Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Så ska Spanien utse artist och bidrag till Eurovision 2022

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2022. Vid en presskonferens den 22:a juli 2021 meddelade det spanska TV-bolaget RTVE vilken slags uttagning som de ska använda sig av för att utse artist och bidrag till nästa års Eurovision Song Contest.

 

Vad har hänt?

Efter flera år med dåliga slutplaceringar i Eurovisionen, inte minst nu i år när Spanien tillsammans med ytterligare tre länder nollades av tv-tittarna, har RTVE valt att gå en helt annan väg till 2022 års tävling. Redan i fredags (läs: 16 juli) kom besked om att Spanien fortsätter att delta i tävlingen samtidigt som det meddelades att man skulle presentera sitt kommande upplägg. Sagt och gjort, en presskonferens hölls där RTVE meddelade uttagningsform.

 

Hur förändras uttagningen?

Resultatet som står klart nu är att RTVE planerar att återuppväcka Benidorm International Song Festival, eller i alla fall någon slags variant av den festivalen, som tidigare arrangerades i den spanska staden Benidorm i provinsen Alicante i sydöstra Spanien åren 1959-2006. Festivalens upplägg påminde då om den italienska Festival di Sanremo om än att den inte har hållits kontinuerligt på samma sätt som den italienska motsvarigheten.

Till 2022 planerar RTVE att genomföra tre så kallade galakvällar vilket i praktiken innebär ett tävlingsupplägg med två semifinaler och en avgörande final. Enligt Eurovision.tv är preliminära datumet satt till februari 2022 och just nu verkar det som att både jury- och tittarröstning ska användas som resultat.

 

Fakta: Ingen medalj på 26 år

Vi får se om den här metoden lyckas bättre jämfört med de metoder som varit förut. Det går i alla fall att konstatera att resultaten tidigare år inte har varit helt på Spaniens sida, eftersom man får gå tillbaka så länge som till 1995 då Spanien senast befann sig på medaljplats (en andraplats med Anabel Condes ”Vuelve conmigo”). Efter det har mitten- och bottenplaceringarna avlöst varandra med undantag för vissa topplaceringar (åren 1997, 2001-04, 2012 och 2014). Senaste spanska vinsten kom dock för över 50 år sedan, år 1969, då Salomé fick dela segern med ”Vivo cantando” på hemmaplan med Frankrike, Nederländerna och Storbritannien.

Anno 2021 var det Blas Cantó som tävlade för Spanien med låten ”Voy a quedarme”. Så här såg hans framträdande ut:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen