« Inför ESC Nederländerna 2022

Inför ESC Nederländerna 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi duon Mia Nicolai & Dion Cooper med bidraget ”Burning Daylight” som representerade Nederländerna. De kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 14 av 15, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Mia Nicolai & Dion Cooper?

 

Mia Nicolai, eller Michaja Nicolaï som hon heter, är en 26-årig sångerska (född 7:e mars 1996 i Amsterdam, Nederländerna) som enligt egen utsago alltid har hållit på med musik. 2020 debuterade hon med låten Set Me Free och har dess arbetat professionellt inom musikbranschen, bland annat i andra länder. Idag är hon verksam i Los Angeles i USA.

Dion Cooper, eller Dion Cuiper som han egentligen heter, är 28 år (född 29:e november 1993 i Wassenaar i Nederländerna) och arbetar som singer-songwriter. Han är uppväxt i en musikalisk familj och har alltid varit inspirerad av musik och hållit på med det, förutom sången spelar han också gitarr. 2021 släppte han sin första EP kallad Too Young Too Dumb med låten Firesom har över en miljon streams på Spotify.

Duon möttes för två år sedan då de parades ihop av 2019 års Eurovision-vinnare Duncan Laurence och låtskrivarna Jordan Garfield och Loek van der Grinten. Bidraget som de framför i tävlingen heter ”Burning Daylight”.

Hur valde Nederländerna till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Nederländerna både artist och tävlingsbidrag genom ett internval som meddelades redan den 1 november 2022, i alla fall artistvalet. Själva tävlingsbidraget släpptes först i slutet av uttagningssäsongen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här har vi ännu ett exempel på ett bidrag som egentligen är helt okej, men som bara är tråkigt. Detta är en lång gäspning för mig och blir mer som 3 minuter transportsträcka till sista bidraget. Man kommer liksom helt bort i konkurrensen – det finns ingenting att fastna för här. Trist för Nederländerna – de har hakat upp sig på att försöka likna Duncan Laurence utan större framgång. Det är notoriskt svårt att lyckas med sådana svåra ballader, men holländarna verkar besatta av den tanken. Jag skakar på huvudet och väntar på nästa bidrag.


.

Vad tror jag om Nederländerna i år? Lite efter deras berg och dalbana med resultat så skickar de en duo som de gjorde 2014 och det konceptet funkade. Jag tycker om låten, de sista 45 sekunderna är det bästa i låten.


.

Jag tycker verkligen synd om Nederländerna i år. Stackarna går ut mellan två av årets absolut bästa låtar. Det är ingen lätt placering. Dessutom har man en ballad. Låten i sig är inte dålig. Den är lite småtrevlig. Det har en skön vibe. Dock är det mer radiovänligt och “slappa i soffan”-musik, än att det fångar din uppmärksamhet i Eurovision. Här faller den bara bort och blir bortglömd. Lite synd.


.

Återigen bjuder Nederländerna på kvalité även om det kanske börjar bli lite tjatigt att deras låtar bara handlar om depressioner och ångest. Men låten är fin och den växer mycket. Till nästa år hoppas jag däremot att Nederländerna utser sin artist och tävlingsbidrag via en publik uttagning istället för efter 11 år i följd med bara internval borde faktiskt publiken få vara med och tycka något! Jag säger detta trots alla de framgångar som Nederländerna har fått i Eurovision.


.

Vad ska man då säga om Nederländerna i år? Ganska intetsägande men ändå en fin liten melodi. Glöms bort två sekunder efter att man hört den. Känns inte som att de ens försöker vinna utan snarare är det artisterna som vill visa upp sig för Europa och världen.


.

Jag är lite kluven här, för jag får helt olika vibbar av den här låten, beroende på vilket sammanhang jag lyssnar på den. Det är väldigt trevliga tre minuter när jag sitter och lyssnar på denna låt i sig själv. Men om jag istället sitter och slentrianlyssnar på den tillsammans med dess övriga konkurrenter, alternativt att jag lyssnar genom snabbrepriser, så sticker den inte ut särskilt mycket. Kanske är det just det, att man måste höra hela låten för att få grepp om den. Ett litet svaghetstecken är det, men bra låt i övrigt, det ska man inte ta ifrån. Och jag gillar crescendot i slutet.


.

En mjäkig radioballad som låter som The Common Linnets utan country… Nja, jag är inte övertygad. Tycker dock att deras röster fungerar bra ihop. Tror Nederländerna haft bättre chanser om de lånat Tennessee Tears och skickat Now I Know till Liverpool istället.


.

Nederländernas ESC-bidrag i år är en väldigt fin och välskriven ballad som känns väldigt radiovänlig. Den är känslosam, men ändå kraftfull. Dock hade den behövt en starkare melodi och att den satte sig bättre efter första lyssningen. Den kan uppfattas som ordinär och tråkig om man hör den en gång, som de flesta antagligen kommer göra.


.

Nederländernas bidrag är ett av de bidrag jag i år känner mig väldigt ambivalent för. När jag lyssnar på den anser jag att det är en fin låt, som sammet mot en solvarm hud. Men när låten är över dröjer det inte länge förrän jag inte kan erinra mig hur den går. Lustigt hur det kan upplevas så!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Nja, jag har svårt att se Nederländerna i final i år – detta är inte tillräckligt intressant för att locka tv-publiken är jag rädd för. Tvärtom så tror jag att många kommer sitta och vänta på nästa bidrag, vilket garanterat gör att detta bidrag hamnar i skuggan av mycket mer minnesvärda bidrag. Tungt, men så är det.


Nederländerna tror jag tar sig till final.


Fansen får en liten stund att andas ut mellan Vesna och Käärijä. Detta kommer de helt glömma bort. Sorry Nederländerna.Jag är ytterst tveksam till att Nederländerna tar sig till final i år, även om jag personligen hoppas på det. Problemet här är att även om du har fått med dig en tidigare ESC-vinnare på låtskrivarsidan så handlar allt om hur duon levererar den här låten på scenen och det framgår ej genom musikvideon. Jag hoppas att det ska bli så magiskt som det blev när The Common Linnets tävlade 2014 men det skulle lika gärna kunna bli att det här är låten som alla glömmer bort att rösta på. Nederländerna är ju inte själva heller i sin genre i år.


Just för att den är så intetsägande så har jag svårt att placera den. Skulle tro att den stannar i semifinalen men å andra sidan kanske Europa tröttnat på konstiga bidrag som sticker ut och bara vill ha lite lugn vanlig pop.


Nederländernas stil har fungerat bra hos juryn, men sen har man trots allt slopat dem i semifinalerna, så nu sitter man i tittarnas våld. Men å andra sidan har Nederländerna inte varit enbart beroende av juryns stöd varje gång man gått vidare, utan tittarna har också gett dem det stöd de behövt för det mesta. Däremot är jag mer tveksam inför i år. Jag tror spontant att Nederländerna och Schweiz kommer konkurrera med varandra om samma röster, och båda kan inte ta sig vidare. Sen har jag hört att Mia & Dion inte levererat detta nummer bra live. Så jag tror faktiskt Nederländerna kommer åka ut.Jag vill inte räkna ut Nederländerna, men vette sjutton om den här låten kan samla tillräckligt många tittarröster att gå vidare. Känns mer som en juryvänlig låt.


Jag har svårt att föreställa mig hur detta ska kunna göras intressant vid ett liveframträdande. Allt handlar också om hur den förmedlas på scenen. Helhetsmässigt som låt sticker den inte ut tillräckligt mycket. Nederländerna är i en riskzon för sin första eliminering på mycket länge.


Bidraget sticker inte ut tillräckligt mycket och kommer bli överkört av många andra mer svårförglömliga bidrag varför jag gissar att det skulle bli på håret det kommer med i finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera