Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Spanien NF 2022

Spanien NF 2024 »


SPANIENS UTTAGNING. TV-bolaget RTVE har bekräftat Spaniens deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Benidorm Fest 2023.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Benidorm Fest 2023
 • Uttagningsdatum:
 • 31 januari 2023: Första semifinalen
 • 2 februari 2023: Andra semifinalen
 • 4 februari 2023: Finalen
 • Artist:
 • Inte känt
 • Låt:
 • Inte känt
 • Låtskrivare:
 • Inte känt

Efter succén med återupplivandet av Benidorm Fest inför Eurovision 2022 har spanska RTVE uttalat sig om att de har för avsikt att fortsätta med samma uttagningsform även inför 2023 års tävling.

 

Uppstart inför 2023

Under sommaren 2022 har RTVE startat förberedelserna till 2023 års upplaga och punkterna nedan är några saker som har bekräftats:

– Upplägget blir fortsatt två semifinaler och en final, vilka kommer att sändas den 31:a januari (första semifinalen), 2:a februari (andra semifinalen) och 4:e februari (finalen). Biljettförsäljningen kommer att starta redan nu i sommar.

– Sångerskan Mónica Naranjo tar över som huvudsaklig programledare för alla tre sändningar. I skrivande stund är det däremot inte känt om hon kommer att göra jobbet själv eller om hon får med sig en eller flera kollegor.

– Exakt hur många bidrag som tas ut i tävlan är inte känt mer än att det just nu verkar bli maximalt 16 bidrag (vilket i så fall skulle bli tre fler jämfört med 2022 års upplaga). Arbetet med att utse startfältet kommer att ledas av Nacho Cano, som även kommer att ingå i röstningsjuryn i programmen.

– Christer Björkman har bjudits in att ingå i den expertpanel som väljer ut tävlingsbidragen. Det är oklart om han även kommer att ingå i röstningsjuryn i programmen.

– Precis som ifjol avgörs alla program av å ena sidan en hälft av en kombinerad spansk och internationell jury och å andra sidan av 25 procent tittarröstning och 25 procent demoskopröstning. Exakta poängfördelningen presenteras senare.

– Det är sagt att den internationella juryn kommer att ges större tyngd den här gången för att publiken ska få reda på vad Europa verkligen tycker om tävlingsbidragen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen