SPANIENS UTTAGNING. Det spanska TV-bolaget RTVE utsåg Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 via Benidorm Fest 2022. Det var första gången på flera år som Spanien hade en större uttagning för ändamålet.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter flera år med dåliga slutplaceringar i Eurovisionen gick det spanska TV-bolaget RTVE tidigt ut med att de från och med 2022 skulle ta Eurovision mer seriöst. Det första steget var att anordna en helt ny uttagning, vilket RTVE presenterade i mitten av juli. Beskedet då var att de valde att återuppliva den tidigare nedlagda Benidorm-festivalen, som arrangerades i den spanska staden Benidorm i provinsen Alicante i sydöstra Spanien årligen mellan 1959 och 2006.

 

Upplägg

Från en nationell antagning utsåg en kommitté sammanlagt 14 bidrag vilka offentliggjordes den 10:e december 2021. Ungefär två veckor innan sändningarna presenterades även semifinalfördelningen (sju bidrag per program). Däremot blev det ett sent avhopp då artisten Luna Ki med låten Voy a moririnte deltog då hon inte fick använda sig av autotunes i sin låt. Dessutom fick inte artisten Gonzalo Hermida uppträda live på scenen då han inför sin semifinalmedverkan testade positivt för covid19. Däremot kvarstod hans låt i tävlan och man spelade upp hans förinspelade musikvideo.

Resultaten i alla sändningar avgjordes av delad jury- och tittarröstning*. I varje semifinalsändning röstades topp 4 som fått högst totalpoäng till final medan i finalen koras vinnaren.

Programledare var trion Alaska, Ines Hernand och Maxim Huerta.

* Den exakta fördelningen av resultatet på jurysidan var 60% spansk juryröstning respektive 40% internationell juryröstning och på tittarsidan 50% telefon- och appröstning samt 50% demoskopjury.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 29:e januari utsågs Chanel med låten ”SloMo” som Spaniens representant i Eurovision 2022.

 

Information om alla avgjorda sändningar finns längre ned på sidan eller via denna länk.

 

Finalen

Efter två semifinaler hade startfältet i Spaniens uttagning blivit ett finalstartfält med åtta tävlingsbidrag där en internationell och spansk jury, en demoskopjury och tittarröstning avgjorde en vinnare koras. Inför sändningen tyckte vi till om startfältet utifrån semifinalframträdandena.

Förutom tävlingsbidragen gästades finalen av den tidigare Eurovision-representanten Pastora Solér (2012) och fjolårets representant Blas Canto fanns även på plats för att dela ut vinnarpriset. Dessutom uppträdde senaste vinnaren i Operación Triunfo Nia Correia tillsammans med Nyno Vargas.

 

Fakta

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens framträdanden i semifinalerna.

 • 1. Rayden – Calle de la llorería
 • Låtskrivare: David Martínez Álvarez, François Le Goffic

 • 2. Tanxugueiras – Terra
 • Låtskrivare: Olaia Maneiro Argibay, Sabela Maneiro Argibay, Aida Tarrío Torrado, Yago Pico Freire

 • 3. Varry Brava – Raffaella
 • Låtskrivare: Óscar Ferrer, Aaron Sáez, Vicente Illescas

 • 4. Chanel –SloMo
 • Låtskrivare: Leroy Sanchez, Keith Harris, Ibere Fortes, Maggie Szabo, Arjen Thonen

 • 5. Rigoberta Bandini –Ay mamá
 • Låtskrivare: Rigoberta Bandini, Esteban Navarro Dordal, Stefano Maccarrone

 • 6. Xeinn – Eco
 • Låtskrivare: Carlos Marco, Jimmy Jansson, Marcus Winther-John, Thomas G:son

 • 7. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 • Låtskrivare: Gonzalo Hermida, David Santisteban

 • 8. Blanca Paloma – Secreto de agua
 • Låtskrivare: Blanca Paloma, Antón Serrats, Tomás Vigós, Pablo Serrano

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Tanxugueiras – “Terra“
 2. Rayden – “Calle de la llorería“
 3. Varry Brava – “Raffaella“
 4. Chanel – “SloMo“
 5. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 6. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 7. Xeinn – “Eco“
 8. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“

Kommentar: Lite blandade känslor kring liveframträdandena i semifinalerna, där många av mina favoriter underpresterade nämnvärt. Ändå insisterar jag att se Rayden som en av mina största favoriter – tack vare (och trots) att den är lik ”Soldi”, Italiens bidrag 2019. Men, samtidigt så är de bästa liveframträdandena snarare ”SloMo”, och även ”Terra” gör bra ifrån sig – men gillar egentligen låtarna mer än framträndandena. Vill också slå ett slag för ”Raffaella” som visserligen är helt borta från segern, men gör ett väldigt minnesvärt framträdande med en väldigt klämmig låt.


 1. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 2. Xeinn – “Eco“
 3. Tanxugueiras – “Terra“
 4. Chanel – “SloMo“
 5. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“
 6. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 7. Rayden – “Calle de la llorería“
 8. Varry Brava – “Raffaella“

Kommentar: Nu gäller det Spanien. En final, åtta stycken låtar, vem kommer att vinna? Jag vill först börja med att säga att spansk tv har verkligen lyckats med sin Benidorm fest. Har varit ett riktigt nöje att följa, hoppas dem kommer fortsätta med detta koncept.

Jag tror att finalen kommer bli väldigt jämn och spännande. Mina favoriter i finalen är Rigoberta och Xeinn jag kan verkligen se nån av dessa låtar i Eurovision. Men det skulle inte överraska mig om nån annan skulle vinna.

Jag hoppas dock också att spanska folket tänker till när dem nu väljer Eurovision låt så det inte blir en till ” 0 poäng ” i Eurovision.


 1. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“
 2. Xeinn – “Eco“
 3. Rayden – “Calle de la llorería“
 4. Tanxugueiras – “Terra“
 5. Chanel – “SloMo“
 6. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 7. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 8. Varry Brava – “Raffaella“

Kommentar: Det har varit ett väldigt roligt nöje att följa Spaniens uttagning i år för det märks att RTVE har tagit uttagningen mycket seriöst. Även om inte alla låtar är mina favoriter är det många som har höjt sig och finalen hade ju bara plats för åtta låtar. Det hade gärna kunnat vara några fler med.

Oavsett så är det nu dags för Spanien att välja artist och bidrag och om man ser till de resultat som landet har haft i Eurovision på sistone, dvs. inte varit i topp 10 sedan 2014 (!), inte varit i närheten av seger sedan 1995 (!!) och inte vunnit sedan 1969 (!!!) så kan man förstå att här behöver man hitta rätt låt för att kunna återuprätta äran igen. Och även om jag personligen har Gonzalos låt som etta så tror jag att den låten tyvärr inte skulle placera sig bättre än vad Spanien har gjort sedan 2015.

Så, om Spanien vill hitta en Eurovision-vinnare, eller i alla fall en låt som har trolig möjlighet placera sig högt i Turin, hade jag personligen valt Chanel eller någon av Tanxugueiras, Rayden eller Xeinn (här utgår jag från vad jag tror mest på och inte från personlig smak). Det mesta talar ändå för att det kommer att stå mellan Chanel eller Rigoberta, även om jag personligen inte riktigt förstår varför favoritskapet kring Riogbertas låt är så pass stort…


 1. Rayden – “Calle de la llorería“
 2. Xeinn – “Eco“
 3. Chanel – “SloMo“
 4. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“
 5. Tanxugueiras – “Terra“
 6. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 7. Varry Brava – “Raffaella“
 8. Blanca Paloma – “Secreto de agua”

Kommentar: Får nog erkänna att Raydens framträdande inte var det bästa men den beaten och gitarrerna har mig hooked. Men om jag hade valt låt som har störst chans för Spanien att hamna i topp 10 skulle nog vara Chanel. Hennes framträdande är likt en explosion. Låten blir dubbelt så bra! Alla låtarna i finalen är lyssningsbara så bra jobbat Spanien!


 1. Xeinn – “Eco“
 2. Tanxugueiras – “Terra“
 3. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“
 4. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 5. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 6. Rayden – “Calle de la llorería“
 7. Varry Brava – “Raffaella“
 8. Chanel – “SloMo“

Kommentar: Finalen i Spanien stundar alltså snart, och det är en line-up av artister jag tror vi ändå kunde vänta oss, möjligen att tappet av Azúcar Moreno kanske förvånade vissa. Jag har förvisso fått med mina favoriter vidare från varje semi, men är ändå lite oroad då ingen av dem hade gått vidare som vinnare från respektive semi. Det är nog det som stört mig lite här nu, hur till exempel Tanxugueiras som var en av de uppskrivna artisterna sköts ner av juryn innan tittarna kom och räddade dem vidare. Xeinn lyckades också gå vidare, men trots att han har den bästa låten (enligt mig) har jag en känsla av att han inte kommer ta hem biljetten heller. Det förvånar mig däremot hur Chanel lyckats gå och bli favorit i finalen, jag tror inte det kommer gå så bra för Spanien om man skickar henne. Den typen av pop – av de senaste årens resultat att döma – känns inte som särskilt relevant längre.


 1. Tanxugueiras – “Terra“
 2. Rayden – “Calle de la llorería“
 3. Varry Brava – “Raffaella“
 4. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 5. Chanel – “SloMo“
 6. Xeinn – “Eco“
 7. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“
 8. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“

Kommentar: Enligt spelbolagen så spås min sista plats Ay mamá vinna hela finalen överlägset. Först förstod jag inte alls men det kanske inte är så konstigt när man tänker efter. Vi talar ju trots allt om Spanien, landet som så sent som år 2018 skickade tidernas absolut sämsta Eurovisionbidrag Tu Canción. Jag blir fortfarande spyfärdig när jag tänker på den ”låten”…

Vilken låt hoppas jag ska vinna då? För mig är det självklara valet låten Terra som sticker ut i startfältet. Rimligtvis borde en sådan låt klara sig bra i Eurovision, men även de åren Spanien faktiskt skickar bra låtar (exempelvis 2013, 2017 & 2019) så tenderar de att floppa. Så i praktiken kanske det kvittar. Annars är jag tämligen så förtjust i den minst sagt catchig Calle de la llorería, om den eller Terra vinner skulle jag vara nöjd men det ser mörkt ut.


 1. Xeinn – “Eco“
 2. Chanel – “SloMo“
 3. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“
 4. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 5. Varry Brava – “Raffaella“
 6. Rayden – “Calle de la llorería“
 7. Tanxugueiras – “Terra“
 8. Blanca Paloma – “Secreto de agua”

Kommentar: Dags för Spanien att utse sin kandidat till ESC 2022. Jag tror att det kommer stå mellan Rigoberta Bandini eller Chanel. En av de tidigare förhandsfavoriterna var Tanxugueiras, men favoritskapet verkar ha svalnat efter första semin när det stod klart att jurygrupperna ratat de. I mitt tycke hade jag helst sett att Xeinn eller Chanel blev Spaniens kandidat att skicka till Turin. Skickar man Rigoberta Bandini till Turin lär man återigen hamna i bottenträsket i ESC-finalen.


 1. Tanxugueiras – “Terra“
 2. Xeinn – “Eco“
 3. Chanel – “SloMo“
 4. Gonzalo Hermida – “Quién lo diría“
 5. Rayden – “Calle de la llorería“
 6. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 7. Varry Brava – “Raffaella“
 8. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“

Kommentar: Låtmässigt är jag frälst i ”Eco”, men att få perfekta falsetter i hela låten är sannerligen en utmaning. Live var det flertal som växte i tycke, men jag har kanske en förkärlek till ”Terra” i slutändan. Den står ut och är ”Fierce”. En som växt mest är nog Blanca med ”Secreto de agua”. Studioversionen tyckte jag var ett riktigt sömnpiller, men live var det oerhört vackert framfört. I slutändan kan jag mycket väl se flertalet ta hem vinsten och heja Spanien som bidrar med många pluspoäng i år.

 

Resultat


Foto & copyright: RTVE
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Chanel med bidraget ”SloMo” som kommer att få representera Spanien i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Benidorm Fest som avgjordes den 29:e januari 2022.

Så här såg finalframträdandet ut:

 

Så var finalen

Efter flera resultatmässiga fiaskon för Spanien i Eurovision Song Contest valde RTVE att byta taktik inför valet 2022. Istället för ännu ett internval med mindre bidragsfinal blev det en helt ny större uttagning genom den tidigare festivalen Benidorm Fest (som senast ägt rum 2006). Från en antagning utsågs 14 bidrag som fick tävla (dock hoppade en av de tävlande av innan uttagningen startade) och av dessa kvalade åtta bidrag vidare till finalen. Bidragen var fördelade på två semifinaler om 6 respektive 7 tävlande och i alla sändningar där en fördelning mellan internationell och spansk jury, demoskopjury och tittarröstning avgjorde både vilka som skulle kvala vidare till finalen och sedan vinnaren.

 

Hur röstade jurygrupperna, demoskopjuryn och tv-tittarna?

Efter att bidragen hade framförts och tv-tittarna hade fått möjlighet att rösta redovisades resultatet av de olika röstningsomgångarna: den spanska och internationella juryns sammanlagda poäng följt av demoskopjuryns (en slags allmänhetens opinion) och tv-tittarnas poäng. De två förstnämnda jurygrupperna bestod av fem personer som alla enskilt gav poängen (högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 2 poäng, vilka sedan lades samman till totalsummor. Jurygrupperna delade därför tillsammans ut 270 poäng, medan demoskopjuryn respektive tv-tittarna fördelade ut sina poäng på de fasta poängsummorna 30 (till sin favorit), 25 (till sin tvåa), 20 (till sin trea) och så vidare nedåt i valörerna 18, 15, 12, 10 och 5. Demoskopjuryn och tittarna hade tillsammans lika stor makt som jurygrupperna men då poängen delades ut enskilt hade de bara hälften så stor makt som juryn tillsammans.

Först presenterades den internationella och spanska juryns resultat som hade Chanel som etta på 51 poäng strax följd av Rigoberta Bandini på 46 poäng och Blanca Paloma på 39 poäng. Därefter adderades den s.k. demoskopjuryns poäng som hade Tanxugueiras som etta på följt av Chanel och Rigoberta Bandini. Även tv-tittarna hade dessa tre i sin topp om än att de hade Rigoberta tvåa och Chanel trea.

När poängsummorna lades samman hade Chanel vunnit med totalt 96 poäng, dock var Rigoberta endast fyra poäng efter henne och bara en poäng efter Rigoberta placerade sig Tanxugueiras.

 

Slutresultatet för alla bidrag

Tabellerna nedan redovisar hur den spanska + internationella juryn respektive demoskopjuryn och tv-tittarna röstade.

 

Int. juryn + spanska juryn

(jurymedlemmarnas enskilda poäng under varje artist*)

 • 1. Chanel – 51 poäng
 • (7 + 12 + 12 + 8 + 12)

 • 2. Riogoberta – 46 poäng
 • (12 + 8 + 6 + 10 + 10)

 • 3. Blanca Paloma – 39 poäng
 • (5 + 6 + 8 + 12 + 8)

 • 4. Rayden – 37 poäng
 • (8 + 10 + 7 + 6 + 6)

 • 5. Tanxugueiras – 30 poäng
 • (10 + 7 + 4 + 7 + 2)

 • 6. Xeinn – 30 poäng
 • (4 + 4 + 10 + 5 + 7)

 • 7. Varry Brava – 25 poäng
 • (6 + 5 + 5 + 4 + 5)

 • 8. Gonzalo Hermida – 12 poäng
 • (2 + 2 + 2 + 2 + 4)

 

 

Demoskopjuryn

(med antalet procent av rösterna bidragen fick)

 1. Tanxugueiras (14,59%)
 2. Chanel (13,88%)
 3. Rigoberta Bandini (13,52%)
 4. Gonzalo Hermida (12,62%)
 5. Rayden (12,17%)
 6. Varry Brava (11,39%)
 7. Blanca Paloma (10,92%)
 8. Xeinn (10,92%)
 

 

TV-tittarna

(med antalet procent av rösterna bidragen fick)

 1. Tanxugueiras (70,75%)
 2. Rigoberta Bandini (18,08%)
 3. Chanel (3,97%)
 4. Varry Brava (2,26%)
 5. Rayden (2,12%)
 6. Blanca Paloma (1,04%)
 7. Xeinn (1,01%)
 8. Gonzalo Hermida (0,76%)

 

* RTVE har inte avslöjat vilken juryperson som har gett vilka poäng. Istället är de rangordnade efter anonymisering under namnen Juryperson 1, 2, 3, 4 och 5.

 

TOTALT

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + demoskopjurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 • 1. Chanel –SloMo (51 + 25 + 20 = 96p)
 • 2. Rigoberta Bandini –Ay mamá (46 + 20 + 25 = 91p)
 • 3. Tanxugueiras – Terra (30 + 30 + 30 = 90p)
 • 4. Rayden – Calle de la llorería (37 + 15 + 15 = 67p)
 • 5. Blanca Paloma – Secreto de agua (39 + 10 + 12 = 61p)
 • 6. Varry Brava – Raffaella (25 + 12 + 18 = 55p)
 • 7. Xeinn – Eco (30 + 5 + 10 = 45p)
 • 8. Gonzalo Hermida –Quién lo diría(12 + 18 + 5 = 35p)

 

Tycker du att Spanien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarerNu har vi en vinnare i Spanien och det blev sångerskan Chanel. Enligt mig så fanns det bättre val, men jag är glad för Chanel och hennes team. Nu får man hoppas att europa också gillar låten, så det inte blir en flopp som de förgående åren. Låten får en 3 av 5 poäng av mig efter att jag har lyssnat igenom låten igen.Även om det inte var min personliga favorit som vann tycker jag ändå Spanien har gjort ett bra val till Eurovision. Jag tror Chanel kan ta Spaniens bästa placering på länge och att man förhoppningsvis inte riskerar att hamna under plats 20 och få noll poäng igen. Från mig blir det just nu 3 av 5 poäng!Jag har, tillsammans med många andra applåderat åt Spanien för att de höjt ambitionsnivån. Men den här låten som vann? Ovärdig! Är allt jag kan säga i nuläget. En längre kommentar lär ske längre fram när vi ska recensera låtarna i ESC, och då kanske jag har mer utrymme att analysera och kommentera.Åh vad glad jag är att Rigoberta Bandini inte vann! Inte för att Chanel för var någon storfavorit hos mig heller. Men Slo Mo är åtminstone ljusår bättre än katastrofen Ay Mamá. Dessutom så lyckades mina två favoriter kamma hem 3:e respektive 4:e plats så allt som allt är jag jag helt okej nöjd med resultatet och önskar Chanel all lycka i Turin!

 

Avgjorda sändningar
Semifinaler

Semifinal 1

I den första semifinalen i Spaniens Benidorm Fest deltog 6 av 13 bidrag där fyra av dem tog sig vidare till finalen den 29:e januari. Resultatet avgjordes i en kombination av internationell och spansk juryröstning, tittarröstning och demoskopjury (”allmänhetens jury”) .

Utöver tävlingsbidragen gästades programmet av 2017 års Eurovisionvinnare Salvador Sobral samt gruppen Marlon.

Här nedan hittar du fakta om sändningen samt våra åsikter om bidragen som tävlar!

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-01-26

 • Tid:
 • 22:40 CET

 • Programledare:
 • Alaska, Ines Hernand och Maxim Huerta

 • Plats:
 • Palacio de Deportes L’Illa, Benidorm

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE/La1 – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 • 1. Luna Ki – Voy a morir*
 • Låtskrivare: Luna Ki, Miguel García, Vanity Vercetti, Alejandro Fierro

 • 2. Varry Brava – Raffaella
 • Låtskrivare: Óscar Ferrer, Aaron Sáez, Vicente Illescas

 • 3. Azúcar Moreno – Postureo
 • Låtskrivare: Miguel Linde, Alberto Lorite, David Parejo

 • 4. Blanca Paloma – Secreto de agua
 • Låtskrivare: Blanca Paloma, Antón Serrats, Tomás Vigós, Pablo Serrano

 • 5. Unique – Mejores
 • Låtskrivare: Marco Dettoni, Manu Chalud, Armando Valenzuela, Carlos Almazán, Javier López, Raúl Madroñal

 • 6. Tanxugueiras – Terra
 • Låtskrivare: Olaia Maneiro Argibay, Sabela Maneiro Argibay, Aida Tarrío Torrado, Yago Pico Freire

 • 7. Chanel –SloMo
 • Låtskrivare: Leroy Sanchez, Keith Harris, Ibere Fortes, Maggie Szabo, Arjen Thonen

 

* Bara dagar inför första semifinalen valde Luna Ki med ”Voy a morir” att hoppa av sin medverkan i tävlingen. Ingen annan låt ersatte platsen vilket innebar att det blev 6 istället för 7 bidrag i detta startfält.

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Unique – “Mejores“
 2. Varry Brava – “Raffaella“
 3. Tanxugueiras – “Terra“
 4. Azúcar Moreno – “Postureo”
 5. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 6. Chanel – “SloMo“

Kommentar: Wow! När Spanien, Eurovisions verkliga underpresterare, offentliggjorde sin plan på att hålla en större nationell uttagning för första gången på länge – så var jag såklart skeptisk. Skulle detta B-land verkligen få in tillräckligt många bidrag med hög kvalitet till en sådan uttagning? Men bara av att ha hört semifinal 1 så kan jag konstatera att Spanien har rest sig ur askan! Detta håller HÖG kvalitet – hos samtliga bidrag. Visst kan vissa låtar kännas något utdaterade, men överlag så är nästan alla bidrag här så pass bra att de golvar samtliga spanska bidrag i ESC de senaste 10 åren. Har svårt att plocka ut en favorit, men ”Mejores”, ”Raffaella” och ”Terra” är de som föll mig mest i smaken. Också väldigt kul att få återse Azúcar Moreno som överraskande nog kommer med ett riktigt starkt och modernt bidrag – utan att kompromissa med sitt eget sound. Blir spännande att se dem på scenen.


 1. Tanxugueiras – “Terra“
 2. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 3. Chanel – “SloMo“
 4. Unique – “Mejores“
 5. Varry Brava – “Raffaella“
 6. Azúcar Moreno – “Postureo”

Kommentar: Det är riktigt bra låtar som är med i semifinal 1. Jag tror att låten ” Terra” kommer sopa hem vinsten lätt och ta sig till final, är en av mina favoriter i år. Nu sitter man bara o längtar tills det drar i gång.


 1. Unique – “Mejores“
 2. Tanxugueiras – “Terra“
 3. Azúcar Moreno – “Postureo”
 4. Varry Brava – “Raffaella“
 5. Chanel – “SloMo“
 6. Blanca Paloma – “Secreto de agua”

Kommentar: Spanien får ett starkt öppningsprogram med många bra låtar. Jag tycker främst att låtarna i min topp 3 här är de bästa i startfältet, därefter går det över till det mer godkända hållet även om jag tycker att ingen av dessa låtar på något sätt är dålig.


 1. Chanel – “SloMo“
 2. Tanxugueiras – “Terra“
 3. Unique – “Mejores“
 4. Varry Brava – “Raffaella“
 5. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 6. Azúcar Moreno – “Postureo”

Kommentar: Spanien har många bra låtar att välja på i år men skulle det mot all förmodan skicka systrarna Salazar igen vore det ingen hit. Hade problem med deras framträdande redan 1990, får helt enkelt en dålig vibe.


 1. Tanxugueiras – “Terra“
 2. Unique – “Mejores“
 3. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 4. Varry Brava – “Raffaella“
 5. Azúcar Moreno – “Postureo”
 6. Chanel – “SloMo“

Kommentar: Man kan knappast beskylla Spanien för att de inte skulle ha någon ambitionsnivå i år. Bara att styra upp en större nationell uttagning i sig, men även att man tycks få in stora namn till den är ett stort steg bara det. I min topp två i denna semi hittar vi bland annat den uppskrivna gruppen Tanxugueiras som bidrar med lokal galicisk krydda.


 1. Tanxugueiras – “Terra“
 2. Chanel – “SloMo“
 3. Unique – “Mejores“
 4. Blanca Paloma – “Secreto de agua”
 5. Azúcar Moreno – “Postureo”
 6. Varry Brava – “Raffaella“

Kommentar: Mitt första intryck var att det var en tämligen medioker semifinal. Det var åtminstone min uppfattning innan jag hörde låten Terra vilken mäktig låt rent ut sagt. Man tycker ju att om Spainen skickar ett sådant bidrag så borde de rädda dem från en bottenplacering i Turin. Men även de gångerna som landet faktiskt skickat bra låtar (exempelvis 2019) så har det allt som oftast ändå gått åt skogen. Jag vet åtminstone vilken som är min favorit samt vilken min solklara tvåa är.


 1. Azúcar Moreno – “Postureo”
 2. Unique – “Mejores“
 3. Varry Brava – “Raffaella“
 4. Chanel – “SloMo“
 5. Tanxugueiras – “Terra“
 6. Blanca Paloma – “Secreto de agua”

Kommentar: Väldigt kul att Spanien återvänder till en nationell uttagning. Det var efterlängtat och överraskande på samma gång. Det känns som att man verkligen anstränger sig och tar tävlingen på allvar, vilket är glädjande. I denna första semin är det inget snack om att jag föll pladask för systrarna i Azúcar Moreno. En medryckande poplåt som känns både retro och modern på samma gång. Jag är ett stort fan av både de och deras ESC-bidrag från 1990, Bandido. Hoppas verkligen de kniper en av de fyra finalplatserna. Storfavoriten Tanxugueiras tycker jag är alldeles för överskattad, men jag räknar friskt med att de enkelt tar en av final-platserna.


 1. Tanxugueiras – “Terra“
 2. Chanel – “SloMo“
 3. Azúcar Moreno – “Postureo”
 4. Unique – “Mejores“
 5. Varry Brava – “Raffaella“
 6. Blanca Paloma – “Secreto de agua”

Kommentar: Kan skriva under på Robbans inlägg och är nästan lite barnsligt förtjust i att Azúcar Moreno är med i årets tävling. Jag Gillar däremot ”Terra” och placerar den som min favorit i denna semi, men hur favoriterna ter sig i tävlingsögonblicket kommer bli intressant att se, som alltid. Blanca Paloma hade jag hoppats på hade ett bidrag som lyfte lite mer. Det börjar artistiskt och vackert, men det händer tyvärr alldeles för lite för att fånga mitt intresse.

 

Semifinal 1 – resultat


Den första semifinalen i Spaniens Benidorm Fest är avklarad och vi har ett resultat. Efter att den spanska och internationella juryn, demoskopjuryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen (jurypoäng + demoskopjurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 • 1. Chanel –SloMo (55 + 30 + 25 = 110p)
 • 2. Tanxugueiras – Terra (38 + 25 + 30 = 93p)
 • 3. Blanca Paloma – Secreto de agua (41 + 20 + 18 = 79p)
 • 4. Varry Brava – Raffaella (39 + 15 + 20 = 74p)

 

Därmed blev det följande två bidrag som åkte ut (jurypoäng + demoskopjurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 • 5. Azúcar Moreno – Postureo(39 + 18 + 12 = 69p)
 • 6. Unique – Mejores (28 + 12 + 15 = 55p)

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Semifinal 2

I den andra semifinalen i Spaniens Benidorm Fest deltog de resterande sju bidragen i startfältet där fyra av dem tog sig vidare till finalen den 29:e januari. Resultatet avgjordes i en kombination av internationell och spansk juryröstning, tittarröstning och demoskopjury (”allmänhetens jury”).

Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av Ruth Lorenzo och gruppen Niña Polaca.

På grund av att artisten Gonzalo Hermida inför programmet hade testat positivt för covid19 fick han inte uppträda live i programmet. Istället för ett liveuppträdande visades hans förinspelade musikvideo.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-01-27

 • Tid:
 • 22:40 CET

 • Programledare:
 • Alaska, Ines Hernand och Maxim Huerta

 • Plats:
 • Palacio de Deportes L’Illa, Benidorm

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE/La1 – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens respektive studioversioner.

 • 1. Xeinn – Eco
 • Låtskrivare: Carlos Marco, Jimmy Jansson, Marcus Winther-John, Thomas G:son

 • 2. Marta Sango – Sigues en mi mente
 • Låtskrivare: Marta Sango, Marco Frías, Mané López

 • 3. Javiera Mena – Culpa
 • Låtskrivare: Javiera Mena

 • 4. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 • Låtskrivare: Gonzalo Hermida, David Santisteban

 • 5. Rigoberta Bandini –Ay mamá
 • Låtskrivare: Rigoberta Bandini, Esteban Navarro Dordal, Stefano Maccarrone

 • 6. Rayden – Calle de la llorería
 • Låtskrivare: David Martínez Álvarez, François Le Goffic

 • 7. Sara Deop – Make You Say
 • Låtskrivare: Leroy Sanchez, Camille Purcell, Linus Nordstrom, Frank Nobel

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Rayden – “Calle de la llorería“
 2. Marta Sango – “Sigues en mi mente“
 3. Javiera Mena – “Culpa“
 4. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 5. Xeinn – “Eco“
 6. Sara Deop – Make You Say
 7. Gonzalo Hermida –Quién lo diría

Kommentar: Jag fortsätter vara i chock över hur bra den spanska uttagningen är – jag kan inte se ett enda bidrag i någon av dessa semifinaler som inte skulle passa i Eurovision! Det glädjer mig något oerhört att Spanien äntligen har ett bra utgångsläge inför ESC, men samtidigt återstår såklart att producera bidrag som även fungerar live på scenen. Där avgörs verkligen huruvida Spanien sitter på en skatt här! I semifinal 2 så måste jag erkänna att jag blev helt såld på ”Calle de la lloreria” som kändes som en kaxig spansk version av ”Soldi”, som med rätt scennummer skulle kunna bli helt perfekt för Eurovision. Rent musikaliskt är dock ”Sigues en mi mente” och ”Culpa” två bidrag med ren vinnarpotential, och återspeglar också hur 80-talsinfluenserna fortfarande kan leverera bra musik. Men överlag är alla bidrag bra, och jag har svårt att se en självklar vinnare.


 1. Marta Sango – “Sigues en mi mente“
 2. Xeinn – “Eco“
 3. Sara Deop – Make You Say
 4. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 5. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 6. Javiera Mena – “Culpa“
 7. Rayden – “Calle de la llorería“

Kommentar: Denna semifinal kommer bli den tuffaste av de två semifinaler. I denna semifinal så finns en av mina vinnare i tävlingen. Jag hoppas att den går till final, ser tyvärr dåligt ut på oddsen men man vet ju aldrig, kan ändras väldigt fort.


 1. Marta Sango – “Sigues en mi mente“
 2. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 3. Xeinn – “Eco“
 4. Rayden – “Calle de la llorería“
 5. Sara Deop – Make You Say
 6. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 7. Javiera Mena – “Culpa“

Kommentar: Den här semifinalen är svårbedömd för här har jag två toppfavoriter (Marta och Gonzalo) som jag tycker har startfältets bästa bidrag. Jag hoppas självklart att bägge går till final om än att de just nu ligger ganska pyrt till i oddsen. Det hoppas jag förändras. Annars är det fler bra låtar här som tävlar så det kommer att bli tajt.


 1. Rayden – “Calle de la llorería“
 2. Sara Deop – Make You Say
 3. Xeinn – “Eco“
 4. Javiera Mena – “Culpa“
 5. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 6. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 7. Marta Sango – “Sigues en mi mente“

Kommentar: Mina tre första är egentligen på delad förstaplats för jag vet inte vilken jag tycker bäst om då det är helt olika låtar. Framförandet får avgöra det sen i slutändan. Men måste säga att jag har en förkärlek för sån slags spansk musik som Rayden framför. Väldigt lik i musikstil med David Bisbal som är en favorit hos mig. Den är liksom rå och äkta med power.


 1. Xeinn – “Eco“
 2. Javiera Mena – “Culpa“
 3. Marta Sango – “Sigues en mi mente“
 4. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 5. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 6. Rayden – “Calle de la llorería“
 7. Sara Deop – Make You Say

Kommentar: Andra semin är lite svår att bedöma då jag har en klar favorit men sen blir det inte så mycket mer. Döm av min förvåning att den som just nu är högst upp på rankingen råkar vara en låt som tagit hjälp av låtskrivare från Sverige. Överlag tycks startfältet vara väldigt öppet, och frågan är om vinnaren finns här eller om det är i första semin.


 1. Xeinn – “Eco“
 2. Sara Deop – Make You Say
 3. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 4. Rayden – “Calle de la llorería“
 5. Marta Sango – “Sigues en mi mente“
 6. Javiera Mena – “Culpa“
 7. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“

Kommentar: *Gäsp* är väl ungefär allt jag har att säga om semifinal 2. Inte en enda låt som tilltalar mig. Inte för att någon är överdrivet dålig heller men jag hoppas vinnarlåten i fråga åtminstone kommer ifrån första semifinalen.


 1. Marta Sango – “Sigues en mi mente“
 2. Xeinn – “Eco“
 3. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 4. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 5. Sara Deop – Make You Say
 6. Rayden – “Calle de la llorería“
 7. Javiera Mena – “Culpa“

Kommentar: Semifinal 2 tycker jag är den starkaste av semifinalerna. Det är också den semin jag har flest favoriter i. Den 80-talsinfluerade “Sigues en mi mente“ med Marta Sango är min absoluta favorit tätt följt av Thomas G:son-poplåten ”Eco” med Xeinn. Vidare är jag ju svag för spanska ballader och “Quién lo diría“ med Gonzalo Hermida har den absolut vackraste balladen i denna uttagning. Den är t.om snäppet bättre än ”Voy a quedarme” med Blas Cantó. Den första semin hade en storfavorit i form av Tanxugueiras med låten “Terra“. I denna semin heter storfavoriten att gå till final Rigoberta Bandini.


 1. Xeinn – “Eco“
 2. Sara Deop – Make You Say
 3. Rayden – “Calle de la llorería“
 4. Gonzalo Hermida –Quién lo diría
 5. Javiera Mena – “Culpa“
 6. Rigoberta Bandini – “Ay mamá“
 7. Marta Sango – “Sigues en mi mente“

Kommentar: Andra semin innehåller även den flera bra låtar, framför allt de fyra jag placerat i toppen och kanske blir det den slutgiltiga vinnaren som återfinns i denna omgång. Min favorit i denna semi hade jag redan innan jag faktiskt läste vilka som låg bakom och känner att bidraget är mycket starkare än de andra.

 

Semifinal 2 – resultat


Den andra semifinalen i Spaniens Benidorm Fest är avklarad och vi har ett resultat. Efter att den spanska och internationella juryn, demoskopjuryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen (jurypoäng + demoskopjurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 

Därmed blev det följande tre bidrag som åkte ut (jurypoäng + demoskopjurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 • 5. Marta Sango – Sigues en mi mente (36 + 12 + 15 = 63p )
 • 6. Sara Deop – Make You Say (21 + 18 + 10p = 49p)
 • 7. Javiera Mena – Culpa (28 + 10 + 12p = 50p)

 

* Några dagar innan sändningen fick Gonzalo Hermida ett positivt besked på ett covid19-test varför han inte kunde närvara live på scenen. Istället för ett liveframträdande visades hans förinspelade musikvideo.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera