Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Startfältet i Spaniens Benidorm Fest 2022 har presenterats

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. För första gången sedan 2019 kommer Spanien att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision via en publik uttagning. I år heter den Benidorm Fest där 14 bidrag gör upp om segern.

Initialt var det sagt att 12 låtar skulle tävla, men eftersom kvalitén enligt RTVE har varit hög utökades antalet tävlande med ytterligare två deltagare!

 

Startfältet

Följande artister och tävlingsbidrag har valts ut att tävla:

 1. Azúcar Moreno – ”Postureo” 
 2. Blanca Paloma – ”Secreto de agua” 
 3. Chanel – ”Slo mo”
 4. Gonzalo Hermida – ”Quién lo diría”
 5. Javiera Mena – ”Culpa”
 6. Luna Ki – ”Voy a morir”
 7. Marta Sango – ”Sigues en mi mente”
 8. Rayden – ”Calle de la llorería”
 9. Rigoberta Bandini – ”Ay mamá”
 10. Sara Deop – ”Make You Say”
 11. Tanxugueiras – ”Terra”
 12. Unique – ”Mejores”
 13. Varry Brava – ”Raffaella”
 14. Xeinn – ”Eco”

 

Tävlingsupplägget

RTVE kommer att genomföra tre så kallade galakvällar vilket i praktiken innebär ett tävlingsupplägg med två semifinaler och en avgörande final. En jury har valt ut de 12 tävlingsbidragen, vilka sedan kommer att fördelas ut om sju bidrag per semifinal. Under två direktsändningar i RTVE:s kanaler kommer sedan lika delar jury- och tittarröstning att avgöra tre gemensamma favoriter per sändning som går till final. I den avslutande finalsändningen kommer 6 akter att tävla där vinnaren koras med hjälp av jury- och tittarröstningen.

Uttagningen är planerad att äga rum i januari men några mer exakta datum än så saknas.

 

Angående omröstningarna

Juryröstningen kommer i alla sändningar att vara fördelad på 60 procent nationell (spansk) jury och 40 procent internationell jury. Detta gäller i såväl semifinalerna som i finalen.

Tittarröstningen kommer i alla sändningar att vara fördelad på å ena sidan telefon- och appröstning och lika delar “allmänhetens jury” (en sammansättning av personer som valts ut som ett urval av befolkningen i landet). Om det skulle bli tekniska problem vi någon av omröstningarna och/eller att det inträffar en s.k. tie-break är det rösterna från “allmänhetens jury” som ska väga över publikrösterna.

 

Mer fakta om uttagningen

Efter flera år med dåliga slutplaceringar i Eurovisionen, inte minst ifjol där Spanien tillsammans med ytterligare tre direktkvalificerade länder nollades av tv-tittarna, och att det har gått mer än 50 år sedan Spanien senast vann Eurovision, har det spanska TV-bolaget RTVE valt att ta Eurovision mer seriöst. Det första steget är att anordna en helt ny uttagning, vilket RTVE presenterade i mitten av juli 2021. Beskedet då var att de har valt att återuppliva den tidigare nedlagda Benidorm-festivalen, som arrangerades i den spanska staden Benidorm i provinsen Alicante i sydöstra Spanien årligen mellan 1959 och 2006. Festivalens upplägg påminde då om den italienska Festival di Sanremo om än att den inte har hållits kontinuerligt på samma sätt som den italienska motsvarigheten.

Fram till slutet av oktober kunde man skicka in tävlingsbidrag vilka sedan har lyssnats igenom av en jury som har valt ut tävlingsbidragen. Dessa kommer att fördelas in i de två semifinalerna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen