SPANIENS UTTAGNING. TV-bolaget RTVE utsåg Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Benidorm Fest 2023. Sändningarna ägde rum den 31:a januari, 2:a februari och 4:e februari.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

31 januari 2023: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »


2 februari 2023: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »


4 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Efter den succé som Spanien fick i Eurovision 2022, både med återupplivandet av Benidorm Fest men även att landet tog hem sin första pallplats sedan 1995 (!) gjorde att RTVE valde att ännu en gång låta hämta artist och bidrag genom Benidorm Fest.

Under sommaren 2022 inledde RTVE förberedelserna till 2023 års upplaga där några viktiga punkter bekräftades, bland annat att programmet skulle i formatet två semifinaler och en final och att sångerskan Mónica Naranjo skulle över som huvudsaklig programledare för alla tre sändningar tillsammans med Inés Hermand och Rodrigo Vázquez. Man startade också ett urvalsarbete som resultaterade i att 18 bidrag valdes ut till tävlingen. Arbetet med att utse startfältet leddes av Nacho Cano.

 

Upplägg

Precis som året innan delades startfältet upp i två semifinaler, den här gången tävlade nio bidrag i varje program. Därefter blev dt upp till å ena sidan en hälft av en kombinerad spansk och internationell jury och å andra sidan av 25 procent tittarröstning och 25 procent demoskopröstning att rösta fram fyra vinnare i varje program. Det sades på förhand att den internationella juryn skulle ges större tyngd den här gången för att publiken skulle få reda på vad Europa verkligen tycker om tävlingsbidragen. I finalen användes sedan samma metod som i semifinalerna men den här gången för att kora en vinnare.

Alla parter hade lika mycket att säga till om även om poängsummorna kunde variera. Exempelvis kunde den röstande juryn ge som mest 96 poäng till samma bidrag medan demoskopjuryn och tittarna kunde tillsammans ge max 80 poäng till samma låt.

 

Vilka satt i juryn?

Den röstande spansk-internationella juryn utgjordes av Christer Björkman (Sverige, tidigare Melodifestivalproducent), Tali Eshkoli (Israel, TV-producent), Nicola Caligiore (Italien, tidigare ESC-delegationschef), Katrina Leskanich (Storbritannien, ESC-vinnare 1997), William Lee Adams (Storbritannien, chefredaktör för Wiwibloggs.com), Nina (Spanien, artist och skådespelare, juryns talesperson), Irene Valiente (Spanien, journalist) och José Juan Santana (Spanien, ordförande i Spaniens OGAE-klubb).

 

Återkommande artister

Av de 18 artister som medverkade i Benidorm Fest hade fyra tidigare tävlat i spanska Eurovision-uttagningar (Agoney, Alfred García, Blanca Paloma och Famous) och av dessa hade bara en också tidigare fått tävla för Spanien i Eurovision Song Contest.

I övrigt utgjordes startfältet av övervägande soloakter, endast 6 av 18 akter utgjordes av duos eller musikgrupper.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 4:e februari röstades sångerskan Blanca Paloma med bidraget ”Eaea” fram till Spaniens representant i Eurovision 2023.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommenterar från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

Efter två avgjorda semifinaler där sammanlagt 18 bidrag hade tävlat om åtta finalplatser (fyra per program) var det dags för final i Spaniens Benidorm Fest 2023. I programmet användes även nu den spansk-internationella juryn samt demoskopjuryn och tittarröstningen som resultat och den här gången för att kora vinnaren. Inför avgörandet tyckte vi till om startfältet, den här gången utifrån liveframträdandena i semifinalerna.

 

Poängutdelningen

I programmet delade de tre ovan nämnda röstningsparterna ut poäng till bidragen enligt följande modell:

– De åtta medlemmarna i den internationella och spanska juryn delade vardera ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 2 poäng till bidragen (alla åtta låtar fick därmed poäng). När sammanställningen var klar kunde en låt ha fått mellan 16 och 96 poäng. Juryns sammanlagda 432 utdelade poäng stod för halva resultatet i sändningen.

Demoskopjuryn (350 personer) gjorde även de sin rangordning av tävlingsbidragen. De gav 40 poäng till sin favorit och därefter följde poängskalan i ordning 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng, dvs. alla bidrag fick också poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

Tittarnas omröstning gav också 40 poäng till deras favoritlåt och därefter fick bidragen i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng, dvs. alla bidrag fick poäng. Detta var också 25 procent av tittarresultatet.

– Demoskopjuryn och tittarna delade tillsammans ut 432 poäng, vilket var lika mycket som den spanska och internationella juryn tillsammans.

Vad händer sedan: RTVE räknade sedan ihop totalpoängen och det bidrag som hade fått högst totalpoäng när alla tre parter sagt sitt vann finalen. Vid en eventuell oavgjord seger skulle juryns röster komma att få stor betydelse / men den här gången var detta inte aktuellt.

 

Mer information

Panelen tyckte till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


  • Datum:
  • 2023-02-04

  • Tid:
  • 22.05 CET

  • Programledare:
  • Mónica Naranjo, Inés Hernand & Rodrigo Vázquez

  • Plats:
  • Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm

  • Röstningsprocess:
  • Delad jury-, demoskop- och tittarröstning

  • TV-bolag/Stream:
  • RTVE – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till liveframträdandena från semifinalprogrammen.


1. Karmento – Quiero y duelo
Låtskrivare: Carmen Toledo


2. Megara – Arcadia
Låtskrivare: Israel Dante Ramos, Roberto La Lueta Ruíz, Sara Jiménez Moral


3. Alice Wonder – Yo quisiera
Låtskrivare: Alicia Climent Barriuso


4. Fusa Nocta – Mi familia
Låtskrivare: Carlos Padilla, Ignacio Moreno González, Luis Nares Signes, Miriam Nares Signes, Rosebely Molina, Teresa de la Gándara, Vera Martí Nares


5. Agoney – Quiero arder
Låtskrivare: Agoney Hernández Morales, Andrés Huélamo López, Marta Martínez López


6. Blanca Paloma – Eaea
Låtskrivare: Álvaro Tato, Blanca Paloma Ramos, José Pablo Polo


7. José Otero – Inviernos en Marte
Låtskrivare: Gabriel Oré Lapides, José Andrés Otero Pérez, Karen Méndez, Kenya Saiz Gallo, Manuel Chalud


8. Vicco – Nochentera
Låtskrivare: Joan Valls Paniza, Rubén Pérez Pérez, Victoria Riba

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

  1. Megara – ”Arcadia”
  2. Vicco – ”Nochentera”
  3. Agoney – ”Quiero arder”
  4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  5. Blanca Paloma – ”Eaea”
  6. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  7. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
  8. Karmento – ”Quiero y duelo”

Kommentar: För mig finns det en solklar vinnare denna kväl, nämligen Megara och låten ”Arcadia” som är klippt och skuren för att garantera Spanien en plats i toppen av resultatlistan i årets ESC. Låten är ecklektisistisk med industrial metal, rock och även gaming-inspirerad rock – på det hela taget en uppdaterad och mer publikvänlig version av Hatari från 2019. Dessutom är framförandet perfekt gjort för den internationella scenen, extremt minnesvärt och riktigt uppseendeväckande. Jag kan rent av tycka att de borde ta i mer – lite hårdare och tuffare attityd hade passat! I övrigt är startfältet väldigt spanskt, med mycket bidrag som tangerar spansk folkmusik, flamenco m.m. vilket gör att det blir svårlyssnat för oss ickespanjorer. Jag har svårt att se något annat bidrag göra sig bra i ESC, men Vicco och Agoney gör iallafall riktigt starka insatser.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

  1. Megara – ”Arcadia”
  2. Vicco – ”Nochentera”
  3. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
  4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  5. Agoney – ”Quiero arder”
  6. Karmento – ”Quiero y duelo”
  7. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  8. Blanca Paloma – ”Eaea”

Kommentar: Okej då ska Spanien välja artist och bidrag till Eurovision och till skillnad från ifjol känns det inte alls lika spännande, kanske för att startfältet till stor del består av låtar som låter likadant – och för att det redan finns två förhandsfavoriter som redan har vunnit sina program.

Om jag ska börja med vad jag själv tycker så är min favorit Megaras ”Arcadia”, den har jag gillat sedan jag hörde den första gången och jag tycker också att de bjuder på en snygg scenshow – den bästa av alla finalisterna. Men, den kommer inte att vinna då både Agoney och Blanca Paloma fick väldigt stort stöd i semifinalerna. Så vad får vi då för bidrag från Spanien om någon av dessa två vinner? Jo antingen väljer Spanien ”SloMo” version 2.0 (eller ”Siren Song” version 2.0 om du hellre vill det) eller en låt som mer känns som en modern version av 1983 års konstnärliga ”¿Quién maneja mi barca?”. Den fattade jag inget av när vi lyssnade på det startfältet i Eurovision 1983 och jag förstår inget av ”Eaea” heller. Vi får helt enkelt se vad som händer. Jag håller i alla fall allt hopp för Megara så länge det går!


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

  1. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  2. Karmento – ”Quiero y duelo”
  3. Vicco – ”Nochentera”
  4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  5. Megara – ”Arcadia”
  6. Agoney – ”Quiero arder”
  7. Blanca Paloma – ”Eaea”
  8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Spaniens final stundar, och överlag tycker jag finalens lineup blev ganska så ”mäh”. Man har förvisso suddat bort de låtar jag tyckte minst om, men dessvärre fick jag se min favorit inte bara stryka på foten, utan även bli jumbo i sin semifinal. Det är en skara låtar som jag kan känna smälter in i varandra, och lite sladdande på toner här och var, och där jag bara kan hoppas på att Fusa Nocta skulle stå för en skräll. Där kan jag tycka att det är väldigt drygt att de valde att publicera resultaten i förväg i semifinalerna, vilket innebär att vi redan vet vilka som eventuellt gör upp om titeln. Detta då Agoney respektive Blanca Paloma vann varsin semifinal med stor marginal över resten.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

  1. Vicco – ”Nochentera”
  2. Agoney – ”Quiero arder”
  3. Karmento – ”Quiero y duelo”
  4. Megara – ”Arcadia”
  5. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  6. Blanca Paloma – ”Eaea”
  7. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Det finns gott om inhemsk musik i den spanska finalen som jag tror kanske fungerar bättre på lokal nivå, men har svårt att se att det skulle fungera i Eurovision. Min personliga favorit bland dessa 8 finalister är Vicco med ”Nochentera”. Lättsmält, behagligt och medryckande pop. Den mest moderna låten har Agoney och jag tror han hade fungerat bäst om man vill upprätthålla den positiva trenden i Eurovision. Snyggt framträdande och en väldigt modern och klubbig låt. Mina botten-3 bidrag hoppas jag verkligen INTE vinner, för då blir det låga betyg från mig när det är dags att tycka till i våra inför-recensioner.


Min topplista

  1. Megara – ”Arcadia”
  2. Agoney – ”Quiero arder”
  3. Karmento – ”Quiero y duelo”
  4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  5. Blanca Paloma – ”Eaea”
  6. Vicco – ”Nochentera”
  7. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Spaniens final innehåller verkligen en varierad pott musikgenrer där t.ex min tredje plats, Karmento, bidrar med en låt som liksom innehåller Spanien i en enda godbit. Men, i finalen har jag två bidrag som jag vill skicka vidare och de är ju helt olika, Megara med ”Arcadia” och Agoney”Quiero arder”.  Den ena metal hårdrock och den andre Adam Lambert goes ESC with a twist. Oavsett får båda mig att spela låtarna högt så in i norden och sjunger tills kristallglasen briserar.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir sångerskan Blanca Paloma med bidraget ”Eaea” som kommer att få representera Spanien i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Benidorm Fest som avgjordes den 4:e februari 2023.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

För andra året i rad genomförde spanska TV-bolaget RTVE uttagningen Benidorm Fest för att välja ut Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Upplägget blev ännu en gång två semifinaler där sammanlagt 18 bidrag, nio per semi, tävlade om åtta finalplatser. Alla resultat avgjordes genom en kombination av spansk och internationell jury, demoskopjury och tv-tittarna, vilket även blev fallet i finalen.

I och med att Spanien tillhör Big Five inom Eurovision kan Blanca Paloma redan nu göra sig redo för tävlan i ESC-finalen den 13:e maj!

 

Poängutdelningen

I programmet delade de tre ovan nämnda röstningsparterna ut poäng till bidragen enligt följande modell.

 

Internationella och spanska juryn (50% av resultatet)

De åtta medlemmarna i den internationella och spanska juryn delade vardera ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 2 poäng till bidragen (alla åtta låtar fick därmed poäng). När sammanställningen var klar kunde en låt ha fått mellan 16 och 96 poäng. Juryns gemensamma topp 3 blev Blanca Paloma följt av Agoney och Vicco.

 

Demoskopjuryn (25% av resultatet)

Demoskopjuryn utgjordes av 350 personer som röstade på de åtta bidragen enligt rangordning. De gav 40 poäng till sin favorit och därefter följde poängskalan i ordning 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng, dvs. alla bidrag fick också poäng. Deras topp 3 blev Vicco följt av Blanca Paloma och Agoney.

 

Tittarröstningen (25% av resultatet)

Tittarnas omröstning gav i likhet med demoskopjuryn också 40 poäng till sin favoritlåt och därefter fick bidragen i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng, dvs. alla bidrag fick poäng. Deras gemensamma topp 3 blev Blanca Paloma följt av Agoney och Vicco.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag när alla tre parter sagt sitt (jurypoäng + demoskoppoäng + tittarpoäng = totalsumma):

  1. Blanca Paloma – Eaea (94 + 35 + 40 = 169 p)
  2. Agoney – Quiero arder (80 + 30 + 35 = 145 p)
  3. Vicco – Nochentera (59 + 40 + 30 = 129 p)
  4. Megara – Arcadia (50 + 28 + 28 = 106 p)
  5. Alice Wonder – Yo quisiera (53 + 16 + 20 = 89 p)
  6. Karmento – Quiero y duelo (35 + 20 + 25 = 80 p)
  7. José Otero – Inviernos en Marte (37 + 22 + 16 = 75 p)
  8. Fusa Nocta – Mi familia (24 + 25 + 22 = 71 p)

 

Tycker du att Spanien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Oj, detta var ett riktigt stolpskott! Spanien har valt ett bidrag som ingen i resten av Europa kommer att förstå sig på. Detta är alldeles för spanskt för att någon annan ska kunna ta till sig det, och blir sannolikt en repris på ”Quien maneja mi barca” från 1983. Precis som då presenterar Spanien en del av sitt kulturarv för världen, och då slutade det med 0 poäng. Blir inte förvånad om det händer igen nu 40 år senare.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Nu ska jag vara helt ärlig. Av alla 18 bidrag som tävlade i Benidorm Fest i år hade jag Blanca Palomas ”Eaea” sist. Alltså S-I-S-T! Jag fattar ingenting av varför just denna låt seglade upp till att bli en favorit! Förra året hade hon en så mycket bättre mer harmonisk låt. Jag har ingen aning om hur det kommer att gå i Liverpool men jag personligen hade hellre sett Megaras rocklåt vinna.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Svår låt! I och för sig uppskattar jag att Spanien skickar nåt lokalt som också känns på riktigt (till skillnad från ifjol). Där har man redan klarat sig undan det klassiska felsteget som vissa länder ofta gör om de råkar blixtra till en gång (skicka samma sak igen). Samtidigt sa jag också att låten är svår, och det är för att jag har svårt att hitta en hook i den. Men ett steg åt rätt håll i vart fall tycker jag Spanien gjort.

 

Semifinalerna

Semifinal 1

I den första semifinalen i Spaniens Benidorm Fest medverkade nio artister som tävlade om fyra finalplatser. Resultatet avgjordes av en kombination av juryröstning, demoskopundersökning och tittarröstning. Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisten Leo Rizzi (som sjöng en cover av Duncan Laurence ESC-vinnarlåt ”Arcade”) och sångerskan och tidigare ESC-representanten Edurne som framförde ett medley med några av sina hits.

 

Poängutdelningen

I programmet kom de tre ovan nämnda röstningsparterna att dela ut poäng till bidragen enligt följande modell:

– De åtta medlemmarna i den internationella och spanska juryn delade vardera ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 och 2 poäng till bidragen (alla åtta låtar fick därmed poäng). Ett bidrag kunde totalt sett få mellan 16 och 96 poäng av juryn. Juryns sammanlagda 456 utdelade poäng stod för halva resultatet i sändningen.

Demoskopjuryn (350 personer) röstade och gav sin favoritlåt 40 poäng och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, vilket innebar att alla bidrag fick poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

Tittarnas omröstning gav också 40 poäng till sin favoritlåt och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, dvs. alla bidrag får poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

– Demoskopjuryn och tittarna delade tillsammans ut 456 poäng, alltså lika mycket som den spanska och internationella juryn tillsammans.

Vad hände sedan: RTVE räknade ihop totalpoängen för bidragen och de fyra bidrag som har fick högst totalpoäng när alla tre parter sagt sitt gick vidare till finalen. Om det skulle bli oavgjort mellan två eller fler bidrag avgjorde juryns röster.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Fakta


  • Datum:
  • 2023-01-31

  • Tid:
  • 22.50 CET

  • Programledare:
  • Mónica Naranjo, Inés Hernand & Rodrigo Vázquez

  • Plats:
  • Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm

  • Röstningsprocess:
  • Delad jury-, demoskop- och tittarröstning

  • TV-bolag/Stream:
  • RTVE – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Sharonne – Aire
Låtskrivare: Alejandro Barroso Soto, Cristóbal Garrido Pinto, Iván Torrent Llavero


2. Aritz Aren – Flamenco
Låtskrivare: Carlos Marco, Frida Amundsen, Kaci Brown, Sam Gray, Tonino Speciale


3. Sofia Martin – ”Tuki
Låtskrivare: Claudio Maselli, Fanny Sofía Carabias Martín, Freddy Rochow


4. Agoney – Quiero arder
Låtskrivare: Agoney Hernández Morales, Andrés Huélamo López, Marta Martínez López


5. Megara – Arcadia
Låtskrivare: Israel Dante Ramos, Roberto La Lueta Ruíz, Sara Jiménez Moral


6. Alice Wonder – Yo quisiera
Låtskrivare: Alicia Climent Barriuso


7. Meler – No nos moverán
Låtskrivare: Francisco Javier Pagalday González, Jonathan Geraint Burt, José Héctor Portilla Rodríguez, Natalia Neva Martín, Oliver García Cerón


8. Fusa Nocta – Mi familia
Låtskrivare: Carlos Padilla, Ignacio Moreno González, Luis Nares Signes, Miriam Nares Signes, Rosebely Molina, Teresa de la Gándara, Vera Martí Nares


9. Twin Melody – Sayonara
Låtskrivare: Aitana Echeverría, Fernando Boix, Jonathan Geraint Burt, Natalia Neva Martín, Paula Echeverría

 

 

Resultat i semifinal 1


Den första semifinalen i Spaniens uttagning Benidorm Fest 2023 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att den spanska och internationella juryn, demoskopjuryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

  • 1. Agoney – Quiero arder (86 + 35 + 40 = 161 p)
  • 2. Alice Wonder – Yo quisiera (79 + 15 + 25 = 119 p)
  • 3. Fusa Nocta – Mi familia (65 + 25 + 28 = 118 p)
  • 4. Megara – Arcadia (51 + 30 + 30 = 111 p)

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

  • 5. Aritz Aren – Flamenco (50 + 22 + 35 = 107 p)
  • 6. Sharonne – Aire (45 + 20 + 22 = 87 p)
  • 7. Meler – No nos moverán (29 + 40 + 15 = 84 p)
  • 8. Twin Melody – Sayonara (29 + 28 + 20 = 77 p)
  • 9. Sofia Martin – ”Tuki” (22 + 13 + 13 = 48 p)

 

Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisten Leo Rizzi (som sjöng en cover av Duncan Laurence ESC-vinnarlåt ”Arcade”) och sångerskan och tidigare ESC-representanten Edurne som framförde ett medley med några av sina hits.

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

  1. Megara – ”Arcadia”
  2. Agoney – ”Quiero arder”
  3. Sofia Martin – ”Tuki
  4. Meler – ”No nos moverán”
  5. Aritz Aren – ”Flamenco”
  6. Twin Melody – ”Sayonara”
  7. Sharonne – ”Aire”
  8. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  9. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Är sjukt svag för spansk industrial metal – eller har precis blivit det efter att ha hört Megara nu här. Detta kommer sannolikt bli bidraget att hålla koll på i årets spanska uttagning – trots att landet inte på något sätt är känt för sin metalscen. Frågan är om steget är för långt för de spanska tv-tittarna att ta? Kanske är det säkrare att skicka Agoney eller Sofia Martin till Liverpool, med låtar som är lite mer typiska för vad Spanien brukar skicka. På sätt och vis vore det väldigt tråkigt om man håller sig till det gamla och vana – men det skulle inte förvåna mig. Men, mina pengar ligger på Megara!


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

  1. Megara – ”Arcadia”
  2. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
  3. Meler – ”No nos moverán”
  4. Agoney – ”Quiero arder”
  5. Sharonne – ”Aire”
  6. Twin Melody – ”Sayonara”
  7. Aritz Aren – ”Flamenco”
  8. Sofia Martin – ”Tuki
  9. Fusa Nocta – ”Mi familia”

Kommentar: Roligt att Spanien har fått tillbaka självförtroendet i Eurovision igen efter fjolårets topplacering och att de har valt att fortsätta med Benidorm Fest som uttagning. Här finns många bra bidrag att välja på och för egen del finns de bästa låtarna i denna semifinal. Däremot förstår jag mig inte riktigt på hypen som är kring låtarna ”Tuki” och ”Mi familia”, men bägge artisterna kanske överraskar mig positivt under direktsändningen? Vi får se. Jag hoppas mest på att rockgruppen Megara tar sig till final, för det vore roligt om Spanien skickade rockmusik till Eurovision!


Min topplista

  1. Agoney – ”Quiero arder”
  2. Megara – ”Arcadia”
  3. Aritz Aren – ”Flamenco”
  4. Meler – ”No nos moverán”
  5. Sharonne – ”Aire”
  6. Sofia Martin – ”Tuki
  7. Twin Melody – ”Sayonara”
  8. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  9. Alice Wonder – ”Yo quisiera”

Kommentar: Har en förkärlek till spanska så deras uttagning är något jag alltid ser fram emot men kan inte påstå att det slår gnistor om den i år. Det finns några guldkorn och Agoney är helt klart en av dem och spansk rock är aldrig heller fel.


Min topplista

  1. Fusa Nocta – ”Mi familia”
  2. Meler – ”No nos moverán”
  3. Sharonne – ”Aire”
  4. Agoney – ”Quiero arder”
  5. Megara – ”Arcadia”
  6. Sofia Martin – ”Tuki
  7. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
  8. Aritz Aren – ”Flamenco”
  9. Twin Melody – ”Sayonara”

Kommentar: Ja, vad ska man säga om detta startfält… jag kan medge att jag var lite orolig att detta års upplaga av Benidorm skulle bli alltför påverkat av att man skrällartat tog tredjeplatsen i ESC med ”Slomo”, och att vi därför skulle få se många sådana kopior. Nu blev det inte riktigt så, tack och lov, men jag kan känna ändå att standarden inte är särskilt hög. Inte ens Megara som jag trodde jag skulle se fram emot mest lyckades leverera. Istället är det Fusa Nocta som jag har satt som min etta här i semin med sin… ja, vad ska man beskriva det? Udda kombination av traprytm och lokala inslag…? Det är olika beståndsdelar som på något vänster ändå lyckas smälta samman bra.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

  1. Meler – ”No nos moverán”
  2. Twin Melody – ”Sayonara”
  3. Aritz Aren – ”Flamenco”
  4. Megara – ”Arcadia”
  5. Agoney – ”Quiero arder”
  6. Sharonne – ”Aire”
  7. Sofia Martin – ”Tuki
  8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
  9. Fusa Nocta – ”Mi familia”

Kommentar: Så här på förhand innan vi har sett liveframträdandena gillar jag bäst låtarna från boybandet Meler och tjejduon Twin Melody. Medryckande och trallvänlig, spansk pop. Detta startfält innehåller två intressanta bidrag som sticker ut från mängden och det är ”Arcadia” med Megara och ”Quiero arder” med Agoney. Benidorm Fest var en av de trevligaste uttagningarna till Eurovision ifjol. Årets upplaga känns inte lika slagkraftigt, men helt klart godkänt.


Min topplista

  1. Agoney – ”Quiero arder”
  2. Megara – ”Arcadia”
  3. Meler – ”No nos moverán”
  4. Twin Melody – ”Sayonara”
  5. Sharonne – ”Aire”
  6. Aritz Aren – ”Flamenco”
  7. Sofia Martin – ”Tuki
  8. Alice Wonder – ”Yo quisiera”
  9. Fusa Nocta – ”Mi familia”

Kommentar: Ohmajgahd slap me silly! Det bjuds på underhållning i Benidorm och från de första stroferna i Agoneys ”Quiero arder” var jag hooked. Det här är nog ett bidrag till blandbandslistan i år och en artist jag kommer lyssna mer på, så jag hoppas verkligen att rösten håller. En kille som påminner lite om Adam Lambert. Däremot så delas första platsen, beroende på mood, med Megaras ”Arcadia” och tunggung från ett härligt rock/metal-bidrag. I övrigt finns även andra guldklimpar, men dessa var klart överlägsna fältet. Kommer bli en spännande tävling!

 

 

Semifinal 2

I den andra och sista semifinalen i Spaniens Benidorm Fest medverkade nio artister som tävlade om fyra finalplatser. Resultatet avgjordes av en kombination av juryröstning, demoskopundersökning och tittarröstning. Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisten Gloria Trevi

 

Poängutdelningen

I programmet kom de tre ovan nämnda röstningsparterna att dela ut poäng till bidragen enligt följande modell:

– De åtta medlemmarna i den internationella och spanska juryn delade vardera ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 och 2 poäng till bidragen (alla åtta låtar fick därmed poäng). Ett bidrag kunde totalt sett få mellan 16 och 96 poäng av juryn. Juryns sammanlagda 456 utdelade poäng stod för halva resultatet i sändningen.

Demoskopjuryn (350 personer) röstade och gav sin favoritlåt 40 poäng och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, vilket innebar att alla bidrag fick poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

Tittarnas omröstning gav också 40 poäng till sin favoritlåt och därefter i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng, dvs. alla bidrag får poäng. Detta var 25 procent av tittarresultatet.

– Demoskopjuryn och tittarna delade tillsammans ut 456 poäng, alltså lika mycket som den spanska och internationella juryn tillsammans.

Vad hände sedan: RTVE räknade ihop totalpoängen för bidragen och de fyra bidrag som har fick högst totalpoäng när alla tre parter sagt sitt gick vidare till finalen. Om det skulle bli oavgjort mellan två eller fler bidrag avgjorde juryns röster.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till »

 

Fakta


  • Datum:
  • 2023-02-02

  • Tid:
  • 22.50 CET

  • Programledare:
  • Mónica Naranjo, Inés Hernand & Rodrigo Vázquez

  • Plats:
  • Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm

  • Röstningsprocess:
  • Delad jury-, demoskop- och tittarröstning

  • TV-bolag/Stream:
  • RTVE – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Famous – La Lola
Låtskrivare: Adrián Ghiardo, Andrés Sebastián Ramírez, Jorge de la Cruz Correa


2. José Otero – Inviernos en Marte
Låtskrivare: Gabriel Oré Lapides, José Andrés Otero Pérez, Karen Méndez, Kenya Saiz Gallo, Manuel Chalud


3. Karmento – Quiero y duelo
Låtskrivare: Carmen Toledo


4. Rakky Ripper – Tracción
Låtskrivare: Aleix Martin Font, Joan Valls Paniza, Raquel García Cabrerizo, Rubén Pérez Pérez


5. Blanca Paloma – Eaea
Låtskrivare: Álvaro Tato, Blanca Paloma Ramos, José Pablo Polo


6. E’Femme – Uff!
Låtskrivare: Antonio Escobar Núñez, Bárbara Reyzábal, Carlota Sotelo Mártinez, Melania Medel González, Sandra Martin Valencia, Sara Frías López


8. Alfred García – Desde que tú estas
Låtskrivare: Alfred García Castillo, Raúl Gómez


7. Siderland – Que esclati tot
Låtskrivare: Albert Sort Creus, Andreu Mañós Ramis, Oriol Plana Pedret, Roger Argemí Tutusaus


9. Vicco – Nochentera
Låtskrivare: Joan Valls Paniza, Rubén Pérez Pérez, Victoria Riba

 

Resultat i semifinal 2


Den andra och avslutande semifinalen i Spaniens uttagning Benidorm Fest 2023 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att den spanska och internationella juryn, demoskopjuryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

  • 1. Blanca Paloma – Eaea (92 + 35 + 40 = 167 p)
  • 2. Vicco – Nochentera(67 + 40 + 28 = 135 p)
  • 3. Karmento – Quiero y duelo (47 + 30 + 35 = 112 p)
  • 4. José Otero – Inviernos en Marte (63 + 22 + 20 = 105 p)

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut (jury + demoskop + tittarna = totalsumma):

  • 5. Alfred García – Desde que tú estas(52 + 20 + 30 = 102 p)
  • 6. Siderland – Que esclati tot (48 + 63 + 25 = 88 p)
  • 7. Famous – La Lola (46 + 28 + 13 = 87 p)
  • 8. E’ffemme – Uff! (17 + 25 + 22 = 64 p)
  • 9. Rakky Ripper – Tracción (24 + 13 + 15 =52 p)

 

Förutom tävlingsbidragen gästades sändningen av den mexikanska sångerskan Gloria Trevi som just nu är på turné i Spanien.

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

  1. E’Femme – ”Uff!”
  2. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  3. Siderland – ”Que esclati tot”
  4. Alfred García – ”Desde que tú estas”
  5. Vicco – ”Nochentera”
  6. Famous – ”La Lola”
  7. Blanca Paloma – ”Eaea”
  8. Karmento – ”Quiero y duelo”
  9. Rakky Ripper – ”Tracción”

Kommentar: Lite svagare semifinal detta, jag hade hoppats på lite mer schvung här. Många av bidragen lyfter inte helt enkelt, men ”Uff!” lyckas väl kanske ändå lite med det. Det stående problemet är annars att spanjorerna snöat in sig på lite för ”spanska” bidrag d.v.s. sin speciella folkmusik med mycket hetsiga gitarrer som kanske är lite svårsmälta för oss andra. Jag har svårt att se att några av dessa bidrag kan klara sig i en eventuell ESC-final, så jag tippar att vi såg/hörde årets spanska bidrag i semifinal 1.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

  1. Famous – ”La Lola”
  2. Vicco – ”Nochentera”
  3. Siderland – ”Que esclati tot”
  4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  5. Alfred García – ”Desde que tú estas”
  6. Rakky Ripper – ”Tracción”
  7. E’Femme – ”Uff!”
  8. Karmento – ”Quiero y duelo”
  9. Blanca Paloma – ”Eaea”

Kommentar: Jämfört med föregående semifinal tycker jag att kvalitén här är mer jämntjock och till viss del ganska ointressant. Det finns dock vissa guldkorn såsom Famous’ ”La Lola” , Viccos ”Nochentera” och Siderlands glada ”Que esclati tot”, men i övrigt är det mest bara okej-bidrag för mig i detta program.


Min topplista

  1. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  2. E’Femme – ”Uff!”
  3. Famous – ”La Lola”
  4. Vicco – ”Nochentera”
  5. Alfred García – ”Desde que tú estas”
  6. Rakky Ripper – ”Tracción”
  7. Siderland – ”Que esclati tot”
  8. Blanca Paloma – ”Eaea”
  9. Karmento – ”Quiero y duelo”

Kommentar: Måste säga att jag saknar något i den spanska uttagningen i år. Nog för att José kan sjunga rakt in i min själ och hjärta så är det ändå ingen fullpott. Skulle vilja ha mer spanskt på något vis.


Min topplista

  1. Rakky Ripper – ”Tracción”
  2. Alfred García – ”Desde que tú estas”
  3. Karmento – ”Quiero y duelo”
  4. Siderland – ”Que esclati tot”
  5. Vicco – ”Nochentera”
  6. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  7. Blanca Paloma – ”Eaea”
  8. Famous – ”La Lola”
  9. E’Femme – ”Uff!”

Kommentar: Andra semin är nog lite lättare när det kom till att rangordna låtarna, då många utav dem ändå hade rätt tydliga uttryck och identiteter, på gott och ont. Men om jag ska hålla mig till det som värmde mig lite extra så tror jag det kan bli kul att se vad Rakky Ripper kan bjuda på live. Hon har nog förmodligen den mest moderna låten i år, som representerar en ny subgenre som är på uppgång, så kallad ”hyperpop”. I hennes låt märker man att hon kombinerat pop med så kallad Happy Hardcore, en form av technomusik som kännetecknas av snabbt tempo och glada melodier.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

  1. Vicco – ”Nochentera”
  2. Karmento – ”Quiero y duelo”
  3. E’Femme – ”Uff!”
  4. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  5. Famous – ”La Lola”
  6. Siderland – ”Que esclati tot”
  7. Blanca Paloma – ”Eaea”
  8. Rakky Ripper – ”Tracción”
  9. Alfred García – ”Desde que tú estas”

Kommentar: Spaniens fyra sista finalbidrag ska utses och här är min storfavorit Vicco med låten ”Nochentera”. Härlig midtempo-pop som känns väldigt spanskt i sitt sound. Vad som ytterligare känns typiskt spanskt är min tvåa i form av ”Quiero y duelo” med Karmento. Tjejgruppen E’Femme (min trea) bjuder på en riktig klubbhit som låter både modernt och lite likt ”SloMo” som Chanel tävlade med ifjol. Spännande att se vilka som slutligen tar sig vidare.


Min topplista

  1. José Otero – ”Inviernos en Marte”
  2. Karmento – ”Quiero y duelo”
  3. E’Femme – ”Uff!”
  4. Rakky Ripper – ”Tracción”
  5. Alfred García – ”Desde que tú estas”
  6. Famous – ”La Lola”
  7. Siderland – ”Que esclati tot”
  8. Vicco – ”Nochentera”
  9. Blanca Paloma – ”Eaea”

Kommentar: Andra semifinalen bjuder även här på variation. Allt från underbara ballader och visor med spanskt varumärke, men även en del låtar jag helt enkelt skulle definiera som ”skumt”.  För mig finns bara en solklar vinnare, Jose Otero med sin ”Inviernos en Marte”. Det är ett stycke känslor där jag vill gråta, skrika, slåss, älska och bara vältra mig i ångest som behöver flöda ut. Även Karmento, med sin mer visbetonade ”Quiero y duelo” , slog an på mina strängar med en kristallklar stämma och skapade lust till att lyssna på henne live en solnedgång vid solkusten. Men, om inte Jose tar hem det här blir jag förvånad.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera