillsammans ut 456 poäng, alltså lika mycket som den spanska och internationella juryn tillsammans.

Vad hände sedan: RTVE räknade ihop totalpoängen för bidragen och de fyra bidrag som har fick högst totalpoäng när alla tre parter sagt sitt gick vidare till finalen. Om det skulle bli oavgjort mellan två eller fler bidrag avgjorde juryns röster.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-01-31

 • Tid:
 • 22.50 CET

 • Programledare:
 • Mónica Naranjo, Inés Hernand & Rodrigo Vázquez

 • Plats:
 • Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury-, demoskop- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Sharonne – Aire
Låtskrivare: Alejandro Barroso Soto, Cristóbal Garrido Pinto, Iván Torrent Llavero


2. Aritz Aren – Flamenco
Låtskrivare: Carlos Marco, Frida Amundsen, Kaci Brown, Sam Gray, Tonino Speciale


3. Sofia Martin – ”Tuki
Låtskrivare: Claudio Maselli, Fanny Sofía Carabias Martín, Freddy Rochow


4. Agoney – Quiero arder
Låtskrivare: Agoney Hernández Morales, Andrés Huélamo López, Marta Martínez López


5. Megara – Arcadia
Låtskrivare: Israel Dante Ramos, Roberto La Lueta Ruíz, Sara Jiménez Moral


6. Alice Wonder – Yo quisiera
Låtskrivare: Alicia Climent Barriuso


7. Meler – No nos moverán
Låtskrivare: Francisco Javier Pagalday González, Jonathan Geraint Burt, José Héctor Portilla Rodríguez, Natalia Neva Martín, Oliver García Cerón


8. Fusa Nocta – Mi familia
Låtskrivare: Carlos Padilla, Ignacio Moreno González, Luis Nares Signes, Miriam Nares Signes, Rosebely Molina, Teresa de la Gándara, Vera Martí Nares


9. Twin Melody – Sayonara
Låtskrivare: Aitana Echeverría, Fernando Boix, Jonathan Geraint Burt, Natalia Neva Martín, Paula Echeverría

 

 

Resultat i semifinal 1


Den första semifinalen i Spaniens uttagning Benidorm Fest 2023 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att den spanska och internationella juryn, demoskopjuryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

 • 1. Agoney – Quiero arder (86 + 35 + 40 = 161 p)
 • 2. Alice Wonder – Yo quisiera (79 + 15 + 25 = 119 p)
 • 3. Fusa Nocta – Mi familia (65 + 25 + 28 = 118 p)
 • 4. Megara – Arcadia (51 + 30 + 30 = 111 p)

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

 • 5. Aritz Aren – Flamenco (50 + 22 + 35 = 107 p)
 • 6. Sharonne – Aire (45 + 20 + 22 = 87 p)
 • 7. Meler – No nos moverán (29 + 40 + 15 = 84 p)
 • 8. Twin Melody – Sayonara (29 + 28 + 20 = 77 p)
 • 9. Sofia Martin – ”Tuki” (22 + 13 + 13 = 48 p)

 

Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisten Leo Rizzi (som sjöng en cover av Duncan Laurence ESC-vinnarlåt ”Arcade”) och sångerskan och tidigare ESC-representanten Edurne som framförde ett medley med några av sina hits.

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Megara – ”Arcadia”
 2. Agoney – ”Quiero arder”
 3. Sofia Martin – ”Tuki
 4. Meler – ”No nos moverán”
 5. Aritz Aren – ”Flamenco”
 6. Twin Melody – ”Sayonara”
 7. Sharonne – ”Aire”
 8. Fusa Nocta – ”Mi familia”
 9. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Är sjukt svag för spansk industrial metal – eller har precis blivit det efter att ha hört Megara nu här. Detta kommer sannolikt bli bidraget att hålla koll på i årets spanska uttagning – trots att landet inte på något sätt är känt för sin metalscen. Frågan är om steget är för långt för de spanska tv-tittarna att ta? Kanske är det säkrare att skicka Agoney eller Sofia Martin till Liverpool, med låtar som är lite mer typiska för vad Spanien brukar skicka. På sätt och vis vore det väldigt tråkigt om man håller sig till det gamla och vana – men det skulle inte förvåna mig. Men, mina pengar ligger på Megara!


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Megara – ”Arcadia”
 2. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
 3. Meler – ”No nos moverán”
 4. Agoney – ”Quiero arder”
 5. Sharonne – ”Aire”
 6. Twin Melody – ”Sayonara”
 7. Aritz Aren – ”Flamenco”
 8. Sofia Martin – ”Tuki
 9. Fusa Nocta – ”Mi familia”

Kommentar: Roligt att Spanien har fått tillbaka självförtroendet i Eurovision igen efter fjolårets topplacering och att de har valt att fortsätta med Benidorm Fest som uttagning. Här finns många bra bidrag att välja på och för egen del finns de bästa låtarna i denna semifinal. Däremot förstår jag mig inte riktigt på hypen som är kring låtarna ”Tuki” och ”Mi familia”, men bägge artisterna kanske överraskar mig positivt under direktsändningen? Vi får se. Jag hoppas mest på att rockgruppen Megara tar sig till final, för det vore roligt om Spanien skickade rockmusik till Eurovision!


Min topplista

 1. Agoney – ”Quiero arder”
 2. Megara – ”Arcadia”
 3. Aritz Aren – ”Flamenco”
 4. Meler – ”No nos moverán”
 5. Sharonne – ”Aire”
 6. Sofia Martin – ”Tuki
 7. Twin Melody – ”Sayonara”
 8. Fusa Nocta – ”Mi familia”
 9. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Har en förkärlek till spanska så deras uttagning är något jag alltid ser fram emot men kan inte påstå att det slår gnistor om den i år. Det finns några guldkorn och Agoney är helt klart en av dem och spansk rock är aldrig heller fel.


Min topplista

 1. Fusa Nocta – ”Mi familia”
 2. Meler – ”No nos moverán”
 3. Sharonne – ”Aire”
 4. Agoney – ”Quiero arder”
 5. Megara – ”Arcadia”
 6. Sofia Martin – ”Tuki
 7. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
 8. Aritz Aren – ”Flamenco”
 9. Twin Melody – ”Sayonara”

Kommentar: Ja, vad ska man säga om detta startfält… jag kan medge att jag var lite orolig att detta års upplaga av Benidorm skulle bli alltför påverkat av att man skrällartat tog tredjeplatsen i ESC med ”Slomo”, och att vi därför skulle få se många sådana kopior. Nu blev det inte riktigt så, tack och lov, men jag kan känna ändå att standarden inte är särskilt hög. Inte ens Megara som jag trodde jag skulle se fram emot mest lyckades leverera. Istället är det Fusa Nocta som jag har satt som min etta här i semin med sin… ja, vad ska man beskriva det? Udda kombination av traprytm och lokala inslag…? Det är olika beståndsdelar som på något vänster ändå lyckas smälta samman bra.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Meler – ”No nos moverán”
 2. Twin Melody – ”Sayonara”
 3. Aritz Aren – ”Flamenco”
 4. Megara – ”Arcadia”
 5. Agoney – ”Quiero arder”
 6. Sharonne – ”Aire”
 7. Sofia Martin – ”Tuki
 8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
 9. Fusa Nocta – ”Mi familia”

Kommentar: Så här på förhand innan vi har sett liveframträdandena gillar jag bäst låtarna från boybandet Meler och tjejduon Twin Melody. Medryckande och trallvänlig, spansk pop. Detta startfält innehåller två intressanta bidrag som sticker ut från mängden och det är ”Arcadia” med Megara och ”Quiero arder” med Agoney. Benidorm Fest var en av de trevligaste uttagningarna till Eurovision ifjol. Årets upplaga känns inte lika slagkraftigt, men helt klart godkänt.


Min topplista

 1. Agoney – ”Quiero arder”
 2. Megara – ”Arcadia”
 3. Meler – ”No nos moverán”
 4. Twin Melody – ”Sayonara”
 5. Sharonne – ”Aire”
 6. Aritz Aren – ”Flamenco”
 7. Sofia Martin – ”Tuki
 8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
 9. Fusa Nocta – ”Mi familia”

Kommentar: Ohmajgahd slap me silly! Det bjuds på underhållning i Benidorm och från de första stroferna i Agoneys ”Quiero arder” var jag hooked. Det här är nog ett bidrag till blandbandslistan i år och en artist jag kommer lyssna mer på, så jag hoppas verkligen att rösten håller. En kille som påminner lite om Adam Lambert. Däremot så delas första platsen, beroende på mood, med Megaras ”Arcadia” och tunggung från ett härligt rock/metal-bidrag. I övrigt finns även andra guldklimpar, men dessa var klart överlägsna fältet. Kommer bli en spännande tävling!

 

 

Semifinal 2

I den andra och sista semifinalen i Spaniens Benidorm Fest medverkade nio artister som tävlade om fyra finalplatser. Resultatet avgjordes av en kombination av juryröstning, demoskopundersökning och tittarröstning. Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisten Gloria Trevi

 

Poängutdelningen

I programmet kom de tre ovan nämnda röstningsparterna att dela ut poäng till bidragen enligt följande modell:

– De åtta medlemmarna i den internationella och spanska juryn delade vardera ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 och 2 poäng till bidragen (alla åtta låtar fick därmed poäng). Ett bidrag kunde totalt sett få mellan 16 och 96 poäng av juryn. Juryns sammanlagda 456 utdelade poäng stod för halva resultatet i sändningen.

Demoskopjuryn (350 personer) röstade och gav sin favoritlåt 40 poäng och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, vilket innebar att alla bidrag fick poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

Tittarnas omröstning gav också 40 poäng till sin favoritlåt och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, dvs. alla bidrag får poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

– Demoskopjuryn och tittarna delade tillsammans ut 456 poäng, alltså lika mycket som den spanska och internationella juryn tillsammans.

Vad hände sedan: RTVE räknade ihop totalpoängen för bidragen och de fyra bidrag som har fick högst totalpoäng när alla tre parter sagt sitt gick vidare till finalen. Om det skulle bli oavgjort mellan två eller fler bidrag avgjorde juryns röster.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-02

 • Tid:
 • 22.50 CET

 • Programledare:
 • Mónica Naranjo, Inés Hernand & Rodrigo Vázquez

 • Plats:
 • Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury-, demoskop- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Famous – La Lola
Låtskrivare: Adrián Ghiardo, Andrés Sebastián Ramírez, Jorge de la Cruz Correa


2. José Otero – Inviernos en Marte
Låtskrivare: Gabriel Oré Lapides, José Andrés Otero Pérez, Karen Méndez, Kenya Saiz Gallo, Manuel Chalud


3. Karmento – Quiero y duelo
Låtskrivare: Carmen Toledo


4. Rakky Ripper – Tracción
Låtskrivare: Aleix Martin Font, Joan Valls Paniza, Raquel García Cabrerizo, Rubén Pérez Pérez


5. Blanca Paloma – Eaea
Låtskrivare: Álvaro Tato, Blanca Paloma Ramos, José Pablo Polo


6. E’Femme – Uff!
Låtskrivare: Antonio Escobar Núñez, Bárbara Reyzábal, Carlota Sotelo Mártinez, Melania Medel González, Sandra Martin Valencia, Sara Frías López


8. Alfred García – Desde que tú estas
Låtskrivare: Alfred García Castillo, Raúl Gómez


7. Siderland – Que esclati tot
Låtskrivare: Albert Sort Creus, Andreu Mañós Ramis, Oriol Plana Pedret, Roger Argemí Tutusaus


9. Vicco – Nochentera
Låtskrivare: Joan Valls Paniza, Rubén Pérez Pérez, Victoria Riba

 

Resultat i semifinal 2


Den andra och avslutande semifinalen i Spaniens uttagning Benidorm Fest 2023 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att den spanska och internationella juryn, demoskopjuryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

 • 1. Blanca Paloma – Eaea (92 + 35 + 40 = 167 p)
 • 2. Vicco – Nochentera(67 + 40 + 28 = 135 p)
 • 3. Karmento – Quiero y duelo (47 + 30 + 35 = 112 p)
 • 4. José Otero – Inviernos en Marte (63 + 22 + 20 = 105 p)

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

 • 5. Alfred García – Desde que tú estas(52 + 20 + 30 = 102 p)
 • 6. Siderland – Que esclati tot (48 + 63 + 25 = 88 p)
 • 7. Famous – La Lola (46 + 28 + 13 = 87 p)
 • 8. E’ffemme – Uff! (17 + 25 + 22 = 64 p)
 • 9. Rakky Ripper – Tracción (24 + 13 + 15 =52 p)

 

Förutom tävlingsbidragen gästades sändningen av den mexikanska sångerskan Gloria Trevi som just nu är på turné i Spanien.

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. E’Femme – ”Uff!”
 2. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 3. Siderland – ”Que esclati tot”
 4. Alfred García – ”Desde que tú estas”
 5. Vicco – ”Nochentera”
 6. Famous – ”La Lola”
 7. Blanca Paloma – ”Eaea”
 8. Karmento – ”Quiero y duelo”
 9. Rakky Ripper – ”Tracción”

Kommentar: Lite svagare semifinal detta, jag hade hoppats på lite mer schvung här. Många av bidragen lyfter inte helt enkelt, men ”Uff!” lyckas väl kanske ändå lite med det. Det stående problemet är annars att spanjorerna snöat in sig på lite för ”spanska” bidrag d.v.s. sin speciella folkmusik med mycket hetsiga gitarrer som kanske är lite svårsmälta för oss andra. Jag har svårt att se att några av dessa bidrag kan klara sig i en eventuell ESC-final, så jag tippar att vi såg/hörde årets spanska bidrag i semifinal 1.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Famous – ”La Lola”
 2. Vicco – ”Nochentera”
 3. Siderland – ”Que esclati tot”
 4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 5. Alfred García – ”Desde que tú estas”
 6. Rakky Ripper – ”Tracción”
 7. E’Femme – ”Uff!”
 8. Karmento – ”Quiero y duelo”
 9. Blanca Paloma – ”Eaea”

Kommentar: Jämfört med föregående semifinal tycker jag att kvalitén här är mer jämntjock och till viss del ganska ointressant. Det finns dock vissa guldkorn såsom Famous’ ”La Lola” , Viccos ”Nochentera” och Siderlands glada ”Que esclati tot”, men i övrigt är det mest bara okej-bidrag för mig i detta program.


Min topplista

 1. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 2. E’Femme – ”Uff!”
 3. Famous – ”La Lola”
 4. Vicco – ”Nochentera”
 5. Alfred García – ”Desde que tú estas”
 6. Rakky Ripper – ”Tracción”
 7. Siderland – ”Que esclati tot”
 8. Blanca Paloma – ”Eaea”
 9. Karmento – ”Quiero y duelo”

Kommentar: Måste säga att jag saknar något i den spanska uttagningen i år. Nog för att José kan sjunga rakt in i min själ och hjärta så är det ändå ingen fullpott. Skulle vilja ha mer spanskt på något vis.


Min topplista

 1. Rakky Ripper – ”Tracción”
 2. Alfred García – ”Desde que tú estas”
 3. Karmento – ”Quiero y duelo”
 4. Siderland – ”Que esclati tot”
 5. Vicco – ”Nochentera”
 6. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 7. Blanca Paloma – ”Eaea”
 8. Famous – ”La Lola”
 9. E’Femme – ”Uff!”

Kommentar: Andra semin är nog lite lättare när det kom till att rangordna låtarna, då många utav dem ändå hade rätt tydliga uttryck och identiteter, på gott och ont. Men om jag ska hålla mig till det som värmde mig lite extra så tror jag det kan bli kul att se vad Rakky Ripper kan bjuda på live. Hon har nog förmodligen den mest moderna låten i år, som representerar en ny subgenre som är på uppgång, så kallad ”hyperpop”. I hennes låt märker man att hon kombinerat pop med så kallad Happy Hardcore, en form av technomusik som kännetecknas av snabbt tempo och glada melodier.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Vicco – ”Nochentera”
 2. Karmento – ”Quiero y duelo”
 3. E’Femme – ”Uff!”
 4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 5. Famous – ”La Lola”
 6. Siderland – ”Que esclati tot”
 7. Blanca Paloma – ”Eaea”
 8. Rakky Ripper – ”Tracción”
 9. Alfred García – ”Desde que tú estas”

Kommentar: Spaniens fyra sista finalbidrag ska utses och här är min storfavorit Vicco med låten ”Nochentera”. Härlig midtempo-pop som känns väldigt spanskt i sitt sound. Vad som ytterligare känns typiskt spanskt är min tvåa i form av ”Quiero y duelo” med Karmento. Tjejgruppen E’Femme (min trea) bjuder på en riktig klubbhit som låter både modernt och lite likt ”SloMo” som Chanel tävlade med ifjol. Spännande att se vilka som slutligen tar sig vidare.


Min topplista

 1. José Otero – ”Inviernos en Marte”
 2. Karmento – ”Quiero y duelo”
 3. E’Femme – ”Uff!”
 4. Rakky Ripper – ”Tracción”
 5. Alfred García – ”Desde que tú estas”
 6. Famous – ”La Lola”
 7. Siderland – ”Que esclati tot”
 8. Vicco – ”Nochentera”
 9. Blanca Paloma – ”Eaea”

Kommentar: Andra semifinalen bjuder även här på variation. Allt från underbara ballader och visor med spanskt varumärke, men även en del låtar jag helt enkelt skulle definiera som ”skumt”.  För mig finns bara en solklar vinnare, Jose Otero med sin ”Inviernos en Marte”. Det är ett stycke känslor där jag vill gråta, skrika, slåss, älska och bara vältra mig i ångest som behöver flöda ut. Även Karmento, med sin mer visbetonade ”Quiero y duelo” , slog an på mina strängar med en kristallklar stämma och skapade lust till att lyssna på henne live en solnedgång vid solkusten. Men, om inte Jose tar hem det här blir jag förvånad.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen